Het ligt voor de hand, maar we kunnen het niet voldoende benadrukken: de lak moet voor gebruik altijd goed worden doorgemengd. Bij het 1-componentsysteem van de combinatie 300 BaseCoat en 310 Finishcoat ga je als volgt te werk. Schud elke lakverpakking minimaal 1 minuut goed door. Zeker wanneer de lak enige tijd in de opslag heeft gestaan, kunnen componenten in de oplossing zijn ‘uitgezakt’. Hierdoor wordt de lak enigszins ontmengd en dit gaat ten koste van een mooi eindresultaat en de duurzaamheid van de wand- of vloerafwerking. Bij het 2-componentensysteem, de combinatie 301 BaseSealer en 311 TopCoat, moet je de lakken vooraf mechanisch roeren met een mixer met een kunststof coating. Gebruik deze ook bij het doormengen van de lak. Giet de lak, zodra deze grondig is doorgeschud of mechanisch gemengd, over in de rollerbak.
BetonDesign-wanden worden logischerwijs minder zwaar belast dan vloeren. Daarom kunnen ze direct worden afgelakt met 310 FinishCoat. Kies voor het aflakken van vloeren altijd voor het 1- of 2-componentensysteem, afhankelijk van het gebruik van ruimte en de belasting van de vloer. Breng van de verschillende combinaties, 300 BaseCoat en 310 Finishcoat of 301 BaseSealer en 311 TopCoat, van beide lakken 1 laag aan. Gebruik bij elke laklaag ook het juiste gereedschap voor het beste resultaat. Voor het aanbrengen van de 300 BaseCoat en 310 FinishCoat is dat een 9mm-microvezel-lakroller. Er zijn veel verschillende rollers in de handel verkrijgbaar, maar deze heeft zich na uitgebreid testen bij Forbo Eurocol als beste bewezen. Met deze roller laat de lak zich het best doseren en verdelen over het oppervlak, zonder aanzetten. Kies je voor de 311 TopCoat 2-componentenlak, bijvoorbeeld voor projecttoepassingen (zie tip 5), gebruik dan een 13mm-nylonroller.
Het uitrollen van de lak doe je het best in willekeurige richtingen. Hierdoor wordt de structuur die je met het BetonDesign hebt aangebracht optisch geaccentueerd. Door op deze manier te rollen, voorkom je bovendien dat er zichtbare lakbanen ontstaan, zeker bij strijklicht. Dit zou afbreuk doen aan de authentieke betonlook van BetonDesign. Let op: draag bij het aflakken van vloeren altijd schoenhoezen om voetafdrukken op de nog niet afgelakte vloer te voorkomen. Plaats je daar een voetafdruk, dan is de kans groot dat deze vervuiling ook na het lakken zichtbaar blijft en niet kan worden verwijderd. Zonde van je werk!
Om beschadiging en/of vervuiling van de toplaag te voorkomen, is het belangrijk je te houden aan de voorgeschreven droogtijden voordat je de BetonDesign-vloer gaat belasten. Laat de vloer bij toepassing van het 1-componentlaksysteem met de 310 FinishCoat voor het belopen minimaal 12 uur drogen. Houd hiervoor bij het 2-componentenlaksysteem met de 311 TopCoat minimaal 24 uur aan. Let op: de laklaag bereikt zijn volledige hardheid pas na 8 dagen! Tot die tijd mag de BetonDesign-vloer niet worden belast met vuil en/of vocht, want dit kan leiden tot blijvende schade van de vloerafwerking. Opnieuw: zonde van je werk!
Bij ‘normaal’ gebruik, zoals in een woning of in een kantoor of studio, is de combinatie 300 BaseCoat en 310 FinishCoat uitstekend geschikt om het BetonDesign duurzaam mee af te werken. Kies op projecten waar sprake is van zwaardere belasting, zoals een showroom of een drukbelopen winkelvloer, altijd voor de combinatie 301 BaseSealer en 311 TopCoat voor extra bescherming van de BetonDesign-vloer. De eerste laklaag vormt de basis, de tweede is de fraaie finishing touch. Een twee-in-eensysteem dus. De 311 TopCoat 2-componentenlak geeft een wat matter eindresultaat dan de 310 FinishCoat 1-componentlak. Wanneer de klant dit fraaier vindt, kan dit ook een reden zijn om voor de 311 TopCoat te kiezen.
Heeft u nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met onze afdeling Customer Service of met uw Technisch-commercieel adviseur.
Bekijk ook onze tips voor het verantwoord reinigen van Eurocol-designvloeren:
5-tips-onderhoud-met-conditioner