Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2


Waarom is de minimale hoeveelheid LiquidDesign Finish zo belangrijk?

Om onder andere een goede UV bestendigheid te garanderen.
Zie deze link voor het productblad van de LiquidDesign Finish.

Ik heb een kunststof stekelroller, waarom kan ik deze niet gebruiken? Hij is ook veel goedkoper.

Kunststof stekelrollers zijn te grof om de fijne kurkdeeltjes in het LiquidDesign goed verdeeld te krijgen. Zie deze link voor het overzicht van de gereedschappen ten behoeve van het aanbrengen van LiquidDesign.

Is het handig om de plinten met afplaktape af te plakken voordat ik LiquidDesign ga aanbrengen?

Dit is praktisch niet uitvoerbaar, want tape gaat vastzitten aan het LiquidDesign.

Wat moet ik met de foamrand bij anhydriet? Kan ik daar overheen met LiquidDesign of niet?

Het doel van de foamrand is om de vloer vrije zetting te kunnen geven ten opzichte van de wanden en/of kolommen. Deze dient dus vrij te blijven. LiquidDesign mag hier niet op aangebracht worden.

Kan LiquidDesign op Jumpax of Quickstep aangebracht worden?

Door het aanbrengen van een schraplaag met de 140 Euromix PU Pro is dit mogelijk. Echter, praktijktesten lopen nog.

Ik heb een natuursteen vloer die ik graag wil behouden dus wil ik graag een zwevende constructie.

Dit zou mogelijk zijn door het toepassen van Jumpax of Quickstep. Zie vraag over Jumpax of Quickstep.

Kan LiquidDesign aangebracht worden op vinyl of marmoleum?

Wij adviseren dit niet.

Kan ik LiquidDesign ongelakt toepassen?

Nee, de lak geeft bescherming aan de toplaag van het LiquidDesign en UV bescherming.

Is er een toeslagmiddel dat ik aan de lak kan toevoegen voor het geval we een verhoogde antislip vloer willen hebben?

Wij adviseren dit NIET om de vloer goed te kunnen blijven reinigen in het toepassingsgebied die wij adviseren.

Zijn er plinten in dezelfde kleur als de LiquidDesign vloer?

Nee. Er zijn wel kunststofplinten verkrijgbaar bij afname van minimaal 600 meter.

Hoe lang mag er tussen het LiquidDesign aanbrengen en het lakken zitten?

Maximaal 48 uur. Indien langer dan oppervlakte schoonmaken met oplossing van water en huishoudammonia. Verhouding 1:10.

Vanaf welke hoeveelheid is het mogelijk een speciale kleur aan te laten maken?

Vanaf 250 m² (circa 40 - 45 sets)

Hoeveel emmers LiquidDesign kunnen er maximaal uit 1 batch aangemaakt worden?

96 emmers.

Heeft de omgevingstemperatuur invloed op de verwerkingstijd?

Ja, de verwerkingsvoorwaarden zijn te vinden in het productinformatieblad. Bij de verwerkingstijd is uitgegaan van een optimale materiaal-, ondergrond- en omgevingstemperatuur van 20 °C. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat de gietvloer sneller uithardt en verkorten dus de verwerkingstijd. Lagere temperaturen hebben het tegenovergestelde effect. Afwijkingen van deze optimale temperatuur leiden dus onvermijdelijk tot veranderingen in gebruik en verwerking. Koude materialen zijn ook significant hoger qua consistente, dus moeilijk te verwerken, waardoor de gietvloer minder goed vloeit en de oppervlakteafwerking dus minder mooi zal zijn. Daarom dient het product ook altijd minimaal 24 uur te acclimatiseren in de ruimte waar het verwerkt zal worden. Zie deze link voor het productinformatieblad.

Wat wordt er bedoeld met van emmer wisselen?

Component B wordt toegevoegd in de emmer van component A en wordt gemixt tot een homogene massa. Ondanks intensief roeren, zullen er altijd kleine hoeveelheden componenten ongemengd in de emmer achterblijven (die blijven aan de rand van de emmer en aan de onderkant kleven). Deze resten kunnen niet chemisch uitharden en blijven uiteindelijk kleverig. Om dergelijke kleverige plekken in de afgewerkte vloer te voorkomen, moet het gehomogeniseerde materiaal in een tweede, schone emmer, bijv. een Eurocol mengemmer, worden overgegoten. Dit wordt bedoeld met van emmer wisselen. In deze emmer wordt het mengsel nogmaals geroerd om ervoor te zorgen dat de componenten nu 100% gemengd zijn en dat er geen kleverige plekken kunnen ontstaan. Zie deze link voor het stappenplan.

Hoe worden de dilatatievoegprofielen of profielen geïnstalleerd?

Bouwkundige dilataties dienen altijd te worden gerespecteerd en te worden doorgezet in de aan te brengen vloerafwerking. Het dilatatieprofiel dient al aangebracht te zijn voordat de egalisatielaag wordt aangebracht, waarbij rekening gehouden moet worden met de hoogte van de systeemopbouw (egalisatiemassa + circa 2 mm LiquidDesign). Daarnaast kan er met profielen worden gewerkt, zodat de egalisatiemassa en de gietvloer precies aangebracht kunnen worden.

Hoe kunnen lakfouten, die tijdens het coaten zijn ontstaan, verwijderd worden?

Hier helpt alleen nog schuren met aanbevolen schuurmiddelen en de vloer vervolgens overlakken. Let er bij het schuren op, dat de lak niet doorgeschuurd wordt en dat de uitgeharde gietvloer niet beschadigd raakt. Dit kan tot bruine vlekken leiden, wat veroorzaakt wordt door onbedekte kurkkorrels.

Hoe kan de rvs ontluchtingsrol schoongemaakt worden?

Zolang het LiquidDesign nog vloeibaar en niet uitgehard is, kan de rol gemakkelijk over een piepschuimplaat gerold worden. Hierdoor worden de rvs naalden ontdaan van nog vloeibare massa en kan de rol weer hergebruikt worden. Echter, het is beter om de rol te reinigen in een rollerbak die gevuld is met een laagje (ca. 1 cm) 358 ToolCleaner. Draai de rol door de vloeistof en reinig de naalden m.b.v. een borsteltje. Spoel vervolgens de rol na met leidingwater en laat deze drogen. Zorg ervoor dat bij het opnieuw gebruiken van de ontluchtingsrol deze volledig droog is. Zie hierbij de link naar de 358 Toolcleaner.

Kunnen er na verloop van tijd versleten loopvlakken op de LiquidDesign-vloer ontstaan?

De vorming van versleten vlakken op de professioneel aangebrachte toplaag is zeer onwaarschijnlijk vanwege de zeer hoge slijtvastheid van de gebruikte 2-componenten-lak. Mochten er bijv. door extreme belastingen of onvoldoende onderhoud toch versleten vlakken of lokale schade (zoals krassen) optreden, dan kan het hele oppervlak nogmaals worden gereviseerd. Hiertoe moet de ruimte leeg worden gemaakt, de vloer zorgvuldig worden gereinigd (indien nodig met professionele basisreiniging) en na droging worden geschuurd. Zo kan schade weggeschuurd worden. Het doorschuren van de bestaande toplaag moet echter worden voorkomen. Nadat de ruimte van stof ontdaan is, kan er een nieuwe LiquidDesign Finish laklaag worden aangebracht conform de instructies die vermeld staan in het productinformatieblad. Zie hierbij de link naar het onderhoudsadvies voor LiquidDesign-vloeren.

Welke beperkingen zijn er voor het gebruik van LiquidDesign-vloeren?

LiquidDesign kan niet worden gebruikt in natte ruimtes zoals een douchehoek. Het is wel mogelijk om in het “droge” gedeelte van een badkamer LiquidDesign toe te passen. De effecten van vocht op korte termijn zijn geen probleem. Bij het aanbrengen moet de classificatie volgens de technische specificaties voor elastische vloeren in acht worden genomen.

Hoe moeten LiquidDesign-vloeren onderhouden worden?

Elke vloer moet regelmatig worden gereinigd en onderhouden om schade aan het oppervlak te voorkomen. Wij adviseren hiervoor de 312 Conditioner. Bij de entree dienen schoonloopzones worden aangebracht om grof vuil en vocht te verwijderen, bijvoorbeeld van Forbo Coral. De speciale reinigings- en onderhoudsinstructies voor Eurocol LiquidDesign-vloeren dienen in acht te worden genomen! Zie hierbij de link voor het productblad 312 Conditioner en tevens de link naar het onderhoudsadvies voor LiquidDesign-vloeren.

Hoe kan LiquidDesign verwijderd worden?

De levensduur van een vloer zal uiteindelijk ten einde komen. Of het nu gaat om een nieuwe kleur of na 30 jaar gebruik, ooit zal het verwijderd moeten worden. Ook hier scoort LiquidDesign punten ten opzichte van conventioneel aangebrachte vloeren of coatings. De LiquidDesign-gietvloer kan zonder gereedschap (strippen of frezen) van de ondergrond worden gepeld, zonder geluidsoverlast of vuil achter te laten. Aangezien er geen minerale bestanddelen aan het materiaal hechten, kan de vloer verwijderd worden.

Wat is Forbo Eurocol LiquidDesign?

LiquidDesign is een naadloos aan te brengen vloer. Het combineert uitstekend loopcomfort en milieuvriendelijkheid met uitstekende prestaties. Zie deze link voor de brochure van LiquidDesign.

Waaruit bestaat LiquidDesign?

De vloer wordt voornamelijk van natuurlijke, duurzame producten, vulstoffen en kleurpigmenten vervaardigd. Het is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Het is weliswaar geen nieuw soort vloer, maar het is waarschijnlijk de meest ecologische, elastische vloer ter wereld die geen naden bevat. Het bevat geen chloor, weekmakers of oplosmiddelen, is volgens EMICODE gecertificeerd als zeer emissiearm tot het einde van zijn levensduur. Het organische bindmiddel, dat uit hernieuwbare grondstoffen wordt verkregen, moet worden uitgehard met een vernettingssysteem (crosslinking). Na volledige uitharding, wat al na een paar uur bereikt is, vormt het vernettingsmateriaal geen gevaar meer voor de toekomstige gebruiker van de vloer. Zie ook deze link voor het productblad van LiquidDesign.

Aan welke technische parameters voldoet de vloer?

Uitleg over de vereisten waaraan het systeem voldoet en volgens welke specificaties het is getest, is te vinden in het productblad van LiquidDesign. Zie hiervoor deze link.

In hoeverre is de LiquidDesign-vloer bestand tegen licht?

De kleurechtheid is getest volgens EN-ISO-105-B2:2014 en komt overeen met klasse 8 (het hoogst haalbare) volgens blauwe wolschaal. De UV-bestendigheid is eveneens getest.

Is er bij LiquidDesign sprake van elektrostatische lading?

Nee, de selectie van grondstoffen bestaat uit isolatoren die niet geleidend zijn. Tijdens de inloopproef worden personen slechts met minder dan 0,5 kV statisch geladen.

Hoe belangrijk is het batchnummer voor de kwaliteit van de uitvoering?

Het betreffende batchnummer is op elke verpakking te vinden. Voor zichtbare oppervlakken (kleurniveau) of voor de transparante toplaag (matte uitstraling) is het belangrijk om met één en dezelfde batch te werken. Ondanks de precieze fabricage kunnen er toch kleine kleur- en verschillen in de matte uitstraling optreden binnen de al heel krap gedefinieerde releaseparameters. Dit is in extreme gevallen bij het gebruik van verschillende batches voor één oppervlak/ruimte visueel zichtbaar en kan dan dus opvallen. Bij het gebruik van producten met verschillende batchnummers moeten ze vóór verwerking worden gemengd, zodat de belangrijke parameters tot een homogeen mengsel geroerd zijn.


Klik hier voor nog meer vragen.