‘Als stoffeerder wil je snel aan de slag. Krimpscheuren zijn dan een vervelende, vertragende factor’, zegt Technisch-commercieel adviseur Erik Schutte. ‘Vroeger ging er nog weleens een dik tapijt over de dekvloer. Dan zag je die krimpscheuren niet. Maar met huidige producten als pvc-stroken, linoleum, BetonDesign, LiquidDesign en FloorColouring zie je zo’n oneffenheid meteen. Hoe pak je het aan en waar moet je rekening mee houden?
Ten eerste: krimpscheuren zijn vaak niet te voorkomen. Een veelvoorkomende oorzaak is vloerverwarming. Er zijn de laatste jaren veel nieuwe systemen op de markt gekomen, die allemaal net even anders werken. Sommige zijn zelfregulerend, sommige hebben ook een koelfunctie en sommige voeren zelf een opstookprotocol uit. Ook warmtepompen hebben hun invloed op de temperatuur van een vloer en de omgeving.
Andere oorzaken zijn het onjuist uitvoeren van een opstookprotocol, de werking van de constructie zelf of een dekvloer die niet goed is aangebracht. En dan heb ik het nog niet over de extremere weersomstandigheden waar we mee te maken hebben. In september kan het ’s ochtends flink koud zijn en is het ’s middags kortebroekenweer. Die temperatuurschommelingen zorgen ook voor reactie in de vloer. Het is goed om je daarvan bewust te zijn.
Vervolgens kun je verschillende dingen doen. Het meest voor de hand liggend is de scheur te dichten, zodat je egalisatie niet wegloopt. Dat kan met de 021 Euroblock Reno LE. Deze epoxy is kneiterhard. Je kunt ook de 946 Europlan Hybrid gebruiken, een universele reparatiemortel, die je op nagenoeg elke dekvloer kunt toepassen. Ook die werkt goed maar let op, beide producten bieden geen garantie op doorscheuren (zie ook verderop).
Dat brengt me bij dit advies. Bedenk dat als het doorscheuren optreedt nadat jij de vloer hebt dichtgesmeerd en hebt gelegd, je er als stoffeerder vaak op wordt aangekeken. Jij had die scheur toch gerepareerd? Ik heb zo’n akkefietje toevallig laatst nog meegemaakt. Onthoud dit: de dekvloer is niet de verantwoordelijkheid van de stoffeerder. Het beste wat je kunt doen wanneer je scheuren constateert, is de aannemer erbij roepen. Hij weet wat voor vloer hij heeft gelegd. Maar ik zeg erbij: ook de aannemer kan een dekvloer niet 100% scheurvrij garanderen.
Het gekke is dat iedereen lijkt te accepteren dat een gestuukte wand scheurt door krimp en uitzetting, maar dat een vloer kennelijk scheurvrij moet zijn. Een bouwkundige scheur kun je niet voorkomen. Ik adviseer om vooral met je opdrachtgever te praten. Leg hem uit dat scheurvorming normaal is en dat reparatie geen garantie is op een scheurvrije vloer in de toekomst. Project- en woninginrichters zouden dan ook in hun leveringsvoorwaarden moeten vermelden dat scheurvorming in de dekvloer niet onder garantie valt. Ook moet onderscheid worden gemaakt tussen scheuren die al in de vloer aanwezig waren en scheuren die na het stofferen zijn ontstaan.
Als een pand gaat zakken, bijvoorbeeld door de lage waterstand en de droogte van afgelopen zomer, kan een vloer gaan werken. En de spanning die dan ontstaat, veroorzaakt een opwaartse druk die je egalisatie omhoog perst. Daar kun je als stoffeerder niets aan doen. Daarom is scheurvorming ook nooit meegenomen in de garantiebepaling van Forbo Eurocol.
Is er dan helemaal geen oplossing? Je kunt niet veel meer doen dan de scheuren op de juiste wijze behandelen, of - heel wat ingrijpender - een zwevende vloer aanleggen. Maar dat is duur en arbeidsintensief. Kortom, scheuren kunnen altijd ontstaan. Zelfs als je aan alle voorwaarden hebt voldaan.’