Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

5 tegeltips voor jarenlang terrasplezier!

1. Voorkom hoge temperaturen en direct zonlicht

De ideale temperatuur voor een goede afbinding van tegellijm en voegmiddel ligt tussen de 10 en 25 °C. Heb je in het vroege voorjaar nog weleens te maken met nachtvorst, 's zomers moet je overdag juist maatregelen nemen tegen te hoge temperaturen en direct zonlicht. Als de luchttemperatuur nog onder de 20 °C blijft, kan die van een beton- of zand-cementvloer in de zon gemakkelijk tientallen graden hoger oplopen. Scherm daarom de te betegelen ondergrond af met zeildoek of een (party)tent. Vergeet ook de tegels, lijm en het voegmiddel niet, dus sla deze op in een koele, schaduwrijke ruimte. Ook achter in je bestelbus wordt het in de zon gemakkelijk 40 °C en warmer!

terras dak

2. Zorg voor voldoende afschot

Juist op een buitenterras is het belangrijk dat er voldoende afschot is. Zo voorkom je dat er water op de tegels en voegen blijft staan. Prettig en veilig in de zomer, noodzakelijk in de winter bij vorst. Controleer daarom vooraf altijd de bestaande constructievloer op voldoende afschot en eventuele oneffenheden. Is dit in orde, breng dan een zand-cementdekvloer aan, met een afschot van 1 tot 1,5 cm per meter. Werk secuur en controleer regelmatig het afschot met een lange waterpas en/of rei. Strijk na het drogen van het zand-cement de vloer voor met 099 Dispersieprimer. Hierna breng je een laag 730 Isoflex aan. Met een 4x4-vertanding zet je rillen op, die je vervolgens vlakzet met de vlakke kant van de lijmspaan of met een vachtroller. Breng na circa 5 uur drogen een tweede laag aan op dezelfde manier, maar haaks over de eerste, zodat een 100% gesloten afdichting ontstaat. Het toepassen van 730 Isoflex is belangrijk voor het opnemen van thermische spanningen, het uitzetten en krimpen door temperatuurverschillen. Ook zorgt hij voor een waterdichte afdichting en vermindert de kans op uitbloeding.

waterpas

3. Gebruik de buttering/floating-methode

Verlijm buitenterrastegels met de 733 Superior S2, een krachtige cementgebonden poedertegellijm met blijvend flexibele eigenschappen. Ga te werk volgende de buttering/floating-methode. Eerst breng je met een lijmkam een gerilde lijmlaag aan op de voorbereide zand-cementvloer. Vervolgens smeer je met de vlakke zijde van je lijmspaan de achterzijde van de tegel volledig in met lijm tot een gesloten lijmlaag. Druk de tegel hierna met een schuivende beweging in het lijmbed, waardoor een nagenoeg 100% gesloten verlijming ontstaat. 'Zien is geloven', dus wip af en toe een tegel op uit het lijmbed om het lijmcontactvlak te checken. Door gebruik van een lijmspaan met schuine vertanding krijg je, gecombineerd met de goede eigenschappen van de 733 Superior S2, de beste verlijming voor buiten. De lijmrillen van dit type kam vallen namelijk over elkaar heen. Bij een volledig lijmcontactvlak is het spanningopnemend vermogen optimaal. Zo voorkom je het risico van schade in de toekomst, want een luchtbel onder je tegelwerk wil je zeker buiten, bij sterk wisselende temperaturen, niet hebben. Ook als je gebruikmaakt van een tegel-levellingsysteem om de tegels perfect op gelijke hoogte te krijgen, moet je altijd eerst een 100% verlijming creëren.

tips terras

4. Laat het tegelwerk voor het voegen voldoende drogen

Voordat je begint met voegen, moet de tegellijm volledig zijn afgebonden. Forbo Eurocol schrijft een droogtijd voor van ten minste 24 uur. Gebruik voor het voegwerk de 716 Eurodur HP, een waterdicht, maar vochtregulerend voegcement met een zeer hoge slijtweerstand. Prettig voor de klant, want die kan het terras hierdoor desgewenst eenvoudig reinigen met een hogedrukreiniger, zonder dat dit de voegen aantast.

terras hoge drukspuit

5. Kit aansluitingen af met 880 Euroseal Silicone

Kit alle uitwendige hoeken en buitenkanten van het terras netjes af met een hoogwaardige kit. Vooral naden waar het terras aansluit op een gevel zijn kritisch. Met de 880 Euroseal Silicone biedt Forbo Eurocol een hoogwaardige, blijvend elastische siliconenkit die zorgt voor een duurzame afdichting. Nog een voordeel: naast een transparante kit is deze leverbaar in 10 kleuren, matchend met het Eurocol-voegmiddelassortiment. Naast de 880 Euroseal Silicone kun je voor lastige aansluitingen, zoals de afdichting rondom een draingoot of put, ook kiezen voor de 881 Euroseal Epoxy. Daarnaast levert Forbo Eurocol nog de 886 Euroseal Finisher. Een kant-en-klare afwerkspray in handige spuitflacon, waarmee je de kitvoeg in één beweging mooi strak afwerkt met een afwerkspatel en vervolgens met de vinger.

afkitten tuin

Toch nog vragen over het betegelen van een buitenterras? Bel onze afdeling Technische adviezen, 075 627 1630 of neem contact op met uw Technisch-commercieel adviseur.