Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Stap voor stap naar fraai tegelwerk

Voorbereiding wand en vloer

Zorg voor de juiste producten en gereedschappen en een droge, schone ondergrond. Strijk vochtabsorberende wanden voor met 099 Dispersieprimer. Reinig een vettige wand en oude tegels met 014 Euroclean. De 014 Euroclean dient onverdund op de ondergrond aangebracht te worden. Laat het vervolgens een korte periode inwerken. Eventueel hardnekkig vuil en vet kan met een harde bezem geschrobd worden. Vervolgens kan de vervuiling met een katoenen doek opgenomen worden. Daarna moet men de ondergrond volledig laten drogen. Een betonnen vloer in uw woning dient mooi vlak, droog en evenwijdig te zijn. Een ongelijke vloer moet vooraf worden ge√ęgaliseerd met 999 Europlan Basic (tot 5 mm), nadat de vochtabsorberende ondergrond eerst is voorgestreken met 099 Dispersieprimer.

Wandtegels lijmen

Meet op de vloer de wandtegels uit, voor de wand waar u wilt beginnen. Gebruik tegelkruisjes voor een gelijke voegbreedte. Houd links en rechts dezelfde tegelbreedte aan voor een symmetrisch resultaat. Trek met een waterpas een verticale lijn op de wand, langs de zijkant van een tegel. Breng met de juiste lijmkam lijmrillen aan en lijm nu de eerste rij verticale tegels langs deze lijn, door deze schuivend in de lijm te drukken.

tegel 1

Trek nu met een waterpas op ooghoogte een horizontale lijn op de wand, precies langs de bovenkant van een tegel uit de verticale rij. Lijm langs deze lijn een horizontale rij tegels, met dezelfde techniek als bij de verticale lijn. Hierna kunt u eenvoudig het gehele vlak betegelen, zonder dat het tegelwerk kan 'verlopen'. Gebruik desgewenst tegelkruisjes.

tegel 2

Vloertegels lijmen

Voltooi eerst eventueel wandtegelwerk, inclusief het afvoegen, om vervuiling van de vloertegels te voorkomen. Trek een lijn op de vloer, evenwijdig aan de langste wand waar u wilt beginnen. Trek haaks op deze eerste lijn een tweede lijn langs de korte wand waar u wilt beginnen. Meet de vloertegels langs de lijnen uit en houd aan de uiteinden dezelfde tegelbreedte aan voor een symmetrisch resultaat.

tegel 3

Strijk met de juiste lijmkam gelijkmatig rillen op de vloer en lijm binnen 10 minuten de eerste twee rijen precies langs de lijnen. Gebruik voldoende lijm om tegelbreuk naderhand te voorkomen en betegel het gehele lijmvlak door de tegels stevig in het lijmbed te drukken. Controleer of de tegel voldoende in contact komt met de lijm. Een touwtje of elastiek langs elke rij tegels helpt u recht te tegelen. Lijm steeds vlakken van zes of negen tegels tegelijk en controleer of de tegels recht en vlak liggen ten opzichte van elkaar.

tegel 4

Verwijder lijmresten en laat het tegelwerk drogen volgens productadvies (ca. 24 uur). Verdeel een geschikt voegmateriaal met een voegspaan of voegbord diagonaal over de voegen. Verwijder na droging (15-30 min.) overtollig voegcement met een vochtige spons. Wrijf na enkele uren met een droge doek de 'voegwaas' van het tegelwerk. Houd verticale en horizontale voeghoeken vrij, kit deze af met een blijvend elastische, schimmelwerende sanitairkit. Bevochtig de voegen de 1ste dag nog enkele malen met een plantenspuit voor een optimale uitharding.

tegel 5