Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

5 tips voor een mooie strakke FloorColouring-vloer

1. Bepaal samen met de klant de kleur

Kies in overleg met de klant uit drie moderne industriële kleuren: White, Soft Black en Brown. De klant kan hierbij ook de kleurintensiteit bepalen, die afhankelijk is van de mengverhouding: hoe meer pigment, des te voller de kleur. De voorbeelden uit de brochure geven een indicatie, maar een proefstuk zegt de klant meer. Handig dus om enkele monsters te maken voor in de showroom, of een proefstuk bij de klant thuis of in zijn bedrijf. Meng de 390 FloorColouring, afhankelijk van de omstandigheden op het werk, met het egaliseermiddel 990 Europlan Direct of 920 Europlan Alphy. Aan 1 zakverpakking van 23 kg kan tot maximaal 3% pigmentatiepoeder worden toegevoegd. In dat geval gebruik je 3 potjes van 230 gram 390 FloorColouring-pigment op 1 aangemaakte zak egalisatie. Minder kan natuurlijk ook, afhankelijk van wat de klant mooi vindt.

FloorColouring kleurstalen

2. Bereid de vloer goed voor

Om een optimaal eindresultaat te bereiken, moet de ondervloer blijvend droog star, druk- en trekvast zijn. Immers, krimp- en/of constructiescheuren worden zichtbaar in de toplaag en doen afbreuk aan de uitstraling van de vloer. Ook moet de toplaag schoon, vet- en vuilvrij zijn. Iedere vakman die kan egaliseren, kan direct met 390 FloorColouring aan de slag. Op de Eurocol-website staat de complete lijst gereedschappen die je nodig hebt om de egalisatie aan te brengen. De ruimte waarin wordt gewerkt, moet goed worden geventileerd. Strijk voor het aanbrengen van de FloorColouring-egalisatie de ondergrond voor met 044 Europrimer Multi. Dit zorgt voor een optimale hechting en voorkomt het ontstaan van luchtgaatjes in de egalisatielaag.

044

3. Werk met minimaal twee man nat-in-nat

Voor een mooi strak resultaat moet FloorColouring in een continuproces worden aangebracht. Werk daarom met minimaal twee personen. Terwijl de een egaliseert, bereidt de ander alvast een volgende emmer voor. Meng het egalisatiepoeder minimaal 1 minuut in water, bij voorkeur met het Eurocol 855 Mengijzer en bij een hoog toerental (ca. 900 omw./min.). Zodra een mooie egale massa is ontstaan, kan de 390 FloorColouring erbij. Strooi het poeder tijdens het mixen uit het potje in de mortel om klontvorming te voorkomen. Mix dit mengsel opnieuw minimaal 1 minuut tot een egaal gekleurde massa en laat de mortel circa 3 minuten rusten. Maak intussen alvast een volgende emmer egalisatie aan, zodat je steeds nat-in-nat kunt doorwerken. Het 390 FloorColouring kleurpigment kan ook vooraf worden gemengd in de voorgeschreven hoeveelheid aanmaakwater. Meng het pigment rustig door het water en voeg hierna het cementpoeder toe. Meng de mortel en laat deze rijpen zoals hierboven beschreven. Deze alternatieve werkwijze is vooral aan te raden bij de kleur White, voor een mooi egaal resultaat. Mix voor het aanbrengen de mortel altijd nog even kort door op een laag toerental en verwerk de FloorColouring-egalisatie binnen 20 minuten.

FloorColouring mengen

4. Voorkom kleurvakken

Begin het aanbrengen van FloorColouring altijd in een hoek of aan de zijkant van de ruimte en werk vervolgens richting de uitgang. Breng steeds kleine hoeveelheden egalisatie aan op de vloer en laat hierbij wat extra ruimte voor de nieuwe porties van elke volgende emmer. Giet de porties van die volgende emmer in de ruimtes die zijn opengelaten bij de vorige emmer. Door met dit soort ‘eilandjes’ te werken, voorkom je patroonvorming en kleurvlakken. Omdat de porties zo mooi in elkaar overlopen, creëer je een authentieke betonlook. Verdeel de egalisatie direct met de spaan en maak willekeurige slagen om het optimale betonlookeffect te creëren. Let erop dat je altijd een laag van minimaal 3 mm aanbrengt.

Bekijk hier de instructievideo die toont hoe je de egalisatie het best verdeelt om kleurvakken te voorkomen.

FloorColouring 2

5. Lak de vloer af en laat de toplaag voldoende uitharden

Laat de FloorColouring-vloer na het aanbrengen minimaal 24 uur drogen. Werk de vloer hierna af met een één- of tweecomponentenlak, afhankelijk van het gebruik en/of de gewenste matheid van de vloer. Breng de lak met de voorgeschreven lakroller gelijkmatig aan over het gehele vloeroppervlak en zorg ervoor dat hierbij geen aanzetten zichtbaar zijn. Draag schoenhoezen om voetafdrukken te voorkomen. Na 24 uur is 80% van de uitharding van de lak bereikt, waarna de vloer voorzichtig mag worden belopen. Na 7 dagen is de toplaag volledig uitgehard en mechanisch en chemisch resistent. Tot die tijd kan de ruimte al wel in gebruik worden genomen, mits de vloer niet te zwaar wordt belast en er bijvoorbeeld niet wordt geschoven met meubilair. Informeer de klant dat de vloer tijdens deze uithardingsperiode ook niet mag worden belast met vuil en/of vocht omdat dit tot schade kan leiden van de vloerafwerking.

FloorColouring aanbrengen

Bekijk hier het productinformatieblad van de 390 FloorColouring.

Download hier de FloorColouring leaflet.