Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Is er iets te doen aan krimpscheuren (en wie is daar dan verantwoordelijk voor)?

‘Krimpscheuren in een dekvloer zijn een lastig verhaal’, zegt Technisch-commercieel adviseur Erik Schutte. ‘Er kunnen vele oorzaken aan ten grondslag liggen. Een veel voorkomende oorzaak is vloerverwarming. Maar ook het verkeerd uitvoeren van een opstookprotocol, de werking van de constructie zelf of een dekvloer die niet goed is aangebracht, kunnen oorzaken zijn. En hoe gaat het dan? Als stoffeerder kom je op een klus en je constateert een scheur in de dekvloer. Vervelend, want je wilt meteen aan de slag.

Erik Schutte 2

De scheur dichten met epoxy

Je kunt verschillende dingen doen. Het meest voor de hand liggend is de scheur te dichten, zodat je egalisatie niet wegloopt. Dat kan met een reparatiemortel of de 021 Euroblock Reno van Eurocol. Zo’n epoxy is kneiterhard, maar let op, zelfs die geeft geen garantie op doorscheuren. Gebeurt dat doorscheuren nadat je de vloer hebt gelegd, dan word je er als stoffeerder vaak op aangekeken. Jij had die scheur toch gerepareerd?

krimpscheuren 3b

Haal de aannemer erbij

Onthoud dit: de dekvloer is niet de verantwoordelijkheid van de stoffeerder. Het beste wat je kunt doen wanneer je scheuren constateert, is de aannemer erbij roepen. Hij weet wat voor vloer hij heeft gelegd. Maar ook de aannemer kan een dekvloer niet 100% scheurvrij garanderen.

Praat met je opdrachtgever

Het gekke is dat iedereen lijkt te accepteren dat een gestucte wand scheurt door krimpen en uitzetten, maar dat een vloer kennelijk scheurvrij moet zijn. Een bouwkundige scheur kun je niet voorkomen. Ik adviseer om vooral met je opdrachtgever te praten. Leg hem uit dat scheurvorming normaal is en dat reparatie geen garantie is op een scheurvrije vloer in de toekomst.

krimpscheuren 3d

Nooit in de garantiebepaling

Als een pand gaat zakken, bijvoorbeeld door de lage waterstand en de droogte van afgelopen zomer (zie de Volkskrant van 20 november 2018), kan een vloer gaan werken. En de spanning die dan ontstaat, veroorzaakt een opwaartse druk die je egalisatie omhoog perst. Daar kun je als stoffeerder niets aan doen. Daarom is scheurvorming ook nooit meegenomen in de garantiebepaling van Forbo Eurocol.

Zwevende vloer

Vroeger lag er vaak tapijt op de vloer, dan zag je het niet meteen. Maar met pvc-stroken, linoleum, BetonDesign e.d. zie je zo’n oneffenheid meteen ontstaan. Is er dan helemaal geen oplossing? Je kunt niet veel meer doen dan de scheuren op de juiste wijze behandelen, of - heel wat ingrijpender - een zwevende vloer aanleggen. Maar dat is duur en arbeidsintensief. Kortom, scheuren kunnen altijd ontstaan. Zelfs als je aan alle voorwaarden hebt voldaan.’

krimpscheuren 3f