Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Zo verlijm je LVT-stroken en -tegels tot een perfect eindresultaat

1. Laat het materiaal voldoende acclimatiseren

Voordat je met LVT aan de slag gaat, moet het materiaal ruim de tijd krijgen om te acclimatiseren. Elke fabrikant geeft hiervoor richtlijnen, tot soms wel 48 uur. Dit acclimatiseren geldt dus ook voor merk-LVT van hoge kwaliteit! Door zeer hoge temperaturen ’s zomers overdag kan het dag-en-nachtverschil flink oplopen. ’s Winters geldt hetzelfde, als de auto met LVT-stroken of -tegels bijvoorbeeld in de vrieskou staat en de projectruimte wordt verwarmd. Houd hier rekening mee door het LVT tijdig te bestellen en dit bij voorkeur samen met de lijm op te slaan in de ruimte waar het wordt verwerkt. Zelfs de beste lijm kan bovenmatige krimp of uitzetting van LVT niet opvangen.

2. Isoleer en egaliseer de ondervloer

Controleer vooraf of de ondervloer (rest)vocht bevat en/of er sprake is van optrekkend vocht of dampoverdracht. Breng in dat geval vóór het egaliseren een vochtscherm aan, zoals met de 026 Euroblock Multi voor zand-cementdekvloeren. Dat is ook noodzakelijk wanneer de vloer niet vrijdragend is of wel vrijdragend, maar niet wordt geventileerd. Groot voordeel van de 026 is dat je verschillende lagen direct na elkaar kunt aanbrengen en de droogtijd is kort: een halfuur tot een uur. Na een droogtijd van 24 uur is het vochtscherm voldoende droog om de ondergrond te kunnen egaliseren. Dit is essentieel voor een LVT-vloer want elke oneffenheid in de ondervloer doet afbreuk aan het eindresultaat, zeker als er sprake is van strijklicht.

LVT 3b

3. Wees extra alert bij vloerverwarming

Is een nieuwe dekvloer voorzien van vloerverwarming, controleer dan altijd of het opstookprotocol volledig is afgerond. De vloer heeft daarmee zijn ‘eerste schrik’ gehad, waardoor er later minder kans is op scheurvorming door krimp en uitzetting. Zorg er ook voor dat de vloerverwarming minimaal 1 dag voor het egaliseren is ingesteld op een lage temperatuur of geheel is uitgeschakeld. Kan hier niet aan worden voldaan, stel het egaliseren dan uit tot dit wel het geval is.

LVT 3c

4. Kies de meest geschikte LVT-lijm

Forbo Eurocol heeft diverse lijmen in het assortiment die uitstekend geschikt zijn voor het verlijmen van LVT, afhankelijk van de wensen/eisen en de verwerkingsomstandigheden. Goed nieuws voor gebruikers van de 640 Eurostar Special, want deze populaire lijm is vernieuwd en verder verbeterd. Daarnaast is er de 646 Eurostar Premium, speciaal bedoeld voor de LVT-vloer die regelmatig zal worden gereinigd met water en/of een vloeibaar schoonmaakmiddel. Sommige verwerkers geven de voorkeur aan de 540 Eurosafe Special, wat natuurlijk ook een prima keuze is. Evenals de 640 Eurostar Special is deze lijm ook geschikt voor toepassing op schepen waarvoor IMO-eisen gelden wat betreft brandveiligheid.

LVT 3D

5. Doe nooit concessies aan verwerkingscondities

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: Eurocol-verwerkingscondities zijn heilig. Installeer LVT altijd onder de juiste omstandigheden en let dus op de temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, vocht in de ondervloer, et cetera. Een LVT-vloer leggen in een nieuwbouwproject dat nog niet glasdicht is? Begin er niet aan, het is vragen om problemen! Houd je aan de ideale verwerkingsomstandigheden: ondergrond 15-20 °C, omgevingstemperatuur 18-23 °C, relatieve luchtvochtigheid 50-70%. Kan de opdrachtgever hier niet aan voldoen, ga dan niet van start. Forbo Eurocol staat verwerkers graag bij met een technisch rapport dat hun gelijk onderschrijft!