Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

5 tips voor een geslaagde betonlook-wand met WallDesign

1. Bereid de ondergrond voor

Het gemak van de kant-en-klare WallDesign-pasta is dat je het direct kunt aanbrengen op vrijwel elke zuigende ondergrond. Onder normale omstandigheden heb je geen voorstrijkmiddel nodig. Tot circa 2 mm dikte kun je de wand er ook prima mee uitvlakken. Maak de ondergrond wel altijd eerst stofvrij en verwijder pitjes en andere uitstekende delen met bijvoorbeeld een spackmes. Strijk sterk zuigende of afzandende ondergronden voor met 099 dispersieprimer Wil je WallDesign verwerken op een niet-zuigende wand, ontvet deze dan eerst en schuur de ondergrond licht op. Maak hierna de wand stofvrij. Vlak ruwere oppervlakken, zoals gesloopt tegelwerk, uit met een gipsproduct of 955 Wandostuc . Hetzelfde geldt voor wanden waarvan het ene deel zuigend is en een ander deel niet. Hiermee voorkom je ongewenste kleurverschillen in het eindresultaat. Wil je WallDesign aanbrengen over tegelwerk, stuuk dit dan eerst om voegdoortekening te voorkomen.

WallDesign e

2. Bepaal het aantal lagen tijdens het werk

In principe breng je minimaal twee lagen WallDesign op. Moet de ondergrond eerst worden uitgevlakt, dan kan een derde laag noodzakelijk zijn. De eerste laag dient dan als uitvlakmiddel en deze brengt het geheel gelijk op kleur. Na het opschuren van de tweede laag kun je al zien of je tevreden bent met het resultaat. Zo niet, breng dan gerust een derde laag aan. Bedenk dat je voor de eerste laag het grootste volume pasta nodig hebt. Je vlakt de wand uit, je brengt het WallDesign dekkend op kleur en desgewenst breng je er ook reliëf in aan. Voor de tweede of derde laag heb je veel minder materiaal nodig want anders zou je het effect van de eerste laag weer tenietdoen. Tussentijds een pauze inlassen is geen enkel probleem. Je smeert het WallDesign gemakkelijk zonder dikteverschil weg, zodat je geen verloop in het werk ziet nadat je de klus later weer hebt hervat.

WallDesign 2e

3. Durf speels te werken!

Bij het aanbrengen van WallDesign begin je met het insmeren van een deel van het oppervlak. Bedek circa 1 m² op de wand en haal de spaan er daarna met 'organische slagen' in meerdere richtingen doorheen. Plaats je spaan op een deel van de wand waarop nog geen pasta is aangebracht en beweeg zo naar het ingesmeerde gedeelte toe. Een niet-voorgestreken zuigende ondergrond heeft als voordeel dat het WallDesign hierop sneller droogt. Hierdoor kun je bij het aanbrengen van een verse laag WallDesign snel nog even teruggaan naar wat je kort daarvoor hebt gesmeerd en daar met je spaan willekeurige bewegingen overheen maken. Hierdoor ontstaat een prachtige betonlook-tekening. Bij niet-zuigende ondergronden duurt de droging langer, maar zodra je de toplaag ziet aantrekken, kun je ook hier nog wat extra spaanslagen overheen maken. Let op: ga voor de gewenste beton-look niet als een stukadoor te werk. Je zou dan rechte (uitvlak)lijnen in het patroon terugzien. Durf speels te werken, want voor het gevoel 'mislukte' plekken geven vaak het mooiste eindresultaat!

WallDesign 3e

4. Schuur gedroogde lagen lichtjes op

Na de eerste laag WallDesign kun je volstaan met het afsteken van uitstekende stukjes en randjes. Schuur na het drogen de toplaag met schuurpapier in draaiende bewegingen het oppervlak lichtjes op. Gebruik hiervoor korrel 180 of 240. Heb je een vlak-, delta-, multi- of excentrische schuurmachine, dan kun je ook hiermee de toplaag met draaiende bewegingen licht opschuren. Door het schuren, met de hand of machinaal, komen fraaie kleurnuances en diepte in het werk tevoorschijn.

WallDesign 4e

5. Overleg met de klant: wel of niet afwerken?

Je kunt WallDesign op verschillende manieren afwerken. Zo kun je ervoor kiezen om de laatste laag licht op te schuren, stofvrij te maken en zo te laten. Dit resulteert in mooie kleurnuances en klanten vinden dit vaak prachtig. Je kunt de wand ook aflakken met
308 WallDesign Finish , een transparante beschermlaag en kleurverdieper in een. Dit geeft de wand een wat rustigere uitstraling en de 308 is eenvoudig aan te brengen met een 9mm-microvezelroller, desgewenst in meerdere lagen. Een andere eindbehandeling is aflakken met 311 TopCoat . Een 2-componentenlaksysteem dat extra bescherming biedt, bijvoorbeeld bij toepassingen in badkamers of keukens, waar je te maken hebt met water- of kookspetters. Bij bovenmatige belasting kun je er ook voor kiezen om twee laklagen aan te brengen. Overleg altijd vooraf met de klant wat hij of zij mooi vindt. Sommigen kiezen er bijvoorbeeld voor om de tweede of derde laag helemaal niet te schuren of af te lakken, omdat zij die ruwe uitstraling juist waarderen.

WallDesign 5e