Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Welke poedertegellijm heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding?

‘Helaas kijken nog veel verwerkers alleen maar naar de prijs van een zak poedertegellijm’, zegt Technisch-commercieel adviseur Rob Brandenburg. ‘Dat is niet helemaal terecht. Want uiteindelijk is niet de prijs per zak, maar de prijs per vierkante meter belangrijk. Kijk dus vooral naar het verbruik van de lijm. Want daar zitten zeker verschillen.

Rob Brandenburg

Verschillen in verbruik

De ene lijm is de andere niet. Verbruik je met de ene poedertegellijm bijvoorbeeld 4 kilo per m², op eenzelfde vlakke ondergrond met eenzelfde vertanding kun je met de andere lijm maar 2,8 kilo verbruiken. En dus is het ook niet per se zo dat je met een zak lijm van 12 euro ‘goedkoper’ uit bent dan met een zak lijm van 18 euro. Sterker nog: het kan goed zijn dat je met die zak van 18 euro per m² juist minder kwijt bent in euro’s dan met de zak van 12 euro.

705 720

Meer volume en toch 23 kilo

Hoe kun je die verschillen zien als je bijvoorbeeld bij de groothandel staat? Leg verschillende 23kg-zakken uit verschillende prijsgroepen maar eens naast elkaar. Je zult zien dat de ene zak meer of minder volume heeft dan de andere zak. Je zult ook zien dat een zak met minder volume vaak goedkoper is. Onthoud dan dat je met een zak met meer volume meer vierkante meters doet. Dat klinkt gek, het zijn tenslotte allemaal 23kg-zakken. Dit zal ik uitleggen.

Verschil zit in toeslagstoffen

Een poedertegellijm is opgebouwd uit diverse grondstoffen en toeslagstoffen, zoals cement, zand en kunststof bindmiddel. Het verschil zit hem in dit geval in de vulmiddelen. Zand is een zwaar vulmiddel, maar je hebt ook lichte vulstoffen. Vergelijk het met een kilo veren en een kilo lood. Een kilo veren geeft veel meer volume dan een kilo lood; dat kun je in je handpalm leggen.

Rob Groot

Zand is goedkoop en zwaar

Zand is met betrekking tot poedertegellijm de goedkoopste toeslagstof. Gebruik je zand als vulmiddel, dan zit een zak sneller aan de 23 kilo dan wanneer je lichte vulstoffen gebruikt. Het verbruik van je poedertegellijm met veel zand als vulmiddel zal aanzienlijk hoger liggen dan wanneer een lichtere vulstof is gebruikt. Is er bijvoorbeeld al meer cement dan zand gebruikt als toeslagstof, dan zal het verbruik al lager liggen. Dit geldt natuurlijk ook voor andere lichte vulstoffen.

923 silo

Kunststof bindmiddel betere kwaliteit

Kunststof bindmiddel is een bestanddeel met een hogere kostprijs. Maar: hoe meer kunststof bindmiddel, hoe hoger de kwaliteit (hechting, standvermogen, buigsterkte) van de lijm. Vaak zit er in een zakverpakking lijm van 22 euro dus meer kunststof bindmiddel dan in een zak lijm van 15 euro. Je smeert vaak meer meters en je hebt ook nog eens een betere lijm in handen. Dat is zeker belangrijk gezien het formaat tegel dat we tegenwoordig moeten verlijmen.

Grotere vertanding, minder meters

En dan speelt ook de vertanding van je lijmkam nog een rol bij het verbruik. Lijm je met verschillende lijmen op een identieke vlakke ondergrond met een 8 x 8mm-vertanding en de lijmkam in een hoek van 45 graden, dan zul je zien dat je met de ene lijm meer meters maakt dan met de andere. Gebruik je onder dezelfde omstandigheden een 6 x 6mm-vertanding, dan zal er nog altijd een verschil zijn, maar het verschil wordt dan natuurlijk iets kleiner. Bij een grotere vertanding wordt het verschil alleen maar groter.

Lijmkam

Watermengverhouding

Tot slot nog dit: ook de hoeveelheid mengwater kan van invloed zijn op het verbruik van cementgebonden poedertegellijm. Door meer water krijg je meer volume, maar gebruik je meer water dan is aangegeven, dan kan de lijm ‘overwaterd’ worden, wat ten koste gaat van de hechttreksterkte! Houd je dus altijd aan de voorgeschreven watermengverhouding.’

733 3d