Choose your country

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Laminam

Samenstelling

LAMINAM is een keramisch plaatmateriaal en verkrijgbaar in diverse maatvoeringen en in diktes van 3 en 5 mm eventueel versterkt met glasvezel. De platen en/of tegels worden in Nederland op de markt gebracht door de firma Spadon te Sassenheim.

Algemeen

Bij dit algemeen lijmadvies gaan wij uit van een constructief verantwoorde opbouw van de ondergrond in een binnensituatie. Buitensituaties vereisen aanvullend advies. Tevens is de ondergrond geschikt voor het afwerken met het gekozen keramiek. Dit houdt in dat er rekening gehouden moet zijn met eventuele dilataties, vormvastheid van de ondergrond, laagdiktes, vochtigheid en dergelijke. Voor meer informatie en verwerkingsrichtlijnen verwijzen wij naar laminam.it of spadon.nl.

Ondergrond

Vochtabsorberende ondergronden goed stofvrij maken en voorstrijken met 099 Dispersieprimer. Droogtijd ca. 1 uur. Gesloten ondergronden, zoals bestaand tegelwerk, goed ontvetten met 014 Euroclean en na droging voorstrijken met 051 Europrimer Quartz.

Egaliseren

De tegels aanbrengen op een vlakke ondergrond. Daarom steenachtige wanden uitvlakken met 658 Wandoforte (tot ca. 10 mm) of de sneldrogende 957 Wandoquick (tot ca. 50 mm). Cementgebonden vloeren egaliseren met 990 Europlan Direct (2-20 mm). Gipsgebonden ondergronden egaliseren met 925 Europlan Alphy Direct (2-20 mm).

Natte ruimten

De strakke wand-/vloeraansluiting, evenals de verticale douchehoek(en) en leidingdoorvoeren insmeren met
de 685 Eurocoat. Direct hierna het 063 Euroband in de nog natte 685 Eurocoat plaatsen en vervolgens een nieuwe, volledig dekkende laag 685 Eurocoat, aanbrengen. Gipsgebonden ondergronden voorzien van een volledig gesloten laag 685 Eurocoat, indien deze met een cementgebonden poederlijm worden afgewerkt.

685 en 063

Lijmen

De tegels op de wand en vloer verlijmen met 705 Speciaallijm of 765 Ecolight, beide hoogwaardige cementgebonden poederlijmen. Hierbij zorgdragen voor een lijmcontactvlak van 100%, door middel van debuttering/floating methode. Breng bij deze methode lijmrillen aan op de ondergrond (vertanding 6 x 6 mm) en op de rugzijde van de tegel een gesloten lijmlaag met de vlakke kant van de spaan. Controleer het lijmcontactvlak en pas zo nodig de werkzaamheden hierop aan!

705 en 765

Ideaal voor het aanbrengen van lijm op de ondergrond hierbij is onze speciaal schuin getande lijmkam no. 20 gebruiken. Voor een optimale benutting van deze lijmkam de rillen altijd in één richting op de ondergrond aanbrengen. Zorg dat de randen van de tegels volledig met lijm worden ondersteund! Bij vloertoepassingen in het formaat 90 x 90 cm na het lijmen verzwaren (bijv. dmv zandzakjes) ivm de mogelijkheid op het schotelen van de tegels. Hierbij onze snel afbindende poedertegellijm 795 Uni-Quick te gebruiken. Hou de ruimte tussen de tegels vrij van lijm ten behoeve van de voegafdichting.

795

Voegen

Na afbinding van de lijm de tegels afvoegen met 717 Eurofine WD of 706 Speciaalvoeg WD. Wij adviseren voor wanden een minimale voegbreedte van minimaal 2 mm en voor vloeren minimaal 3 mm.

706 en 717

Verdere bijzonderheden

• Eventuele dilataties in de ondergrond doorzetten in het tegelwerk.
• In- en uitwendige hoeken vrijhouden van tegels lijm en voegcement, alsmede aansluitingen bij wanden, rondom kozijnen, leidingdoorvoeren, afvoerputten en deze afkitten met de daarvoor geschikte, blijvend elastische 880 Euroseal Silicone. Boorgaten (risico op inwateren) eveneens afwerken met de voegkit.
• Eventueel stof op de rugzijde van de plaat, zgn. ‘lossingpoeder’, zoveel mogelijk verwijderen.
• Gipsgebonden vloeren alvorens het lijmen van de tegels voorzien van een gesloten laag 685 Eurocoat. Deze laag minimaal 12 uur laten drogen.
• Op absorberende (gips- of cementgebonden) binnenwanden kunnen de tegels eenzijdig verlijmd worden met 682 Majolicol. Hou hierbij een minimaal lijmcontactvlak aan van 80%.
• Voor meer informatie over de geadviseerde Forbo Eurocol producten en onze folder Waterdicht Tegelwerk raadpleeg onze internetsite www.eurocol.nl.

Voor meer informatie over de tegels neem contact op met:

Firma Spadon
Edisonstraat 34
2171 TV Sassenheim
Tel: +31 (0)252 23 53 56
Fax: +31 (0)252 23 51 76
spadon.nl, info@spadon.nl

Forbo Eurocol Nederland B.V. hoopt u met deze richtlijnen naar behoren te hebben geadviseerd om succesvol te kunnen egaliseren, afdichten en te lijmen. Wanneer de door Forbo Eurocol Nederland B.V. opgestelde richtlijnen zorgvuldig worden opgevolgd, zal er een optimale hechting worden gerealiseerd. Door een gericht advies en een intensieve begeleiding op de projecten kunnen wij ook hier onze expertise laten gelden. Het Waterdicht Tegelwerk Systeem is afgestemd op een normaal gezinsgebruik. Bij een intensiever gebruik behoudt Forbo Eurocol Nederland B.V. zich het recht voor extra voorzieningen te eisen. Dit geldt ook bij constructies met een verhoogd risico. Bij twijfel over de te maken toepassingen vooraf contact opnemen met onze Afdeling Technische Adviezen (0031-75 6271630).

Zie ook de informatie op onze productinformatiebladen en de Tegelklus App.

Downloads

  • verlijmingsadvies Laminam

    Laminam