Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

5 tips voor het vakkundig vernieuwen van een kitvoeg

1. Overtuig de klant van de noodzaak

Niets zo mooi als een verse, strakke kitvoeg in nieuw tegelwerk. Maar zo’n kitvoeg krijgt door de tijd - zeker in natte ruimten - heel wat voor zijn kiezen. Veel mensen gaan pas tot vervanging over zodra er sprake is van lekkage. Jammer, want dat leidt meestal tot hogere kosten dan bij periodieke vervanging. Overtuig uw klant daarom van de noodzaak hiervan. Een goed aangebrachte kitvoeg met een hoogwaardige kit kan best 6 jaar of langer mee, maar die levensduur hangt ook af van bijvoorbeeld agressieve schoonmaakproducten. Vakkundig advies aan de klant draagt bij aan uw relatiebeheer.

Vernieuwen kitvoeg 3a

2. Voer periodieke inspecties uit

Sommigen doen het zelf, maar u kunt uw klant de zorg van periodieke inspecties van kitafdichtingen ook uit handen nemen. Mooi te combineren met een check van het voegwerk en de algehele staat van het tegelwerk en aangrenzende constructies. Nuttig in bijvoorbeeld zwembaden en doucheruimten, maar ook in industriële keukens en badkamers. Aandachtspunten: onthechting van de kit van de ondergrond, schimmelgroei, beschadigingen en/of onvakkundige reparaties en aantasting door chemicaliën of schoonmaakmiddelen. Let op: chemicaliën, bacteriën en schimmels kunnen ook schade toebrengen aan cementvoegen! Controle 1 jaar na eerste oplevering en vervolgens elke 2 jaar kan veel problemen voorkomen.

Vernieuwen kitvoeg 3b

3. Verwijder oude kitvoegen volledig


Moet de oude kitvoeg eruit, snijd deze dan met een scherp mes zo volledig mogelijk weg. Het helpt om hierbij lichtjes aan het uiteinde van de oude kitrand te trekken. Opgepast met het mes: een onderliggende kimafdichting mag nooit worden beschadigd! Gebruik voor de laatste kitresten een zogeheten siliconenverwijderaar, zodat een schoon en glad oppervlak ontstaat. Verwijder aanslag van zeepresten rond de kitvoeg met bijvoorbeeld 014 Euroclean. Zorg hierbij dat alle vervuiling in de doek wordt opgenomen zodat een schone, vetvrije ondergrond overblijft.

Kitvoeg 3c

4. Zorg voor een droge ondergrond

Vooral bij kitvoegen in de vloer is er vaak sprake van vocht. Zeker na een lekkage kan de ondergrond te vochtig zijn, wat een goede hechting van nieuwe kit in de weg staat. Zorg er in zo’n geval voor dat een natte ruimte zoals een badkamer enkele dagen niet wordt gebruikt, terwijl deze goed wordt verwarmd en geventileerd. Dit proces kan plaatselijk worden versneld met een heteluchtkachel en/of een föhn.

5. Kies een hoogwaardige kit en werk secuur

Bezuinig nooit op kwaliteit. Slecht voor de levensduur en een prettige verwerking. De hoogwaardige 880 Euroseal Silicone-kitten van Forbo Eurocol zijn een belangrijke schakel in het Waterdicht Tegelwerk Systeem. Ze zijn verkrijgbaar in diverse matchende voegkleuren. Kies voor doucheputten en drains voor de 881 Euroseal Epoxy
2-componentenkit, met zijn uitstekende hechting op rvs en kunststof voor een duurzaam waterdichte kitvoeg. Houd tijdens het kitten de kitspuit zodanig schuin, dat de kit onder lichte druk in de voeg wordt gedrukt en een volledige vulling ontstaat. Vermijd luchtopsluiting (luchtbellen!) en werk de kit binnen 10 minuten glad af met een spatel, mes of wijsvinger met neutraal zeepwater. Gebruik nooit citrus. Dit vermindert de schimmelwerende werking van de kit!

Vernieuwen kitvoeg 3e

Klik hier voor het Eurocol-kitaanbod.