Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Perscentrum

In het perscentrum vindt u de persberichten en publicaties van Forbo Flooring. Lees of download ze hier of schrijf u in voor onzenieuwsbrief


Forbo investeert verder in duurzaamheid

Forbo investeert verder in duurzaamheid

Forbo Flooring is sinds kort lid van het Grote Bedrijven Netwerk van MVO Nederland om zo de totstandkoming van de circulaire economie te versnellen. Het netwerk bestaat uit 80 grote bedrijven met een stevige MVO-ambitie. Het lidmaatschap is vaak een opstap naar samenwerking tussen de bedrijven om gezamenlijk makkelijker resultaat te boeken.

Maar er is meer circulair Forbo-nieuws. De vloerproducent investeert bijvoorbeeld in het maken van een nieuwe bio-composiet, samengesteld uit gebruikte Marmoleum-vloeren. Dit om de cirkel (van grondstof tot product tot ‘afval’ tot grondstof) volledig te sluiten. Op dit moment is Forbo met verschillende fabrikanten in gesprek die het bio-composiet materiaal eventueel willen en kunnen gebruiken. Ook levert Forbo sinds kort een pigmentloze Marmoleum-vloer, de zogenaamde ‘cookie’ (de vloer heeft de kleur van een koekje, red). De ‘cookie’-vloer is voor 99% biobased.

Forbo heeft bovendien het plan opgevat om in de toekomst vloeren als service te gaan aanbieden. Kort gezegd, betekent dit dat de klant volledig wordt ‘ontzorgd’ wat betreft installatie, onderhoud en renovatie van de vloer, maar ook dat Forbo de vloer aan het einde van het leven weer terugneemt en recyclet of anderszins nuttig maakt (Marmoleum heeft bijvoorbeeld een hoogcalorische waarde - vergelijkbaar met hout - en kan daarom ook goed dienen als brandstof in een verbrandingsinstallatie met energieterugwinning). De klant betaalt dus voor gebruik in plaats van bezit.

En tot slot wil Forbo alle Marmoleum-vloeren die nu worden geproduceerd gaan ophalen aan het einde van hun levensduur.

Interesse om het een en ander verder te verkennen of behoefte aan meer informatie? Marjolein van Gelder, programma manager duurzaamheid van Forbo Flooring, komt graag met u in contact. Zie voor meer info ook: http://www.forbo-flooring.nl/duurzaamheid.

Terra en Splash geven nieuwe Marmoleum Marbled kleur

Superduurzame en fraaie collectie met dertig nieuwe kleuren en twee ‘verse’ dessins

Forbo Flooring introduceert deze maand haar nieuwe Marmoleum Marbled collectie die mooi is voor binnen, maar ook goed voor buiten. Planet friendly en design hand-in-hand. Zo biedt Marmoleum Marbled maar liefst dertig nieuwe fraaie kleuren en twee ‘verse’ dessins, genaamd Terra en Splash. Marmoleum draagt daarnaast bij aan een gezond binnenklimaat want het materiaal is 100% natuurlijk en bevat bijvoorbeeld geen weekmakers. Bovendien wordt de nieuwe collectie CO2-neutraal geproduceerd waardoor hij goed is voor het milieu, niet bijdraagt aan klimaatverandering en dus onze aarde beschermt voor komende generaties.

Marmoleum Splash, een van de nieuwkomers, is een dessin met een lichtgrijze basis waar een beetje kleur - oranje, geel groen, rood, paars of blauw - doorheen schemert. Hierdoor krijgt de vloer iets mysterieus en prikkelt ze de verbeelding. Bovendien ‘mixt’ en ‘matcht’ Splash makkelijk met andere vloeren in de betreffende schemertint of bijvoorbeeld een stoel in die kleur.

De andere nieuwkomer, Marmoleum Terra, biedt door haar kleurstelling zeer goede ‘vuilverhullende’ eigenschappen - stof, krasjes en zand zijn zo goed als onzichtbaar - en geeft met haar fijne marmertekening een kalm en neutraal beeld. Terra refereert aan rots, steen en aarde, en is met haar rustige uitstraling zeer geschikt voor kleine ruimtes.

Deze nieuwe gemarmerde dessins, maar ook de andere structuren als Real, Fresco en Vivace passen goed in bijna iedere ruimte, zeker in combinatie met andere natuurlijke materialen zoals hout, steen of textiel. De dertig nieuwe, moderne kleuren, maar ook de bestaande, zijn allen afgeleid van de natuur. Daarmee brengt Marmoleum de natuur niet alleen naar binnen, maar sluit de collectie ook naadloos aan bij de huidige trends in interieurdesign.

Marmoleum is daarnaast door en door duurzaam en meer dan CO2-neutraal. Zo levert elke geproduceerde vierkante meter Marmoleum een negatieve CO2-bijdrage op van -4 gram CO2-uitstoot. Deze unieke milieuprestatie heeft Forbo geleverd doordat de hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten tijdens de productie meer dan volledig wordt gecompenseerd met de CO2 die wordt geabsorbeerd door de natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen (planten, bomen en gewassen) gedurende hun leven, voordat ze worden geoogst. Forbo bracht hiertoe het gebruik van fossiele brandstoffen tijdens de productie enorm omlaag, werkt enkel met groene energie en verduurzaamde tevens de relatie met haar toeleveranciers aanzienlijk. Marmoleum is hiermee de enige CO2-neutrale, vlakke, veerkrachtige vloerbedekking ter wereld gemaakt van natuurlijke en snel herwinbare ingrediënten. De vloer sluit dus perfect aan bij het Klimaatakkoord en helpt bedrijven en instellingen om hun eigen CO2-doelstellingen te halen.

Het levenscyclusproces van Forbo's Marmoleum is bovendien gedocumenteerd in een onafhankelijke Environmental Product Declaration (EPD), door derden gecontroleerd. Alhoewel het bereiken van de CO2-neutrale Marmoleumstatus een belangrijke prestatie is voor Forbo in haar streven naar betere omgevingen, concentreert de duurzame toekomst van de vloerproducent zich op 100% gezonde gebouwen en circulariteit om zo het Klimaatakkoord van Parijs een flinke stap voor te blijven. Forbo gaat bijvoorbeeld actief Marmoleum afval inzamelen bij klanten om opnieuw te verwerken tot Marmoleum en denkt ook na over hoe de reststroom Marmoleum tot een nieuw product kan worden verwerkt.

Marmoleum Marbled is onderdeel van de grote Marmoleum collectie, verder bestaande uit Linear en Solid, die de afgelopen twee jaar al zijn vernieuwd. Al deze vloeren combineren niet alleen mooi en makkelijk met elkaar, maar bijvoorbeeld ook met de Coral schoonloopmatten, de Allura vloeren en Marmoleum Onto the Wall omdat ze allemaal Forbo’s eigen kleurstempel dragen. Marmoleum is verder ijzersterk en heeft hele lage onderhoudskosten.

Duurzame linostoel trekt aandacht

Duurzame linostoel trekt aandacht


Ontwerper Guido Lok ontwierp onlangs een duurzame linoleumstoel als onderdeel van een opdracht die Forbo Flooring en Ahrend voorlegde aan een groep studenten. Lok is nu met een bedrijf in overleg die de stoel - genaamd de Flap Lounge - ook daadwerkelijk op de markt wil brengen.

Ahrend en Forbo Flooring zochten naar producten voor de nieuwe werkomgeving waarin privé en werk steeds meer versmelten, en vroegen om goedkope, doch duurzame oplossingen. Lok bedacht een stoel waarop werknemers en gasten even kunnen ontspannen, met een linoleum zitting die aanpasbaar is in hard- of zachtheid doordat hij aangetrokken kan worden.

De Flap Lounge is gemaakt van metaal - dat zo goed als eeuwig meegaat - en een bekleding van duurzaam Furniture Linoleum van Forbo Flooring. De bekleding vervang je - als zij na 10 jaar versleten is - zo weer voor een nieuwe. Die oude linoleumbekleding kan vervolgens hergebruikt worden.

linostoel

Forbo launching partner INSIDE/INSIDE

Forbo neemt deel in dé nieuwe onafhankelijke tool voor duurzaam interieur

Forbo Flooring is sinds begin deze maand launching partner van INSIDE/INSIDE, dé onafhankelijke tool voor een duurzaam interieur. INSIDE/INSIDE werd bedacht door de Dutch Green Building Council (DGBC), NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) en Ex Interiors. Zij hebben de tool geïnitieerd om een antwoord te kunnen geven op de behoefte om duurzaamheid in interieur inzichtelijk te maken. Bovendien zien zij het als hun maatschappelijke plicht om duurzaam interieur in de gebouwde omgeving te stimuleren. Forbo Flooring doet mee omdat het gelooft in transparantie en bewustwording, en omdat het bedrijf graag een bijdrage wil leveren aan het behalen van de Nederlandse klimaat- en circulariteitsdoelen.

Forbo heeft zich met maar liefst vijf producten ingeschreven op het nieuwe platform, te weten CO2-neutraal Marmoleum 2.5, Sphera (homogeen vinyl), Allura luxe vinyl 0.55, de gloednieuwe Tessera Cloudscape tapijttegels en de Coral Welcome schoonloopmatten. Gebruikers van INSIDE/INSIDE zoals interieurarchitecten, facilitair medewerkers, ontwikkelaars en consumenten kunnen deze producten van Forbo en andere producenten vervolgens selecteren en betrouwbare data over de milieu- en gezondheidsimpact inzien en vergelijken.

De gebruiker selecteert daartoe de aantallen of vierkante meters producten en materialen en voegt dit toe aan de projectberekening. Vervolgens kan er worden ‘afgerekend’ op milieu-impact. In een enkel overzicht is te zien welke impact het interieur heeft en door welke onderdelen dit wordt beïnvloed. Gebruikers besparen hiermee tijd en geld omdat het verzamelen van informatie een stuk eenvoudiger wordt. Daarnaast hebben zij toegang tot betrouwbare informatie die onafhankelijk getoetst is. De output van het platform kan onder andere worden gebruikt in aanbestedingen en voor certificeringen. Daarmee is INSIDE/INSIDE het centrale online platform waar objectief inzichtelijk wordt hoe duurzaam, circulair en gezond een interieur is.

DGBC waarborgt de objectiviteit van INSIDE/INSIDE als onafhankelijke host van het platform en beschikt over de kennis voor het objectief meetbaar maken van duurzaamheid. Daarnaast is DGBC verantwoordelijk voor het duurzaamheidskeurmerk BREAAM in Nederland. NIBE heeft inhoudelijke kennis voor het berekenen van milieu-impact, circulariteit en gezondheid van materialen. Ex Interiors, tenslotte, is als interieurarchitect pionier op het gebied van duurzame interieurprojecten. Voor Forbo is duurzaamheid al jaren een belangrijk thema. Het bedrijf koopt alleen nog groene energie in en recyclet haar reststromen die weer grondstoffen vormen voor andere producten. Ook neemt Forbo snijafval terug dat verwerkt wordt in nieuwe vloeren en is de vloerproducent druk bezig om een oplossing te bedenken voor gebruikte vloeren. Forbo’s linoleum wordt inmiddels CO2-neutraal geproduceerd.
Voor meer informatie ziehttps://www.insideinside.nl

Forbo stapt in het Grote Bedrijven Netwerk van MVO Nederland

FORBO STAPT IN HET GROTE BEDRIJVEN NETWERK VAN MVO NEDERLAND

Forbo Flooring is toegetreden tot het Grote Bedrijven Netwerk (GBN) van MVO Nederland. De vloerenproducent wil graag samenwerken met andere bedrijven om te versnellen naar de nieuwe, duurzame economie. "We verwachten onze kennis op circulair ondernemen te verrijken met de expertise binnen het netwerk", zegt Marjolein van Gelder, programmamanager duurzaamheid bij Forbo.

Het Grote Bedrijven Netwerk (GBN) van MVO Nederland telt nu meer dan 80 deelnemers met stevige MVO-ambitie. Het netwerk maakt zich sterk voor het realiseren van de nieuwe economie: klimaatneutraal, circulair en inclusief. MVO Nederland brengt bedrijven met elkaar in contact voor kennisuitwisseling, slimme samenwerkingen en nieuwe innovaties.

AMBITIE ÉN ACTIE
"Forbo heeft hoge ambities op het circulair en klimaatneutraal maken van hun producten", zegt GBN-manager Erwin van Overbeek. "Het bedrijf laat zien dat innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan. De inzet op ambitie én actie maakt Forbo een waardevolle partner binnen ons netwerk en vice versa".

Forbo produceert linoleum vloeren die voor 97% uit biobased-materiaal bestaan en CO2-neutraal gefabriceerd worden. "We werken hard aan het verminderen van ons energieverbruik en we kopen alleen groene energie in", zegt Marjolein van Gelder, programmamanager duurzaamheid bij Forbo. "Ook hebben we in de afgelopen jaren onze invloed in de keten vergroot om meer grip te krijgen op onze basisgrondstoffen."

"Onze ambitie is nu om stappen te maken op het gebied van circulariteit. Het snijafval wordt al teruggehaald en hergebruikt, maar ook in de retour-logistiek van gebruikte vloeren zien we nog volop kansen."

VERANDERKRACHT
Het Grote Bedrijven Netwerk (GBN) is hét MVO-netwerk voor grote bedrijven in Nederland. Grote bedrijven hebben de veranderkracht voor échte invloed en impact op de directe omgeving. Zij zijn in staat om een innovatieve en duurzame samenleving tot stand te brengen.

Bron: MVO Nederland

Marmoleum Modular Marble t3216_t3136_t3053

Linoleumleer van Don Yaw Kwaning biedt mogelijkheden

Linoleumleer van Don Yaw Kwaning biedt mogelijkheden

Ontwerper Don Yaw Kwaning, zojuist cum laude afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, heeft vanuit het linoleumrecept een materiaal ontwikkeld wat in uiterlijk sterke gelijkenis toont met zadelleer. Het verschil is dat dit ‘linoleer' 100% plantaardig is van samenstelling. Door twee lagen ongekleurd linoleum van Forbo Flooring met daartussen een dunne, netachtige structuur op elkaar te persen, maakte hij een soort ‘gewapend’ linoleum. Een sterk en zelfdragend materiaal wat na verdere ontwikkeling misschien wel een interessant alternatief zou kunnen zijn voor het veelal milieuonvriendelijke leer welke in de meubelindustrie wordt toegepast.
Dit jaar zijn er twee studenten van de Design Academy Eindhoven door Forbo ondersteund in hun onderzoek naar nieuwe toepassingsmogelijkheden van het superduurzame CO2-neutrale linoleum van Forbo Flooring. Naast Don heeft ook Kita Keus een overtuigend mooi project gepresenteerd, gebaseerd op het Forbo linoleum archief en de bijna 100 jaar oude printblokken.

lino leather

Forbo Flooring gaat partnerschap aan met BNA

Samenwerking moet leiden tot innovaties en verdere verduurzaming gebouwwereld

Forbo Flooring werkt sinds 1 januari samen met de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) in de vorm van een partnerschap. De vloerproducent hoopt met de samenwerking en de daarmee samengaande kennisoverdracht haar producten en diensten nog beter en duurzamer te maken om zo te komen tot een 100% schone en gezonde leefomgeving. De dialoog met de BNA - die aanstuurt op maatschappelijke verandering - en haar bevlogen architecten is voor Forbo en haar toekomst heel erg belangrijk.

Daarnaast wil de vloerproducent de beroepsgroep van architecten graag op de hoogte houden van haar laatste ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de introductie van de nieuwe, bijna circulaire, CO2-neutrale Marmoleum Marbled collectie. Forbo gaat voor een langdurig partnerschap met de BNA in haar zoektocht naar duurzame verbindingen om zo samen de gebouwwereld te veranderen en een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat.

Ook voor de BNA staan duurzaamheid en een gezonde leefomgeving centraal in de komende jaren. Zo riepen Nathalie de Vries (voorzitter BNA) en Fred Schoorl (directeur BNA) onlangs de branche nog op zich gezamenlijk nog meer te verbinden aan de maatschappelijke agenda. De maatschappelijke, ecologische en sociale noden vragen om opgepakt te worden, aldus de BNA-bestuurders. De BNA wil graag werken aan een branche waarin het leuk en goed werken is, waarin de branche vol overtuiging en passie bijdraagt aan meer #GebouwdGeluk.

Het afgelopen jaar heeft de BNA met het megaproject Stad van de Toekomst (méér dan 1.000 betrokkenen) en het manifest ‘Wij Gaan circulair!’ ook het spreekwoordelijke steentje bijgedragen. De BNA-bestuurders: ‘Als wij kijken wat er nu in de wereld gebeurt - klimaat, energie, oorlogen, vluchtelingen, populisme, dictaturen - dan is het toch prachtig dat wij ook als collectief, de wereld van architecten en ruimtelijk ontwerpers, een betekenisvolle reis zouden kunnen maken for the greater good!’

Forbo sluit zich hier volledig bij aan. Alhoewel het bereiken van de CO2-neutrale Marmoleumstatus een belangrijke prestatie is voor Forbo in haar streven naar betere omgevingen, concentreert de duurzame toekomst van de vloerproducent zich op 100% gezonde gebouwen en circulariteit om zo het Klimaatakkoord van Parijs een flinke stap voor te blijven. Forbo gaat bijvoorbeeld actief Marmoleum afval inzamelen bij klanten om opnieuw te verwerken tot Marmoleum en denkt ook na over hoe de reststroom Marmoleum tot een nieuw product kan worden verwerkt.

Voor veel meer info over Forbo’s duurzame producten en diensten, en de BNA zie: www.forbo-flooring.nl/cbe en https://www.bna.nl

Nieuwe forbOnline biedt klantgemak à la bol.com

Nieuwe forbOnline biedt klantgemak à la bol.com

Sinds kort heeft Forbo een nieuwe webshop voor b2b-klanten als woninginrichters, vloerenbedrijven en groothandels genaamd ForbOnline 2.0. De nieuwe online winkel die de oude uit 2007 vervangt, biedt de klanten naast heel veel soorten fraaie en duurzame vloeren, veel meer gebruiksgemak en mogelijkheden dan voorheen zoals een moderne consumentenwebsite als coolblue of bol.com placht te doen.

Zo hoeven de klanten veel minder stappen te doorlopen bij hun bestelling, zijn de routing en het uiterlijk er sterk op vooruitgegaan, biedt de site ‘track + trace’, de beschikbare voorraden, de order-historie van de klant met oude facturen etc, een chatfunctie met Customer Services en worden er ook bijbehorende producten aangeboden zoals bijvoorbeeld een ondervloer of schoonmaakproducten. ForbOnline 2.0 is vanzelfsprekend geschikt voor smartphone of tablet.

Forbo Flooring is de enige vloerproducent ter wereld die zo’n webshop heeft. Vanzelfsprekend blijven klanten die liever telefonisch of anderszins bestellen ook heel erg welkom.

Het nieuwe ForbOnline is te vinden op https://www.forbonline.forbo.nl/.

forbonline

Forbo introduceert collectie losleg banenvinyl voor razendsnelle transformaties

Nieuwe, stille en fraaie Sarlon Modul’Up vloer ligt in een uurtje

Forbo Flooring lanceert deze maand Sarlon Modul’Up, een nieuwe collectie losleg vinyl in banen, voor vliegensvlugge transformaties of renovaties van bijvoorbeeld winkels, scholen, zorgcentra, hotels of kantoren. Sarlon wordt zo op de vlakke vloer gelegd en behoeft geen lijm, dubbelzijdig plakband of tackifier. Dat resulteert niet alleen in installatiesnelheid, maar betekent ook dat je de vloer zo weer mee kunt nemen bij een verhuizing of laten recyclen. Daarnaast is het niet nodig om de hele ruimte te ontruimen bij het leggen en heeft niemand last van vervelende of schadelijke lijmluchtjes.

Sarlon Modul’Up is verkrijgbaar in twee varianten: Compact en 19dB.
De Compact is ontwikkeld voor zeer intensief gebruik door mensen en rijdend materieel. De 19dB is geschikt voor intensief gebruik en heeft een akoestische functie. De Compact is opgebouwd uit een dubbele stabilisatielaag voor perfecte dimensiestabiliteit. De polymeer toplaag (PUR) is goed bestand tegen extreme belasting. De 19dB vloer heeft een extra schuimrug die contactgeluid reduceert, dit maakt de vloer uitermate geschikt voor drukke ruimten.

Het installeren van Modul’Up gaat supersnel, zowel bij nieuwbouw als bij renovaties. Bij renovaties bespaart u zelfs 50% op de tijd die nodig is bij een te verlijmen vloer. Zo wordt de overlast van een verbouwing beperkt. De vloer is trouwens ook direct weer te belasten en te belopen. Deze flexibiliteit sluit aan bij de veerkracht die van dienstverleners in de 24-uurseconomie wordt verwacht.

Sarlon Modul’Up bestaat uit 20 fraaie dessins waaronder houtvloeren, betonnen in warme tinten beige en grijs, en alle gangbare kleuren. Hiermee heeft Sarlon Modul’Up het breedste assortiment aan kleuren en dessins in de huidige markt van loslegvloeren in banen. Vanzelfsprekend mixen en matchen de Sarlon vloeren met alle andere producten van Forbo zoals Marmoleum, Allura, Sphera en Flotex bijvoorbeeld. Voor inspiratie, beelden en veel meer informatie, klik hier.

Flotex Zero Emission: kampioen binnenklimaat

Forbo Flooring laat met de introductie van Flotex Zero Emission opnieuw zien dat het de gezondheid van de gebruikers van haar vloeren en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Vanaf nu garandeert de vloerproducent dat alle non-print Flotex textielvloeren een zogenaamde nul emissie hebben en dus geen vluchtige stoffen meer uitstoten na installatie met mogelijk negatieve gevolgen voor de mensen die erop werken, leven of recreëren. Hiermee is Forbo uniek binnen de markt en garandeert het een gezond binnenklimaat.

Flotex is een ijzersterke, high-tech vloerbedekking die oogt als tapijt en warm en comfortabel aanvoelt, maar zonder de (onhygiënische) nadelen van een zachte vloer. Zoals een honingbij pollen verzamelt met haar harige pootjes, vangt Flotex met haar 80 miljoen vezels per vierkante meter fijnstof, huisstofmijt en allergenen die vervolgens eenvoudig opgezogen kunnen worden. Daarnaast kan Flotex gemakkelijk en heel diep nat gereinigd worden. Flotex ontving onder andere het Seal of Approval op van de British Allergy Foundation.

Bovendien kent de veerkrachtige, duurzame vloer (meer dan 67 procent gerecycled materiaal nu, maar dit aandeel groeit bijna elke week) superieure antislip eigenschappen en akoestische kwaliteiten.

Voor meer informatie, inspiratie en beelden zie de Flotex pagina .

flotex

Forbo Flooring introduceert eenvoudig te installeren en modulaire entreetegel

Nieuwe Coral Click: schoonloopsysteem in handomdraai

Forbo Flooring introduceert deze maand Coral Click, een eenvoudig te installeren, modulaire entreetegel met een pvc-basis. Met het kliksysteem leg je in een handomdraai een schoonloopmat in de grootte naar wens, zo op je bestaande vloer. Coral Click is ijzersterk, heeft een extra vuil- en vochtopslag en houdt daarmee het grootste deel van het vocht en vuil buiten. Dit betekent schone en droge vloeren, en een besparing op de schoonmaaktijd. Bovendien wordt de levensduur van uw andere vloeren aanzienlijk verlengd omdat deze beter beschermd worden tegen bijvoorbeeld zand, glasresten etc. Ook voorkomt u glijpartijen op regenachtige dagen en worden schadelijke stoffen als allergenen en fijnstof niet langer binnengelopen.

De nieuwe Coral Click collectie is bovendien fraai en combineert gemakkelijk met achterliggende vloeren zoals linoleum, pvc, steen, tapijt of hout. Met deze introductie is Forbo Floorings portfolio aan entreesystemen compleet. Coral Click vormt - zowel qua beloopbaarheid als installatiegemak - de perfecte stap tussen de textiele Coralmatten en de robuuste Nuway profielmatten van Forbo.

Coral Click past met haar optionele Coral Brush inlages (met verdieping in de robuuste pvc rug voor extra vocht- en vuilopname en sterke borstelharen, red.) ook in veel belopen entrees. Forbo levert daarnaast een Coral Click variant die buiten toegepast kan worden. De open structuur zorgt er voor dat vocht eenvoudig door de mat heen zakt en de pvc-basis schraapt het vuil van de schoenzolen. Buiten beginnen met een entreesysteem, is soms raadzaam omdat een ideale entreezone minimaal zes meter lang is. Met die lengte zet de bezoeker genoeg stappen om het entreesysteem haar werk te laten doen zoals vuil afschrapen en vocht opnemen (ook als bezoekers hun schoenen niet afvegen bij binnenkomst). Coral Click is overigens ook makkelijk te combineren met een normale Coral textielmat.

Voor veel meer info klik hier

Forbo en de Duurzaamheidsdoelen VN

Forbo Flooring geeft op dit moment in meer of mindere mate invulling aan elf van de zeventien duurzaamheid doelstellingen die de VN onlangs formuleerde.

Vooral op het gebied van ‘Climate action’ en ‘Good health and well-being’ doet de vloerproducent, die zich laat voorstaan op haar ‘groene’ koers, het goed. Forbo scoorde daarnaast punten op het gebied van ‘Clean water and sanitation’, ‘Affordable and clean energy’, ‘Life below water’, ‘Decent work and economic growth’, ‘Industry innovation and infrastructure’, ‘Sustainable cities and communities’, ‘Life on land’ en ‘Peace, justice and strong institutions’ tenslotte.

Op het gebied van ‘Climate Action’ haalt Forbo punten met haar Environmental Product Declarations (EPD’s) die laten zien hoe duurzaam een product is en worden gecontroleerd door een onafhankelijke en bevoegde instantie. Forbo is tot dusver de enige vloerproducent ter wereld die deze verklaringen voor al haar producten vrijgeeft. Daarnaast heeft het Zaanse bedrijf haar CO2 emissie sterk verminderd over de afgelopen zeven jaar, doet het veel aan en re- en upcycling en afvalinzameling, en produceert het sinds kort volledig CO2 neutraal Marmoleum. Op het gebied van ‘Good health and well-being’ scoort Forbo onder andere met haar Flotex en Marmoleum vloeren omdat die allergie-gerelateerde ziekten als astma bewezen tegengaan. Daarnaast probeert Forbo met haar productie en producten rekening te houden met mensen met een handicap, afwijking of ziekte.

Andere acties waarmee Forbo beantwoordt aan de VN doelstellingen: het bedrijf heeft bij haar jute toeleverancier in Bangladesh gezorgd voor toiletten en schoon stromend water in de huizen van alle medewerkers; Forbo gebruikt voor de productie van Coral schoonloop matten oude afgedankte visnetten en PET-flessen; Forbo doet heel veel aan MVO; Forbo initieert duurzaam transport binnen en buiten haar fabrieken en stimuleert duurzaam vervoer onder haar medewerkers; Forbo werkt zoveel mogelijk met hernieuwbare energie (in de productie van vloeren voor de transportsector ligt het aandeel hernieuwbare energie inmiddels op 100 procent).

Om het duurzame denken ook binnen de organisatie handen en voeten te geven, introduceerde Forbo onlangs haar CHO (Committed to the Health of One)-doelstellingen. Hiermee heeft Forbo, naar eigen zeggen, de gezondheid van het individu – in de meeste brede zin van het woord – tot het absolute speerpunt van haar beleid heeft gemaakt.

vn doelen

Nieuwe Novilon Nova Luxe is kamerbrede antwoord op pvc stroken

Nieuwe Novilon Nova Luxe is kamerbrede antwoord op pvc stroken

Forbo Flooring introduceert deze maand een compleet nieuwe collectie genaamd Novilon Nova Luxe. Deze nieuwe vinylcollectie is het kamerbrede antwoord op pvc stroken. Door haar levensechte reliëf en innovatieve v-groef rondom de planken en tegels, is deze vloer niet te onderscheiden van een echte houten of stenen vloer, maar biedt wel de voordelen van een vinylvloer zoals supereenvoudig onderhoud en een goede geluidsdemping. Designer Dorothé Kessels en haar Dutch Design team hebben de collectie ontworpen rondom de kernwoorden natuurgetrouw, luxueus, comfortabel en tijdloos.

De Novilon Nova Luxe collectie bestaat uit 10 hout- en 6 steendessins in verschillende maten en kleuren. Van de houtdessins is de Giant Oak de grootste plank met een breedte van maar liefst 33 cm en een eindeloze lengte. De daaropvolgende maat is een plank van 25 cm breed en 150 cm lang, en daarna komt er een serie houtdessins van 20 cm breed en 150 cm lang.

De houtsoort die Dorothé en haar team voornamelijk gebruikt hebben, is eiken, waarbij een variatie van meer of minder knoesten bepaald hoe rustig of levendig de vloer overkomt. De nieuwe collectie sluit met name aan bij de trend van eiken met minder knoesten en dus een rustiger beeld. Dit gecombineerd met de vaak in register (toplaag vloer volgt het reliëf van de laag daaronder, red.) matte afwerking en de zogenaamde v-groef rondom de plank of tegel (geeft een verdieping die de plank of tegelvorm benadrukt, red.) zorgt voor een vrijwel niet van echt hout te onderscheiden vloer. Dit maakt Novilon Nova Luxe uniek binnen de markt van kamerbrede vinylvloeren.

Als aanvulling op de houten zijn er 6 steendessins ontwikkeld; 4 betonnen en 2 tegeldessins. De all-over betondessins variëren van warmere tot koelere kleuren met iets meer aandacht voor warm; helemaal in lijn met de mode van morgen. Bij de tegeldessins van 50 bij 50 cm zorgt de diepe embossing van de voeg ervoor dat de vloer sprekend lijkt op echt keramiek tegelwerk.

Novilon Nova Luxe wordt kamerbreed geleverd in breedtes van twee of vier meter (en kan tot veertig vierkante meter los gelegd worden). Hierdoor is het prettig installeren en wordt het aantal naden geminimaliseerd. De nieuwe collectie is daarnaast ideaal in combinatie met vloerverwarming en kent een garantie van maar liefst 15 jaar. In de Forbo Modelwoning in Assendelft en de Novilon Gallery in Coevorden kunt u terecht voor inspiratie en persoonlijk advies. De nieuwe Novilon vloer wordt vanzelfsprekend in Nederland geproduceerd.

Tessera Layout/Outline is vanaf nu Cradle to Cradle

Tessera Layout/Outline is vanaf nu Cradle to Cradle

De Tessera Layout/Outline tapijtcollectie beschikt vanaf nu over het Cradle to Cradle certificaat. Daarmee is de vloer van Forbo Flooring die eerder internationale erkenning kreeg met BREEAM, KSA, GUT en LEED het duurzaamste alternatief op het gebied van textielvloeren.

Zo bestaan de garens van de Tessera tapijttegels voor maar liefst 58% uit gerecyclede visnetten en petflessen. Ook voor de achterkant van de tegel wordt grotendeels gerecycled materiaal gebruikt en extreem weinig van de gebruikelijke bitumen. Tessera wordt verder geproduceerd met 100% groene elektriciteit en de fabriek is geaccrediteerd met de ‘groene’ SA8000-certificering.

Het Tessera tapijt is mede zo duurzaam geworden omdat Forbo bij de ontwikkeling van nieuwe producten werkt met Life Cycle Assessments (LCA’s). Deze holistische kijk op de milieueffecten van een product zorgt voor een zeer bewuste analyse van alle facetten van een product, van de totstandkoming tot het eindstadium van up- of recycling. Met die inzichten kunnen de milieuprestaties optimaal verbeterd worden.

Tessera tapijttegels worden vanwege hun comfort, akoestiek, design, onderhoudsgemak en slijtvastheid veel gebruikt in de kantooromgeving, winkels en de hospitality & leisure branche. Tessera mixt en matcht bovendien gemakkelijk met de andere vloerencollecties van Forbo zoals Marmoleum, Allura, Flotex en Coral omdat ze allemaal Forbo’s eigen kleurentaal spreken. Zo kunnen verschillende vloeren perfect met elkaar gecombineerd worden binnen één project, bijvoorbeeld om gebieden te accentueren of een route aan te geven. Klik hier voor meer informatie

Forbo presenteert mogelijkheden Furniture linoleum tijdens DDW

‘LINOLEUM, A DIFFERENT DIMENSION’: vlak materiaal komt tot leven

Van vloer, tot tafelblad tot… lamp. Forbo laat in een expositie tijdens Dutch Design Week (DDW) Eindhoven zien wat mogelijk is met het vlakke en flexibele linoleum. Van 21 tot en met 29 oktober 2017 kan iedereen zich in designpodium De Kazerne laten verrassen door nieuwe én historische ontwerpen met Furniture linoleum en Bulletin Board.

Het oudste ontwerp dat is opgenomen in de expositie is van de hand van de Finse ontwerper Alvar Aalto, linoleumfan van het eerste uur. Zijn kruk, de Stool E60, was in 1933 al bekleed met linoleum. Exotischer zijn toepassingen waarin het materiaal is gebogen tot 3D-producten, zoals de set bureau-accessoires van Daphna Laurens of het bankje ontworpen door Studio Kolk & Kusters. In drie ruimtes van designpodium De Kazerne in Eindhoven kunnen bezoekers zich laten inspireren door dertig heel verschillende toepassingen van Furniture linoleum én Bulletin Board.

De expositie is samengesteld en vormgegeven door Marijke Griffioen en Thomas Eurlings. Griffioen, ontwerper bij Forbo: ‘In samenwerking met internationale ontwerpopleidingen vraag ik studenten te experimenteren met Furniture linoleum en Bulletin board. Dat levert mooie oplossingen waarin zichtbaar wordt dat er veel meer mogelijk dan een toepassing in het platte vlak. Door deze grote diversiteit aan verschijningsvormen van Furniture linoleum én Bulletin Board samen te brengen inspireert dit mogelijk tot nieuwe toepassingen.’ Thomas Eurlings, naast zijn werk als zelfstandig ontwerper betrokken bij ontwerp en uitstraling van Forbo: ‘Het is bijzonder om te zien hoe ontwerpers van een 2D-materiaal een 3D-product maken. Alle gekozen ontwerpen zijn én mooi maar vertellen ook een verhaal, dat was het uitgangspunt.’

Furniture linoleum zit, door toepassing op kasten, tafels en deuren, ‘dichter op de huid’. ‘We komen er simpelweg vaker mee in contact dan het linoleum dat op de vloer ligt’, zegt Griffioen. Het is gemaakt van dezelfde natuurlijke ingrediënten maar flexibeler doordat in de rug papier is verwerkt in plaats van jute. Toch is de toepassing bijna altijd vlak. Bulletin Board wordt gebruikt als prikwand (op muur of in scheidingswanden), in de zorg, op scholen en in kantoren.

Forbo Flooring Systems - onderdeel van de Zwitserse Forbo Group - is producent van vloerbedekkingen in vinyl, textiel en linoleum. De linoleumproducten worden gemaakt in Assendelft en Kirkcaldy (Schotland). Marmoleum is de merknaam van het linoleum van Forbo. Linoleum bestaat uit natuurlijke ingrediënten: lijnolie, hars, houtmeel, kalksteen en pigmenten, vermengd tot granulaat. Dit materiaal wordt verwarmd en verwerkt tot bekleding op jute of papier. Al het productieafval wordt intern gerecycled.

Forbo & DDW
Dutch Design Week Eindhoven is al 16 jaar het toonaangevende evenement op het gebied van (product)ontwerp. Studenten tonen hun afstudeerwerk in de Graduation Show van Design Academy Eindhoven en in de stad openen ontwerpers hun deuren 9 dagen lang voor het publiek. Forbo presenteert dit jaar op drie plekken in de stad. Naast ‘LINOLEUM, A DIFFERENT DIMENSION’ in De Kazerne, presenteert Forbo in het Klokgebouw op Strijp-S de magische kant van Marmoleum. Linda Nieuwstad maakte er manshoge bloemen van. In Broeinest, dé materialenbibliotheek en ontmoetingsplek voor (interieur)architecten en ontwerpers in Eindhoven, toont Forbo in ‘Matter Revealed’ samen met ontwerpduo RAW Color het nieuwe en duurzame product Marmoleum Cocoa. In de CO2-neutraal geproduceerde vloerbekleding zijn de gemalen schillen van de cacaoboon, een restproduct uit de Zaanstreek, verwerkt.


De expositie is te bezichtigen bij de Kazerne in Eindhoven.
Kazerne
Paradijslaan 2-8
5611 KN Eindhoven

Datum: 21 Okt. 2017 — 29 Okt. 2017
Tijd: 11:00 - 20:00

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie, beeldmateriaal en het aanvragen van interviews, kunt u contact opnemen met Thomas Eurlings: +31650524235 / thomas.eurlings@forbo.com
Beeldmateriaal is tevens te downloaden met de volgende link:
https://www.dropbox.com/sh/r7s2al4959vjadp/AACS3rYF_p1wazQ9t6WM6zsia?dl=0

Forbo met Marmoleum CO2-neutraal op vtwonen&design beurs

Mooi voor binnen. Goed voor buiten

Bij Forbo Flooring is het duurzaamheid troef op de vtwonen&design beurs die van 2 tot en met 7 oktober aanstaande plaatsvindt in de RAI Amsterdam. De vloerproducent ‘showcaset’ onder andere haar Marmoleum-vloeren die sinds kort CO2-neutraal worden geproduceerd, en het klimaat en ons mooie land dus op geen enkele manier belasten. De stand-out-stand (hal12 -stand 061) die Forbo daartoe heeft ingericht, maakt ook visueel inzichtelijk dat Marmoleum mooi is voor binnen en tegelijkertijd goed voor buiten.

De stand bestaat uit een uitgelichte kubus die aan alle kanten open is met een warm interieur van binnen. Op de achtergrond een typisch Nederlands boslandschap waarmee de herkomst van Marmoleum subtiel onderstreept wordt. Marmoleum wordt immers niet alleen sinds mensenheugenis in Nederland gemaakt, maar ook ontworpen. Echt Dutch Design dus.

Daarnaast laat Forbo haar nieuwste Allura-, Coral- en Novilon-vloeren zien op de beurs, ook hier weer bekeken vanuit een duurzaam oogpunt. Met andere woorden: Forbo laat zien hoe het ook deze vloeren stapje voor stapje ‘vergroend’. Bijvoorbeeld door het recyclen van afval, het werken met nieuwe natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen en het gebruik van groene stroom.

De vtwonen&design beurs brengt ieder jaar, bij de start van het woonseizoen, alle wooninformatie onder een dak. De mooiste merken, beste experts, nieuwste designs en meest verrassende ontwerpen. Voor veel meer info over de beurs en Marmoleum CO2-neutraal zie www.vtwonen.nl/wonen-design-beurs en www.marmoleum.nl/co2neutraal

Hip Ibis hotel in teken van beweging en groei

Het nieuwe Ibis Styles Haarlem City Hotel, ontworpen door Insight Vision, ligt aan de sportboulevard in de Noord-Hollandse stad en staat ook helemaal in het teken van sport, beweging, progressie en groei. Zo heeft elke kamer haar eigen sportthema en komt beweging ook heel duidelijk terug in de bar, foyer en het restaurant met bijvoorbeeld racefietsen en roeispanen als muurdecoratie. Op de vloer Forbo Floorings Marmoleum concrete, dat perfect past in het sportieve plaatje, en Allura wood dat sfeer, warmte en gezelligheid geeft aan bijvoorbeeld de loungehoek.

ibis hotel

Primeur UV-CareShield in OLVG groot succes

Forbo Flooring en Duofort introduceren razendsnelle toplaaghersteller Marmoleum

De eerste toepassing van het nieuwe product UV-CareShield in het OLVG-west ziekenhuis in Amsterdam is een groot succes geworden. Het nieuwe product dat Forbo Flooring ontwikkelde in samenwerking met haar schoonmaakpartner Duofort herstelt de toplaag van een Marmoleumvloer in een mum van tijd na beschadiging. Hierdoor kon de ruimte in het OLVG, maar straks ook de vertrekhal op het vliegveld, de school, het restaurant, het hotel, het kantoor of de winkel heel snel (12 uur later, volgens Forbo, red.) al weer in gebruik worden genomen. Volgens Hans Zandbergen, 1e medewerker afdeling Technisch Onderhoud, Vastgoed en Zorgtechnologie van het OLVG, werd er na de operatie regelmatig gevraagd of ‘we de vloer hadden vervangen.’

In het OLVG werden naast de gangen ook de patiëntenkamers en afdelingsruimten gedaan tijdens een eerder geplande verhuizing van enkele afdelingen. Zandbergen is niet over een nacht ijs gegaan en liet eerst een proef doen om te kijken of de nieuwe toplaag bestand was tegen desinfectiemiddelen waarin alcohol is verwerkt. Volgens Zandbergen zorgt UV-CareShield weer voor een mooie matte vloer ‘wat een betere uitstraling heeft dan dat glimmende’. Daarnaast zijn er efficiency- en kostenvoordelen. Zandbergen bevestigd dat deze manier van bescherming een reductie oplevert van dagelijks onderhoud en schoonmaakwerkzaamheden. Bovendien is het traditionele periodieke onderhoud (strippen en in de was zetten, red.) niet langer nodig. Zandbergen was verder goed te spreken over de samenwerking met Forbo en Duofort.

Topshield 2
Zeker in ziekenhuisomgevingen als die van het OLVG, maar ook op scholen, andere openbare gebouwen, grote kantoren, hotels en winkels is de vloer onderhevig aan slijtage. Om dat probleem te ondervangen, heeft Forbo Flooring in het verleden met Topshield 2 een toplaag voor Marmoleum ontwikkeld die maximaal beschermt tegen intensief gebruik. Toch zijn er soms omstandigheden - het binnenlopen van vuil, glasresten etc - die ervoor zorgen dat de vloer beschadigd wordt en hersteld moeten worden.

Daarom besloot Forbo op zoek te gaan naar een nieuwe oplossing en die werd gevonden in UV-CareShield. Piet Looijen, productline manager linoleum bij Forbo: ‘UV-CareShield zorgt ervoor zorgt dat de vloer heel snel hersteld kan worden door het speciaal ontwikkelde UV uithardingsproces’. Met UV-CareShield wordt een sterke nieuwe toplaag - heavy duty coating - aangebracht, die uitstekend beschermt tegen vuil en vlekken, de vloer er prachtig uit laat zien en makkelijk te reinigen is. Door de enorme tijdswinst - na 12 uur kan de ruimte weer in gebruik worden genomen - is deze behandeling uitermate geschikt voor plekken die niet lang beschikbaar zijn voor onderhoud of herstel.

Droog
Na het aanbrengen van UV-CareShield is de Marmoleum-vloer weer in topconditie, aldus Looijen. ‘Dan is het zaak om de vloer ook in goede conditie te houden. Het door Forbo geadviseerde schema voor vloerverzorging is eenvoudig: het Marmoleum blijft het mooist door het frequent droog te reinigen. Dit gaat het beste met een goede stofwis- of lijmdoek. Hiermee wordt al het losliggende vuil verwijderd waarna de vlekken kunnen worden weggehaald met een vochtige (vlak)mop.’


uv careshield

Nu ook Red Dot Award Marmoleum Cocoa

Na de iF Design Award in maart heeft Forbo Flooring nu ook een Red Dot Award gewonnen voor haar innovatieve Marmoleum Cocoa collectie. Daarnaast kreeg Forbo een Red Dot Award voor Marmoleum Slate, dat net als Cocoa deel uitmaakt van de nieuwe Marmoleum Solid collectie. Zowel de Red Dot als de iF Design Award zijn vooraanstaande prijzen op het gebied van design en kennen hun oorsprong in Duitsland. Jaarlijks sturen duizenden bedrijven van heel groot tot heel klein een ontwerp in hopend op een onderscheiding.

Het nieuwe Marmoleum Cocoa is een collectie die het duurzame karakter van Marmoleum benadrukt. Aan Marmoleum - gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, pijnhars, houtmeel, kalk en kleurrijke pigmenten - zijn de gemalen schillen van de cacaoboon toegevoegd. Dit ‘geupcyclede’ restproduct van de cacao-industrie geeft high-lights aan de overigens rustige, ingetogen uni-uitstraling van de collectie. De vloer wordt volledig CO₂-neutraal geproduceerd.

Marmoleum Slate is een vloer met reliëf geïnspireerd op de natuurlijke textuur van steen. Het resultaat is een oppervlak dat de tijdloze esthetiek van steen met de warmte van linoleum combineert.

Forbo introduceert follow-up collectie Marmoleum Modular

Nieuwe steenmotieven, meer grijs en betonnen, meer effen en meer heldere kleuren

Forbo Flooring introduceert deze maand haar follow-up collectie Marmoleum Modular met daarin onder andere veel nieuwe beton- en steendessins in grote vierkante en rechthoekige tegels genaamd Slate. Daarnaast bevat Marmoleum Modular 2.0 meer grijzen, meer effen dessins en heel veel heldere kleuren. Wat blijft, is de uitnodiging om zelf je eigen vloer te creëren met het enorme aanbod aan tegelformaten, dessins en kleuren; de bewezen betrouwbaarheid, het onderhoudsgemak, de lange levensduur en de extreme duurzaamheid.

Naast Slate bestaat Marmoleum Modular uit vier deelcollecties waaronder Lines. Lines zorgt voor een modern lineair effect met een link naar de natuur in een reeks van warmere en koelere kleuren. Daaronder ook een vijftal items met hout-embossing, genaamd Textura.

Shade is een eigentijdse klassieker die tot leven komt wanneer verschillende kleuren, die dicht bij elkaar liggen, binnen een vloerontwerp gecombineerd worden.

Shade refereert met zijn vele grijzen sterk aan beton, maar is - in tegenstelling tot een gietvloer bijvoorbeeld - wel veerkrachtig en prettig zacht om op te lopen.

Ook Marble is natuurlijk een echte klassieker. De populariteit van marmer is tijdloos. De vloer heeft niet alleen een rijke uitstraling, maar is ook is erg praktisch doordat vuil minder snel zichtbaar wordt. Het nieuwe Marble bevat - conform de laatste trends - meer uni-ogende accentkleuren.

Colour, tenslotte, zorgt met haar ongekende pallet aan fraaie heldere kleuren voor hele levendige en fantasierijke ontwerpen.

Ontdek meer over de nieuwe Marmoleum Modular collectie

Forbo Flooring gaat steeds meer MVO-partnerships aan

Forbo Flooring heeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel staan. Het principe is inmiddels officieel verankerd in het beleid van de vloerproducent (zie ook kader, red.). Een van de manieren waarop dat beleid tot uiting komt, is het aangaan van inhoudelijke samenwerkingsverbanden om bij te dragen aan een gezonde samenleving en gezonde mensen. Een mooi voorbeeld is het nieuwe partnership met het Zaantheater. Daar sponsort Forbo dit jaar ‘Zaans Zilver on Tour’; een theatertournee georganiseerd door het Zaantheater waarmee het geheel gratis langs de Zaanse verpleeg- en verzorgingshuizen trekt met als doel die mensen te bedienen die niet langer zelf naar het theater kunnen. Een gesprek met de sponsor en de gesponsorde.

De ruim 1100 vierkante meter duurzaam Marmoleum en ijzersterk Allura Wood in het restaurant en het foyer van het Zaantheater liggen er mooi en stralend bij. Directeur Angelique Finkers staat tevreden op haar gloednieuwe vloer en is ingenomen met de gift van Forbo, dat de vloer ook voor het theater ontwierp. Ook Forbo is content, zo meldt Udo Weijkamp, directeur Verkoop & Marketing. De vloerproducent steunt het Zaantheater al jaren om een breed en divers spectrum aan inspirerende voorstellingen met toneel, cabaret, dans, opera en muziek te programmeren, en wil de schouwburg nu ook ondersteunen in haar missie om een sociaal-maatschappelijke bijdrage aan de Zaanstreek te leveren en te werken aan een leefbare en sterke regio.

Zo organiseert het Zaantheater heel veel programma’s voor de jeugd om zo al op jonge leeftijd ‘de blik te openen’. Dit heeft geresulteerd in een van de meest uitgebreide jeugdprogrammeringen van Nederland. Om alle jongeren een kans te bieden om van het aanbod te profiteren, worden veel dingen gratis georganiseerd of hanteert het theater zeer lage prijzen.

Cohesie
Daarnaast investeert het theater graag in verbinding en cohesie door mensen bij elkaar te brengen die dat uit zichzelf misschien niet zo snel doen. Een goed voorbeeld zijn voorstellingen naar aanleiding van de vaderschapsdebatten waarin vaders uit verschillende culturen met elkaar in debat gaan over opvoeding.

Ook ouderen die moeilijk of niet meer de schouwburg kunnen komen en ‘alleengaande’ senioren, zijn een speerpunt voor het theater. Zo maakt het Zaantheater, zoals eerder gememoreerd, sinds kort en geheel gratis een tournee langs de Zaanse verpleeg- en verzorgingshuizen. ‘Zaans Zilver on Tour’ bezorgt honderden ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen een heerlijke ochtend of middag. Bijzonder is dat de mensen die op tournee gaan zelf ook ouder zijn. Het project Zaans Zilver begint namelijk met Zaans Zilver on Stage: een open podium voor 60+-ers die vervolgens langs de verpleeg- en verzorgingshuizen trekken.

Ontroerend
Aan de eerste editie in 2015 deden maar liefst 107 artiesten mee. Een feestelijke middag waarbij onder leiding van een professionele regisseur en met professioneel licht en geluid een sprankelende voorstelling werd neergezet die dementerende bewoners deed meezingen en 90+-ers dansen. Finkers: ‘Het is ontroerend om te zien hoe blij bewoners worden van muziek, een beetje aandacht en een mooi optreden.’

De verpleeg- en verzorgingshuizen zijn ook content met de toer die voor hen gratis is. Het Zaantheater en partner FluXus zorgen voor alles: artiesten, pianist, presentator en de techniek. Zo worden de verpleeg- en verzorgingshuizen en hun personeel ook even ontlast.

Voor Forbo Flooring, dat al jaren de kleine zaal van het Zaantheater sponsort, betekent de ‘Zaans Zilver on Tour’-sponsoring een nieuwe stap in haar relatie met de schouwburg. Udo Weijkamp: ‘De sociaal-maatschappelijke richting die het Zaantheater is ingeslagen, spreekt ons zeer aan. Ons succes wordt niet langer alleen bepaald door financiële waarde of winst, maar ook door sociale en ecologische waarden. Met onze vloeren - die in veel verpleeg - en ouderenhuizen liggen - willen we de bewoners ook dienen en helpen. Bijvoorbeeld doordat ze bijdragen aan een prettige akoestiek, veiligheid en een goed binnenklimaat.’ Ook wil Forbo, dat diep geworteld is in de Zaanstreek, graag haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een prettig leefklimaat in de regio waar heel veel van haar werknemers wonen en leven.

Dromen
Overigens doet de vloerproducent nog meer aan sponsoring en MVO. Zo levert het bedrijf om niet vloeren aan de Ronald McDonald-huizen en steunt het bedrijf organisaties als de Voedselbank en Habitat for Humanity. Sinds kort sponsort Forbo daarnaast Carré.

Duurzame relaties met afnemers, leveranciers en de omgeving in de breedste zin van het woord zijn daarbij uitgangspunt voor de vloerproducent. Forbo vindt namelijk dat iedereen recht heeft op een mooie, gezonde, frisse en inspirerende ruimte om in te wonen, werken, leren en leven. Dit doet het bedrijf door duurzaam te produceren, maar ook door allerlei andere positieve initiatieven, van groot tot heel klein.

Neem bijvoorbeeld Forbo’s steun aan de landelijke basisscholen met het geven van masterclasses linosnedes (gutsen, red.). Door deze masterclasses en het ter beschikking stellen van lesmaterialen, hoopt Forbo de creativiteit en individuele expressie van de kinderen samen met de school te bevorderen. De resultaten van dit ‘Ode aan de lino’- initiatief, te weten de kunstwerken van de leerlingen, hingen dit jaar tentoon in het Grid in Groningen.

Dit proces van ‘duurzaam organiseren’, zoals Weijkamp het zelf noemt, vergt niet alleen denk- en daadkracht, maar ook de durf om te blijven dromen, zelfs als het economisch misschien even tegenzit.

IF Design Award voor nieuwe Marmoleum Cocoa

Forbo Flooring heeft de iF Design Award gewonnen voor haar gloednieuwe Marmoleum Cocoa collectie en is zeer verheugd met de prestigieuze prijs, die niet heel vaak wordt toegekend aan een vloer. In totaal sturen jaarlijks ruim 5000 bedrijven een ontwerp in waaronder bekende namen als Ferrari, Braun en IBM. De iF (afkorting voor Industrie Forum, red.) Design Awards zijn een Duits initiatief dat in 1953 werd opgestart om aandacht te vragen voor mooi ontworpen industriële producten.

Het nieuwe Marmoleum Cocoa is een collectie die het karakter van Marmoleum benadrukt. Aan Marmoleum - gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, pijnhars, houtmeel, kalk en kleurrijke pigmenten - zijn de gemalen schillen van de cacaoboon toegevoegd. Dit restproduct van de cacao-industrie (die net als Forbo al meer dan 100 jaar in de Zaanstreek huist) geeft high-lights aan de overigens rustige, ingetogen uni- uitstraling van de collectie. De vloer wordt daarnaast volledig CO₂-neutraal geproduceerd.

Nieuw klimaatakkoord laat nog ruimte onbenut

Forbo klopt bij Samsom aan om meer te doen gebouwde omgeving

Forbo Flooring gaat één dezer dagen bij klimaatonderhandelaar Diederik Samsom aankloppen om meer aandacht te vragen voor het gebruik van duurzame en hernieuwbare materialen in de gebouwde omgeving. Alhoewel het Klimaatakkoord ook volgens Forbo een grote stap in de goede richting is, meent de vloerproducent dat er nog ruimte onbenut wordt gelaten op dit gebied.

Volgens Udo Weijkamp, Directeur Forbo in Nederland en zeer begaan met duurzaamheid, staan er hele goede zaken onder het kopje gebouwde omgeving zoals de isolatie van huizen en het halen van warmte uit de grond, maar blijft het gebruik van duurzame en hernieuwbare materialen - waar Forbo bijvoorbeeld vol op heeft ingezet met haar CO2-neutrale Marmoleum dat gemaakt is van hernieuwbare en natuurlijke grondstoffen - te vrijblijvend en teveel op de achtergrond. Jammer, volgens Weijkamp, want met strengere regels zouden architecten en andere huizenbouwers de mogelijkheid krijgen om eenvoudiger klimaatneutraal te bouwen.

Overigens onderschrijft Forbo - dat zichzelf verplicht heeft meer te doen dan het wettelijk voorgeschrevene op het gebied van duurzaamheid - de algemene uitgangspunten van het Klimaatakkoord volledig. Zo belooft het bedrijf haar CO2-uitstoot met minimaal 49% terug te dringen voor 2030. Forbo begon hier trouwens al jaren terug mee en meldde in 2016 dat het haar CO2-uitstoot met 37,7 procent had weten te reduceren ten opzichte van 2011.

Industrie
Ook de eisen die het Klimaatakkoord stelt aan de industrie wil Forbo graag navolgen (of overtreffen). Op het gebied van efficiëntere processen behaalde Forbo al veel voordeel. Door haar eigen bedrijfsproces tegen het licht te houden en veel energie te besparen in de Marmoleum droogkamers bijvoorbeeld, maar ook door een verduurzaming van de relaties met haar grondstofleveranciers, die werden aangespoord hun eigen bedrijfsprocessen te bekijken en verbeteren.

Daarnaast is Forbo inmiddels volledig overgeschakeld op groene stroom, heeft het zonnepanelen geplaats op haar nieuwe magazijnen en doet het heel veel op het gebied van het gebruik van duurzame en hernieuwbare grondstoffen. Neem bijvoorbeeld het nieuwe Marmoleum Cocoa waarin zelfs restproducten uit een andere industrie (cacao, red.) werden geupcyled.

Klimaatakkoord
Klimaatvoorzitter Ed Nijpels maakte onlangs de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord bekend. In het klimaatakkoord zijn afspraken opgenomen waarop Nederland de CO2-uitstoot met 49% terugdringt in 2030. Dit komt neer op een besparing van 48,7 megaton, oftewel 48,7 miljard kilogram minder broeikasgassen, waarbij de nadruk op CO2 ligt.

Nijpels benadrukte bij de presentatie dat het akkoord alleen kans van slagen heeft als we het met zijn allen doen. Om daaraan toe te voegen: ‘Daarbij presenteer ik geen definitief akkoord als de 49 procent niet door de planbureaus worden gegarandeerd.’

In het akkoord staat ook een hoofdstuk over de gebouwde omgeving. Woningen en gebouwen worden wijk voor wijk verduurzaamd. Dat kan bijvoorbeeld met warmtenetten, helemaal elektrisch, met warmtepompen of met duurzaam gas. Dit wordt lokaal maatwerk. De gemeentes maken daar plannen voor en doen dit in overleg met bewoners. Met een verschuiving in de energiebelasting wordt het gebruik van aardgas ontmoedigd en het gebruik van schone stroom aangemoedigd. Met een nieuw soort lening, de gebouwgebonden financiering, wordt het voor huizenbezitters eenvoudiger om ook maatregelen te nemen. Isoleren moet zo’n 25 procent goedkoper worden. De woningbouwverenigingen krijgen een rol als startmotor. Zij bezitten veel huizen waardoor de verduurzaming grootschalig kan. Dan dalen de kosten en wordt het ook aantrekkelijk voor mensen met een koopwoning.

Daarnaast kent het akkoord een pijler genaamd industrie. Die moet inzetten op efficiëntere processen en efficiënt gebruik van warmte. Ook vervangt schone stroom op termijn fossiele brandstof als energiebron. Daarnaast worden grondstoffen hergebruikt of vervangen door duurzame grondstoffen. Zo wordt de industrie toekomstbestendig.

Ondergrondse opslag
Ondergrondse opslag van CO2 is nodig om in 2030 genoeg CO2 uit de lucht te houden. Dat is meteen een opstap om later CO2 als grondstof te kunnen hergebruiken. De industrie investeert zelf in de ombouw, maar heeft ook een bijdrage van de overheid nodig. Daarmee kan de omschakeling op gang komen zonder dat de fabrieken zich internationaal uit de markt prijzen.

Zie ook www.klimaatakkoord.nl en www.marmoleum.nl/co2neutraalLambrisering in scholen weer helemaal in zwang

Lambrisering in scholen weer helemaal in zwang

Lambrisering in scholen is terug van weggeweest. Waar de trappenhuizen en gangen in zo’n beetje alle scholen aan het begin van de vorige eeuw werden voorzien van een lambrisering van hout of geglazuurde tegeltjes (en daarna uit het zicht verdween in tijden van zakelijkheid en wederopbouw), is het fenomeen nu weer helemaal terug. Forbo Flooring komt dit jaar zelfs met een speciale lijn van het superduurzame Marmoleum in verschillende kleuren die geschikt is om gangen en trapportalen te beschermen tegen beschadiging en vervuiling door schoenen, boekentassen etc.

Maar lambrisering doet meer dan beschermen. Door een slimme kleurkeuze kun je de ruimte groter of juist kleiner laten lijken. Ook kun je de sfeer beïnvloeden door het kiezen van de juiste tint lambrisering. Zo wekt oranje energie op, groen daarentegen is rustgevend. Door met die kleurmogelijkheden te spelen, kan je een onderwijsruimte optimaliseren. Marmoleum wordt daarnaast toegepast door architecten vanwege haar esthetische kwaliteiten. De Marmoleum-lambrisering is 2,5 millimeter dik en kan worden aangebracht op vlakgestuukte wanden. Het product voldoet aan alle strenge brandveiligheidseisen voor scholen. Voor meer info zie hier


onto the wall

Forbo Flooring introduceert nieuwe homogeen vinyl collectie Sphera Evolution

Verrassende vinylvloer geeft rijk en luxueus beeld

Forbo Flooring introduceert deze maand een gloednieuwe homogeen vinyl collectie genaamd Sphera Evolution. De vloer is zeer fraai en bijna niet als traditioneel homogeen vinyl te herkennen. Dit is te danken aan het Forbo designteam dat profiteerde van de ongekende mogelijkheden die de nieuwe hypermoderne Sphera-fabriek in Coevorden haar bood. Neem de vloeren waarin glitter-, goud- of parelmoerdeeltjes zijn verwerkt. Het resultaat is een vloer met ongekende diepte-effecten die door zijn subtiele details een rijk en luxueus beeld geeft dat refereert aan granito, steen of marmer.

Sphera Evolution is net als veel andere Forbo collecties gemaakt om te mixen en matchen. De collectie telt 12 felle uni-kleuren die allemaal een rustige tegenhanger hebben in een donkere en lichte tint (die op hun beurt een detail in zich dragen van de felle uni-kleur). Zo kunnen rustige en opvallende vloeren perfect met elkaar gecombineerd worden binnen één project, bijvoorbeeld om gebieden te accentueren of een route aan te geven. Sphera Evolution mixt en matcht bovendien gemakkelijk met de andere vloerencollecties van Forbo zoals Marmoleum, Allura, Flotex en Coral omdat ze allemaal Forbo’s eigen kleurentaal spreken.

Sphera Evolution is mede door die combinatiemogelijkheden en de sprankelende, frisse uitstraling uitermate geschikt voor segmenten zoals de retail en de hospitality & leisure, maar ook elders waar een bijzondere vloer gewenst is. Overigens is Sphera Evolution net als alle andere homogeen vinyl vloeren ijzersterk en slijtvast en heeft het een zeer lage indrukgevoeligheid (zware dingen zoals een kast laten dus geen deuk achter in de vloer, red.).

Met de introductie van Sphera Evolution is de Sphera collectie compleet. Eerder dit jaar bracht Forbo Sphera Element en Sphera Energetic op de markt. De eerste collectie kenmerkt zich door de herkenbare look van homogeen vinyl in een enorm breed palet aan neutrale en felle kleuren. Sphera Energetic is een bijna uni-vloer die eigentijds is met twee fraaie visuals. Voor veel meer informatie zie http://www.forbo.com/flooring/nl-nl/producten/homogeen-vinyl/sphera-homogeen-vinyl/bmfiwd - anker.

Sphera Evolution 50431-50430-50470

Nieuwe Tessera Cloudscape: alsof je op wolken loopt

Forbo Flooring introduceert deze maand het volledig nieuwe Tessera Cloudscape, een collectie van tapijttegels die bijdraagt aan een ontspannen sfeer op kantoor. De zachte en organische patronen van Tessera Cloudscape zijn geïnspireerd op de voortdurend veranderende wolkenformaties in de lucht boven ons.

Forbo speelt met deze nieuwe collectie in op de zoektocht van veel bedrijven en organisaties naar een hoger niveau van gezondheid, comfort en vitaliteit in de werkomgeving. Saskia Husslage, tapijtspecialist bij Forbo Flooring: 'Door ons stadse binnenleven en de drukte van vandaag de dag riskeren we het contact met de natuur te verliezen. Daarom liet Forbo zich voor Tessera Cloudscape inspireren door de natuur zoals de lucht en de wolken boven ons die er altijd zijn, en brengen we dat ruimtelijke gevoel naar de werkplek.'

De zachte look & feel van Tessera Cloudscape is te danken aan een innovatief poolontwerp met meerdere hoogten dat zorgt voor een kalmerende esthetiek en comfort onder de voeten. De collectie bestaat uit zestien natuurlijke kleurstellingen die het mogelijk maken om frisse en luchtige ruimtes te creëren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan sprekend lichte kleuren met hoge lichtreflectiewaarden (die besparen tevens energie, red.) zoals de Light Airs, maar ook intens donkere tinten zoals de Tessera Thunderbolt.

De nieuwe collectie is verkrijgbaar in tegels van 50 x 50 centimeter die richtingloos gelegd kunnen worden. Tessera Cloudscape mixt & matcht bovendien eenvoudig met andere Forbo-vloeren zoals Tessera Layout en de Allura Flex vinyltegels, en spreekt bovendien dezelfde Forbo-kleurentaal. Dit maakt het samenstellen van een geïntegreerd vloerenplan dat beantwoordt aan de eisen van elke ruimte binnen een werkomgeving ook makkelijk.

Tessera Cloudscape zorgt daarnaast ook voor een rustige werkruimte doordat de tapijttegel de geluidsoverdracht met maar liefst 26 decibel reduceert. Bedrijven of organisaties die de geluidsoverdracht nog verder willen minimaliseren, kunnen bovendien kiezen voor een speciale akoestische softbac-backing (rug van de tegel, red.). Daarnaast bevat Tessera Cloudscape 62% gerecycled materiaal, voldoet het aan de Ska-beoordelingscriteria (duurzaamheidskeurmerk, red.) voor zachte vloerbedekkingen en heeft de vloer een lange levensduur met een standaard fabrieksgarantie van tien jaar.

Voor veel meer info zie www.forbo-flooring.nl/cloudscape .

Forbo met nieuwe Marmoleum Marbled op vakbeurs Facilitair

Forbo met nieuwe Marmoleum Marbled op vakbeurs Facilitair

Forbo Flooring gebruikt de aankomende vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer om haar gloednieuwe en fraaie Marmoleum Marbled collectie te introduceren. De collectie met twee bijzondere nieuwe dessins en 30 ‘verse’ kleuren is niet alleen CO2-neutraal, maar inmiddels ook bijna circulair en daarmee mooi voor binnen en goed voor buiten. Op Forbo’s ‘Bloesembarstand’ - u bent welkom voor een limonade of cocktail gemaakt van bloemen, bladeren en zaden - laat de vloerproducent verder zien voor elke ruimte een geschikte oplossing te hebben - van vloer tot wand - en ook op het gebied van onderhoud en schoonmaak servicegericht te zijn.

Zo presenteert Forbo onder andere Tessera Cloudscape, een collectie van tapijttegels die bijdraagt aan een ontspannen sfeer op kantoor. De zachte en organische patronen van Tessera Cloudscape zijn geïnspireerd op de voortdurend veranderende wolkenformaties in de lucht boven ons. De vloerproducent speelt met de collectie, die onder andere bijdraagt aan een goede akoestiek, in op de zoektocht van veel bedrijven en organisaties naar een hoger niveau van gezondheid, comfort en vitaliteit in de werkomgeving.

Daarnaast showt Forbo haar Coral Welcome schoonloopzones. Die houden tot maar liefst 95 procent van het vuil en vocht tegen volgens onafhankelijk onderzoek van het gerenommeerde onderzoeksbureau TÜV Rheinland. Dit betekent een forse besparing op de schoonmaakkosten, en behoud en bescherming van de rest van de vloeren in het gebouw. De collectie is daarnaast sterk verduurzaamd door gebruik te maken van restafval zoals oude visnetten en gebruikte PET-flessen. Bovendien hebben de designers een scherp oog gehad voor de laatste trends op het gebied van interieur.

Ook voor wand en meubels levert Forbo inmiddels producten zoals Marmoleum Onto the Wall. Deze vorm van lambrisering is bedoeld om de onderkant van gang- en trapportaalmuren in bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg, maar ook de kantooromgeving te beschermen tegen beschadiging en vervuiling door schoenen, rijdende bedden, tassen etc. Daarmee kunnen de onderhoudskosten omlaag omdat strepen op of gaten in de muur verleden tijd zijn. Voor de wand presenteert Forbo verder Bulletin Board, een vrolijk prikbord in kleur naar wens, gemaakt van dezelfde natuurlijke grondstoffen als linoleum. Furniture Linoleum, tenslotte, is geschikt om tafels en stoelen te bekleden, en deze een elegante uitstraling te geven.

De vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer (die dit jaar samenvalt met de NOT) vindt plaats in de Jaarbeurs Utrecht en wordt gehouden van 23 tot en met 25 januari. Forbo is te vinden op stand D11.