Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe breng je een vochtscherm aan op een niet-absorberende ondervloer?

‘Regelmatig worden pvc-stroken of linoleum gelegd over een natuurstenen of keramische ondervloer, die direct op het zandbed ligt of - bij een vrijdragende vloer - niet of onvoldoende wordt geventileerd. Dat kan natuurlijk prima, maar voor welk type vochtscherm kies je dan?’ zegt Technisch-commercieel adviseur Wim de Pee. ‘Bij dit type vloeren kun je namelijk te maken krijgen met optrekkend vocht. In dat geval moet je altijd een vochtscherm aanbrengen.

Wim de Pee

In één dag klaar

‘Anders dan bij een vrijdragende, voldoende geventileerde ondervloer, is op een niet-absorberende ondervloer voorstrijken met alleen de 026 Euroblock Multi niet voldoende. Een goed vochtscherm bereik je op dit type vloer wel snel en afdoende volgens het systeem 044-026-026. Dus eerst een laag 044 Europrimer Multi en dan twee lagen 026 Euroblock Multi. Maar eerst begin je met het reinigen van de vloer door deze te ontvetten met 014 Euroclean. Dit werkt perfect op keramiek en natuursteen. Laat de vloer hierna drogen en breng vervolgens een laag 044 Europrimer Multi dekkend aan. Na voldoende droging volgt een laag 026, die je kruislings aanbrengt over de 044. Daarna breng je nog een laag 026 aan, kruislings over de eerste laag 026. Neem tussen de drie lagen door steeds voldoende wachttijd in acht, afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden. Mijn ezelsbruggetje is: zodra het niet meer plakt aan je hand, kun je de volgende laag aanbrengen. Zo heb je in één dag een vochtscherm aangebracht.

Vraag 2

Voordelen ten opzichte van epoxy

Je kunt op een niet-absorberende ondervloer uiteraard ook een epoxyvochtscherm aanbrengen, maar het grote voordeel van het systeem 044-026-026 is dat het in één dag te verwerken is. De droogtijden tussen de lagen zijn kort, terwijl de afbindtijd tussen de twee lagen van het tweecomponenten-021 epoxyvochtscherm 24 uur is. Dat scheelt dus enorm in de arbeidstijd en dus in arbeidskosten. Bovendien is de combinatie 044-026-026 per vierkante meter aanzienlijk goedkoper.

Egaliseren 3c

Direct egaliseren op 026

De 044 Europrimer Multi is een hechtingsverbeteraar die je normaal gesproken als laatste laag aanbrengt op een epoxyvochtscherm, want egalisaties hebben geen directe hechting op een epoxy-ondergrond. Daarom zul je de tweede laag epoxy moeten inzanden of de volgende dag primen met de 044. Voor het 044-026-026-systeem zoals ik hierboven heb beschreven, geldt dit dus niet. Bij deze werkwijze functioneert de 044 echt als primer, om lichte oneffenheden en voegen in keramische tegels en natuursteen voor te behandelen. Op de tweede laag 026 kun je direct je egalisatie aanbrengen. Eventueel gebruik je voor je gaat egaliseren nog de 945 Europlan Solid, de vernieuwde reparatiemortel.

Egaliseren 3e

Epoxy voor versterking toplaag

Gebruiken we epoxy dan helemaal niet meer? Jazeker wel, we schrijven de 021 Euroblock Reno voor bij zanderige ondervloeren als de dekvloer zo slecht is dat de toplaag versterkt moet worden. Dan werkt de 021 Euroblock Reno zowel impregnerend als versterkend. Maar dat zijn dus andere omstandigheden dan bij een niet-absorberende ondervloer.’

primer 021

Ga hier naar de voorstrijkmiddelen.