Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Kies de juiste Eurocol-producten en werkwijze voor zwembaden

1. Check de betonconstructie

De basis van een zwembad is het betonnen zwembadbassin. De vormvastheid hiervan is cruciaal, want ook het tegelwerk dat eroverheen komt, is vormvast. Krimp in het beton veroorzaakt spanning, wat kan leiden tot tegelbreuk of loslatende tegels en voegen. Controleer daarom vooraf altijd hoelang het beton is uitgehard. Forbo Eurocol adviseert hiervoor een periode van minstens drie maanden. Bij kou en/of vochtige omstandigheden zelfs langer. Bedenk dat de aannemer/opdrachtgever verantwoordelijk is voor de kwaliteit en waterdichtheid van de betonconstructie. Is er reden tot twijfel? Forbo Eurocol adviseert u op het project ter plaatse!

5 tips 1

2. Maak een vlakke, strakke ondergrond

Mooi strak tegelwerk in een zwembad vereist een goede vlakke ondergrond. Omdat niet iedere betonconstructie even vlak is, kunnen de wanden van het zwembadbassin het best worden uitgevlakt met 658 Wandoforte. Na het uitvlakken van de wanden is het aan te raden de wanden en vloer af te dichten met 730 Isoflex. Deze waterdichte, flexibele afdichting is cementgebonden en heeft een groot spanning opnemend vermogen. Hierdoor worden spanningen door bijvoorbeeld weers- en temperatuurinvloeden genivelleerd.

5 tips 3

3. Kies de juiste Eurocol-lijm en -voeg

Forbo Eurocol heeft diverse lijmen in het programma die geschikt zijn voor toepassing in zwembaden en andere natte ruimten, zoals 705 Speciaallijm of 711 Uniflex. Hetzelfde geldt voor het assortiment waterbestendige voegen, zoals 716 Eurodur HP of 703 Lijm- en voegepoxy. De keuze voor de beste combinatie hangt af van diverse factoren, zoals type en formaat tegel, kleurstelling, de gebruiksintensiteit van het zwembad of de wellnessruimte, enzovoort. Uiteraard kunt u altijd advies inwinnen bij uw Technisch-commercieel adviseur of Customer Service.

5 tips 9

4. Breng een waterslot aan in het zwembad

Water hoort in het zwembad en niet daarbuiten. Rond een zwembad liggen zogeheten perrons, die door middel van een waterslot moeten worden gescheiden van het bassin en een eventuele overloopgoot. Door het aanbrengen van een epoxyvoeg wordt voorkomen dat water uit het zwembad zich kan verplaatsen door weglekken en/of de capillaire (zuigende) werking van bijvoorbeeld zetmortel, tegellijm of een aangrenzende zand-cementdekvloer. 702 Multi-Epoxy is hiervoor een veelgebruikt Eurocol-product.

5. Houd rekening met reiniging

Hygiëne is belangrijk in zwembaden en wellnessruimten, dus wordt er veelvuldig schoongemaakt met chemische reinigingsmiddelen en/of hogedrukreiniging. Schoonmaakmiddelen met een te lage pH-waarde kunnen traditionele cementgebonden voegen aantasten. Ook een hoge pH-waarde van het chloorwater kan voegen aantasten. Creëer daarom altijd zoveel mogelijk een mooie ‘vlakvolle’ voeg. Dit voorkomt uitslijting van de voegen, waardoor het tegelwerk langer meegaat en mooi blijft. Werk ook epoxyvoegen en kitnaden secuur af en wijs uw klant erop dat siliconenkit in de loop der jaren vervangen moet worden om een goede afdichting blijvend te waarborgen.