Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Zo maak je een perfect vlakke pvc- of rubber vloer zonder doortekening

1. Controleer de vloerbedekkingseigenschappen

Elk merk en type vloerbedekking heeft zijn specifieke eigenschappen. Neem daarom vooraf goed kennis van de installatieadviezen van de leverancier en de eisen die hieraan worden gesteld. Zorg voor de juiste klimatologische omstandigheden voor, tijdens en na het installeren. Laat de vloerbedekking en lijm minimaal 24 uur voor verwerking acclimatiseren, bij voorkeur in de ruimte waar je deze gaat verwerken. Leg de banen vloerbedekking indien mogelijk alvast los uit.

doortekening 3a

2. Zorg voor een perfecte egalisatie

Oneffenheden in de ondervloer zijn funest voor een strak eindresultaat. Egaliseer de vloer en zorg hierbij voor een laagdikte van minstens 2 mm. Bij dunnere lagen kan bijvoorbeeld blaasvorming optreden omdat het vocht uit de lijm niet geabsorbeerd kan worden door de egalisatielaag. Schuur de vloer na droging na met behulp van een gaasje met grofte 100-120, om ook de kleinste stofjes en laatste oneffenheden te verwijderen. Zuig de vloer grondig schoon met een industriestofzuiger. Breng bij het egaliseren van een tegelvloer een laagdikte aan van ten minste 3 mm boven de tegel. Dit betekent dat de egalisatielaag boven een voeg wel 4 tot 5 mm kan zijn. Op deze manier wordt doortekening van de tegelvloer in de uiteindelijke vloerafwerking voorkomen.

doortekening 3b

3. Kies de juiste lijm

Bij verwerking van dampdichte vloerbedekking is een lange open tijd essentieel om te kunnen ‘spelen’ met de vloerbedekking in de lijm. Daarnaast moet de lijm een goede kleverigheid en eindhechting hebben, ook zodra de lijm zijn vocht eenmaal kwijt is. Forbo Eurocol heeft in de basis drie krachtige lijmen voor pvc en rubber in het programma voor een perfect eindresultaat. Dit zijn de 540 Eurosafe Special, een oplosmiddelvrije acrylaatlijm, de 640 Eurostar Special, extra emissiearm en bij uitstek geschikt voor pvc- en rubber tegels of lamellen, en de 641 Eurostar Special EC. De laatste is speciaal voor vloeren waarbij hoge eisen worden gesteld aan elektrische stroomgeleiding.

packshot 540 640 641

4. Houd je aan de basisrichtlijnen

Kies voor elke lijm de juiste lijmkam, zoals vermeld in de verwerkingsinstructies op het productspecificatieblad. Let op: een lijmkam slijt door het schrapen over de vloer. Stelregel is daarom om - afhankelijk van de ruwheid van de toplaag - na circa elke 50 m² een nieuwe lijmkam te gebruiken, zodat je altijd de juiste hoeveelheid lijm aanbrengt. Ook belangrijk: leg pvc- of rubber vloerbedekking altijd in een halfnatte lijmlaag. Laat je de lijm langer drogen dan de voorgeschreven open tijd, dan worden de lijmrillen te droog en geven deze naderhand doortekening. Tot slot: voorkom overlapping in de lijmlaag. Omdat de helften van een baan vloerbedekking steeds vanuit het midden na elkaar worden behandeld, ontstaat er in het midden vaak een stukje overlapping van lijmlagen, wat ook doortekening kan veroorzaken. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is om de vloer na het inlijmen na te rollen met een 60kg-wals.

doortekening 3d

5. Zo voorkom je overlapping

Er zijn drie verwerkingsmethoden om lijmoverlapping en doortekening te voorkomen. Allereerst door de vloer af te tapen. Breng hiervoor een spatlijn aan op de vloer langs een baan rubber of pvc. Sla de helft van de baan terug en tape de vloer in het midden af. Smeer de vloer in met lijm, eerst exact vanaf de spatlijn en vervolgens het hele vlak. Verwijder de tape en leg de pvc- of rubber strook in de halfnatte lijm. Sla de andere helft terug en smeer de vloer precies in tegen de rechte lijn die is ontstaan door de tape. Verwerk de andere helft net zo als de eerste.

tek 1

De tweede methode is nat in nat verlijmen
Sla hiervoor de helft van de pvc- of rubber baan terug. Smeer 20 cm vanaf de baan - dit komt ongeveer overeen met de schaduwlijn van de omgeslagen baan - een strook in met lijm en leg hier direct een pvc- of rubber strook in, zodat de lijm nat blijft. Smeer dan de rest van deze helft in en wacht tot de lijm halfnat is. Leg de pvc- of rubber strook of baan in de halfnatte lijm en sla de andere helft terug, waarbij de nog natte lijmstrook van 20 cm breed tevoorschijn komt. Smeer vervolgens de tweede helft van de vloer in en laat deze in de nog natte strook overvloeien.

tek 2

Bij de derde methode gebruik je een vachtroller
Sla de helft van de pvc- of rubber baan terug. Breng de lijm met een lijmkam eerst in stroken aan vanuit het midden en behandel de lijm laag direct na met een vachtroller. Leg hierna de pvc- of rubber stroken direct in de lijm. Omdat de lijm door het gebruik van de vachtroller sneller droogt, adviseren wij deze methode met z’n tweeën uit te voeren. Eén verwerker brengt de lijm aan en rolt na, de tweede laat de pvc- of rubber vloerbedekking steeds een stukje in de lijm zakken.

tek 3

Heeft u nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met onze afdeling Customer Service of met uw Technisch-commercieel adviseur.