Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Tegelen over tegels? Met deze tips slaag je met glans!

1. Vertrouw niet blind op je voorganger

Eerste vereiste voor tegelen over bestaand tegelwerk is dat de hechting van de bestaande tegels nog in orde is. Je test dit eenvoudig door op de tegels te kloppen. Klinken sommige hol? Sloop deze er dan uit en smeer de ontstane gaten op de wand af met 955 Wandostuc. Doe hetzelfde met zichtbare beschadigingen in het tegelwerk, maar check in dat geval wel wat de oorzaak van de beschadiging is. Schade aan de tegels, zoals scheuren, kan namelijk ook duiden op een ondeugdelijke constructie van de vloer of wand, waarbij er spanningskrachten optreden tussen de tegels en de ondergrond. Tref je een dergelijk probleem op meerdere plekken aan, neem dan geen risico. Sloop in dat geval het bestaande tegelwerk en herstel en/of stabiliseer de onderliggende constructie. Ziet het bestaande tegelwerk er op het eerste gezicht tiptop uit, dan ben je er nog niet. Gebruik een rei, waterpas en winkelhaak om te controleren hoe netjes je voorganger heeft getegeld.

5 tips grootformaat tegels

2. Reinig en ontvet bestaand tegelwerk

Bestaand tegelwerk is altijd vervuild door vaak jarenlang al dan niet intensief gebruik. Afhankelijk van de ruimte en de toepassingen, tref je vuil, vet, waslagen en zeepresten aan op de tegels en voegen. Laat je dit zitten, dan zal de hechting van de nieuwe tegels niet optimaal zijn, hoe goed je tegellijm ook is. Grondig reinigen dus en speciaal hiervoor heeft Forbo Eurocol de 014 Euroclean in het assortiment. Een krachtig, kant-en-klaar reinigingsmiddel en ontvetter ineen, waarmee je zelfs de zwaarste vervuiling verwijdert.

014 can

3. Zo behaal je maximaal resultaat met 014 Euroclean

Voor een optimale reiniging van vervuild tegelwerk moet je 014 Euroclean op de juiste manier verwerken. Breng de 014 onverdund aan en laat het even inwerken. Vervolgens schrob je de tegels en voegen stevig schoon met een boender. Bij sterke vervuiling kun je ook een harde bezem of schuurpad gebruiken. Losgemaakte vuil- en vetresten moeten zorgvuldig worden verwijderd. Doe dit met een katoenen doek en laat het gereinigde tegelwerk vervolgens volledig drogen. Als er grote delen van een tegelvloer ernstig zijn vervuild, is het handig om met een schrob-zuigmachine te werken. Zorg er dan wel voor dat je ook lastig bereikbare hoeken grondig reinigt, zo nodig handmatig. Juist daar kan zich vet en vuil ophopen, wat de hechting van nieuw tegelwerk niet ten goede komt.

014 verwerken

4. Repareer gaten en beschadigingen in de wand

Gaten, ontstaan door het weghakken van loszittende tegels, en andere beschadigingen in het tegelwerk moeten vooraf worden opgevuld met een reparatiemortel. Gebruik voor tegelwanden hiervoor de
658 Wandoforte of de 955 Wandostuc. Strijk de wand hierna voor met 051 Europrimer Quartz voor een optimale hechting. Hierna is de wand klaar om eventueel te worden uitgevlakt of direct te worden betegeld. Gebruik voor vochtabsorberende wandtegels (met een zuigende scherf) een pastategellijm. Voor het verlijmen van vloertegels, ook bij toepassing op de wand, kies je een cementgebonden poedertegellijm.

051 op tegels

5. Wees extra alert bij horizontale vloerspanning

Scheuren in bestaande tegelvloeren duiden vaak op horizontale spanning vanuit de ondervloer. Ga in zo’n geval nooit zomaar aan de slag met nieuwe vloertegels maar onderzoek eerst de oorzaak van de scheuren. Is die oorzaak inderdaad terug te voeren op spanning vanuit de constructie, speel dan op zeker en breng een ontkoppelingslaag aan over de bestaande tegelvloer. Zo creëer je een spanningopnemende laag tussen de bestaande en nieuwe laag tegels, die horizontale krachten opvangt. Raadpleeg eventueel hiervoor onze afdeling Technische adviezen.

Twijfel je tussen slopen of tegelen over tegels? Je Technisch-commercieel adviseur kijkt op het werk graag even mee voor een advies op maat.Bekijk hier de instructievideo van tegel over tegel.