Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Zo verwerk je 820 DIM Floor tegen contactgeluid of als ontkoppelingsmat

1. Werk randen af met 802 Eurostrip Basic

Controleer eerst of de ondergrond voldoende trek- en drukvast en goed vlak is, zodat de 820 DIM Floor-matten zonder holle ruimtes kunnen worden aangebracht. Zo niet, egaliseer dan de ondergrond. Raadpleeg ook de lijmadviezen in het productoverzicht Tegeltechniek op deze website voor het voorbewerken van diverse ondergronden. Let op: strijk anhydrietvloeren altijd goed dekkend voor met
099 Dispersieprimer . De droogtijd hiervan is minimaal 2 uur. Is de ondergrond goed bevonden, plaats dan rondom 802 Eurostrip Basic langs de randen van de vloer. Dit voorkomt later geluidslekken naar aangrenzende ruimten. Deze witte PE-schuimstroken zijn zelfklevend en elastisch. Ze zijn 20 mm breed en 5 mm dik en worden geleverd in rollen van 25 meter.

geluid 1

2. Verlijm de 820 DIM Floor-matten

Voor het aanbrengen van 820 DIM Floor-matten is er een speciale Eurocol-lijm, de 542 Eurofix Tack Plus (bij natte ruimten de
705 Speciaallijm). Breng de 542 aan met een vachtroller, met een verbruik van 100 tot 150 gram per vierkante meter. De droogtijd van de lijm is 30 minuten, ruim voldoende voor het aanbrengen van de 820 DIM Floor-matten. Doe dit in de nog natte 542 Eurofix Tack Plus en zorg dat de matten strak aansluiten op de eerder geplaatste 802 Eurostrip Basic. Leg de matten in halfsteensverband met de bedrukking (grauwe zijde) naar boven. Je snijdt ze gemakkelijk op maat met een stanleymes. Werk secuur, zodat ook de matten onderling naadloos aansluiten. Elke kier gaat ten koste van de uiteindelijke geluidsisolatie.

geluid 2

3. Smeer naden dicht met 685 Eurocoat

Zodra de vloer geheel is afgedekt met de 820 DIM Floor-matten dicht je de naden tussen de matten en de aansluitingen met de 802 Eurostrip Basic af met 685 Eurocoat . Door de naden op deze manier af te dichten, voorkom je dat er tijdens het tegelen tegellijm via naden en randen in contact kan komen met de ondergrond. Hierdoor zouden ongewenste geluidsbruggen ontstaan.

820 verwerken

4. Verlijm en voeg de tegels en werk randen af met kit

Na droging van de 685 Eurocoat kunnen de vloertegels direct op de 820 DIM Floor-matten worden verlijmd. Zoals te doen gebruikelijk kies je voor vloertegels de 705 Speciaallijm. Deze tegels mogen maximaal 40x40 cm zijn. De vertanding van de lijmkam hangt af van de vlakheid van de tegels. Zorg in ieder geval voor een lijmcontact van minimaal 80%. Plaats de tegels binnen de aangegeven verwerkingstijd met een schuivende beweging in het verse lijmbed. Voeg het tegelwerk na minimaal 24 uur droogtijd af met 706 Speciaalvoeg WD of
717 Eurofine WD . Zorg hierbij dat de voeg langs wanden met de 802 Eurostrip Basic goed vrij blijft. Verwijder eventuele lijm- en voegresten. Stukken randstrook die boven het tegelwerk uitsteken, snijd je eenvoudig weg met een stanleymes. Werk de tegelvloerranden af met een plint of een kitvoeg uit de 880 Euroseal Silicone-serie, passend bij de voegkleur. Het resultaat is een mooi stukje tegelwerk, waar ook de (beneden)buren blij mee zullen zijn.

5 tips kitten 3

5. Pas 820 DIM Floor toe als ontkoppelingsmat

Een andere toepassing van 820 DIM Floor is als ontkoppelingsmat. Door de matten onder de vloertegels aan te brengen, vergroot je het 'absorptievermogen' van horizontale vervorming in de ondervloer (tot maximaal 2 mm). Hierdoor wordt het risico op latere scheurvorming in het tegelwerk door krimp verminderd. De werkwijze als ontkoppelingsmat is identiek aan die bij de toepassing tegen contactgeluid, alleen kan stap 3, het dichtsmeren van de naden met 685 Eurocoat, komen te vervallen.

820 mat

Tot slot: voor contactgeluidsisolatie gelden wettelijke eisen zoals beschreven in het Bouwbesluit.

Nuttige informatie hierover vind je hier:

rijksoverheid.bouwbesluit.com/inhoud/docs/wet/bb2003

rijksoverheid.bouwbesluit.com/Zoeken?q=contactgeluid