Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

In 5 stappen naar de perfecte voeg

1. Meng het voegmiddel nauwkeurig door

Je kunt nog zo’n hoogwaardig voegproduct hebben, als je de verwerkingsvoorschriften niet goed opvolgt, gaat dit ten koste van het eindresultaat. Verwijder voor het voegen eventuele lijmresten en maak de ondergrond schoon. Gebruik een schone inwasspaan met scherpe kanten. Hiermee verwijder je makkelijker overtollig voegmateriaal en hij zorgt voor een vollere voeg. Meng het voegmiddel mechanisch in een schone emmer met de voorgeschreven hoeveelheid water tot een egale, klontvrije mortel. Laat deze vervolgens een paar minuten staan en meng de mortel vlak voor gebruik nog even kort door met je troffel. Wijk nooit af van de voorgeschreven hoeveelheid aanmaakwater op de verpakking. Dit doet afbreuk aan de waterdichtheid, sterkte en kleur van de voeg.

mengen

2. Werk diagonaal op het tegelwerk

Voor een optimale afbinding is het belangrijk de voegmortel binnen de voorgeschreven verwerkingstijd aan te brengen. Breng de voegmortel ‘vlak en vol’ diagonaal aan op het tegelwerk. Voorkom dat zich hierbij luchtbellen vormen onder het voegmateriaal, want na droging van de voeg kunnen deze zichtbaar worden als gaatjes of putjes. Houd alle aansluitingen vrij voor de later te plaatsen kitvoeg en laat de voegen na het vullen kort drogen.

3. Spons op het juiste moment voor

Het is belangrijk om het gevoegde tegelwerk op het juiste moment voor te sponzen. Wanneer er na het aanraken van de voeg geen voegmateriaal op je vinger achterblijft, is deze droog genoeg om hiermee te beginnen. Bevochtig het tegelwerk met een licht vochtige handspons. Laat het tegelwerk hierna 1 minuut rusten, zodat het voegsel op de tegels kan losweken. Poets vervolgens met een draaiende beweging en lichte druk het waas los van de tegel. Spoel de spons regelmatig uit en gebruik alle kanten ervan. Bij een hoge omgevingstemperatuur, het sponzen van grotere oppervlakken of bij reliëftegels, adviseren wij het gebruik van een emulgeerpad (Scotch Bright) om de mortelsluier los te maken van de tegel.

donkere voeg

4. Corrigeer de voegen met een handspons

Begin na het voorsponzen met het corrigeren van de voegen. Dit doe je door met een vochtige handspons evenwijdig over de voegen te gaan. Zorg ervoor dat je elke voeg gelijkmatig raakt, zodat ze allemaal evenveel worden nabevochtigd waardoor ze ook gelijkmatig zullen drogen. Gebruik zo min mogelijk water en spoel de spons regelmatig uit.

voegen

5. Spons het tegelwerk schoon en behandel het na

Na het corrigeren van de voegen, kan het tegelwerk worden schoongesponsd. Gebruik hiervoor schoon water en een schone spons. Spons de tegels diagonaal af en probeer de voegen hierbij zo min mogelijk te raken. Gebruik hierbij ook weer alle kanten van de spons. Spons het voegwerk na 1 uur nog een keer na met een vochtige spons over alle voegen. Zorg ook nu weer dat je alle voegen gelijkmatig raakt. Zo verwijder je eventuele lichtere vervuiling op de voeg, waardoor deze mooi egaal gekleurd opdroogt. Mocht er na het drogen toch nog een cementsluier zichtbaar zijn, verwijder deze dan met een schone droge doek.

Toch nog vragen? Raadpleeg uw Technisch-commercieel adviseur of onze technische helpdesk.

Extra tip voor nauwkeurig mengen: de Eurocol-waterdoseermeter

Klik hier voor het Eurocol-voegmiddelenassortiment.