Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Succesvol tegelen over bestaand tegelwerk doe je zo

1. Controleer de basis

Een vlakke, solide ondergrond vormt de basis voor mooi strak tegelwerk. Check daarom of het bestaande tegelwerk aan die eisen voldoet. Zitten alle tegels nog vast of klinken ze hol als je erop klopt? En hoe vlak en nauwkeurig heeft de vorige tegelzetter gewerkt? Let ook goed op de vormvastheid en stabiliteit van de onderliggende constructie. Ontdek je loszittende tegels en/of scheuren in het tegelwerk, wees dan extra op je hoede. Meestal wijst dit erop dat er spanningskrachten spelen tussen de tegels en de ondergrond. Doet dit probleem zich voor op meerdere plaatsen van het tegelwerk, neem dan geen enkel risico. Er zit dan niets anders op dan het bestaande tegelwerk slopen en de onderliggende constructie te herstellen en te stabiliseren.

fietstunnel

2. Maak bestaand tegelwerk grondig schoon

Door de jaren worden bestaande tegels en voegen meestal aangetast door vuil, vet, waslagen, enzovoort. Hoe goed je tegellijm ook is, dit komt de hechting van de nieuwe tegels niet ten goede. Na het controleren van de basis is grondig reinigen daarom de tweede stap voor tegelen over tegels. Speciaal hiervoor heeft Forbo Eurocol
014 Euroclean in het programma. Dankzij zijn uitstekende reinigende en ontvettende eigenschappen creƫer je hiermee de ideale ondergrond om tegels op te verlijmen.

014

3. Zo benut je 014 Euroclean optimaal

Breng 014 Euroclean onverdund aan op het bestaande tegelwerk en laat het even inwerken. Schrob het tegelwerk vervolgens stevig met een boender. Bij hardnekkig vuil of vet kun je ook een harde bezem of schuurpad gebruiken. Verwijder na het reinigen de losgemaakte vuil- en vetresten met een katoenen doek en laat de ondergrond hierna volledig drogen. Zijn grote delen van het tegelwerk op de vloer ernstig vervuild, kies dan voor een schrob-zuigmachine. Let op: ga nauwkeurig te werk, want als je niet op alle plaatsen grondig reinigt, kan er een slechte hechting optreden van de nieuwe tegels.

014 verwerken

4. Egaliseer beschadigingen

Vaak is bestaand tegelwerk op meerdere plaatsen beschadigd. Ook door het uithakken van loszittende tegels ontstaan gaten in het tegelwerk. Deze ruimten moeten eerst worden opgevuld. Voor wanden kun je hiervoor de 658 Wandoforte of de 955 Wandostuc gebruiken. Strijk vervolgens het tegelwerk voor met 051 Europrimer Quartz. Vochtabsorberende wandtegels (met een zuigende scherf) verlijm je met een pastategellijm. Gebruik voor het verlijmen van vloertegels (ook bij toepassing op de wand) een cementgebonden poedertegellijm.

Let op: strijk voor het egaliseren van de volledige wanden deze eerst voor met 051 Europrimer Quartz. Dit voorkomt dat de verse egalisatielaag op de wand uitzakt. Na droging van de egalisatie kun je na het voorstrijken beginnen met tegelen.

051 op tegels

5. Horizontale vloerspanning? Ontkoppelen!

Soms zijn in oude tegelvloeren in de loop van tijd scheuren ontstaan door horizontale spanning. Onderzoek deze scheuren en tref zo nodig constructieve maatregelen. Breng dan als extra zekerheid eerst een zogeheten 'ontkoppelingslaag' aan over het bestaande tegelwerk. Deze vormt een spanning opnemende laag tussen de oude en nieuwe laag tegels, die horizontale krachten opvangt. De 730 Isoflex, met zijn krachtige hechting en blijvend flexibele eigenschappen, is hier bij uitstek voor geschikt. Breng de 730 Isoflex in 2 lagen aan op de gereinigde, ontvette bestaande tegelvloer. Na droging kun je de nieuwe tegels hier direct op verlijmen met een hoogwaardige, cementgebonden poedertegellijm.

730

Voor specifieke technische vragen over tegelen over bestaand tegelwerk kunt u terecht bij uw Technisch-commercieel adviseur, of de technische helpdesk van Customer Service.

Bekijk hier de instructievideo van tegel over tegel.