Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Een goed geleidende linoleumvloer installeer je zo

1. Breng eerst een geleidende primer aan

Zorg allereerst voor een goed geëgaliseerde ondervloer. Breng vervolgens over het hele vloeroppervlak de voorgeschreven geleidende primer 041 Europrimer EC aan, na deze voor gebruik eerst goed te hebben geschud of gemengd. Breng hierna de zelfklevende 801 Eurostrip EC aan op de primerlaag. Let op: zorg ervoor dat de koperstrip voldoende lengte heeft om deze gemakkelijk te kunnen aansluiten op een aardingspunt.

615 lijm 3a

2. Kies de juiste lijm en lijmkam

De geleidende lijm 615 EuroStar Lino EC is speciaal ontwikkeld voor het verlijmen van geleidend linoleum. De in de lijm aanwezige koolstofdeeltjes zorgen voor de geleiding, dus de lijm moet voor gebruik zeer goed worden gemengd zodat de vezels gelijkmatig worden verdeeld. Ook het gebruik van de meegeleverde lijmkam met grove vertanding TKB S2 is essentieel. Aanbrengen van de lijm met een andere vertanding zou tot ‘ophoping’ van de geleidende vezels kunnen leiden, wat afbreuk doet aan de geleidende eigenschappen van de lijm.

615 emmer met kam

3. Plaats het linoleum direct in de natte lijm

Voor een optimaal contactvlak tussen de 615 EuroStar Lino EC en de lijmzijde van het linoleum moet het linoleum direct in de natte lijmlaag worden aangebracht. Op deze manier dringt de lijm optimaal door in de jute rug van het linoleum, waardoor voldoende lijmoverdracht ontstaat. Dit is essentieel voor de hechting en geleidende eigenschappen van de vloer, zodra de lijm geheel is afgebonden en uitgehard. De lijm en het geleidende linoleum werken dan als één systeem.

4. Meet de geleiding van de vloer nooit te vroeg!

De 615 EuroStar Lino EC is een dispersielijm, die dus voor een bepaald percentage uit vocht bestaat. Omdat water ook geleidende eigenschappen heeft, is het belangrijk om de vloer eerst volledig te laten drogen alvorens deze te meten op zijn geleidende eigenschappen. Te vroeg meten, kan een vertekend beeld geven door restvocht in de lijmlaag. Na circa 3 weken is de lijm goed afgebonden en kan een goede, betrouwbare meting worden uitgevoerd.

615 lijm 3d

5. Stem alle gebruikte materialen op elkaar af

Voor het succesvol installeren van een geleidende vloer moeten alle toegepaste materialen op elkaar zijn afgestemd. Omdat zowel de primer, de lijm als de vloerbedekking geleidend zijn, is het belangrijk dat de primer en lijm van één fabrikant zijn. Met de genoemde Eurocol-producten zit u altijd goed. Let op: adviseer uw klant de geleidende vloer ook met de juiste producten te (laten) onderhouden en reinigen. Middelen met polymeer zijn uit den boze, want hierdoor kan een isolerende toplaag op de vloer ontstaan die de geleidende werking van de vloer vermindert.

615 041 801

Voor specifieke technische vragen over de geleidende producten van Forbo Eurocol en de verwerking ervan kunt u terecht bij uw Technisch-commercieel adviseur, of de technische helpdesk van Customer Service.

Bekijk hier het productoverzicht voor de elektrisch geleidende systemen.