Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Hoe weet ik of mijn vloer droog genoeg is voor verwerking?

‘Voor je antwoord kunt geven op deze vraag moet je een aantal dingen weten. Heb je te maken met een vrijdragende geventileerde vloer of een vloer die op zand is gestort’, zegt Liesbeth Erkamps van Technische adviezen. ‘Daar begint het mee. Bij een vrijdragende en geventileerde vloer heb je geen optrekkend vocht. Je hebt dan hoogstens - bij een nieuwe vloer - nog te maken met restvocht. Is de vloer op zand gestort, dan heb je een constant aanbod van optrekkend vocht. Je moet dan een vochtscherm aanbrengen.

Liesbeth

Soort ondergrond en vloerbedekking

Maar dat is niet het enige. Net zo belangrijk is het soort ondergrond. Een zand-cementdekvloer mag bijvoorbeeld een hoger restvochtpercentage bevatten dan een anhydrietvloer. En verder speelt het type vloerbedekking een rol. Gaat het om een damp-open vloerbedekking, zoals tapijt of naaldvilt, of een nagenoeg dampdichte vloerbedekking, zoals linoleum of LVT? En ook daarbinnen zijn er weer verschillen. Een marmoleumvloer is bijvoorbeeld weer meer dampdoorlatend dan een rubbervloer. Onze nieuwe vloeren van LiquidDesign , BetonDesign , FloorColouring en DecoDesign vallen overigens onder dampdichte vloerbedekking.

Meten is weten

Het beste advies bij deze vraag is: meten is weten. Voor je kunt starten met stofferen, moet je eerst het restvochtpercentage in de ondergrond meten. Dat kan bijvoorbeeld met een CM-vochtmeting. Hiervoor gebruik je een carbidmeter. Helaas is zo’n meting niet altijd toepasbaar. Er moet dan namelijk in de vloer worden gehakt. En stel je voor dat je dan per ongeluk de leidingen van een vloerverwarmingssysteem raakt. Een alternatief is dan de Gann-meter. Je kunt zelfs meten zonder speciale meetapparatuur, gewoon met een stuk plasticfolie. Dit gebeurt vaak bij magnesietvloeren. Bevestig hiervoor op diverse plaatsen een laag plasticfolie op de vloer met tape (de tape op alle randen aanbrengen). Wanneer na 24 uur de folielaag wordt verwijderd en er géén natte/donkere plek is ontstaan, is de vloer voldoende droog. Starten maar!

vochtmeting

Vochtscherm

We weten uit de praktijk dat de druk om snel na de ruwbouw de vloerafwerking aan te brengen, toeneemt. Soms vragen klanten of we een primer of lijm hebben waarmee ze al direct aan de gang kunnen. Maar haastige spoed is zelden goed. Want we weten ook dat de opgeleverde vloer dan vaak niet droog genoeg is om met een dampdichte vloerbedekking te worden afgewerkt. De oplossing voor een zand-cementdekvloer of betonvloer is het aanbrengen van een vochtscherm. Dit is zelfs bij een maximaal vochtgehalte van 6% nog mogelijk. Gebruik daarvoor de 021 Euroblock Reno LE. Voor een vochtgehalte van lager dan 4% gebruik je de 026 Euroblock Multi. Maar let op: dit werkt NIET voor een anhydriet- en magnesietvloer, omdat het water dat zich onder het vochtscherm verzamelt het gips aantast. Hierdoor ontstaat er uiteindelijk onthechting van de vloerbedekking. Bescherm je lijm dus en ga pas aan de gang als je vloer droog genoeg is. Je kunt dat drogingsproces trouwens zelf een beetje helpen door een ruimte goed te ventileren en/of er een kachel te laten branden of een ontvochtiger te plaatsen.

Handig: dit zijn de maximaal toegestane restvochtpercentages per soort situatie:

VloerafwerkingAnhydriet*Zand-cement
Tapijt met open rug< 1,0 %< 4,5 %
Tapijt met dichte rug< 1,0 %< 2,5 %
Naaldvilt< 1,0 %< 4,5 %
Tapijttegels< 1,0 %< 2,5 %
Linoleum< 1,0 %< 3,5 %
PVC< 1,0 %< 2,5 %
Polyolefine< 1,0 %< 2,5 %
Rubber< 1,0 %< 2,0 %
Parket< 1,0 %< 2,5 %
Vochtscherm 026 Euroblock Multin.v.t.< 4,0 %
Vochtscherm 021 Euroblock Reno LEn.v.t.< 6,0 %



*Alleen geldig voor vloeren onder Eurocol-projectbegeleiding.