Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Succesvol egaliseren begint met een Eurocol-primer

1. Stoffige ondergrond

Als de ondervloer ook na grondig stofzuigen stoffig of zanderig blijft, adviseren wij altijd een voorstrijklaag aan te brengen met een Eurocol-primer. Deze versterkt de ondervloer en aanwezige stofdeeltjes worden gebonden. Deze primer heeft nog een voordeel: de voorstrijklaag zorgt ervoor dat de egalisatie beter uitvloeit. Deze omstandigheden komen met name voor bij nieuwe anhydriet-en zand-cementvloeren, maar ook in renovatie.

2. Sterk zuigende ondergrond

Ondervloeren met een lagere druksterkte zijn minder verdicht, poreuzer en mede hierdoor zeer sterk zuigend. Ook onder deze omstandigheden schrijven wij een Eurocol-voorstrijkmiddel voor. Dit voorkomt een te grote en snelle vochtonttrekking uit de egalisatielaag, waardoor het vloeivermogen afneemt. Bij niet voorstrijken bestaat het risico dat de egalisatielaag niet strak wordt, of dat je zelfs een tweede laag moet aanbrengen. Ook kan de egalisatie door een te snelle droging ‘verbranden’.

Egaliseren tips 1

3. Houten ondervloeren

Bij een houten ondervloer is er geen discussie mogelijk: altijd voorstrijken! Hiermee voorkom je dat het vocht uit de egalisatiemassa in de houtvezel kan trekken. Zodra dit gebeurt, kan de houten ondervloer gaan ‘werken’ en/of opzwellen, met alle schadelijke gevolgen voor de volgende stappen in de vloerafwerking.

4. Extreem snelle droging

Ook bij extreem snelle droging voorkomt een Eurocol-primer veel problemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zeer hoge omgevings- en/of vloertemperatuur, maar ook een zeer lage relatieve vochtigheid kan tot snellere droging leiden. Vaak is het een combinatie van deze factoren die het droogproces versnellen. Dit gaat altijd ten koste van het uitvloeien en uiteindelijke kwaliteit van de egalisatie. Daarom bij dit soort extreme omstandigheden: altijd voorstrijken!

Egaliseren tips 2

5. Oude, vochtgevoelige lijmlagen

Soms is op een bestaande ondervloer nog een oude, vochtgevoelige lijmlaag (waterkit, spirituskit) aanwezig. Dan is het zaak om deze vóór het egaliseren zo goed mogelijk weg te schuren en de ondergrond vervolgens voor te behandelen door het aanbrengen van een vochtscherm 021 Euroblock Reno of 026 Euroblock Multi (geen voorstrijkmiddel!). Doe je dit niet, dan kan de egalisatielaag later loskomen omdat het vocht hieruit de lijmlaag oplost, waardoor deze ‘versnottert’.

Egaliseren tips 3

Volg je deze tips op, dan is succes verzekerd. Toch nog vragen? Raadpleeg uw Technisch-commercieel adviseur of onze technische helpdesk.