Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe gebruik je (ons) gereedschap op de juiste manier?

1. Primen: de vachtroller en de schuimroller

Verwerkingstechnicus Michael Verberne loodst ons in het instructiecentrum langs de meest gangbare materialen voor project- en woninginrichting. ‘Gebruik voor het primen de vachtroller voor een zuigende ondergrond, zoals een zand-cement- of anhydrietvloer en de schuimroller voor niet-zuigende ondergronden, zoals tegelvloeren. Met de vachtroller breng je meer primer aan. En dat is nodig, want een zuigende ondergrond neemt veel vocht op. Met de schuimroller breng je maar een dun laagje aan. Gebruik je een vachtroller op een dichte ondergrond, dan kunnen er plasjes blijven liggen en breng je in ieder geval te veel primer aan. Dat kan averechts werken op volgende verwerkingsstappen. Gebruik de 049 Europrimer ABS of
099 Dispersieprimer voor een zuigende ondergrond en de
044 Europrimer Multi voor gesloten ondergronden. Denk er wel aan dat je een tegelvloer eerst ontvet met de 014 Euroclean.

Gebruik gereedschap 1e

Zet niet te veel kracht

Laat bij het primen de roller het werk doen. Zet geen kracht op de roller om de primer eruit te persen, want de roller geeft zelf voldoende primer af. Breng de banen overlappend aan, zodat je zeker weet dat de ondervloer helemaal dicht is. Blijft er te veel liggen, of is er juist te weinig aangebracht, dan kun je er nog eens kruislings overheen. Met Eurocol-primers kun je de ondergrond ook voorbereiden voor de verschillende surface finishing-producten van Forbo Eurocol. Dit kan kosten en tijd schelen, omdat dit dan één of twee schraplagen kan vervangen.

2. Egaliseren: de vlakspaan, de rakel en de prikroller

Er zijn verschillende gereedschappen voor het egaliseren. Het meest bekend is de vlakspaan. Vroeger was egaliseren met een vlakspaan echt een vak. Door de steeds verbeterde egalisatiemiddelen van Forbo Eurocol, is het werk vereenvoudigd, maar nog steeds niet voor iedereen weggelegd. Met een rakel kun je de dikte van de aan te brengen egalisatie bepalen door de gebruikte vertanding. Ook dit maakt het egaliseren een stuk eenvoudiger. Met de prikroller voorkom je dat er luchtbellen in de egalisatie ontstaan.

Gebruik gereedschap 3e

Smeer oneffenheden eerst aan

Met de rakel verdeel je het egaliseermiddel gelijkmatig. Gebruik je een rollerstok, dan hoef je niet op je knieën te werken. Handig bij grotere oppervlakten, bijvoorbeeld wanneer een pomp wordt gebruikt. Op een ruwe ondergrond kun je beter een vlakspaan gebruiken dan een rakel. Smeer oneffenheden voor het egaliseren aan met een vlakspaan en een geschikte mortel. Zoals de 945 Europlan Solid voor cementgebonden en andere steenachtige ondergronden, of de nieuwe 946 Europlan Hybrid Repair voor zowel op cement- als gipsgebonden vloeren.

Gebruik gereedschap 4e

Houd de rakel rechtop

Zorg dat de rakel contact houdt met de vloer en houd hem niet te schuin. Hierdoor breng je een te dikke of te dunne laag aan. Gebruik je een stok, dan houd je de rakel automatisch al goed vast. Met de prikroller ontlucht je daarna de egalisatielaag, die hiermee ook mooi navloeit. Tip: laat het egaliseermiddel na het mengen nog een minuut of vier rijpen en mix het dan nog even rustig na. Dit bevordert de vloei. Gebruik nooit te veel water! Hierdoor bindt de egalisatie niet optimaal af. Een rijptijd van vier minuten doet qua vloei hetzelfde als het toevoegen van een halve liter extra water. Het ideale mengijzer? De 855 is een fantastische mengstaaf met m14-schroefdraad, of snelspanboorkop koppeling.

Gebruik gereedschap 5e

3. Lijmen: de lijmkam

Verlijm Eurocol-lijmen altijd met de geadviseerde lijmkam, zoals vermeld op de verpakking en op de website. De A2 voor pvc en de B1 voor linoleum en tapijt zijn de meeste gebruikte. Het verschil zit hem in de vertanding. Voor het meer gesloten pvc heb je minder lijm, en dus een kleinere vertanding nodig. Linoleum en tapijt hebben een grovere, meer open structuur als rug, dus hiervoor kies je een lijmkam met een grovere vertanding. Bij pvc laat je de lijm eerst wat aandrogen voordat je de stroken of banen in de lijm plaatst. Linoleum plaats je direct in het natte lijmbed. Bij alle vloerbedekkingen eindig je met het goed aanwalsen ervan.

Gebruik gereedschap 6e

Vervang een lijmkam op tijd

Houd bij het aanbrengen van de lijm de lijmkam licht schuin, dus niet te recht en niet te plat. Werk niet door met een versleten kam maar vervang deze tijdig, anders breng je te weinig lijm aan. Vooral op een zand-cementvloer slijten de tanden snel. Als pvc-lijm gebruik ik hier de 640 Eurostar Special. De 540 Eurosafe Special kan ook, maar de 640 heeft een langere open tijd en is goed geschikt voor stroken. De 540 werkt wat sneller, dus dat is prettig bij pvc-banen verlijmen. Voor linoleum heb je keuze uit de 611 Eurostar Lino Plus, de
514 Eurosafe Lino en de universele 500 Eurosafe Multi. Gebruik je doorgaans de 514? Probeer dan ook eens de
611 (voorheen 614) Eurostar Lino Plus. Die smeert echt fantastisch!’

Gebruik gereedschap 7e