Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

5 tips voor het verlijmen van grootformaat tegels en platen

1. Let extra op bij een wapeningsnet

Keramische tegels van 120 x 120 cm en platen van 120 x 300 cm zijn allang geen uitzondering meer. Om ze te beschermen tegen breuk wordt de achterzijde vaak uitgevoerd met een glasvezel wapeningsnet. Dit voorkomt schade, maar wist u dat de hechting van een poedertegellijm op een tegel of plaat met glasvezel circa 25% minder is dan op tegels en platen met een puur keramische achterkant? Dit hoeft echter geen problemen op te leveren, mits aan een aantal spelregels wordt voldaan:

5 tips grootformaat

2. Kies de juiste dikte voor vloer en wand

Keramische platen worden steeds dunner. Forbo Eurocol adviseert platen van 3 tot 5 mm dikte bij voorkeur alleen voor wanden toe te passen. Voor vloeren adviseren wij een dikte vanaf 6 mm. Omdat vloeren worden belopen en zwaarder worden belast dan wanden, luistert zorgvuldig verlijmen met een maximaal lijmcontactvlak hier extra nauw. Een optimaal vlakke ondergrond is hiervoor cruciaal, vandaar dat wij adviseren de vloer altijd vooraf te egaliseren.

5 tips groot formaat 3b

3. Werk met de buttering-floating-methode

Forbo Eurocol heeft voor de verlijming van grootformaat dunne wandtegels hoogwaardige cementgebonden poedertegellijmen in het programma: 705 Speciaallijm en 765 Ecolight. Zorg bij beide lijmen voor een 100% lijmcontactvlak door de buttering-floating-methode. Breng hiervoor met een lijmkam met 6 x 6 mm-vertanding lijmrillen aan op de ondergrond en met de vlakke kant van de spaan een gesloten lijmvlak op de rugzijde van de tegel. Controleer het lijmcontactlak door een tegel los te nemen en pas zo nodig uw werkwijze hierop aan. U kunt de tegels of wandplaten desgewenst afschoren totdat de lijm is afgebonden.

5 tips groot formaat 3c

4. Gebruik op de vloer een vloeibedlijm

Voor een optimaal lijmcontactvlak op de vloer kunt u het best een hoogwaardige dun/vloeibedlijm toepassen. U kunt kiezen voor de 750 Multicol Deze is in te stellen op de gewenste consistentie. Voor een snelle verlijming met een goed vloeivermogen is de 795 Uni-Quick een goede keuze. Een ‘tile-levelling-systeem’ (met clips en keggen) is een handig hulpmiddel om een supervlakke vloer te realiseren, zelfs bij strijklicht! Zorg ervoor dat de ruimte tussen de tegels vrij blijft voor de latere voegafdichting en de vloer mag tijdens het afbinden niet worden belopen.
Let op: voor het aanbrengen van lijm op de ondergrond raden wij u een speciaal schuingetande lijmkam aan. Hiermee brengt u de lijmrillen in één richting aan, waardoor de randen van de tegels of platen volledig met lijm worden ondersteund.

5 tips groot formaat 3d

5. Laat de voeg goed doorharden

Na het afbinden en drogen van de lijm, voegt en kit u de platen en tegels op vloer en wand op dezelfde wijze af als u gewend bent bij ‘normaal’ tegelwerk, dus zorg tijdens het verlijmen voor een voegbreedte van minimaal 3 mm. Vooral bij dunne grootformaat tegels en platen is het belangrijk dat de voeg volledig wordt gevuld en goed kan doorharden, omdat de laagdikte van de voeg gering is. Hierbij moeten alle nadelige factoren worden uitgesloten, zoals tocht, extreme warmte, et cetera. Ook verdient het aanbeveling om de voeg na 2 à 3 uur nog een keer grondig na te sponzen, voor een goede bevochtiging van het voegcement en een mooie egale voegkleur als eindresultaat.

Voegen vloer

Voor specifieke technische vragen over de voegproducten van Forbo Eurocol en de verwerking ervan kunt u terecht bij uw Technisch-commercieel adviseur, of de technische helpdesk van Customer Service.

Ga hier naar het productoverzicht van de poedertegellijmen!