Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Een trap bekleden met pvc lastig? Niet met deze 5 tips!

1. Bereid de trap voor en bepaal de afwerking

Sluit de trapbekleding aan op schilderwerk, controleer dan eerst of de verf volledig is uitgehard. Zorg er ook voor dat de traptreden en stootborden perfect vlak zijn voor het mooiste eindresultaat. Bij toepassing van aluminium profielen moet de voorzijde van een enkele traptrede soms iets worden ingekort om de profielen passend te krijgen. Dat is nog altijd netter dan met een standaard traprenovatie, waarbij treden soms wel 2 cm worden ingekort. De keuze van de afwerking bepaal je in overleg met de klant. Een LVT-vloer die doorloopt tot op de trap? Geen probleem. Tape de stroken aan elkaar vast, mal de trede uit en snij het geheel op maat. Speciaal voor trappen zijn er ook pvc-slabs op de markt waaruit je een of meerdere treden of stootborden kunt snijden. Pvc op de rol kan natuurlijk ook en zelfs een trapbekleding met Novilon cushion vinyl of linoleum is mogelijk.

Oude trap

2. Kies de juiste pvc-lijm of tape

Voor het verlijmen van pvc op een trap heb je keuze uit diverse Eurocol-lijmen, met ieder hun eigen eigenschappen en specificaties. Voor een standaard verlijming met een A2-kam kun je aan de slag met de 540 Eurosafe Special of de 640 Eurostar Special . Werk je liever volgens de contactverlijmingsmethode, dan is de 650 Eurostar Fastcol een prima keuze. Deze contactlijm op dispersiebasis is zeer emissiearm en hecht minstens zo goed als de oplosmiddelhoudende lijmen van vroeger. Als alternatief voor het verlijmen van pvc is er ook nog de
840 Eurotape Doubletack. Een zeer krachtig hechtende, dubbelzijdige tape die op rollen wordt geleverd in de breedtes 50, 90 en 240 mm. Met de 840 werk je snel, schoon en netjes en hoef je je geen zorgen te maken over vlekken of lijmresten.

4 producten

3. Demp contactgeluid met Forbo Corkment

Het belopen van een onbehandelde of geschilderde houten trap gaat altijd gepaard met contactgeluid. Dit kan als hinderlijk worden ervaren, zeker als de trap, of de onderzijde ervan, zich in de woonkamer bevindt. Een pvc-afwerking reduceert contactgeluid al enigszins, maar een echte geluiddemping bereik je met Forbo Corkment, die je onder het pvc aanbrengt. Een 2 mm dikke kurklaag met juten rug, die je met de jutezijde naar boven op de trap verlijmt. Hiervoor gebruik je een linoleumlijm, zoals de 611 Eurostar Lino Plus , de 514 Eurosafe Lino of de nieuwe biobased 616 Eurostar Lino Green. Voor het fixeren van Forbo Corkment kun je ook de 650 Eurostar Fastcol en de 840 Eurotape Doubletack gebruiken. Forbo Corkment is ook handig voor het herstellen van een versleten trap, zeker in combinatie met de
530 Eurosafe Cork . Door de volle structuur van deze lijm vlak je al veel oneffenheden uit. Bij het uitspinnen/mallen van Forbo Corkment kun je die mal gelijk gebruiken voor op maat snijden van het pvc.

Forbo Corkment

4. Zo pak je de onderzijde van een open trap aan

Voor de durfals onder stoffeerders is de onderzijde van een open trap natuurlijk een mooie uitdaging. Om te beginnen, helpt de zwaartekracht niet mee om het pvc aan de onderzijde van een traptrede aan te brengen. Die horde overwin je makkelijk door hiervoor de 840 Eurotape Doubletack of de 650 Eurostar Fastcol te gebruiken. Beide hebben zo’n hoge aanvangskleefkracht, dat er met het ‘hangende’ pvc niets meer gebeurt. Ga je deze uitdaging aan, dan kun je de trapspin of mal voor de bovenzijde van de trede gelijk gebruiken voor het snijden van de onderzijde. Natuurlijk wel even rekening mee houden dat je voor de onderzijde contra moet werken, dus draai je de trapspin of mal om.

Onderkant trap

5. Werk de treden af met trapkantprofielen

Kon je voorheen slechts kiezen uit projectmatige pvc-trapneuzen of aluminium profielen met inlay, tegenwoordig is er heel wat fraaiers op de markt te vinden. Stijlvolle profielen die er niet alleen veel beter uitzien, maar ook nog eens het installeren vereenvoudigen. Op een standaard gesloten consumententrap sluiten deze profielen mooi aan in de dikte van pvc in combinatie met Forbo Corkment. Maar ook voor open trappen of traptreden met een afwijkende dikte is er een mooie oplossing. Deze profielen zijn er ook met een losse onder- en bovenzijde die variabel in te stellen zijn, waardoor de dikte van de traptrede niet meer uitmaakt.

Profielen trap