Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Het mooiste BetonDesign maak je in teamverband

1. Bereid de ondergrond voor

Bereid de vloer voor alsof er pvc op komt. Beoordeel dus voor het egaliseren of er een vochtscherm moet worden aangebracht. Egaliseer de vloer vervolgens met 924 Europlan Hybrid, een hybride egaliseermiddel voor zowel een cement- als gipsgebonden ondervloer. Omdat deze egalisatie krimpvrij is, is deze ook ideaal voor vloeren met oude lijmresten. De extreem hoge hardheid van 50 N/mm² draagt bovendien bij aan de uitstekende drukbelasting door bijvoorbeeld kantoorstoelen. Gebruik voor het egaliseren van wanden 658 Wandoforte of 955 Wandostuc, onze cementgebonden wandegalisaties. BetonDesign kan ook worden aangebracht op een vlakke, gipsgestukte wand, ook als deze is afgewerkt met muurverf.

tips BetonDesign 3a

2. Primen is niet nodig!

BetonDesign kan zonder vooraf primen direct worden aangebracht op de voorbereide vloer of wand. Zorg er wel altijd voor dat de ondergrond vet- en stofvrij is. Bij toepassing rechtstreeks op bestaande muurverf is ook geen primer nodig. De eerste laag BetonDesign is dan weliswaar wat lastiger aan te brengen omdat er weinig zuiging van de ondergrond is, maar dit is zeker goed te doen. De BetonDesign-pasta is al op kleur. Meng deze mechanisch zodat er een homogene massa ontstaat. Gebruik hiervoor eenzelfde (schoon) mengijzer als waar je de egalisatie mee aanmaakt. Meng de pasta op een laag toerental.

tips BetonDesign 3b

3. Breng de eerste laag BetonDesign aan

Breng de eerste laag BetonDesign aan met een Venetiaanse spaan. Het is hierbij handig om een kleine hoeveelheid pasta gelijkmatig uit te smeren over de ondergrond. Hierdoor blijft deze makkelijk te verwerken. Breng vervolgens ‘tekening’ in het werk aan door de spaan er willekeurig doorheen te halen. Voorkom hierbij dat je een repeterende slag maakt! Zorg er ook voor dat je steeds voldoende materiaal opbrengt om de kleur van de ondergrond te dekken, in een laag van ongeveer 1 mm. Je kunt de structuur van deze eerste laag beïnvloeden door meer of minder materiaal te gebruiken en de grootte van de Venetiaanse spaan.

tips BetonDesign 3c

4. Breng de tweede laag BetonDesign aan

Afhankelijk van de verwerkingsomstandigheden en de laagdikte, kun je na 2 tot 3 uur de eerste laag schuren met korrel 150 (machinaal) of 180 (handmatig). Gebruik hiervoor een Rotex-machine of een eenschijfsschuurmachine. Door de intensiteit van het schuren te variëren, kun je invloed uitoefenen op het eindresultaat. Om een bepaald effect te bereiken, kun je hierbij ook gebruikte, min of meer versleten schuurschijfjes gebruiken. Verwerk de tweede laag BetonDesign op dezelfde manier als de eerste. Let op: de hoek waarin je de spaan beweegt op het werk is bepalend voor de uiteindelijke structuur en tekening op de vloer of wand.

tips betonDesign 3d

5. Lak het BetonDesign af

Laat de tweede laag BetonDesign drie uur drogen en schuur deze hierna. Gebruik op een vloer na het schuren altijd een stofzuiger. Breng vervolgens met een 13mm-nylonroller de 301 BaseSealer aan. Deze sealer zorgt voor een goede verankering van de afwerklak op het BetonDesign en geeft je bovendien de tijd om goed nat in nat te kunnen werken. Gelijkmatig verdelen en nat in nat is belangrijk voor een mooi eindresultaat zonder aanzetten en overgangen. Werk daarom altijd met minimaal twee man. Breng, afhankelijk van de verwerkingsomstandigheden, 3 tot 4 uur na de BaseSealer de
311 TopCoat aan, ook weer met een 13mm-nylonroller. Rol deze laag gelijkmatig op en haal daarna de roller willekeurig en kriskras door de laklaag. Hierdoor creëer je beter het 'willekeurige' effect van BetonDesign dan met rechte lakbanen. Let op: til de roller altijd uit de lak want door de roller terug te halen, ontstaan zichtbare aanzetten. Voor het aflakken van een BetonDesign-wand is geen BaseSealer als tussenlaag nodig. Voor wanden geldt geen mechanische belasting en het is eenvoudiger nat in nat te werken. Voor het aflakken is 1 laag 311 TopCoat voldoende.

tips betonDesign 3e

Klik hier voor meer informatie over BetonDesign.

Bekijk hier de instructievideo voor het verwerken van BetonDesign.