Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Stofarm werkt eenvoudigweg gezonder - 5 tips!

1. Goed gereedschap, minder stof

Ook voor het mengen van een poederproduct is het belangrijk dat je het juiste gereedschap kiest. Als je bijvoorbeeld een te brede kuip gebruikt en/of een te klein mengijzer, duurt het langer voordat er een homogeen nat mengsel ontstaat. Er is dan geen sprake van een mooie 'stroming' in de kuip en je moet het mengijzer naar alle kanten in de kuip bewegen om de mortel goed door elkaar te mengen. Meer kans op stofontwikkeling dus. Pak daarom een smalle, hoge mengkuip en een mengijzer met breder blad. Bij Forbo Eurocol vind je altijd de optimale gereedschappen voor elk product.

2. Eerst water, dan poeder

Eerst het cementpoeder in de mengemmer en dan een plens water erop? Dat is vragen om een stofwolk. Beter werk je in omgekeerde volgorde: eerst de afgemeten hoeveelheid aanmaakwater in de emmer en dan rustig het cementpoeder erbij. Dat geeft minder stof en mengt bovendien een stuk gemakkelijker.

tips stofarm 2

3. Zak insnijden en omkeren

Ook bij het legen van een zak droge mortel kun je stofvorming eenvoudig voorkomen. Leg de zak boven op een Eurocol-mengemmer want die is lekker stabiel. Hierdoor blijft de zak keurig liggen terwijl je deze overdwars opensnijdt. Draai de zak vervolgens om boven de emmer, zodat de insnede nu onderop komt te liggen. Zo kun je het poeder geleidelijk uit de zak laten stromen, die hierbij tegelijk als een deksel op de emmer fungeert. Eventueel stof blijft zo in de emmer en stuift niet op.

tips stofarm 3

4. Varieer het toerental

Het ligt voor de hand, maar begin altijd rustig te mengen met een laag toerental om onnodig stuiven in de emmer te voorkomen. Een moderne mengmachine is uitstekende instelbaar met een variabel toerental. Zodra al het poeder in aanraking is gekomen met het aanmaakwater, kun je het toerental stapsgewijs verhogen. Kies hierbij een prettig toerental waarmee de mortel soepel tot een klontvrije massa wordt gemengd.

tips stofarm 5

5. Bezuinig nooit op je gezondheid!

De tijd van stoer doen in de bouw ligt inmiddels achter ons. Tegenwoordig is iedereen doordrongen van de risico's van stof en fijnstof. Kies daarom altijd voor stofarme producten. Dankzij de toepassing van hoogwaardige grondstoffen geven stofarme Eurocol-producten bij verwerking tot maar liefst 90% minder stof dan een niet-stofarm poederproduct. Alle Eurocol-egalisatiemiddelen zijn herkenbaar aan het stofarm-logo, net als de meeste poederlijmen en voegmiddelen. Uiteraard blijft het ook bij de verwerking van deze producten raadzaam om altijd persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken. Gezond en veilig werken gaat nu eenmaal boven alles!

stofarm logo