Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

In 5 stappen naar prachtig licht natuursteen en glasmozaïek zonder vlekken

1. Besteed extra aandacht aan dunne tegels

Door moderne zaagtechnieken kan natuursteen tegenwoordig op iedere gewenste dikte worden gezaagd, het zogeheten kalibreren. Voorheen was de minimale dikte van een natuursteentegel 15 tot 20 mm. Tegenwoordig krijgt u ook te maken met natuursteentegels van circa 10 mm dik, vaak in grootformaat, zoals bij Mustang leisteen. De relatief geringe dikte in combinatie met tegelformaten van 60x60 cm of 80x80 cm kan bij verwerking de nodige problemen opleveren. Mustang leisteen is bijvoorbeeld bijzonder gevoelig voor vochtopname. Tijdens het zagen/kalibreren, in opslag, maar ook bij het plaatsen. Droging van het leisteen kan dan leiden tot spanning in het materiaal en kromtrekken. Speciaal voor dit type natuursteen vindt u informatie op: Mustang leisteen vloerafwerking

5 tips natuursteen 3a

2. Kies de juiste tegellijm

Nog altijd kiezen natuursteenverwerkers en tegelzetters ervoor om natuursteentegels in specie te kloppen. Verschil in tegeldikte of een ongelijkmatige ondergrond worden hiervoor meestal als argument gebruikt. Toch is er alle reden voor om voor een Eurocol-lijm te kiezen, vanwege de hogere hechtsterkte. Ook daar zijn oneffenheden prima mee te nivelleren, zoals met de witte middenbedlijm 720 Unicol, die in een laagdikte van 5 tot 15 mm kan worden toegepast. Andere voordelen van deze lijm voor vloer en wand, voor binnen en buiten, zijn onder meer: toepassing voor elk natuursteen (en zeer dichte grestegels), uitstekende (stofarme) verwerkingseigenschappen, snelle doorharding en hoge eindhechting. De lijm is ook zeer geschikt in combinatie met vloerverwarming.

720

3. Breng een gesloten lijmbed aan

Door bij licht natuursteen te kiezen voor een witte tegellijm, voorkom je dat doorschijning optreedt van de lijmrillen of ondergrond. Voorwaarde is dat bij het verlijmen van het natuursteen een optimaal lijmcontaktvlak wordt gerealiseerd. Zeker bij het verlijmen van dunnere tegels en kalksteen moet dit contactvlak nagenoeg 100% zijn. Dit lukt alleen door zowel de ondergrond als de tegel in te smeren met lijm: de zogeheten buttering/floating-methode. Let hierbij op dat er een gesloten lijmbed op de tegel wordt aangebracht. Gebruik bij licht natuursteen dus altijd een witte Eurocol-tegellijm, bij donker natuursteen kunnen ook traditionele grijze Eurocol-lijmen worden toegepast.

5 tips natuusteen 3c

4. Dotverlijming? Don’t do it!

Het aanbrengen van dotten tegellijm op de ondergrond kan echt de doodsteek betekenen voor je zorgvuldig uitgevoerde tegelwerk! Hierdoor loop je namelijk het risico dat de dotten lijm zich zullen aftekenen aan de zichtzijde van het natuursteen. Er zijn diverse praktijkvoorbeelden van vloeren en wanden waarop een soort ‘dobbelsteeneffect’ te zien is, waarbij het ‘getal 5’ prominent aanwezig is. Soms is die plaatselijke verkleuring op het natuursteen niet direct zichtbaar, maar bijvoorbeeld pas zodra de weersomstandigheden veranderen en de lijmdotten achter het natuursteen door vocht zichtbaar worden. Dus, dotverlijming: don’t do it!

5 tips natuursteen 3d

5. Tip voor glasmozaïek

Ook bij het verlijmen van glasmozaïek is het zaak om verkleuring van het tegelwerk te voorkomen, net als te veel lijm in de voegen. Dit geldt ook bij het aanbrengen van kleinformaat marmertegels. Gebruik voor verlijming op de wand de 681 Marmercol, een superelastische, witte pastategellijm, speciaal voor lichtgekleurd natuursteen en glasmozaïek. Een andere mogelijkheid is de 711 Uniflex, een witte, vocht- en vorstbestendige poedertegellijm die ook geschikt is voor natuursteen en glasmozaïek op de vloer. Gebruik voor beide lijmen een lijmkam met vertanding 4x4 of 6x6 mm. Strijk vervolgens de verse lijmrillen vlak met een spaan en plaats de tegels of het mozaïek in de nog natte lijm. Hierdoor ontstaat een optimale verlijming zonder lijm in de voegen.

5 tips natuursteen 3e

Bekijk hier het productinformatieblad van de 720 Unicol.