Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Welke vertanding en hoeveel lijm moet ik gebruiken bij het verlijmen van vloertegels?

‘Regelmatig stellen tegelzetters de vraag welke vertanding gebruikt moet worden bij het verlijmen van vloertegels’, zegt Rob. ‘En meteen erachteraan volgt de vraag: hoeveel zakken lijm heb ik nodig? Wij kunnen daar als adviseur - zeker door de telefoon - geen eenduidig antwoord op geven. De juiste vertanding kun je alleen bepalen op het werk.

Rob Brandenburg

Vlakheid van ondergrond en tegel

De vertanding die gebruikt moet worden, is afhankelijk van onder andere de vlakheid van de ondergrond en de vlakheid van de tegel. En dat weet je pas als je het met eigen ogen kunt zien. Vaak ga ik dan ook even langs. Bij grootformaattegels, zoals de 60x60 en 80x80, is het sowieso van belang dat de ondergrond vlak is. Is dat niet zo, dan is het raadzaam om eerst te egaliseren. Dit bespaart weer lijm.

Tegelnivelleersysteem 3e

Check het lijmcontactvlak

Maar zelfs als je vloer geëgaliseerd is, kunnen wij nog geen advies geven over de vertanding. Dat moet je als tegelzetter echt zelf bepalen. Hoe je dat doet? Door een tegel uit het lijmbed te halen, en te kijken hoe het lijmcontactvlak eruitziet. Zit het voldoende in de lijm?

grootformaattegels 2

Buttering/floating

Bij tegels groter dan 40x40 cm op de vloer adviseren we sowieso om de buttering/floating-methode toe te passen. De achterkant van de tegel volledig insmeren met lijm en lijmrillen aanbrengen op de vloer. Zo krijg je het maximale lijmcontactvlak. Voor de vloer hanteren we de stelregel: een lijmcontactvlak van minimaal 80% voor binnen, voor buiten zelfs 100%. En dat is voor beide alleen te realiseren met de buttering/floating-methode.

lijmril

Lijmkam aanpassen

Dus voor je aan de slag gaat, stel je jezelf de vraag: zit de achterkant van de tegel vol en zat in de lijm? Moet er volgens de buttering/floating-methode worden gewerkt? Is het lijmcontactvlak niet voldoende, dan moet je de lijmkam aanpassen. Een grotere vertanding zorgt voor een grotere en dikkere lijmril.

Lijmkam

Rekenmodule

Hoeveel lijm je uiteindelijk per vierkante meter gaat gebruiken, is afhankelijk van de vertanding die je kiest. We hebben wel een handige rekenmodule op de site staan en in de Tegelklus-app . Hier geef je het aantal vierkante meters in en de vertanding die je kiest. Vervolgens krijg je een indicatie van het totale verbruik.

app

Twijfels? Wij komen langs!

Heb je toch twijfels over de meest geschikte vertanding of wil je graag een indicatie voor de benodigde hoeveelheid lijm, bijvoorbeeld voor een offerte op een groter project? Onze Technisch-commercieel adviseurs kijken graag even met je mee op het werk voor een advies op maat!’