Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Zo wordt het betegelen van zwembad of wellnessruimte geen duik in het diepe

1. Check de droging en constructie van het beton

Zoals bij elk tegelproject moet de basis technisch in orde zijn. Bij een zwembad, maar ook in wellnessruimten, luistert dit extra nauw. Een betonnen zwembadbassin moet vormvast en waterdicht zijn, want het tegelwerk dat erop komt is puur ter verfraaiing en zorgt niet voor de waterdichtheid. Door krimpspanning in het beton kan inwatering ontstaan, net als tegelbreuk of het loslaten van tegels en voegen. Check daarom altijd eerst of het beton volledig is uitgehard. Houd hiervoor als stelregel minimaal 3 maanden aan, bij lage temperaturen of vochtige omstandigheden zelfs langer. Bedenk dat de kwaliteit en waterdichtheid van de betonconstructie altijd de verantwoordelijkheid zijn van de aannemer en/of opdrachtgever, niet van de tegelzetter. Zij moeten ervoor zorgen dat alle kritische details zoals spuitmonden, waterinlaten, onderwaterverlichting, etc. zorgvuldig en waterdicht zijn afgewerkt. Vertrouw je de zaak niet? Je Technisch-commercieel adviseur kijkt graag even met je mee!

Binnenzwembad

2. Creëer een stabiele, vlakke ondergrond

Uiteraard moet het betonoppervlak van het zwembasbassin mooi vlak zijn. Is dit niet het geval, gebruik dan voor het uitvlakken van de wanden 658 Wandoforte. Let op: is er sprake van een betonsluier en/of onsterke lagen? Verwijder die dan, bijvoorbeeld door het licht aanstralen van de betonwanden. Na het uitvlakken van de wanden is het raadzaam om de vloer af te werken met 730 Isoflex . Zeker in een buitentoepassing heeft dit cementgebonden product een groot spanningopnemend vermogen en zorgt het voor een flexibele afdichting. Normale spanningen in het beton door krimp en uitzetting worden er prima mee opgevangen en ook waterinlaten, spuitmonden en lichtarmaturen zijn er prima mee af te werken.

Zwembad 1

3. Kies de juiste Eurocol-lijm en -voeg

Voor het betegelen en voegen van zwembaden en andere natte ruimten kun je kiezen uit diverse Eurocol-producten. De
705 Speciaallijm en 711 Uniflex zijn hier speciaal voor ontwikkeld, net als de waterbestendige voegmiddelen 716 Eurodur HP en
703 Lijm- en voegepoxy . Die voegmiddelen zijn bovendien goed bestand tegen zwemwaterreiniging door middel van zoutelektrolyse, waarbij zout wordt omgezet in vloeibaar chloor. De pH-waarde van het zwembadwater moet 7 of hoger zijn (zwembaden hanteren een minimum van 7,2 à 7,3). Een lagere pH-waarde kan - in combinatie met 'hard water' - leiden tot calciumcarbonaatafzetting (zout) op de voegen. De keuze voor de beste lijm-voegcombinatie hangt onder meer af van het type en formaat tegel, de gewenste kleurstelling en hoe intensief het zwembad en/of wellnessruimte wordt gebruikt. Creëer altijd een mooie 'vlakvolle' voeg. Die is beter bestand tegen uitslijting door reiniging, waardoor het tegelwerk langer meegaat en mooi blijft.

705 speciaallijm

4. Bescherm de constructie door een waterslot

Breng, om de achterliggende constructie te beschermen tegen vochtindringing, een waterslot aan. Gebruik hiervoor de
021 Euroblock Reno LE , vermengd met 846 Quartzsand , overeenkomstig het advies/voorschrift van de constructeur en/of epoxyverwerker. Hiermee wordt voorkomen dat zwembadwater kan weglekken of wordt 'weggezogen', bijvoorbeeld door zetmortel, tegellijm of een aangrenzende zand-cementdekvloer. Deze vochtbarrière moet vanaf de constructievloer zijn aangebracht tot 5 mm onder het tegelniveau. Kit het waterslot duurzaam af met 881 Euroseal Epoxy , een zeer hoogwaardige afdichtingskit op basis van 2-componentenepoxy.

5. Adviseer over reiniging en kitnaden

Zwembaden en wellnessruimten worden vaak en intensief gereinigd, bijvoorbeeld met chemische reinigingsmiddelen en/of hogedrukreiniging. Prima voor de noodzakelijke hygiëne, maar behoorlijk belastend voor kitnaden en voegen. Werk epoxyvoegen en kitnaden daarom secuur af en wijs de klant erop dat elastische kit na verloop van jaren moet worden vervangen, om een goede afdichting en blijvende waterdichtheid te kunnen waarborgen. Leg de klant ook uit dat schoonmaakmiddelen met een te lage pH-waarde (zuren) traditionele cementgebonden voegen kunnen aantasten. Niet gebruiken dus.

Zwembad 5