Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Met deze tips zorgt winterse kou niet voor stagnatie

1. Bewaar op kamertemperatuur

Het is voor de hand liggend, maar toch gebeurt het in de praktijk vaak niet: Eurocol- en vloerbedekkingsproducten vooraf opslaan in een verwarmde omgeving. Natuurlijk is het 's morgens vroeg in de vrieskou niet prettig om je bus of vrachtwagen te laden, maar producten die daarin hebben overnacht, beginnen de dag met een flinke achterstand. Koude primers, lijmen en egalisatiemiddelen binden namelijk niet goed af, ook niet als het binnen in de verwerkingsruimte wel lekker warm is. En voor vloerbedekking geldt: die wordt stug bij vorst waardoor deze zich minder makkelijk laat leggen en verlijmen. Dus, tijdens de koude maanden: pas 's morgens laden en dan gelijk door naar het project. Of, als het bedrijfspand ruim en warm genoeg is: zet je auto met materialen 's nachts binnen. Een andere optie is de materialen al eerder naar de verwarmde verwerkingsruimte vervoeren, zodat ze daar goed kunnen acclimatiseren.

vraag van de maand mei 2e

2. Check vooraf de verwerkingsomstandigheden

Voor elk Eurocol-product gelden verwerkingsinstructies die duidelijk zijn omschreven op de productspecificatiebladen. Bij extreme omstandigheden, zowel 's zomers als 's winters, kan het voorkomen dat die voorgeschreven omstandigheden op een project niet worden gehaald. Maak dit vooraf duidelijk bij de klant of opdrachtgever, zodat die passende voorbereidingen kan treffen. Is een gebouw niet wind- en waterdicht in de koude maanden? Maak dan maar weer meteen rechtsomkeert, ook als de opdrachtgever daar niet blij mee is. Wijken de vloer- en omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid (zie tip 4) af van de gestelde waarden, begin er dan maar niet aan.

ventilator

3. Vergeet het dauwpunt niet!

Vaak letten verwerkers op de temperatuur en eventueel restvocht in vloeren en wanden, maar dat is niet voldoende. Een belangrijke factor bij dalende temperaturen is het dauwpunt. Dat is de temperatuur waarbij waterdamp in de lucht condenseert. Vaak wordt de verwerkingsruimte in de winter voor kortere tijd verwarmd met heaters of heteluchtkanonnen. Goedbedoeld, maar niet toereikend. De lucht in de ruimte wordt weliswaar verwarmd, maar zolang de ondervloer en wanden koud blijven, slaat de waterdamp in de lucht hier als condens op neer. Ga je dan aan de slag, dan komt er vocht terecht in de primer, egalisatiemiddel en lijm die je gebruikt, waardoor deze niet optimaal kunnen afbinden en dit doet afbreuk aan de hechting. Meer informatie over dauwpuntsituaties vind je hier: Dauwpuntsituatie

5 tips dauwpunten 3

4. Meten is weten

Als we ons even tot de vloer beperken, dan moet je voor je aan het project begint altijd de vloertemperatuur meten. Die temperatuur staat namelijk in verhouding tot de omgevingstemperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en het dauwpunt (zie tip 3). De ideale omgevingstemperatuur op het project ligt tussen de 18 en 23 ºC. Die van de vloer tussen de 15 en 20 ºC. Let op: de temperatuur van de vloer moet altijd hoger zijn dan het dauwpunt om condensvorming op de vloer te voorkomen. Het is dus belangrijk om bij het beoordelen van de verwerkingsomstandigheden alle parameters mee te wegen, zoals in onderstaande tabel.

ondergrond

OmgevingstemperatuurRelatieve luchtvochtigheidDauwpunt
18 ºC80%14,5 ºC
20 ºC 80%16,5 ºC
22 ºC80%18,4 ºC
24 ºC80%20,3 ºC

5. Overtuig de opdrachtgever

'Tijd is geld' in de bouw en projectinrichting, maar doe nooit concessies aan de technische eisen die Forbo Eurocol aan de verwerking van zijn producten stelt. Toch aan de slag gaan onder omstandigheden die niet aan deze eisen voldoen, is vragen om problemen. Het kan betekenen dat je na het egaliseren van de vloer deze moet naschuren, omdat er een witte 'huid' op is ontstaan. Maar erger kan ook; dat de vloer op sommige plekken of in zijn geheel moet worden hersteld. Overtuig daarom de klant of opdrachtgever van de noodzaak van goede verwerkingsomstandigheden. Durf zo nodig ook 'nee' te verkopen als je er zelf niet achter staat. In het belang van jezelf, maar uiteindelijk ook van de klant.