Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Met deze 5 tips voorkom je dauwpuntproblemen op de vloer

1. Wees altijd alert

Het dauwpunt is de temperatuur waarbij de waterdamp in de lucht maximaal is. Er is dan sprake van 100% relatieve luchtvochtigheid. Bij het dalen van de temperatuur zal de waterdamp condenseren. Dit kan plaatsvinden in de lucht (zichtbaar als dauw of mist), maar bijvoorbeeld ook als condens neerslaan op een kouder oppervlak, zoals ruiten of het vloeroppervlak. Dit natuurkundig proces speelt het hele jaar door, zomer en winter, en kan tot vochtproblemen leiden. Vóór, tijdens en na afwerking van de vloer. Zeker bij wisselende weersomstandigheden en verschillen in relatieve vochtigheid is het zaak om alert te zijn, want dauwvorming op de vloer kan een mooi project grondig verpesten. Er bestaan tabellen om het dauwpunt te bepalen. Stelregel is dat de vloertemperatuur minimaal 3 °C hoger is dan het dauwpunttemperatuur.

5 tips dauwpunten 3

2. Lees de specificatiebladen!

Voor elk Eurocol-product gelden specifieke verwerkingsvoorschriften. Een goed voorbeeld is LiquidDesign. Voor het aanbrengen van deze blijvend veerkrachtige vloerafwerking wordt een maximale relatieve luchtvochtigheid van 70% geadviseerd, in combinatie met de voorgeschreven vloer- en omgevingstemperatuur. Een hogere relatieve luchtvochtigheid hoeft op zich geen probleem te zijn, tenzij hierdoor aan de vloer een dauwpuntsituatie ontstaat. Dit kan soms leiden tot onthechting en ‘bruisvorming’ in de toplaag van de LiquidDesign-vloer, zeker in combinatie met onvoldoende droging van de primer- en/of egalisatielaag. Bruisvorming in de toplaag van LiquidDesign kan ook optreden door vallende druppels op het werk, bijvoorbeeld wanneer de verwerker bovenmatig transpireert. Voorkom dus binnenvallend zonlicht en zorg voor goede ventilatie, voor, tijdens en na het aanbrengen van een vloerafwerking.

3. Meet het restvochtpercentage en ventileer op de goede manier

Met tip 2. in gedachten, wordt de noodzaak van het restvochtpercentage in de ondervloer meten nog eens extra onderstreept. Om de vloer te drogen, worden vaak ventilators toegepast. Gebruik hierbij altijd een ventilator op een voet, waardoor voldoende hoogte in de ruimte wordt bereikt. Met een laag-modelventilator, dus ventilerend vlak boven de vloer, koelt de vloer plaatselijk af, waardoor ook plaatselijk een dauwpuntsituatie op het vloeroppervlak kan ontstaan.

ventilator

4. Laat vloerafwerkingsproducten acclimatiseren

Hoe kouder een oppervlak, hoe eerder de kans op condenseren van waterdamp uit de lucht. Dit geldt ook voor de te verwerken materialen. Ga daarom nooit direct aan de slag met een vloerbedekking die uit een koudere of warmere opslag, bus of vrachtwagen komt, maar laat deze bij voorkeur minimaal 24 uur vooraf in de projectomgeving acclimatiseren. Hetzelfde geldt voor primers, egaliseermiddelen en lijmen.

5. Twijfel? Win deskundig advies in

Het bepalen van het dauwpunt is een technisch verhaal, dat van vele factoren afhankelijk is. Er bestaat daarom ook geen sluitende methode om het exacte dauwpunt in een bepaalde omgeving te meten. Tabellen zijn een handig hulpmiddel en natuurlijk de Eurocol-specificatiebladen. Door voldoende zekerheidsmarge aan te houden, kun je problemen doorgaans prima voorkomen. Heb je toch twijfels op een project? Onze afdeling Customer Service en Technisch-commercieel adviseurs geven graag advies!

5 tips dauwpunten 7