Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Waarom droogt mijn pastategellijm niet goed?

‘Deze vraag krijgen we regelmatig’, zegt Technisch-commercieel adviseur André Sikking. ‘Het antwoord is eigenlijk simpel: bij het drogen van een pastategellijm spelen de omstandigheden op het werk een belangrijke rol. Je moet op een aantal zaken letten.

RAI Hotel 3c

Verwerkingsomstandigheden

Ten eerste moet je voor, tijdens en na het gebruik letten op externe factoren, zoals de temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Voor toepassing van een pastategellijm mag het zeker niet te koud zijn. Een omgevingstemperatuur van 5 - 25 °C is ideaal. Daarnaast adviseren wij ook een ondergrondtemperatuur van 5 - 25 °C . Bij een hoge relatieve luchtvochtigheid vertraagt de afbinding, wat ten koste gaat van de kwaliteit van de lijm.

Thermostaat

Vloertegel op gesloten wand

Zijn de omstandigheden allemaal in orde, dan nóg kan het fout gaan. Bij het verlijmen van een pastategellijm moet namelijk één van de raakvlakken vocht opnemen. Dat is dus óf de ondergrond, óf de rugzijde van de nieuwe tegel. Maar wat ik steeds vaker zie gebeuren, is dat er op het werk wordt gekozen voor een vloertegel die vervolgens op een gesloten wand wordt verlijmd, zoals over bestaand tegelwerk. Vloertegels zijn harder gebakken dan een wandtegel en hebben een gesloten structuur. Zij nemen nagenoeg geen vocht op. Het gevolg laat zich raden: de pastategellijm kan zijn vocht niet kwijt, er ontstaat geen droging en geen optimale hechting.

gesloten ondergrond

Cementgebonden lijm

Wil je klant toch een vloertegel op een gesloten ondergrond, pak dan bijvoorbeeld onze 705 Speciaallijm. Dit is een cementgebonden poedertegellijm voor vloeren die ook prima toepasbaar is op wanden. Zo’n cementgebonden lijm hoeft zijn vocht niet kwijt, want de uitharding vindt plaats door een chemische reactie tussen cement en water.’

705 speciaallijm

Heb je nog vragen, neem dan contact op met onze afdeling Customer Service of met de Technisch-commercieel adviseur in jouw regio.