Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Vloeren voor ouderenzorg

Creëer een omgeving waar je je thuisvoelt

Forbo heeft al miljoenen vierkante meters vloerbedekking geïnstalleerd in ouderenzorginstellingen. Wij begrijpen als geen ander de behoeften en zorgen van elke ouderenzorgomgeving.

Vloeren voor ouderenzorg

Expertise in ouderenzorg

Expertise in ouderenzorg

Wij zijn ons ervan bewust dat het bij de keuze van vloerbedekkingen voor instellingen voor ouderenzorg niet alleen gaat om functie en prestaties. Het creëren van een sfeer waarbij mensen zich comfortabel en ontspannen voelen, is essentieel en de vloer moet aan alle eisen voldoen. Ons uitgebreide assortiment vloerbedekkingen wordt gebruikt in een breed scala van instellingen voor ouderenzorg over de hele wereld.

Kreisseniorenheim

Producten

Te gebruiken producten in ouderenzorg

Marmoleum – duurzaam linoleum

Onze Marmoleum producten remmen aantoonbaar de groei en verspreiding van infecties zoals MrsA, Norovirus en C Difficile, en dragen zo bij aan een gezondere en hygiënischere omgeving.

De unieke Topshield pro-finish van Marmoleum vermindert vervuiling en is bestand tegen vlekken van handdesinfectiemiddelen. Marmoleum is goedgekeurd door Allergy UK omdat het dankzij het gladde oppervlak geen huisstofmijt huisvest. Marmoleum 2.0 mm en 2.5 mm is nu onafhankelijk EPD bevestigd als CO2-neutraal in de cradle to gate fases van de levenscyclus van het product. Marmoleum heeft 12 onafhankelijke Ecolabels ontvangen - meer dan welke andere vloerbedekking ter wereld.

Ga naar Marmoleum collectie

Zorginstelling Scheldehof
Allura

Allura – luxe vinyltegels en -stroken

Gemak en Stijl

Creëer een interieur met persoonlijkheid zonder afbreuk te doen aan de duurzaamheid met onze Allura planken en tegels. Allura is praktisch en gemakkelijk schoon te maken en biedt een hoogwaardige esthetiek met lage onderhoudskosten. Allura luxe vinyltegels zijn gemakkelijk schoon te maken, wat bijdraagt aan een hygiënische omgeving en de opvallende realistische designs kunnen een gevoel van welzijn creëren voor de bewoners. Allura Flex kan naast tapijttegels worden voorzien van tackifier, wat betekent dat tegels één voor één kunnen worden vervangen wanneer dat nodig is.

Ga naar Allura collectie

Eternal – vinyl in banen

Design Vinyl in banen

Eternal vloeren zijn geschikt bij het transformeren van gemeenschappelijke ruimtes door het creëren van de natuurlijke uitstraling van een huis met een zeer praktisch en gemakkelijk te reinigen oppervlak.
Gebruik Eternal voor een vloer die aanvoelt als thuis, terwijl hij ook duurzaam en chemisch resistent is.

Ga naar Eternal collectie

Eternal
Sarlon 433713

Sarlon – akoestisch vinyl in banen

Sarlon akoestisch vinyl kan worden gebruikt in drukke entreehallen waar bewoners last kunnen hebben van het lawaai van het voetgangersverkeer. Omdat de gemeenschappelijke ruimtes van verzorgingstehuizen lawaaiige plaatsen kunnen zijn, is het van essentieel belang dat er minder geluidsoverlast is om de stress te verminderen en het welzijn en comfort van de bewoners te bevorderen. Ons Sarlon akoestisch vinyl absorbeert geluid en creëert zo een rustiger omgeving voor de bewoners.
Ga naar Sarlon collectie

Flotex

Flotex - Textiele vloerbedekking

Voor entrees waar een textiele vloerbedekking gewenst is, is Flotex uiterst slijtvast en duurzaam. Flotex kan ook gebruikt worden voor en-suite badkamers waar een meer huiselijke sfeer gewenst is. Flotex is 100% waterdicht en bestand tegen de dagelijkse ontberingen van ruimtes waar veel water wordt gemorst, terwijl geurtjes worden tegengegaan.

Flotex biedt zorginstellingen de voordelen van een tapijt en een veerkrachtige vloerbedekking. Het is comfortabel om op te lopen en warm onder de voeten, gemakkelijk schoon te maken en duurzaam, terwijl het ook een uitstekende slipweerstand en akoestische eigenschappen heeft. Als er een ongelukje gebeurt, krijgen bacteriën geen kans met Flotex textiele vloerbedekking. Dankzij de rechtopstaande vezels is het ongelooflijk snel en gemakkelijk schoon te maken. Wanneer bij het schoonmaken een ontsmettingsbehandeling wordt gebruikt, wordt meer dan 99% van de bacteriën verwijderd. Flotex combineert reinigbaarheid met de warmte en het comfort van een textiele vloer.
Ga naar Flotex collectie

Step - Veiligheid. Ontwerp. Vertrouwen

Step veiligheidsvloeren kunnen worden gebruikt in de gangen om het risico op uitglijden verder te verminderen. Onze Surestep collectie biedt veiligheidsvloeren in hout- en steeneffecten om ervoor te zorgen dat een huiselijke en gastvrije indruk wordt gemaakt bij de ingang van je gebouw. Onze Step Crystals geven het vinyl een gegarandeerde levenslange slipweerstand en dragen bij aan de schone, frisse ontwerpen en gemakkelijker schoonmaken.

Voor alle andere gebieden waar antislipvloeren voorop staan, biedt Forbo zijn Step veiligheidsvinyl vloerbedekkingen aan, die een levenslange slipvastheid garanderen en veiligheidsoplossingen bieden voor een breed scala aan toepassingen. Variërend van R10 slipweerstand (Surestep & Solidstep) tot R11 & R12 (Safestep) voor gebieden waar een hoger sliprisico wordt vastgesteld.
Ga naar de Step collectie

Suresep Laguna natte ruimte

Sphera - homogeen vinyl in banen

Forbo's Sphera homogene vloerbedekking wordt geproduceerd met de nieuwste technologie en bestaat uit twee collecties. Sphera Element biedt een verfijnd palet van 62 kleuren, waarvan vele een hoge LRV hebben.

Sphera Energetic biedt een frisser en helderder palet en beschikt over complementaire kleurschakeringen. Sphera is een uitstekende vloerkeuze voor gebruik in het zorgsegment omdat het niet alleen uiterst duurzaam is, maar ook een SMART-top finish heeft die een hoge weerstand tegen chemicaliën, krassen en vlekken garandeert. Het is ook 100% ftalaatvrij en heeft een zeer lage emissie, wat bijdraagt aan een hoge luchtkwaliteit binnenshuis.

Ga naar Sphera collectie

Sphera Element

Snel van vloer wisselen?

Forbo heeft de ideale oplossing met flexibele loslegvloeren voor elke ruimte.in banen, tegels of stroken voor maximale flexibiliteit Met Fast Flooring vernieuw je interieurs in een oogwenk. Alle Forbo Fast Fit vloeren zijn ideaal voor renovatieprojecten, vooral wanneer een snelle installatie en minimale overlast van cruciaal belang zijn.
De vloeren kunnen direct na installatie worden gebruikt, dus je hoeft niet 48 uur na installatie te wachten voordat je de vloer kunt gebruiken. Omdat er geen lijm of voorbereiding van de ondervloer nodig is, is er in de meeste gevallen minder schoonmaak nodig en blijven er geen geurtjes hangen, wat het welzijn van personeel en bewoners ten goede komt.
Ga naar Fast Flooring vloeren collectie

Fast Fit Flooring logo
Tessera

Tessera - tapijttegels

Tessera heeft een breed assortiment multi-constructietapijttegels. Er zijn verschillende formaten beschikbaar, waaronder planken en Xl-tegels, waardoor creatieve vloerontwerpen mogelijk zijn. Het heeft een geluidsreductie tot 30 dB. Random legplannen zijn beschikbaar, waardoor het installatieafval tot 2% wordt beperkt.
Ga naar Tessera collectie

Vloerbedekking voor natte ruimten

Antislip vloeren voor natte ruimtes zorgen ervoor dat bewoners gebruik kunnen maken van badkamerfaciliteiten zonder zich zorgen te maken over uitglijden.

Forbo biedt een complete vloeroplossing voor natte ruimtes met zijn Step Safety vloerbedekking en Onyx vinyl wandbekleding. Step is een antislip vloerbedekking met verbeterde deeltjes die langdurige bescherming en optimale hygiëne biedt. Onyx+ biedt een glad, hygiënisch wandoppervlak in eigentijdse kleuren.
Ga naar vloeroplossingen voor natte ruimtes

Natte ruimte
Coral welcome

Nuway & Coral - entreesystemen

Door medewerkers die 24/7 werken, leveringen en de constante stroom bezoekers hebben de ingang en circulatieruimtes het zwaar te verduren. Helaas stoppen veel mensen niet om hun voeten goed te vegen voordat ze een gebouw binnengaan, zodat nattigheid en vuil vaak worden meegenomen naar de receptieruimte en daarbuiten. Dit kan een nadelig effect hebben op de esthetiek van de vloerafwerking in het gebouw, om nog maar te zwijgen van het potentiële slipgevaar op vloeren voor iedereen die het gebouw gebruikt.

Volgens Cleaning Research International is tot 95% van het vuil dat in een gebouw wordt binnengebracht, afkomstig van de schoenzolen en de banden van het wielverkeer. Daarom is het belangrijk dat u de tijd neemt om een goed vloersysteem voor de entree te kiezen, zodat personeel, bewoners en bezoekers veilig kunnen doorlopen vanaf de entree.
Ga naar entreesystemen

Bulletin Board

De natuurlijke oplossing om je gedachten vast te houden

Bulletin Board is een volledig natuurlijk prikbord linoleum dat kan worden toegepast op prikborden of rechtstreeks op de muur. Bulletin Board trekt geen stof aan en heeft bacteriostatische eigenschappen waardoor het ideaal is voor zorgomgevingen.

Het kan worden gebruikt in openbare ruimtes voor communicatie met bewoners, personeel en bezoekers, maar ook in de kamers van de bewoners.
Bezoek onze Bulletin Board pagina

Aquajet Bulletin Board LIKE

Dementie

Ontwerpen van ruimtes voor mensen met dementie

De vloer speelt een belangrijke rol bij het ontwerpen van ruimtes waar mensen met dementie wonen of verblijven. Een juiste vloerkeuze heeft veel invloed op de veiligheid en oriëntatie in een ruimte, wat de bewoners vertrouwen, veiligheid en onafhankelijkheid kan geven.

Wij willen graag bijdragen aan het creëren van een veilige en plezierige leefomgeving, die een gevoel van welzijn geeft aan de bewoners gedurende hun verblijf. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Dementia Services Development Centre (DSDC), een internationaal centrum dat put uit 25 jaar wereldwijd onderzoek en praktijkervaring, om vast te stellen welke producten in ons portfolio kunnen bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met dementie.

DSDC & Forbo samenwerking

Onze dementie vriendelijke vloerenselectie

Ontwerpen voor dementie is geen ‘exacte wetenschap’. Er kunnen geen duidelijke grenzen worden gesteld aan welk ontwerp wel of niet geschikt is. Wat in het ene land ‘goed en acceptabel’ is, kan in een ander land als ‘twijfelachtig of niet geaccepteerd’ worden beoordeeld. De keuzes die gemaakt moeten worden, zijn altijd afhankelijk van het specifieke project en gezond verstand en basisontwerpprincipes liggen aan de basis van elk interieurontwerp.

In een omgeving met dementie staat geen enkel ontwerpelement op zichzelf. De vloer vormt een integraal onderdeel van het ontwerp, samen met de kleur van de muren, deuren, meubels, sanitair en verlichtingsplannen. Het bieden van contrast in lichtheid tussen de verschillende objecten is van belang, net zoals het zorgen voor harmonie binnen de individuele objecten.

De ontwerpen in onze collecties zijn gecoördineerd en gedempt, zodat mensen niet in de war raken of in de verleiding komen om te proberen designelementen van de vloer te halen. Onze dessins zijn mat, vermijden de storende reflectie en zorgen door hun aard voor een huiselijke sfeer.

Kleuren en kleurcombinaties

Kleur is, ook bij ontwerpen voor dementie, een kwestie van smaak. In onze selectie hebben we daarom geen kleurkeuze als zodanig gemaakt. In plaats daarvan hebben we goed gekeken naar het contrast en de harmonie in lichtheid van de kleuren waarmee ontwerpen kunnen worden gemaakt die een goede basis vormen voor de kleuren van andere interieurelementen, zoals wanden en meubilair. Contrasterende vloerkleuren in een gebouw kunnen worden gebruikt om aan te geven dat bepaalde ruimten verboden terrein zijn, b.v. personeelsruimten, of om een duidelijk andere ruimte aan te geven, b.v. trap, badkamer of toilet.

Licht Reflectie Waarden

Lichtreflectiewaarden (LRV) zijn de belangrijkste ontwerpinstrumenten voor dementieomgevingen. Wij hebben de LRV van alle producten in onze selectie dementievloeren toegevoegd. Op deze manier kunnen combinaties van verschillende kleuren en producten worden gemaakt door identieke of contrasterende LRV's te gebruiken voor de ruimte die moet worden ingericht. Aangezien LRV's een universele meting zijn voor alle materialen, kan ook de LRV van wandbekleding of meubilair worden afgemeten aan de gekozen kleuren voor de vloer. In onze set up kunt u de lichtreflectiewaarden van alle producten gegroepeerd zien, zodat u een keuze kunt maken binnen een bepaald LRV-bereik of kunt besluiten verder te gaan dan dat. Op deze manier biedt de LRV-gids van de selectie voor dementievloeren een praktisch hulpmiddel voor ontwerpers van dementieomgevingen.

LRV-regel in 30 stappen

Onze dementie vloerbedekking selectie

Voor het gebruik in een dementie omgeving hebben we de volgende vloerbedekkingen geselecteerd:

Marmoleum: Onze natuurlijke Marmoleum vloeren zijn verkrijgbaar in een breed scala van rustige allover dessins. Marmoleum heeft een glad oppervlak waardoor u gemakkelijk kunt manoeuvreren, zelfs als lopen een 'shuffle' is geworden.
Bekijk de Marmoleum selectie in onze productzoeker

Step slip resistant vinyl: Step safety vinyl is verkrijgbaar in natuurlijke hout- en steendessins en in diverse gedempte kleuren. De traditionele glimmende antislipdeeltjes zijn vervangen door matte kristallen die niet oplichten.
Zie de Step safety vloeren selectie in onze productzoeker

Eternal design vinyl in banen: Eternal is verkrijgbaar in stille all over natuurlijke dessins die een huiselijke omgeving nabootsen. Naadloze toepassing is ideaal voor zowel gangen als woonkamers.
Bekijk de Eternal vinyl selectie in onze productzoeker

Allura luxe vinyltegels: Allura tegels creëren realistische natuurlijke vloeren zonder het gevaar van struikelen of naden die openstaan. Gemakkelijk te installeren en decoratief. Uit de ruime collectie dessins hebben wij de meest geschikte en gedempte, ton-sur-ton items gekozen.
Bekijk de Allura selectie in onze productzoeker

Flotex textiele vloerbedekking: deze textiele vloerbedekking is gemaakt van dicht opeengepakte nylon vinylvezels op een vinyl rug. Het kan worden gereinigd met afwasmiddel en schrobmachines en is als zodanig het meest hygiënische textiel op de markt.
Bekijk de Flotex selectie in onze productzoeker

Forbo Flooring - Jan van der Hammen bij Symposium dementie

Blog: Een dementievriendelijk interieur

Mensen met dementie voelen zich veiliger als ze het gevoel hebben thuis te wonen. Dat thuisgevoel kan ook in een verpleeghuis worden opgeroepen. Het interieur is dan ontworpen en ingericht vanuit het verwachtingspatroon van zijn bewoner.

Dit is 1 van de zaken die tijdens een mini-symposium over ontwerpen voor mensen met dementie besproken werd.
Een dementievriendelijk interieur geeft houvast

Marmoleum and Dementia

Gezondheid & Hygiëne

Marmoleum

Marmoleum is momenteel de meest gewenste vloeroplossing voor ouderenzorginstellingen. Instellingen voor ouderenzorg en begeleid wonen gebruiken Marmoleum als hygiënische vloerbedekking die gemakkelijk te reinigen en te onderhouden is en bovendien duurzaam, veilig en comfortabel is voor zowel rolstoel- als voetgangersverkeer.

✔ Infectiecontrole
✔ Ftalaatvrij
✔ Voorkomt de groei van bacteriën
✔ Allergie approved
✔ Lage emissie

Het vermogen van Marmoleum om de groei van bacteriën te remmen, is te danken aan de natuurlijke grondstoffen die bij de productie worden gebruikt, namelijk lijnzaadolie. De antibacteriële eigenschappen van Marmoleum, een inherente eigenschap van het product, nemen na verloop van tijd niet af. Hierdoor is er constante bescherming vanaf het moment dat Marmoleum wordt geïnstalleerd.

Onafhankelijke tests door de Universiteit van Glasgow hebben aangetoond dat Marmoleum uniek is voor diverse omgevingen waar hygiëne en de bestrijding van bacteriën zoals MRSA of E. coli een dagelijkse zorg is. De testresultaten voor MRSA, Norovirus en C-DIFF kunt u hieronder downloaden.

Marmoleum

Marmoleum heeft het Allergy UK keurmerk gekregen omdat het, dankzij het gladde oppervlak, geen huisstofmijt herbergt. Met de juiste, regelmatige schoonmaakmethode kan dit bijdragen aan een beter binnenklimaat.
Marmoleum Allergy UK Certificaat

Flotex

Flotex is bekroond met het Allergy UK Seal of Approval omdat, dankzij de unieke nylonconstructie, allergenen worden opgesloten in de dicht opeengepakte vlokken, waardoor het aantal allergenen in de atmosfeer wordt verminderd.
Flotex Allergy UK Certificate

Inspiratie & referenties

Bekijk onze referentieprojecten

Instellingen over de hele wereld gebruiken Forbo vloeren. Bezoek onze referentiepagina en laat je inspireren door bestaande Forbo vloeroplossingen in ouderenzorgomgevingen. Ons referentieoverzicht laat je zien hoe onze producten worden toegepast.
Zie referenties

Ook hebben we een blog sectie waar je kunt lezen over onder andere een dementievriendelijk interieur.

AWO-Seniorenheim_Leipzig

Vloerontwerp

Vloervisualiser

Om je vloer samen te stellen en te bedenken wat het beste zou passen, hebben we verschillende hulpmiddelen en diensten. Onze Vloervisualiser helpt je om één van onze vloeren in een ouderenzorgomgeving te plaatsen of ze zelfs te combineren, zodat je kunt zien hoe dit werkt.
Aan de slag met onze Vloervisualiser

Vloervisualiser
Eigen vloerontwerp

Eigen vloerontwerp

Onze ontwerpservice kan zelfs nog verder gaan. Wij kunnen je helpen bij het ontwerpen van jouw vloer. Ons team van ontwerpers staat voor je klaar. Neem contact met ze op en laat ze weten wat de wensen zijn, stuur foto's van de huidige situatie of de gewenste oplossing en zij komen met plattegronden en productvoorstellen.
Neem contact op met ons ontwerpteam

Ruimtes

Ruimtes in ouderenzorg

 • Coral Click

  Entreeruimtes

  Veilig en wel

  Entreeruimtes

  In verzorgingshuizen gaat het niet alleen over de voetstappen van de bewoners. Door de 24-uurs diensten van het personeel en de constante stroom bezoekers kunnen de entrees het zwaar te verduren krijgen en kan er nattigheid en vuil in de receptieruimte en daarbuiten terechtkomen. Dit kan niet alleen de vloerbedekking beschadigen, maar ook onnodige gezondheids- en veiligheidsrisico’s met zich meebrengen.

 • Gemeenschappelijke ruimtes

  Gemeenschappelijke ruimtes

  Sociale omgevingen

  Gemeenschappelijke ruimtes

  Gemeenschappelijke ruimtes moeten gezellig en stimulerend zijn voor de bewoners. Ze moeten ook bestand zijn tegen de drukte van het dagelijkse leven in een tehuis. Bewoners moeten van hun sociale ruimtes kunnen genieten zonder zich zorgen te hoeven maken over de vloer.

 • Woonruimtes

  Woonruimtes

  Je thuis voelen

  Woonruimtes

  De kamer van de bewoner is de kamer die het vorige huis vervangt en is vaak het enige privévertrek in een seniorencentrum. De woon- en slaapkamers van de bewoners zijn de ruimtes van de bewoners zelf. Het ontwerp van de kamers moet gebaseerd zijn op een normale woonomgeving en moet vertrouwdheid en rust uitstralen. Naast het leven in de gemeenschappelijke ruimtes kunnen bewoners hier tot zichzelf komen en ontspanning en rust vinden.

 • Safestep Aqua

  Badkamers en natte ruimtes

  Badkamers & natte ruimtes

  Badkamers & natte ruimtes

  In instellingen voor ouderenzorg is slipweerstand van het grootste belang. Vloeren zijn verantwoordelijk voor veel ongevallen die leiden tot letsel, uitglijden en struikelen. Door te kiezen voor een slipvaste veiligheidsvloer, kan het aantal ongevallen door uitglijden aanzienlijk worden verminderd.

  Forbo heeft Step veiligheidsvinylvloeren met verbeterde deeltjes met gegarandeerde levenslange slipweerstand. Variërend van slipweerstand R10 tot R11 en R12 voor gebieden waar een hoger sliprisico is vastgesteld, zoals professionele keukens. Voor ruimtes waar water of gemorste vloeistoffen de veiligheid in gevaar brengen, zoals in badkamers, biedt Forbo de Step wetroom vloerbedekking en Onyx+ wandbekleding.

 • AWO-Seniorenheim_Leipzig

  Gangen

  Ga een eindje wandelen

  Gangen

  Gangen zijn in de eerste plaats bewegingsruimtes die verschillende delen van een instelling met elkaar verbinden. In het dagelijks leven en de zorg dienen ze ook als ontmoetings- en uitwisselingsruimte tussen bewoners. Als de ruimtelijke structuur het toelaat, kunnen ze met elkaar wandelen en bewegen. Recreatieve nissen nodigen uit om even te pauzeren, te ontspannen en te vertoeven. Vooral zitgelegenheden die dicht bij gemeenschappelijke ruimtes liggen, zijn populair, zodat gevolgd kan worden wat daar gebeurt en tegelijkertijd een zekere afstand kan worden bewaard.