Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

'Kleurvastheid voegen voor ons aanleiding om voor Eurocol te kiezen'

De Zalmhaven wordt gebouwd door BAM Bouw en Techniek, naar een ontwerp van Dam & Partners Architecten. Opvallend is de vierkante 'kraag' rond de top van het gebouw. BAM Bouw en Techniek maakt namelijk gebruik van een zogeheten hijsloods met een ingenieus hijssysteem voor de prefab betonelementen, materieel en materialen.

Elke 5 dagen 1 etage

Binnen deze loods is een heel bouwteam in diverse disciplines aan het werk en zo wordt elke vijf werkdagen een volledige verdieping opgebouwd, waarna de loods weer een verdieping stijgt. Net zolang tot alle 62 woonetages gereed zijn en de loods weer kan zakken. Hierboven komt de kroon van de toren, die niet in een vijfdaagse cyclus wordt gebouwd. Deze transparante opbouw met veel glas wordt 'het toppunt van urban grandeur', zoals het op de website van De Zalmhaven zo mooi heet. Het restaurant met bar dat hier komt, biedt bezoekers een overweldigend uitzicht over de stad en omgeving. Helemaal bovenop wordt de technische ruimte met duurzame installaties gesitueerd. Op deze transparante opbouw met veel glas wordt met de antennemast de totale hoogte van 215 meter bereikt. Naast de hoofdtoren waar we binnengaan, zijn er nog twee woontorens van elk 70 meter hoog en in de plint van het gebouw bevinden zich stadsvilla's. 'Welkom bij het hoogste gebouw van Nederland', zegt Wouter van der Zwan, Logistics Manager bij de BAM op dit project. Hij gaat ons voor richting de lift naar de 36e verdieping, waar de mannen van Zeebregts druk aan het tegelen zijn.

Zalmhaven 2e

Slimme logistiek

Terwijl we op de lift wachten, legt Wouter uit dat de logistiek op dit project een van de grootste uitdagingen vooraf was. 'Om alles optimaal te regelen, heb ik ook veel rondgekeken bij andere hoogbouwprojecten in deze regio. Zo konden we best practices hier toepassen en leren van elders gemaakte vergissingen. Zo hanteren we hier een ticketsysteem voor iedereen die zijn materiaal en materieel de gebouwen in wil hebben. Tot 09.00 uur zijn de liften voor de medewerkers op de bouw - op piekdagen tot wel 500 man. Daarna kunnen we er materiaal en materieel mee afleveren op de betreffende verdiepingen. Op die manier lopen we elkaar niet voor de voeten en beschikt iedereen op tijd en op de gewenste locatie over zijn spullen.'

Zalmhaven 3e

Dom van Utrecht

'We bevinden ons nu op dezelfde hoogte als de top van de Dom in Utrecht', zegt Wouter zodra we de lift uitstappen. 'Dat betekent 112 meter.' En dan te bedenken dat we nog maar net boven de helft van de te bouwen 62 woonlagen staan. Wouter zegt ons gedag en neemt de lift naar beneden, terwijl wij op deze verdieping gaan rondkijken in gezelschap van Roy van Loon, projectleider bij Zeebregts Tegelwerken, en Technisch-commercieel adviseur Rob Schut, die het project namens Forbo Eurocol begeleidt.

Zalmhaven 4e

Hechtend naast zwevend

Het eerste wat opvalt, is het adembenemende uitzicht over het centrum van Rotterdam tot ver daarbuiten. In een van de badkamers wijst Roy op een technisch aandachtspunt. 'We smeren zelf de badkamervloeren in zand-cement. De douchevloeren met douchegoot hechtend, de aansluitende vloer met vloerverwarming zwevend op isolatie. Hiertussen brengen we een dilatatie aan met een showerprofiel om bewegingen op deze aansluiting op te vangen. Uiteraard moet je die overgang goed voorbereiden om de tegelvloer blijvend waterdicht te maken. Door deze vloeren zelf te smeren, houd je het hele werk in eigen hand. Je kunt zo vooraf al rekening houden met alle afdichtingen en het tegelwerk dat je erop zult aanbrengen. Dit hebben we in goed overleg met de BAM afgesproken. Het naar boven pompen van het zand-cement doen we overigens zelf, met onze eigen pompinstallatie. Best een sterk staaltje voor zo'n hoog gebouw.'

Zalmhaven 5e

Praktijkmensen

Rob stelt goedkeurend vast dat de tegelzetters van Zeebregts het afdichten van de dilatatie secuur aanpakken. 'Kijk, zegt hij, 'ze hebben op het zand-cement op naden en in de hoeken netjes 063 Euroband met 685 Eurocoat aangebracht, maar dat doen ze daaronder ook op het kale beton. Hetzelfde geldt trouwens voor alle inwendige hoeken, de badranden en leidingdoorvoeren.' Roy: 'En het dilatatieprofiel kitten we grondig af voordat we dit aansmeren. Altijd prettig als er bij dit soort keuzes iemand van Forbo Eurocol meekijkt. Ikzelf ben zestien jaar tegelzetter geweest en bij Forbo Eurocol werken ook alleen maar praktijkmensen. Die weten waar ze over praten en dat geeft vertrouwen.' Rob: 'We adviseren onze klanten ook over de nieuwe Wet Kwaliteitsborging die op 1 januari van kracht wordt en die aannemers en onderaannemers meer verantwoordelijkheden oplegt. Bij Forbo Eurocol zijn we daar al ver mee.' Roy: 'Ik vind het ook belangrijk dat ze regelmatig onze werken bezoeken. Dat doe ikzelf ook, zodat je goed zicht houdt op de kwaliteit van het werk en de voortgang van het project. Onze klanten weten dat te waarderen.' Naast de badkamers betegelt Zeebregts ook de toiletten, waar het anhydriet van de verdiepingsvloeren in doorloopt.

Zalmhaven 6e

Ruim 100 soorten en maten

We stappen de lift weer in, op naar de 49ste verdieping, op het moment van ons bezoek gaat hij nog niet hoger. Het uitzicht is hier zo mogelijk nog mooier en dit laatste geldt ook voor de betegelde badkamers die we bekijken. Roy: 'Op dit project wisselen huur- en koopwoningen zich willekeurig af op de verdiepingen, gemiddeld zes per etage. Kopers van een woning konden zelf hun tegels en sanitair uitkiezen. Ik denk dat we op dit project, verdeeld over de drie torens en de stadsvilla's, wel meer dan honderd soorten en maten tegels verlijmen. Mooi dus dat het ticketsysteem van de BAM goed werkt, want onze tegelzetters staan nooit stil. En als we toch eens onvoorzien iets nodig hebben, is dat snel geregeld. De materialen van Forbo Eurocol zijn hoogwaardig verpakt en worden Just In Time aangeleverd.'

Zalmhaven 7e

Kleurvaste voegen

Dan komt het gesprek op Eurocol; waarom werkt Roy daar eigenlijk mee? 'De kwaliteit van Eurocol-producten staat voor ons buiten kijf, maar directe aanleiding voor ons waren destijds de Eurocol-voegmiddelen. In het verleden hadden we nog weleens problemen met voegverkleuring en op het herstellen van opgeleverd voegwerk zit niemand te wachten. Eurocol-voegmiddelen werken perfect en zijn kleurvast. Echt topkwaliteit en dat geldt ook voor hun tegellijmen en andere producten. En hun technische begeleiding is een echte meerwaarde.' In De Zalmhaven I niets van dat soort problemen. Het tegelwerk stijgt er gestaag mee in hetzelfde tempo als van de bouw: 1 etage in 5 werkdagen. Hoogstaand vakwerk in alle opzichten.

Zalmhaven 8e