‘Het is vaak de angst voor lekkage of loslatende tegels die tegelzetters ervan weerhoudt om aan een zwembadklus te beginnen’, zegt productmanager Tegeltechniek Dino Brouwer. ‘En er zijn ook best wat zaken waar je op moet letten. Maar toch, met een goede voorbereiding en de juiste Eurocol-producten en werkwijze slaagt zo’n project zeker. Ik zet de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rijtje.
De basis van een zwembad is het betonnen zwembadbassin. De vormvastheid en waterdichtheid hiervan zijn cruciaal, want ook het tegelwerk dat eroverheen komt, is vormvast. Krimp in het beton veroorzaakt spanning, die kan leiden tot scheurvorming, tegelbreuk of loslatende tegels en voegen. Controleer daarom vooraf altijd hoelang het beton is uitgehard. Wij adviseren een periode van minstens drie maanden. Bij kou en/of vochtige omstandigheden tijdens het betonstorten zelfs langer. Goed om te bedenken, is ook dat de aannemer - vaak jouw opdrachtgever - verantwoordelijk is voor het ontwerp en de daarmee samenhangende kwaliteit en waterdichtheid van de betonconstructie. In de ontwerpfase moet zeker rekening worden gehouden worden met het gebruik van het zwembad en de hierbij benodigde gootconstructie en hoogte van de waterspiegel. Is er reden tot twijfel? Dan staan we je natuurlijk bij. Wij komen kijken en adviseren op het project zelf.
Mooi strak tegelwerk in een zwembad vereist een goede vlakke ondergrond. Omdat niet iedere betonconstructie even vlak is, kunnen de wanden van het zwembadbassin het best worden uitgevlakt met de 658 Wandoforte . Wel altijd eerst de ondergrond stralen en ontdoen van lagen die de hechting verstoren, zoals bekistingsolie en cementhuid. Daarna dicht je de wanden en dekvloer af met
730 Isoflex. Deze waterdichte, flexibele afdichting is cementgebonden en kan heel wat spanning hebben, waardoor bijvoorbeeld de weers- en temperatuurinvloeden bij buitenzwembaden worden genivelleerd.
Forbo Eurocol levert verschillende lijmen die geschikt zijn voor toepassing in zwembaden en andere natte ruimten, zoals de
705 Speciaallijm of de witte 711 Uniflex . Hetzelfde geldt voor ons assortiment voegen. Ik adviseer dan bijvoorbeeld de 716 Eurodur HP of de 703 Lijm- en voegepoxy . Maar let op: de keuze voor de beste combinatie van lijm en voeg hangt af van bijvoorbeeld het type en het formaat tegel, de kleurstelling en de gebruiksintensiteit van het zwembad of de wellnessruimte. Tevens dient de tegel geschikt te zijn voor zwembaden. Let hierop met name bij glasmozaïek. Uiteraard kunt je ook hierover altijd advies inwinnen bij je Technisch-commercieel adviseur of onze afdeling Technische adviezen.
Water hoort in het zwembad en niet daarbuiten. Rond een zwembad liggen daarom zogeheten perrons, die door middel van een waterslot moeten worden gescheiden van het bassin en een eventuele overloopgoot. Door het aanbrengen van een gietbare epoxyvoeg wordt voorkomen dat water uit het zwembad zich kan verplaatsen door de zuigende werking van bijvoorbeeld zetmortel, tegellijm of een aangrenzende zand-cementdekvloer.
Hygiëne is belangrijk in zwembaden en wellnessruimten, dus wordt er veelvuldig schoongemaakt met chemische reinigingsmiddelen of door hogedrukreiniging. Schoonmaakmiddelen met een te lage pH-waarde kunnen traditionele cementgebonden voegen aantasten. Creëer daarom zoveel mogelijk een mooie 'vlakvolle', hoogwaardige voeg. Dit voorkomt uitslijting van de voegen, waardoor het tegelwerk langer meegaat en mooi blijft. Nu nog de aansluitingen rond drains, putten en goten secuur afwerken met onze 881 Euroseal Epoxy en je hebt de klus geklaard. Zo blijft een goede afdichting gewaarborgd.’
Inspiratie voor een droomzwembad vind je hier: