Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Balkons vocht- en vorstbestendig betegelen doe je zo!

1. Breng een zand-cementdekvloer aan

Controleer eerst of de constructie van de ondervloer voldoet aan de technische voorschriften van de constructeur. Houd hierbij rekening met de aanwezigheid van dilataties, afvoeren, enzovoort. Is de onderliggende constructie in orde, breng dan een zand-cementdekvloer aan. Om het droogproces hiervan te versnellen, kun je ervoor kiezen om een hiervoor een snelcement toe te passen. Hiermee creëer je eenvoudig een sneldrogende en krimparme zand-cementdekvloer, die al na 24 tot 48 uur verder kan worden afgewerkt. Werk je direct op de betonnen constructievloer, brand deze dan eerst aan met 055 Eurodicht. Hierna kan het zand-cementmengsel met het snelcement direct nat-in-nat worden aangebracht. Het voordeel van zelf de zand-cementdekvloer aanbrengen is dat je als tegelzetter dan altijd het optimale afschot kunt creëren. Vooraf overleg hierover met de aannemer of opdrachtgever is daarom aan te bevelen.

balkon 1

2. Creëer een waterdichte afdichting

Strijk de zand-cementdekvloer, zodra deze voldoende droog is, voor met 099 Dispersieprimer. Werk de dekvloer vervolgens waterdicht af met een laag 730 Isoflex en breng na 4 à 5 uur droogtijd een tweede laag aan. Deze tweede laag moet minimaal 12 uur drogen. Smeer bij toepassing van randplinten ook deze wandstroken af met 730 Isoflex. Let op: pas hierbij geen wapeningsband toe! Bij balkons op de begane grond, waarbij de dekvloer in direct contact staat met het maaiveld, moeten ook de opstaande randen worden afgewerkt met twee lagen 730 Isoflex.

balkon 2

3. Kies de juiste lijm en werkwijze

Voor de afwerking van balkons is er ruime keuze uit keramische tegels en donkergekleurd natuursteen, in diverse formaten. Beide soorten kunnen worden verlijmd met 733 Superior S2, maar kies voor het verlijmen van lichtgekleurd natuursteen voor 711 Uniflex of
720 Unicol, want deze witte lijmen voorkomen verkleuring. Het is belangrijk om een 100% lijmcontactvlak te creëren met de ‘buttering floating’-methode. Breng hiervoor zowel lijm aan op de ondergrond als op de rugzijde van de tegel. Zorg er altijd voor dat je constructieve dilataties vanuit de ondergrond exact meeneemt in het tegelpatroon.

balkon vloer

4. Voeg het tegelwerk af met 716 Eurodur HP

Tegelwerk op buitenbalkons krijgt heel wat te verduren door wisselende temperaturen en weersinvloeden. Voeg keramische tegels of natuursteen daarom af met 716 Eurodur HP. Dit voegmiddel is bijzonder vocht- en vorstbestendig, zeer slijtvast, heeft een hoge buig- en druksterkte en is resistent tegen chemische reinigingsmiddelen en geschikt voor hogedrukreiniging. Zorg er bij het voegen voor dat alle aansluitingen bij wanden, dilataties, goten, hekwerken, e.d. vrij blijven van voegmortel

voegverkleuring 4

5. Kit alle aansluitingen en dilataties af

Een belangrijke finishing touch voor waterdicht tegelwerk op balkons is het afkitten met 880 Eurocol Silicone. Zorg voor de juiste voegbreedte rond alle aansluitingen voor een optimale kitvulling. Kit plinttegels af aan de bovenzijde en kit ook eventuele aansluitingen, dilataties en afvoeren zorgvuldig af. De 880 Eurocol Silicone is een duurzame en blijvend elastische voegkit, leverbaar in vele gangbare kleuren die mooi aansluiten bij moderne tegel- en voegkleuren.

balkon 5