Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe voorkom ik een sinaasappelhuidje in mijn egalisatielaag?

‘Een sinaasappelhuidje, ook wel bekend als het olifantshuideffect, ontstaat door onregelmatige droging van de egalisatielaag’, zegt productmanager Jan Willem van Laar. ‘Het kan zowel bij gipsgebonden als cementgebonden egalisaties voorkomen en is sterk afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse.

Jan Willem

Onregelmatige droging

Als de dekvloer sterk zuigend is, zal de egalisatielaag aan de onderzijde sneller drogen dan aan de bovenkant, als gevolg van vochtonttrekking. Andersom zal de bovenkant sneller drogen wanneer er een tochtstroom over de vloer trekt of er bijvoorbeeld zonlicht op de vloer valt. Ook vloerverwarming heeft effect op onregelmatige droging. Het gevolg is dat er een spanningsveld ontstaat in de boven- en onderlaag en het materiaal gaat 'kruipen'.

egalisatie 11

Twee verschillende primers

Het is goed om voor je begint de vloer te beoordelen en te bepalen welke primer je nodig hebt. In de regel neem je voor een gipsgebonden gietvloer (anhydrietvloer) de 043 Europrimer Alphy , voor een cementgebonden vloer (zand-cementvloer) de
044 Europrimer Multi . Vervolgens bepaal je of je een of twee keer moet voorstrijken. Je ziet dat eigenlijk meteen. Als je de primer aanbrengt en hij 'schiet weg', heb je te maken met een sterk zuigende dekvloer. Dan is een tweede primerlaag noodzakelijk. Je brengt de primer gelijkmatig aan met een vachtroller. Let bij het egaliseren op de dikte van je egalisatielaag. Die moet minimaal twee millimeter zijn, maar zeker bij een vloer met onregelmatige droging is drie millimeter beter. Hoe meer body hoe minder kans op een olifantenhuidje.

043 en 044

Omstandigheden beïnvloeden

Je kunt zelf de klimatologische omstandigheden beïnvloeden. Zet 24 uur van tevoren de vloerverwarming uit of laag. Scherm direct zonlicht af door de ramen dicht te plakken met bijvoorbeeld karton of sluit de zonwering. De ruimte moet goed geventileerd worden, maar voorkom daarbij een tochtstroom langs de vloer. Zet dus ramen open en geen deuren. Is er alleen een deur? Blokkeer dan de onderkant van de deur met een schot, zodat de ventilatiestroom hoog blijft. Raadpleeg altijd het productblad voor het juiste advies over het aanbrengen, de gewenste omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.

ventilator

Vochtscherm

En dan nog even dit, misschien ten overvloede: als de dekvloer op het zandbed ligt of vrijdragend is maar niet of onvoldoende geventileerd is, breng dan altijd een vochtscherm aan. Zeker als je dampdichte vloerbedekking installeert.’