Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

5 tips voor het vakkundig installeren van een stroomgeleidende vloer

1. Kies de juiste producten en werkwijze per vloerbedekking

Afhankelijk van het type vloerbedekking dat je installeert, pas je verschillende Eurocol-producten en werkwijzen toe. Voor deze 5 tips bespreken we drie vloerbedekkingen van Forbo Flooring: Marmoleum Ohmex, Colorex SD/EC vloertegels en de vinylvloerbedekking Sphera SD/EC. Op basis van de eigenschappen en verwerkingsvoorschriften van de gekozen vloerafwerking bepaal je of een geleidende primer en lijm noodzakelijk zijn. Voor elke vloerafwerking geldt uiteraard dat de ondervloer voldoende druk- en trekvast en schoon, droog en vetvrij moet zijn, voordat je gaat egaliseren. Breng zo nodig eerst een vochtscherm aan.

615 041 801

2. Marmoleum Ohmex

Een cementgebonden egalisatie strijk je voor met de geleidende
041 Europrimer EC. Gebruik hiervoor een vachtroller. Let op: bij gipsgebonden egalisaties breng je eerst een laag 049 Europrimer ABS aan en daarna pas de 041. Het is belangrijk om de 041 vóór gebruik goed te schudden en/of door te mengen. Breng na het drogen van de primer hierop de zelfklevende koperen 801 Eurostrip EC aan, volgens het voorgeschreven patroon van de leverancier. Doe dit zo, dat er voldoende lengte is om de strip makkelijk aan te sluiten op een aardingspunt. Verlijm Marmoleum Ohmex met de geleidende
615 Eurostar Lino EC . Hierin bevinden zich vele koolstofdeeltjes die voor de geleiding zorgen. Daarom is het noodzakelijk dat de lijm voor gebruik zeer goed wordt gemengd. Gebruik de bijbehorende lijmkam TKB S2 met zijn grove vertanding, die speciaal voor deze lijm is geselecteerd. Met een minder geschikte lijmkam loop je het risico dat de geleidende vezels zich ophopen, wat ten koste gaat van het geleidend vermogen. Plaats het Marmoleum na het aanbrengen van de lijm direct in het natte lijmbed zodat de natte lijm soepel doordringt tot in de juten rug waardoor een optimaal lijmcontactvlak ontstaat. Dit zorgt niet alleen voor een optimale hechting, ook de geleiding is optimaal zodra de lijm geheel is afgebonden en uitgehard. Op die manier geleiden de lijm en het marmoleum samen als één gesloten geheel.

Marmoleum Ohmex

3. Sphera SD/EC vinyl

De vinylvloerbedekking Sphera SD/EC heeft van zichzelf al uitstekende geleidende eigenschappen. Daarom kun je deze vloerafwerking voor een groot deel prima verlijmen met bijvoorbeeld de 640 Eurostar Special . Alleen op de strook met de 801 Eurostrip EC-koperband gebruik je dan de 641 Eurostar Special EC in een breedte van 100 mm. Belangrijk is dat de rollen Sphera SD/EC rechtopstaand worden opgeslagen. 48 uur vóór, tijdens en 48 uur na installatie van de vloerbedekking moet de omgevingstemperatuur minimaal 18 °C zijn en maximaal 27 °C. Laat de vloerbedekking en Eurocol-producten minimaal 48 uur vooraf acclimatiseren, bij voorkeur in de ruimte waar ze worden verwerkt. De open tijd van de lijm hangt af van de omgevingsomstandigheden en het absorberend vermogen van de ondervloer. Voer bij twijfel een lijmproef uit, voordat je aan de installatie van de gehele vloerbedekking begint.

Sphera SD/EC vinyl

4. Colorex SD/EC vloertegels

Net als bij Marmoleum Ohmex breng je voor Colorex SD/EC vloertegels de geleidende 041 Europrimer EC (op anhydriet eerst een laag 049 Europrimer ABS) aan met een vachtroller. Plaats na droging de zelfklevende koperen 801 Eurostrip EC en verlijm de Colorex-tegels met de geleidende 641 Eurostar Special EC en de bijbehorende lijmkam TKB S1. Meng de lijm voor verwerking goed door. Let vooral bij grotere vloeroppervlakken op dat de lijmkam niet te veel slijt en vervang deze zo nodig tijdig, zodat de lijm steeds optimaal en gelijkmatig wordt verdeeld. Let op dat vooral ook de randen goed van lijm worden voorzien. Lijm geen groter oppervlak voor dan je binnen de gestelde open tijd kunt verlijmen en wals de Colorex-tegels na met een 70kg-wals. Gebruik op lastig bereikbare delen een handwals of stoffeerdershamer.

Colorex SD/EC vloertegels

5. Algemene richtlijnen en tips

De geleidende Eurocol-producten en gereedschappen zijn speciaal voor dit soort projecten ontwikkeld en precies op elkaar afgestemd wat betreft functionaliteit en (verwerkings)eigenschappen. Ga dus niet experimenteren met producten en materieel van een ander fabricaat. Is er vloerverwarming en/of een koelsysteem aanwezig, volg dan het betreffende opstartprotocol. De 615 Eurostar Lino EC en 641 Eurostar Special EC zijn dispersielijmen, die voor een zeker percentage uit vocht bestaan. Voor een zuivere meting van de geleidende eigenschappen van de vloerafwerking moet de lijm dus volledig droog en afgebonden zijn zonder restvocht, want dat laatste geleidt ook. Onder normale verwerkingsomstandigheden kun je na circa 3 weken een goede, betrouwbare geleidingsmeting uitvoeren. Adviseer de klant ook over de juiste producten en werkwijze voor reiniging en onderhoud van een geleidende vloer. Polymeren zijn bijvoorbeeld uit den boze, want die kunnen een isolerende toplaag op de vloer achterlaten, waardoor de geleiding minder wordt. De klant zal een dergelijk advies zeker kunnen waarderen.

Bekijk hier het productoverzicht voor de elektrisch geleidende systemen.