Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Blijvend strak buitenterras? 5 tegeltips!

1. Houd de temperatuur goed in de gaten

Voor een optimale afbinding van tegellijm en voegmiddel is een temperatuur nodig van tussen de 10 en 25 °C. Een terras ligt meestal buiten, dus heb je te maken met sterk wisselende omstandigheden. In het voorjaar kan de temperatuur bijvoorbeeld ’s nachts nog tot onder het vriespunt dalen, terwijl het terras overdag in de felle zon ligt. Laat je daarbij niet misleiden door de luchttemperatuur. Als de buitenlucht nog 15 °C is, kan de temperatuur van een betonvloer of zand-cementdekvloer door stralingswarmte van de zon tot wel tientallen graden hoger oplopen! Ook ligt soms het ene deel van het terras in de zon en het andere in de schaduw. Door de ondergrond die je gaat betegelen af te schermen, met bijvoorbeeld zeildoek of een partytent, voorkom je grote temperatuurverschillen. Zet ook tegels, lijm, voegmiddel en kit daarom niet in de zon, maar op een koele plek met schaduw. Let op: ook achter in je bus met de zon erop kan het zomaar 40 °C en meer worden!

terras dak

2. Check de constructievloer en breng afschot aan

Het ligt voor de hand waarom je op een buitenterras voldoende afschot moet creëren. Toch zie je vaak dat er water op blijft staan. Dat leidt niet alleen tot glijpartijen, ’s winters kan er ook vorstschade door ontstaan als water dat door de voegen in het tegelwerk is doorgedrongen bevriest en uitzet. Tegels kunnen hierdoor losraken of zelfs breken. Je voorkomt dit door eerst te checken of de bestaande constructievloer voldoende afschot biedt. Is de constructievloer in orde, breng dan een zand-cementdekvloer aan met een afschot van 1 tot 1,5 cm per strekkende meter. Hoe nauwkeuriger je hierbij te werk gaat, des te beter het afschot na het betegelen. Tijdens het smeren van de vloer controleer je het afschot regelmatig met een lange waterpas en/of rei. Strijk de droge zand-cementdekvloer voor met 1 laag
099 Dispersieprimer. Breng na droging van de primer een eerste laag 730 Isoflex aan. Met een 4x4-vertanding zet je deze in rillen op, die je vervolgens vlakzet met de vlakke kant van de lijmspaan of met een vachtroller. Deze laag laat je 5 uur drogen. Hierna breng je op dezelfde manier een tweede laag 730 aan maar haaks over de eerste, waardoor je een 100% gesloten afdichting creëert. Deze onderlaag van 730 Isoflex draagt ook bij aan het opnemen van thermische spanningen en uitzetting en krimp door temperatuurschommelingen. Hij vormt bovendien een waterdichte afdichting en vermindert het risico van uitbloeding.

Terrastegel

3. Verlijm de tegels met de buttering/floating-methode

De ideale lijm voor buitenterrastegels is de 733 Superior S2 . Een hoogwaardige cementgebonden poedertegellijm, waarvan de S2-kwalificatie aangeeft dat deze lijm voldoet aan de hoogste eisen wat betreft flexibiliteit. Verlijm terrastegels altijd volgens de buttering/floating-methode. Hierbij breng je met een lijmkam eerst een gerilde lijmlaag aan op de voorbereide zand-cementdekvloer. Smeer vervolgens met de vlakke kant van de lijmkam de achterzijde van de tegel in tot een volledig gesloten lijmlaag ontstaat. Voor het verlijmen druk je deze ingesmeerde tegel met een schuivende beweging in het lijmbed. Hierdoor ontstaat een nagenoeg 100% gesloten lijmcontactvlak. Je kunt dit eenvoudig controleren door af en toe een tegel even op te wippen. Gebruik voor de beste verlijming van de 733 Superior S2 een lijmspaan met schuine vertanding. Bij dit type lijmkam vallen de lijmrillen namelijk mooi over elkaar heen. Door het 100% lijmcontactvlak is het spanningopnemend vermogen maximaal. Ook voorkom je ‘luchtrillen’ onder het tegelwerk want dat wil je zeker op een buitenterras niet hebben. Maak je gebruik van een tegel-levellingsysteem? Ook dan is het creëren van een 100% lijmcontactvlak essentieel voor een maximale hechting.

tips terras

4. Maak geen haast met het voegen

De verleiding is soms groot om na het tegelen snel te gaan voegen, maar juist bij het voegen van een buitenterras is geduld een schone zaak. Voor het voegen moet de tegellijm namelijk volledig zijn afgebonden en Forbo Eurocol stelt de droogtijd hiervoor - afhankelijk van de verwerkingsomstandigheden - op minimaal 24 uur. Het ideale voegmiddel voor blijvend mooi en duurzaam voegwerk van een buitenterras is de 716 Eurodur HP. Een waterdichte en zeer slijtvaste voeg die tegelijk vochtregulerend is. Voor de klant vormt dit voegmiddel een belangrijke meerwaarde, want dankzij de 716 kan het buitenterras probleemloos worden gereinigd met een hogedrukreiniger zonder het voegwerk aan te tasten.

716 packshot

5. Werk aansluitingen waterdicht af met de juiste kit

Voegwerk is de finishing touch van het tegelwerk, kitvoegen vormen een fraaie waterdichte eindafwerking van alle hoeken en buitenzijden van het terras. Vooral naden waar het terras aansluit op een aangrenzende gevel zijn kritisch. Kit alle naden en aansluitingen daarom zorgvuldig af met 880 Euroseal Silicone. Deze hoogwaardige siliconenkit is blijvend elastisch en vormt zo een duurzaam waterdichte afdichting. Naast de transparante kit is er keuze uit vele kleuren, die mooi matchen met de Eurocol-voegmiddelen. Voor extra zekerheid, bijvoorbeeld bij kritische aansluitingen van het tegelwerk op een put of draingoot, kun je ook kiezen voor de 881 Euroseal Epoxy. Deze 2-componentenepoxykit hecht bijvoorbeeld uitstekend op rvs en kunststoffen. Handig hulpmiddel bij het kitten: met de
886 Euroseal Finisher. een kant-en-klare afwerkspray in spuiflacon, werk je elke kitvoeg in één beweging mooi strak af, met een afwerkspatel en/of je vinger.

afkitten tuin