Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe moeten verschillende dekvloeren worden voorbehandeld?

‘Er zijn verschillende soorten en kwaliteiten dekvloeren, die allemaal een verschillende voorbereiding vereisen’, zegt Frank. ‘De meest voorkomende kennen we allemaal: zand-cement, anhydriet of een dekvloer voorzien van keramisch tegelwerk. Het is belangrijk om voorafgaand aan het egaliseren en verlijmen de vloer eerst goed te beoordelen en voor te behandelen. Dit kan problemen in de toekomst voorkomen. Ik zet een paar scenario’s op een rijtje.

vraag van de maand 2

1. Voorstrijken

Wanneer de dekvloer van goede kwaliteit is (star, druk- en trekvast), vrijdragend en voldoende geventileerd, kun je hem voorstrijken met 044 Europrimer Multi. Je kunt de 044 ook gebruiken op gesloten ondergronden, zoals bestaand tegelwerk. Het voorstrijkmiddel is een hechtingsverbeteraar voor de egalisatie op de ondergrond. Bestaand tegelwerk moet je vooraf wel goed ontvetten. Hiervoor hebben wij de 014 Euroclean. Speciaal voor anhydrietvloeren is er de
043 Europrimer Alphy.

044

2. Vochtscherm aanbrengen

Ligt een vloer direct op een zandbed of is hij onvoldoende geventileerd, breng dan altijd een vochtscherm aan. Dat zorgt ervoor dat optrekkend vocht vanuit de ondergrond geen schade aan de vloerafwerking kan veroorzaken. Let op: hier beschermt een voorstrijkmiddel niet tegen! Forbo Eurocol levert drie verschillende vochtschermen:

- 026 Euroblock Multi, een dispersievochtscherm, geschikt voor absorberende ondergronden. De 026 Euroblock Multi moet in twee (bij linoleum) of drie (bij pvc) lagen worden aangebracht. De eerste laag breng je een-op-een verdund met water aan en vervolgens de andere lagen haaks op de vorige laag. Het vochtpercentage in de vloer mag op het moment van aanbrengen maximaal 4% zijn.

- 021 Euroblock Reno LE is een epoxyvochtscherm. Dit moet je aanbrengen in twee lagen. De tweede laag kan na 16 uur over de eerste worden aangebracht. Vervolgens moet je deze tweede laag direct inzanden met 846 Quartzsand.. Of je laat de vloer drogen, waarna je hem na 16 uur kunt naprimen met 044 Europrimer Multi, die je met een schuimroller aanbrengt. Dit is nodig voor een goede hechting van de egalisatie. Bij het aanbrengen van 021 Euroblock Reno LE mag het vochtpercentage maximaal 6% zijn.

- 023 Euroblock Fast is een echte probleemoplosser. Dit epoxyvochtscherm breng je ook in twee lagen aan. Maar de 023 droogt sneller. Al na vier uur kun je je tweede laag aanbrengen. Moet je klus dus snel klaar, dan kun je hier een dag mee winnen.

025 044 021

3. Dekvloer versterken

Wanneer de kwaliteit van de zand-cementdekvloer matig tot slecht is, kun je de 021 Euroblock Reno LE en de 023 Euroblock Fast ook gebruiken om de dekvloer te versterken. In dat geval is het aanbrengen van één laag voldoende.

Kom je in de praktijk nog andere soorten dekvloeren tegen, dan kun je altijd contact opnemen met onze afdeling Technische adviezen of met je Technisch-commercieel adviseur.'