Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe verwerk je Eurocol-producten in combinatie met vloerverwarming?

‘Het kortste antwoord is ja’, zegt Jan Willem van Laar. ‘Bijna alle Eurocol-producten - lijmen, egalisatie- en voegmiddelen - zijn geschikt voor een vloer met vloerverwarming. Behalve onze 691 Tegellijm. Maar daarmee ben je er nog niet. Het verwerken met vloerverwarming vraagt om speciale aandacht voor temperatuur, omgeving, et cetera. Die randvoorwaarden bepalen mede het eindresultaat. Ik zal ze hier bespreken.

Jan Willem

25 millimeter dekking

Vloerverwarming is populair. Het is een duurzame manier om je huis te verwarmen. Je verbruikt minder energie en het huis wordt gelijkmatiger verwarmd. Bij vloerverwarming worden verwarmingsbuizen of -slangen in een dekvloer geplaatst en via een verdeler aangesloten op de cv-ketel, stadsverwarming of aard-/luchtwarmtepomp. Let erop dat er minimaal 25 millimeter dekking op de buizen aanwezig moet zijn.

Eerst opstoken en afkoelen volgens opstookprotocol

Voor je begint met het egaliseren en installeren van een vloerbedekking moet je een zand-cement- of anhydrietdekvloer opstoken en weer laten afkoelen om de verwarmde vloerconstructie te controleren. Op die manier kun je eventuele scheuren door de thermische zetting en krimp van de vloer eerst nog behandelen. Het opstoken van de dekvloeren kan op zijn vroegst na 28 dagen bij zand-cementdekvloeren en na 7 dagen bij calciumsulfaat- en anhydrietvloeren. Wij adviseren om het opstoken en afkoelen van de vloer uit te voeren volgens het opstook- en afkoelprotocol BA-2.1 van het TBA (Technisch Bureau Afbouw).

vloerverwarming

Aanvoertemperatuur verlagen

Minimaal 24 uur voor de start van je werkzaamheden moet je de temperatuurinstelling van de vloerverwarming verlagen. Niet helemaal uitschakelen, maar de aanvoertemperatuur gelijkstellen aan de omgevingstemperatuur (zie hieronder). Dit voorkomt dat de omgeving en de vloer afkoelen tot onder de gewenste verwerkingscondities. Het advies is om de kamerthermostaat op 18 °C in te stellen. Let op dat er geen nachtverlaging in het systeem is ingesteld.

Verwerkingscondities

Nu heb je alle voorbereidende zaken uitgevoerd. Het is alleen nog zaak om de verwerkingscondities van de Eurocol-producten aan te houden voor een optimaal resultaat. Wij gaan uit van een gewenste omgevingstemperatuur van tussen de 18 - 23 °C, een temperatuur voor materiaal en ondervloer van minimaal 15 °C en maximaal 20 °C en een relatieve luchtvochtigheid van 40 - 70%.

Vanaf dag 4 weer geleidelijk omhoog

Ben je klaar met installeren, laat het verwarmingssysteem dan nog 3 dagen laag staan in verband met het afbinden van de lijm of lak. Vanaf dag 4 kan de watertemperatuur met 5 graden per dag worden verhoogd tot maximaal 35 graden op dag 6 à 7. Het is wel belangrijk dat de oppervlaktetemperatuur van de vloer de 28 graden niet overschrijdt om schade aan de vloer en de afwerking te voorkomen.’

thermometer