Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe voorkom je het effect van strijklicht op je vloer?

‘Strijklicht is eigenlijk geen licht, maar een lichtinval’, zegt Technisch-commercieel adviseur Wim de Pee. ‘Het is het licht dat direct, dus niet gebroken door zonwering, op de vloer valt. Dit fenomeen is niet helemaal te voorkomen, maar als stoffeerder kun je er wel aan bijdragen om het effect ervan tegen te gaan.

Kitslagen

Zeker in deze tijd van het jaar, wanneer de zon lager staat, valt het licht schuiner naar binnen en kan strijklicht voor nare effecten zorgen in een harde vloerbedekking. Het kan gebeuren dat je, wanneer je met je rug naar het raam staat, mogelijke kitslagen door de pvc- of marmoleumvloer heen ziet. Als stoffeerder kun je dit voorkomen.

Steeds grotere raampartijen

Dat begint natuurlijk bij het herkennen van een ruimte waarin strijklicht vrij spel heeft. In de huidige woningbouw, maar ook bij kantoren, zie je steeds meer en grotere raampartijen. Denk aan serres en atriums. Beoordeel zo’n ruimte en let daarbij op de inval van strijklicht. Als je de indruk hebt dat strijklicht hier gemakkelijk zichtbaar is, heb ik een goede tip voor je.

Lijmbed narollen met vachtroller

Als je het lijmbed hebt aangebracht (met de 540 of 640 voor pvc en de 514 of 611 voor marmoleum), rol je dit direct na met een lijm verzadigde vachtroller. Zo ontstaat er een egaal lijmbed terwijl er voldoende lijm op de vloer achterblijft. Je rolt op die manier de ribbels uit het lijmbed. Let op: wel direct doen, anders is je lijm al te droog.

Werkt altijd

Dit is een extra handeling, maar het werkt altijd. Wanneer nu strijklicht op de vloerbedekking valt, zul je de kitslagen niet meer zien. Ook niet als je met de lichtinval meekijkt. En er is nog een praktisch voordeel: bij pvc wordt, ondanks die extra handeling, de verwerkingstijd verkort. Op het nagerolde lijmbed moet je eerder de vloerbedekking inleggen en gaan verlijmen.’