Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Stap voor stap naar een blijvend mooi terras

1. Bescherm de ondergrond tegen weersinvloeden

Zoals bij elk tegelproject, begint een mooi resultaat met een goede voorbereiding. Voor een buitenterras betekent dit dat je de ondergrond goed beschermt tegen negatieve weersinvloeden zoals vorst en fel zonlicht. Ook in april kan het ’s nachts nog vriezen aan de grond, terwijl de temperatuur overdag dik boven de 20 °C kan uitkomen. De ideale temperatuur voor een goede afbinding van tegellijm en voegmiddel ligt tussen de 10 en 25 °C. Plaats bij wisselende temperaturen daarom een geschikte tent boven het werk, zodat je de gewenste temperatuur kunt handhaven. Plaats bij te lage temperaturen een kachel of heteluchtkanon.

terras dak

2. Breng voldoende afschot aan

Controleer vooraf of er in de bestaande constructievloer al voldoende afschot zit. Is dit in orde, breng dan hieroverheen een zand-cementdekvloer aan, met een afschot van 1 tot 1,5 cm per meter. Let op: zorg ervoor dat er op het hele vloeroppervlak nergens tegenschot ontstaat. Strijk de zand-cementdekvloer na voldoende droging voor met 099 Dispersieprimer. Breng vervolgens een laag 730 Isoflex aan en na circa 5 uur droging een tweede laag. Breng deze tweede laag haaks aan over de eerste, zodat een nagenoeg 100% gesloten afdichting ontstaat. Deze laag 730 Isoflex is belangrijk voor het opnemen van thermische spanningen. Ook zorgt hij voor een waterdichte afdichting en vermindert de kans op uitbloeding.

waterpas

3. Verlijm buitentegels volgens de buttering-floatingmethode

Verlijm buitentegels met de 704 Flextern, een cementgebonden poedertegellijm, en doe dit volgens de buttering-floatingmethode. Breng hiervoor op de ondergrond een gerilde lijmlaag aan met een 10 x 10 mm-vertanding en op de achterzijde van de tegel een gesloten lijmlaag. Druk de tegel vervolgens met een schuivende beweging in het lijmbed, waardoor een nagenoeg 100% gesloten verlijming ontstaat. Controleer dit regelmatig in het werk, door een tegel even op te lichten. Hoe groter het lijmcontactvlak, des te groter het spanningopnemend vermogen. Hierdoor wordt het risico van schade in de toekomst verminderd. Desgewenst kun je gebruikmaken van een tegel-levellingsysteem om de tegels perfect op gelijke hoogte te krijgen.

buttering floating

4.Voeg het tegelwerk af na 24 uur

Voordat je gaat voegen, moet de tegellijm volledig zijn afgebonden. Forbo Eurocol schrijft een droogtijd voor van ten minste 24 uur. Gebruik voor het voegwerk de 716 Eurodur HP, een waterdicht, maar vochtregulerend voegcement met een zeer hoge slijtweerstand. Hierdoor kan de klant het terras eenvoudig reinigen met een hogedrukreiniger, zonder dat dit de voegen aantast.

terras hoge drukspuit

5. Kit alle aansluitingen zorgvuldig af

Om te voorkomen dat zich vocht ophoopt onder het terras, moeten alle uitwendige hoeken en buitenkanten van het terras netjes worden afgedicht met een hoogwaardige kit. Doe dit overal waar het terras aansluit op een muur of gevel, maar bijvoorbeeld ook rondom een draingoot. Forbo Eurocol adviseert hiervoor de 880 Euroseal Silicone. Een elastische kit, verkrijgbaar in diverse Eurocol-voegkleuren, die meebeweegt met krimp en uitzetting en zo spanningen opvangt die ontstaan door onder meer temperatuurwisselingen. Adviseer de klant de kitvoeg goed te onderhouden en deze van tijd tot tijd te laten vervangen, om ook in de toekomst vochtinwerking op het terras te voorkomen.

afkitten tuin

Heeft u nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met onze afdeling Customer Service of met uw Technisch-commercieel adviseur.