Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

'Ik hou van makkelijk, daarom werk ik met Eurocol'

Bij binnenkomst snappen we direct dat een klant hier niet gauw onverrichter zake zal vertrekken. Met sfeervolle, perfect uitgelichte opstellingen krijgen bezoekers hier de echte look & feel van hun toekomstige badkamer en tegelwerk voorgeschoteld. De kwaliteit van de getoonde topmerken tegels en sanitair komt je letterlijk tegemoet. Maar voordat we een rondje showroom maken, nemen we - na een kop koffie aan de ontvangstbalie - eerst plaats aan de spreektafel voor een boeiend verhaal.

Tegelidee 1e

Geen studiebol

Namens Forbo Eurocol is ook Technisch-commercieel adviseur Rob Schut van de partij, die voor de gelegenheid nieuwe stalenboeken heeft meegenomen. Tegelidee is een jong bedrijf, maar zijn oprichter had zijn sporen al ruimschoots verdiend in de bouwwereld. Wie is deze Johan Noteboom? 'Op mijn zestiende kreeg mijn moeder tijdens een mentorgesprek op school te horen dat ik niet bepaald in de wieg was gelegd om met mijn neus in de studieboeken te zitten', zegt Johan lachend. 'We kwamen tot de slotsom dat school niet langer een optie was voor mij en dat ik maar beter een baantje kon gaan zoeken. 'Maar dan niet op de boerderij waar ik al vaak meehielp', zei mijn moeder, want daar zag zij geen toekomst in. Ik klopte daarom aan bij een plaatselijke aannemer in Nieuwe-Tonge op Goeree-Overflakkee.'

Tegelidee 2e

Fijne kneepjes

Johan stelde zich bescheiden op. Hij vertelde graag het bouwvak te willen leren en hoefde er geen salaris voor te ontvangen. De aannemer, Mackloet, zag wel iets in de jonge sollicitant. Geen salaris, daar ging hij niet in mee, maar hij zou Johan wel alle fijne kneepjes van het vak leren. 'En zo stond ik op een vroege vrijdagochtend op een bouwput onder begeleiding een funderingsbekisting te timmeren', zegt hij. 'Als jonge jongen kon ik bij Mackloet m'n hart ophalen. Van betonvlechten tot timmerwerk, van stuken tot tegelwerk, ik pakte alles aan. Uiteindelijk zou ik me specialiseren als tegelzetter.' Met die kennis zou Johan later nog bij Raab Karcher aan de slag gaan als uitvoerder voor aangenomen tegelwerk, waar hij leiding gaf aan zestig tot zeventig tegelzetters.

Tegelidee 3e

Gelijk verkocht

Het mag dan ook geen verrassing heten dat Johan voor de inrichting van zijn nieuwe showroom in Oud Gastel zelf ook flink de handen uit de mouwen stak. 'In verband met onze klantenkring vanuit Alblasserdam zocht ik vorig jaar naar een groter pand in dezelfde regio. Er was daar echter weinig aanbod en toen ik vorig jaar juni bij toeval dit pand ontdekte, was ik gelijk verkocht.' Johan bekeek de locatie op een woensdag, donderdag hakte hij de knoop door en de volgende woensdag had hij de sleutel. Ze gingen gelijk van start met de inrichting, waarvoor hij veel steun had aan de inzichten en adviezen van Sabina, die vijf dagen in de week de showroom runt, samen met nog drie vaste verkopers.

Tegelidee 4e

Kwaliteit

Die samenwerking pakte goed uit. Beneden veel badkamers in diverse stijlen, kleuren en opstellingen. Boven zien we onder meer keramisch parket, prachtig marmer, natuursteen, keramiek en grootformaat slabs. Overal komen we exclusieve merken tegen, zoals Marazzi, Mosa, Metropol, Piet Boon, Douglas & Jones, Porcelanosa, te veel om op te noemen. Over de inrichting met sfeerverlichting is goed nagedacht. Er is ook een 'tegelbibliotheek'. Een lange schappenwand met scharnierende tegels, zodat de klant ze met verschillende lichtinvallen kan bekijken. Beneden wijst Johan op de wanden die hij zelf met BetonDesign heeft afgewerkt en die vakmanschap en ervaring verraden. 'Wij zijn niet goedkoop, maar we bieden topkwaliteit', zegt hij. 'Onze particuliere klanten weten dat op haar waarde schatten, maar ook aannemers van projecten. Ik durf gerust te zeggen dat onze showroom veel nieuwe klanten heeft opgeleverd, binnen en buiten de regio, en bestaande klanten zijn gebleven.'

Tegelidee 5e

Favorieten

Terug naar de spreektafel. Waarom werkt Johan met Eurocol-producten? 'Ik had er al prima ervaringen mee bij Mackloet en Raab Karcher. Ik heb toen ook wel met andere merken gewerkt, maar toen ik met Tegelidee begon werd het volledig Eurocol. Ik hou van makkelijk. Ik werk bijvoorbeeld met één pastalijm, de 686 Supercol , één poedertegellijm voor de vloer, de 709 Superflex en één voor de wand, de 765 Ecolight. En 717 Eurofine WD is ons favoriete voegmiddel voor wanden.' Rob geeft aan dat Forbo Eurocol momenteel aan het testen is met een nieuwe poedertegellijm voor vloer en wand, de 750 Multicol. 'O, zet daar dan maar een palletje van neer hier', zegt Johan lachend.

Tegelidee 6e

Samen sterker

Het blijkt tekenend voor de samenwerking met Forbo Eurocol. Johan test wel vaker nieuwe producten uit en hij maakt ook regelmatig gebruik van technisch advies. 'Niet voor alles hoor', zegt hij. 'Met dertig jaar ervaring weet je wel zo'n beetje hoe het werkt. Maar bij twijfel, zoals met vreemde vloerconstructies, te veel vocht of bijvoorbeeld binnenspouwbladen die mogelijk tot vochtproblemen leiden, dan klop ik wel even bij Rob of Hans Meelker aan. Dat voorkomt ook discussies met de aannemer of opdrachtgever. Als Rob of Hans ons verhaal onderbouwt met een technische rapportage, sta je gewoon sterker.' Op een groot flatscreen toont Johan ons enkele grotere projecten van Tegelidee. We spreken af dat de fotograaf nog langsgaat op een appartementenproject in Maassluis, waar momenteel algemene ruimten worden betegeld.

Tegelidee 7e

Biertje met een patatje

Voor Tegelidee zijn dagelijks zo'n veertig tegelzetters actief. 'Twintig procent eigen mensen en de rest 'vaste' inhuur', legt Johan uit. 'Veel van hen zijn Italianen en Roemenen. Prima vakmensen, die we graag behouden. Daarom probeer ik goede huisvesting voor hen te regelen en rijden ze bijvoorbeeld met onze bedrijfsbussen. Ze werken hard voor zichzelf, maar ook voor mij en dat ben ik me goed bewust. Ik stuur af en toe een vrolijk appje en elke vrijdagmiddag is er een biertje met een patatje in Nieuwe-Tonge, waar we nog een loods hebben. Die patat bakken ze zelf, vinden ze hartstikke leuk. En die gezelligheid schept ook een band. Want voor goed werk moet de liefde van twee kanten komen.'

Tegelidee 8e