Choose your country

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Nooit meer bonte antracietvoegen

Te vroeg sponzen grootste boosdoener

Verwerkingstechnicus Marco Wouda is de ‘huistegelzetter’ van Forbo Eurocol. Tijdens zijn praktijktrainingen staat hij stil bij problemen uit de praktijk. Zoals een onregelmatige voegkleur, vooral bij antracietvoegen.

bonte antracietvoegen

Oorzaken van een onregelmatige voegkleur:

1. Onvlak tegelwerk
Hoe smaller de voeg, hoe minder hoogteverschil is toelaatbaar. Vooraf uitvlakken kan met lijm, maar grote onregelmatigheden kunnen beter worden geëgaliseerd.

2. Lijm in de voegen
Te veel lijm in de voegen is funest voor de kleurstelling, want hierdoor is minder ruimte voor voegmiddel, met kleurverschil als resultaat.

3. Vuil tegelwerk
Maak voor het voegen het tegelwerk altijd goed schoon met een sponsplank met weinig water, want te veel water beïnvloedt de kleurstelling van de voeg.

Tips voor schone voegen

Meng mechanisch
Maak voegmiddel altijd mechanisch aan met de juiste hoeveelheid water (1 tot 1,2 liter op 5 kg.). Dit zorgt voor de juiste smeuïge, homogene substantie en een egale kleur.

Let op de details
In een overgangsvoeg van gereed naar nieuw werk zit vaak geen lijm. Meer voegmiddel in zo’n voeg kan de voeg donkerder doen opkleuren. Ook funest voor de juiste voegkleur: te vroeg afdekken van vers voegwerk, een versleten voegbord en/of sponsplank of verkeerde schoonmaakmiddelen.

Wacht met de spons!
Te vroeg sponzen is een van de grootste boosdoeners voor een ongelijkmatige voegkleur. De voeg is nog te nat, waardoor de lichte sluier op de tegels in de voegen terechtkomt, met verkleuring als gevolg. Een nog niet geheel afgebonden voeg wordt ‘uitgehold’ waardoor water achterblijft. Zodra de voeg niet meer aan je vinger plakt, kun je beginnen met sponzen. De voeg is hard genoeg als er door het sponzen geen cementsporen op de tegels komen.

Weinig water
Bevochtig voor het emulgeren eerst de sluier op het tegelwerk met de sponsplank met zo min mogelijk water. Maak de sluier met een draaiende beweging los van de tegel. De sponsbak en sponsplank zijn geschikt voor grote velden tegelwerk, waarbij zich een vollere voeg vormt. Voorkom dat er te veel water in de sponsplank achterblijft. Invochten met een plantenspuit kan ook en wie met de hand sponst, heeft doorgaans minder last van bonte voegen.

Gebruik twee sponzen
Verschoon de sponsbak regelmatig en gebruik bij voor een groter oppervlak bij voorkeur twee sponzen en sponsbakken. Een om voor te sponzen (emulgeren) en een om te sponzen met schoon water.

Plan het werk slim in
Vooral bij donkergekleurde tegels is het voegen een serieuze zaak, omdat iedere vervuiling direct zichtbaar wordt. Plan het werk slim in door de wachttijd voor het nasponzen te vullen met andere werkzaamheden. Zonder tijdsdruk bereik je altijd het beste resultaat.

bonte voegen 2