Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Met deze bewaar- en verwerkingstips blijf je de winter de baas!

1. Bewaar producten op kamertemperatuur

Te koude primers, lijmen, egaliseer- en voegmiddelen binden niet goed af. Ook niet als de ruimte waarin ze worden verwerkt, verwarmd is. In de ideale situatie laat je daarom Eurocol-producten, tegels en vloerbedekking van tevoren op de verwarmde werkplek acclimatiseren. Als die mogelijkheid er niet is, kies dan het meest geschikte alternatief. Beschik je over een verwarmde bedrijfsruimte groot genoeg om je bus 's nachts binnen te stallen, maak daar dan gebruik van. Zo niet, laad je bus dan pas 's morgens in vanuit de verwarmde opslag, want een volgeladen bus een nacht lang in de vrieskou laten staan, is vragen om problemen. Voor geacclimatiseerde vloerbedekking is er nog een voordeel: op de juiste temperatuur is deze minder stug, zodat je haar makkelijker kunt leggen en verlijmen.

vraag van de maand mei 2e

2. Maak afspraken over de verwerkingsomstandigheden

Maak vooral tijdens de koude maanden goede afspraken met je opdrachtgever over de vereiste verwerkingsomstandigheden. Bij extreme kou kan het voorkomen dat de voorgeschreven verwerkingsinstructies voor Eurocol-producten niet worden gehaald. Deze eisen staan duidelijk omschreven op onze productspecificatiebladen. Gelukkig treffen veel opdrachtgevers de nodige maatregelen voor een droge, verwarmde werkruimte, maar doe nooit concessies. Los van een te lage temperatuur is de kans groot dat je te maken krijgt met een te hoge relatieve luchtvochtigheid (zie tip 4). Is een gebouw 's winters niet wind- en waterdicht, begin er niet aan en maak rechtsomkeert. Dit voorkomt discussies achteraf als er technische problemen ontstaan.

ventilator

3. Houd rekening met het dauwpunt!

Als tegelzetter of woning- en projectinrichter houd je altijd rekening met restvocht in vloeren en wanden. Maar er is nog een belangrijke vochtfactor om rekening mee te houden, namelijk het dauwpunt. Dat is de temperatuur waarbij waterdamp in de lucht op een oppervlak condenseert. Je ziet het bijvoorbeeld in de vorm van beslagen ruiten, maar ook op betonwanden en -vloeren. De ruimte waar wordt getegeld of gestoffeerd kort voorverwarmen met heaters of heteluchtkanonnen biedt geen oplossing. De lucht in de ruimte wordt dan weliswaar verwarmd, maar vloeren en wanden blijven koud waardoor de waterdamp in de lucht er als condens op neerslaat. Begin je onder die omstandigheden toch aan je klus, dan komt er vocht in de primer, het egalisatiemiddel of de lijm die je gebruikt. Die zullen minder goed afbinden waardoor de hechting ook minder zal zijn. Condensvorming als gevolg van het dauwpunt voorkom je door de ruimte langdurig en blijvend te verwarmen en goed te ventileren.

5 tips dauwpunten 3

4. Meten is weten

Vochtproblemen voorkom je door steeds te blijven meten. Niet alleen het restvochtgehalte in de ondergrond, maar ook de temperatuur ervan in verhouding tot de relatieve luchtvochtigheid en het dauwpunt (zie tip 3). Als we de vloer als voorbeeld nemen, dan meet je daarvan eerst de temperatuur. Deze ligt idealiter tussen de 15 en 20 ºC, maar belangrijk is dat de temperatuur van de vloer altijd boven het dauwpunt ligt om condensvorming te voorkomen. De ideale omgevingstemperatuur op het project ligt tussen de 18 en 23 ºC. Het gaat dus niet om één bepaalde temperatuur, maar om een combinatie van factoren die het risico op vochtvorming bepalen. In onderstaande tabel zijn de verschillende parameters in verhouding weergegeven.

vochtmeting

OmgevingstemperatuurRelatieve luchtvochtigheidDauwpunt
18 ºC80%14,5 ºC
20 ºC 80%16,5 ºC
22 ºC80%18,4 ºC
24 ºC80%20,3 ºC

5. Durf soms 'nee' te verkopen

We zeiden het al bij tip 2: doe nooit concessies aan de vereiste verwerkingsomstandigheden. De technische eisen die Forbo Eurocol aan de verwerking van zijn producten stelt, zijn uitgebreid getest in de proefopstellingen in het lab, maar vooral ook in de praktijk. Het argument 'tijd is geld' gaat zeker op voor de bouw en projectinrichting, maar mag nooit de reden zijn om af te wijken van onze verwerkingsinstructies. Problemen die hierdoor kunnen ontstaan, zijn soms direct zichtbaar. Zoals een 'witte huid' op een egalisatie, die hierdoor moet worden nageschuurd. Erger nog is onzichtbare schade, zoals onvoldoende hechting. Dit kan leiden tot het herstellen van vloeren en wanden of delen ervan, met meerkosten en een slechte beurt bij de klant als gevolg. Overtuig daarom de klant of opdrachtgever van de noodzaak van goede verwerkingsomstandigheden. Durf zo nodig 'nee' te verkopen als je er zelf niet achter staat. Dat is in het belang van jezelf, maar uiteindelijk ook van de klant.

Vochtplekken 2