Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Tips voor het verwerken van grootformaattegels

1 Gebruik de juiste hulpmiddelen

Grootformaattegels zijn niet alleen fraai, ze zijn ook zwaar en lastig te hanteren en soms letterlijk niet te tillen. Daarom zijn er in de vakhandel diverse handige hulpmiddelen verkrijgbaar zoals tilmachines, zuignappen, vacuümpompen en tegellifters. Maak er gebruik van, want dit spaart niet alleen uw handen, voeten en rug, het voorkomt ook beschadigingen en ongelukken. Deze hulpmiddelen zorgen er bovendien voor dat je, al dan niet met hulp van een collega, de tegel in één keer goed kunt plaatsen. Dit spaart tijd en een hoop ergernis.

grootformaattegels

2 Egaliseer de ondergrond

Als de ondergrond niet vlak genoeg is, krijg je zelden een mooi strak resultaat. Kleine oneffenheden kun je soms corrigeren met wat extra lijm, maar meestal is het beter om een ondervloer eerst te egaliseren met bijvoorbeeld 990 Europlan Direct of de sneldrogende 991 Europlan Direct Rapid. Hierdoor worden de ergste ‘hobbels en kuilen' genivelleerd, zodat er minder met de lijm hoeft te worden 'gemetseld.' Niet vlakke, steenachtige wanden kunnen vooraf worden uitgevlakt met 658 Wandoforte of de 955 Wandostuc. Het egaliseren of uitvlakken verdient zichzelf dubbel en dwars terug in tijd, omdat u de tegels uiteindelijk sneller, vlakker en voller in de lijm krijgt. Het bespaart lijm, werkt prettiger en leidt tot een beter eindresultaat.

3 Kies de juiste lijm en gereedschappen

Voor ieder type tegel, groot of klein, vloer of wand, is er een Eurocol-lijm die er het best bij past. Belangrijk bij uw lijmkeuze is het uiteindelijke gebruik van de ruimte. Aan een buitenterras of doucheruimte worden nu eenmaal andere eisen gesteld dan aan de vloer van een showroom. Ook de keuze van de juiste lijmkam is bepalend voor het creëren van het lijmbed dat voor deze grote, zware tegels nodig is.

4 Zorg voor een 100 procent lijmcontactvlak

Houd met het aanbrengen van de lijm rekening met de krachten die op het tegelwerk zullen worden uitgeoefend. Worden op een tegelvloer wellicht zwaar meubilair of machines geplaatst? Is er sprake van veel loop- of rolverkeer? Ook kunnen er spanningen optreden vanuit de ondergrond door bijvoorbeeld krimp van de vloer of wand. Daarom moet de lijmoverdracht van de ondergrond naar de grootformaattegel optimaal zijn, met een lijmcontactvlak van 100 procent. Forbo Eurocol adviseert hiervoor de 'buttering-floating' methode. Hierbij brengt u een gerild lijmbed aan op de ondergrond en tevens een vlak lijmbed op de achterzijde van de tegel. Door deze vlakke extra lijmlaag wordt de structuur aan de achterzijde verminderd en het lijmcontactvlak vergroot, waardoor geen luchtrillen kunnen ontstaan. Het optimale lijmcontactvlak voor grootformaattegels vindt u in deze tabel:

grootformaattegels 2e

Omstandigheidwandwandvloer
pastategellijmpoedertegellijmpoedertegellijm
binnen80%80%80%
buiten80%100%100%
zwembaden (waterbassins)n.v.t.100%100%
zwaarbelast tegelwerk80%100%100%

5 Tegels met nauwelijks vochtopname

Omdat ook grootformaattegels steeds meer slijt- en maatvast en vorstbestendig worden door minder poriën, nemen deze steeds minder vocht op. Deze geringe vochtopname bemoeilijkt de aanhechting met de tegellijm. Om dit soort tegels te verlijmen heeft Forbo Eurocol hoogwaardige, kunststof-gemodificeerde, cementgebonden (C2)-lijmen ontwikkeld, zoals de 705 Speciaallijm of 720 Unicol. De hierin toegepaste hoogwaardige kunststoffen (polymeerdispersies) zorgen voor een goede en blijvende aanhechting met deze grestegels. Voor grootformaatwandtegels met een zuigende scherf adviseren wij de 688 Elastifix.

Toch nog vragen? Raadpleeg uw Technisch-commercieel adviseur of onze technische helpdesk.

Klik hieronder voor Eurocol-lijmen voor grootformaattegels.

705 Speciaallijm
720 Unicol
688 Elastifix