Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Perscentrum

In het perscentrum vindt u de persberichten en publicaties van Forbo Flooring. Voor het overzicht van alle berichten, klikt u op Archief - Persberichten. Mocht u vragen hebben of informatie willen aanvragen dan kunt u klikken op Contact.

Hieronder onze meest recente persberichten:


Hip Ibis hotel in teken van beweging en groei

Het nieuwe Ibis Styles Haarlem City Hotel, ontworpen door Insight Vision, ligt aan de sportboulevard in de Noord-Hollandse stad en staat ook helemaal in het teken van sport, beweging, progressie en groei. Zo heeft elke kamer haar eigen sportthema en komt beweging ook heel duidelijk terug in de bar, foyer en het restaurant met bijvoorbeeld racefietsen en roeispanen als muurdecoratie. Op de vloer Forbo Floorings Marmoleum concrete, dat perfect past in het sportieve plaatje, en Allura wood dat sfeer, warmte en gezelligheid geeft aan bijvoorbeeld de loungehoek.

ibis hotel

Forbo en de Duurzaamheidsdoelen VN

Forbo Flooring geeft op dit moment in meer of mindere mate invulling aan elf van de zeventien duurzaamheid doelstellingen die de VN onlangs formuleerde.

Vooral op het gebied van ‘Climate action’ en ‘Good health and well-being’ doet de vloerproducent, die zich laat voorstaan op haar ‘groene’ koers, het goed. Forbo scoorde daarnaast punten op het gebied van ‘Clean water and sanitation’, ‘Affordable and clean energy’, ‘Life below water’, ‘Decent work and economic growth’, ‘Industry innovation and infrastructure’, ‘Sustainable cities and communities’, ‘Life on land’ en ‘Peace, justice and strong institutions’ tenslotte.

Op het gebied van ‘Climate Action’ haalt Forbo punten met haar Environmental Product Declarations (EPD’s) die laten zien hoe duurzaam een product is en worden gecontroleerd door een onafhankelijke en bevoegde instantie. Forbo is tot dusver de enige vloerproducent ter wereld die deze verklaringen voor al haar producten vrijgeeft. Daarnaast heeft het Zaanse bedrijf haar CO2 emissie sterk verminderd over de afgelopen zeven jaar, doet het veel aan en re- en upcycling en afvalinzameling, en produceert het sinds kort volledig CO2 neutraal Marmoleum. Op het gebied van ‘Good health and well-being’ scoort Forbo onder andere met haar Flotex en Marmoleum vloeren omdat die allergie-gerelateerde ziekten als astma bewezen tegengaan. Daarnaast probeert Forbo met haar productie en producten rekening te houden met mensen met een handicap, afwijking of ziekte.

Andere acties waarmee Forbo beantwoordt aan de VN doelstellingen: het bedrijf heeft bij haar jute toeleverancier in Bangladesh gezorgd voor toiletten en schoon stromend water in de huizen van alle medewerkers; Forbo gebruikt voor de productie van Coral schoonloop matten oude afgedankte visnetten en PET-flessen; Forbo doet heel veel aan MVO; Forbo initieert duurzaam transport binnen en buiten haar fabrieken en stimuleert duurzaam vervoer onder haar medewerkers; Forbo werkt zoveel mogelijk met hernieuwbare energie (in de productie van vloeren voor de transportsector ligt het aandeel hernieuwbare energie inmiddels op 100 procent).

Om het duurzame denken ook binnen de organisatie handen en voeten te geven, introduceerde Forbo onlangs haar CHO (Committed to the Health of One)-doelstellingen. Hiermee heeft Forbo, naar eigen zeggen, de gezondheid van het individu – in de meeste brede zin van het woord – tot het absolute speerpunt van haar beleid heeft gemaakt.

vn doelen

Forbo Flooring gaat steeds meer MVO-partnerships aan

Forbo Flooring heeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel staan. Het principe is inmiddels officieel verankerd in het beleid van de vloerproducent (zie ook kader, red.). Een van de manieren waarop dat beleid tot uiting komt, is het aangaan van inhoudelijke samenwerkingsverbanden om bij te dragen aan een gezonde samenleving en gezonde mensen. Een mooi voorbeeld is het nieuwe partnership met het Zaantheater. Daar sponsort Forbo dit jaar ‘Zaans Zilver on Tour’; een theatertournee georganiseerd door het Zaantheater waarmee het geheel gratis langs de Zaanse verpleeg- en verzorgingshuizen trekt met als doel die mensen te bedienen die niet langer zelf naar het theater kunnen. Een gesprek met de sponsor en de gesponsorde.

De ruim 1100 vierkante meter duurzaam Marmoleum en ijzersterk Allura Wood in het restaurant en het foyer van het Zaantheater liggen er mooi en stralend bij. Directeur Angelique Finkers staat tevreden op haar gloednieuwe vloer en is ingenomen met de gift van Forbo, dat de vloer ook voor het theater ontwierp. Ook Forbo is content, zo meldt Udo Weijkamp, directeur Verkoop & Marketing. De vloerproducent steunt het Zaantheater al jaren om een breed en divers spectrum aan inspirerende voorstellingen met toneel, cabaret, dans, opera en muziek te programmeren, en wil de schouwburg nu ook ondersteunen in haar missie om een sociaal-maatschappelijke bijdrage aan de Zaanstreek te leveren en te werken aan een leefbare en sterke regio.

Zo organiseert het Zaantheater heel veel programma’s voor de jeugd om zo al op jonge leeftijd ‘de blik te openen’. Dit heeft geresulteerd in een van de meest uitgebreide jeugdprogrammeringen van Nederland. Om alle jongeren een kans te bieden om van het aanbod te profiteren, worden veel dingen gratis georganiseerd of hanteert het theater zeer lage prijzen.

Cohesie
Daarnaast investeert het theater graag in verbinding en cohesie door mensen bij elkaar te brengen die dat uit zichzelf misschien niet zo snel doen. Een goed voorbeeld zijn voorstellingen naar aanleiding van de vaderschapsdebatten waarin vaders uit verschillende culturen met elkaar in debat gaan over opvoeding.

Ook ouderen die moeilijk of niet meer de schouwburg kunnen komen en ‘alleengaande’ senioren, zijn een speerpunt voor het theater. Zo maakt het Zaantheater, zoals eerder gememoreerd, sinds kort en geheel gratis een tournee langs de Zaanse verpleeg- en verzorgingshuizen. ‘Zaans Zilver on Tour’ bezorgt honderden ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen een heerlijke ochtend of middag. Bijzonder is dat de mensen die op tournee gaan zelf ook ouder zijn. Het project Zaans Zilver begint namelijk met Zaans Zilver on Stage: een open podium voor 60+-ers die vervolgens langs de verpleeg- en verzorgingshuizen trekken.

Ontroerend
Aan de eerste editie in 2015 deden maar liefst 107 artiesten mee. Een feestelijke middag waarbij onder leiding van een professionele regisseur en met professioneel licht en geluid een sprankelende voorstelling werd neergezet die dementerende bewoners deed meezingen en 90+-ers dansen. Finkers: ‘Het is ontroerend om te zien hoe blij bewoners worden van muziek, een beetje aandacht en een mooi optreden.’

De verpleeg- en verzorgingshuizen zijn ook content met de toer die voor hen gratis is. Het Zaantheater en partner FluXus zorgen voor alles: artiesten, pianist, presentator en de techniek. Zo worden de verpleeg- en verzorgingshuizen en hun personeel ook even ontlast.

Voor Forbo Flooring, dat al jaren de kleine zaal van het Zaantheater sponsort, betekent de ‘Zaans Zilver on Tour’-sponsoring een nieuwe stap in haar relatie met de schouwburg. Udo Weijkamp: ‘De sociaal-maatschappelijke richting die het Zaantheater is ingeslagen, spreekt ons zeer aan. Ons succes wordt niet langer alleen bepaald door financiële waarde of winst, maar ook door sociale en ecologische waarden. Met onze vloeren - die in veel verpleeg - en ouderenhuizen liggen - willen we de bewoners ook dienen en helpen. Bijvoorbeeld doordat ze bijdragen aan een prettige akoestiek, veiligheid en een goed binnenklimaat.’ Ook wil Forbo, dat diep geworteld is in de Zaanstreek, graag haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een prettig leefklimaat in de regio waar heel veel van haar werknemers wonen en leven.

Dromen
Overigens doet de vloerproducent nog meer aan sponsoring en MVO. Zo levert het bedrijf om niet vloeren aan de Ronald McDonald-huizen en steunt het bedrijf organisaties als de Voedselbank en Habitat for Humanity. Sinds kort sponsort Forbo daarnaast Carré.

Duurzame relaties met afnemers, leveranciers en de omgeving in de breedste zin van het woord zijn daarbij uitgangspunt voor de vloerproducent. Forbo vindt namelijk dat iedereen recht heeft op een mooie, gezonde, frisse en inspirerende ruimte om in te wonen, werken, leren en leven. Dit doet het bedrijf door duurzaam te produceren, maar ook door allerlei andere positieve initiatieven, van groot tot heel klein.

Neem bijvoorbeeld Forbo’s steun aan de landelijke basisscholen met het geven van masterclasses linosnedes (gutsen, red.). Door deze masterclasses en het ter beschikking stellen van lesmaterialen, hoopt Forbo de creativiteit en individuele expressie van de kinderen samen met de school te bevorderen. De resultaten van dit ‘Ode aan de lino’- initiatief, te weten de kunstwerken van de leerlingen, hingen dit jaar tentoon in het Grid in Groningen.

Dit proces van ‘duurzaam organiseren’, zoals Weijkamp het zelf noemt, vergt niet alleen denk- en daadkracht, maar ook de durf om te blijven dromen, zelfs als het economisch misschien even tegenzit.

Primeur UV-CareShield in OLVG groot succes

Forbo Flooring en Duofort introduceren razendsnelle toplaaghersteller Marmoleum

De eerste toepassing van het nieuwe product UV-CareShield in het OLVG-west ziekenhuis in Amsterdam is een groot succes geworden. Het nieuwe product dat Forbo Flooring ontwikkelde in samenwerking met haar schoonmaakpartner Duofort herstelt de toplaag van een Marmoleumvloer in een mum van tijd na beschadiging. Hierdoor kon de ruimte in het OLVG, maar straks ook de vertrekhal op het vliegveld, de school, het restaurant, het hotel, het kantoor of de winkel heel snel (12 uur later, volgens Forbo, red.) al weer in gebruik worden genomen. Volgens Hans Zandbergen, 1e medewerker afdeling Technisch Onderhoud, Vastgoed en Zorgtechnologie van het OLVG, werd er na de operatie regelmatig gevraagd of ‘we de vloer hadden vervangen.’

In het OLVG werden naast de gangen ook de patiëntenkamers en afdelingsruimten gedaan tijdens een eerder geplande verhuizing van enkele afdelingen. Zandbergen is niet over een nacht ijs gegaan en liet eerst een proef doen om te kijken of de nieuwe toplaag bestand was tegen desinfectiemiddelen waarin alcohol is verwerkt. Volgens Zandbergen zorgt UV-CareShield weer voor een mooie matte vloer ‘wat een betere uitstraling heeft dan dat glimmende’. Daarnaast zijn er efficiency- en kostenvoordelen. Zandbergen bevestigd dat deze manier van bescherming een reductie oplevert van dagelijks onderhoud en schoonmaakwerkzaamheden. Bovendien is het traditionele periodieke onderhoud (strippen en in de was zetten, red.) niet langer nodig. Zandbergen was verder goed te spreken over de samenwerking met Forbo en Duofort.

Topshield 2
Zeker in ziekenhuisomgevingen als die van het OLVG, maar ook op scholen, andere openbare gebouwen, grote kantoren, hotels en winkels is de vloer onderhevig aan slijtage. Om dat probleem te ondervangen, heeft Forbo Flooring in het verleden met Topshield 2 een toplaag voor Marmoleum ontwikkeld die maximaal beschermt tegen intensief gebruik. Toch zijn er soms omstandigheden - het binnenlopen van vuil, glasresten etc - die ervoor zorgen dat de vloer beschadigd wordt en hersteld moeten worden.

Daarom besloot Forbo op zoek te gaan naar een nieuwe oplossing en die werd gevonden in UV-CareShield. Piet Looijen, productline manager linoleum bij Forbo: ‘UV-CareShield zorgt ervoor zorgt dat de vloer heel snel hersteld kan worden door het speciaal ontwikkelde UV uithardingsproces’. Met UV-CareShield wordt een sterke nieuwe toplaag - heavy duty coating - aangebracht, die uitstekend beschermt tegen vuil en vlekken, de vloer er prachtig uit laat zien en makkelijk te reinigen is. Door de enorme tijdswinst - na 12 uur kan de ruimte weer in gebruik worden genomen - is deze behandeling uitermate geschikt voor plekken die niet lang beschikbaar zijn voor onderhoud of herstel.

Droog
Na het aanbrengen van UV-CareShield is de Marmoleum-vloer weer in topconditie, aldus Looijen. ‘Dan is het zaak om de vloer ook in goede conditie te houden. Het door Forbo geadviseerde schema voor vloerverzorging is eenvoudig: het Marmoleum blijft het mooist door het frequent droog te reinigen. Dit gaat het beste met een goede stofwis- of lijmdoek. Hiermee wordt al het losliggende vuil verwijderd waarna de vlekken kunnen worden weggehaald met een vochtige (vlak)mop.’


uv careshield

Forbo Flooring introduceert nieuwe homogeen vinyl collectie Sphera Evolution

Verrassende vinylvloer geeft rijk en luxueus beeld

Forbo Flooring introduceert deze maand een gloednieuwe homogeen vinyl collectie genaamd Sphera Evolution. De vloer is zeer fraai en bijna niet als traditioneel homogeen vinyl te herkennen. Dit is te danken aan het Forbo designteam dat profiteerde van de ongekende mogelijkheden die de nieuwe hypermoderne Sphera-fabriek in Coevorden haar bood. Neem de vloeren waarin glitter-, goud- of parelmoerdeeltjes zijn verwerkt. Het resultaat is een vloer met ongekende diepte-effecten die door zijn subtiele details een rijk en luxueus beeld geeft dat refereert aan granito, steen of marmer.

Sphera Evolution is net als veel andere Forbo collecties gemaakt om te mixen en matchen. De collectie telt 12 felle uni-kleuren die allemaal een rustige tegenhanger hebben in een donkere en lichte tint (die op hun beurt een detail in zich dragen van de felle uni-kleur). Zo kunnen rustige en opvallende vloeren perfect met elkaar gecombineerd worden binnen één project, bijvoorbeeld om gebieden te accentueren of een route aan te geven. Sphera Evolution mixt en matcht bovendien gemakkelijk met de andere vloerencollecties van Forbo zoals Marmoleum, Allura, Flotex en Coral omdat ze allemaal Forbo’s eigen kleurentaal spreken.

Sphera Evolution is mede door die combinatiemogelijkheden en de sprankelende, frisse uitstraling uitermate geschikt voor segmenten zoals de retail en de hospitality & leisure, maar ook elders waar een bijzondere vloer gewenst is. Overigens is Sphera Evolution net als alle andere homogeen vinyl vloeren ijzersterk en slijtvast en heeft het een zeer lage indrukgevoeligheid (zware dingen zoals een kast laten dus geen deuk achter in de vloer, red.).

Met de introductie van Sphera Evolution is de Sphera collectie compleet. Eerder dit jaar bracht Forbo Sphera Element en Sphera Energetic op de markt. De eerste collectie kenmerkt zich door de herkenbare look van homogeen vinyl in een enorm breed palet aan neutrale en felle kleuren. Sphera Energetic is een bijna uni-vloer die eigentijds is met twee fraaie visuals. Voor veel meer informatie zie http://www.forbo.com/flooring/nl-nl/producten/homogeen-vinyl/sphera-homogeen-vinyl/bmfiwd - anker.

Sphera Evolution 50431-50430-50470

Nu ook Red Dot Award Marmoleum Cocoa

Na de iF Design Award in maart heeft Forbo Flooring nu ook een Red Dot Award gewonnen voor haar innovatieve Marmoleum Cocoa collectie. Daarnaast kreeg Forbo een Red Dot Award voor Marmoleum Slate, dat net als Cocoa deel uitmaakt van de nieuwe Marmoleum Solid collectie. Zowel de Red Dot als de iF Design Award zijn vooraanstaande prijzen op het gebied van design en kennen hun oorsprong in Duitsland. Jaarlijks sturen duizenden bedrijven van heel groot tot heel klein een ontwerp in hopend op een onderscheiding.

Het nieuwe Marmoleum Cocoa is een collectie die het duurzame karakter van Marmoleum benadrukt. Aan Marmoleum - gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, pijnhars, houtmeel, kalk en kleurrijke pigmenten - zijn de gemalen schillen van de cacaoboon toegevoegd. Dit ‘geupcyclede’ restproduct van de cacao-industrie geeft high-lights aan de overigens rustige, ingetogen uni-uitstraling van de collectie. De vloer wordt volledig CO₂-neutraal geproduceerd.

Marmoleum Slate is een vloer met reliëf geïnspireerd op de natuurlijke textuur van steen. Het resultaat is een oppervlak dat de tijdloze esthetiek van steen met de warmte van linoleum combineert.

Flotex Zero Emission: kampioen binnenklimaat

Forbo Flooring laat met de introductie van Flotex Zero Emission opnieuw zien dat het de gezondheid van de gebruikers van haar vloeren en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Vanaf nu garandeert de vloerproducent dat alle non-print Flotex textielvloeren een zogenaamde nul emissie hebben en dus geen vluchtige stoffen meer uitstoten na installatie met mogelijk negatieve gevolgen voor de mensen die erop werken, leven of recreëren. Hiermee is Forbo uniek binnen de markt en garandeert het een gezond binnenklimaat.

Flotex is een ijzersterke, high-tech vloerbedekking die oogt als tapijt en warm en comfortabel aanvoelt, maar zonder de (onhygiënische) nadelen van een zachte vloer. Zoals een honingbij pollen verzamelt met haar harige pootjes, vangt Flotex met haar 80 miljoen vezels per vierkante meter fijnstof, huisstofmijt en allergenen die vervolgens eenvoudig opgezogen kunnen worden. Daarnaast kan Flotex gemakkelijk en heel diep nat gereinigd worden. Flotex ontving onder andere het Seal of Approval op van de British Allergy Foundation.

Bovendien kent de veerkrachtige, duurzame vloer (meer dan 67 procent gerecycled materiaal nu, maar dit aandeel groeit bijna elke week) superieure antislip eigenschappen en akoestische kwaliteiten.

Voor meer informatie, inspiratie en beelden zie de Flotex pagina .

flotex

IF Design Award voor nieuwe Marmoleum Cocoa

Forbo Flooring heeft de iF Design Award gewonnen voor haar gloednieuwe Marmoleum Cocoa collectie en is zeer verheugd met de prestigieuze prijs, die niet heel vaak wordt toegekend aan een vloer. In totaal sturen jaarlijks ruim 5000 bedrijven een ontwerp in waaronder bekende namen als Ferrari, Braun en IBM. De iF (afkorting voor Industrie Forum, red.) Design Awards zijn een Duits initiatief dat in 1953 werd opgestart om aandacht te vragen voor mooi ontworpen industriële producten.

Het nieuwe Marmoleum Cocoa is een collectie die het karakter van Marmoleum benadrukt. Aan Marmoleum - gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, pijnhars, houtmeel, kalk en kleurrijke pigmenten - zijn de gemalen schillen van de cacaoboon toegevoegd. Dit restproduct van de cacao-industrie (die net als Forbo al meer dan 100 jaar in de Zaanstreek huist) geeft high-lights aan de overigens rustige, ingetogen uni- uitstraling van de collectie. De vloer wordt daarnaast volledig CO₂-neutraal geproduceerd.

Forbo Flooring introduceert eenvoudig te installeren en modulaire entreetegel

Nieuwe Coral Click: schoonloopsysteem in handomdraai

Forbo Flooring introduceert deze maand Coral Click, een eenvoudig te installeren, modulaire entreetegel met een pvc-basis. Met het kliksysteem leg je in een handomdraai een schoonloopmat in de grootte naar wens, zo op je bestaande vloer. Coral Click is ijzersterk, heeft een extra vuil- en vochtopslag en houdt daarmee het grootste deel van het vocht en vuil buiten. Dit betekent schone en droge vloeren, en een besparing op de schoonmaaktijd. Bovendien wordt de levensduur van uw andere vloeren aanzienlijk verlengd omdat deze beter beschermd worden tegen bijvoorbeeld zand, glasresten etc. Ook voorkomt u glijpartijen op regenachtige dagen en worden schadelijke stoffen als allergenen en fijnstof niet langer binnengelopen.

De nieuwe Coral Click collectie is bovendien fraai en combineert gemakkelijk met achterliggende vloeren zoals linoleum, pvc, steen, tapijt of hout. Met deze introductie is Forbo Floorings portfolio aan entreesystemen compleet. Coral Click vormt - zowel qua beloopbaarheid als installatiegemak - de perfecte stap tussen de textiele Coralmatten en de robuuste Nuway profielmatten van Forbo.

Coral Click past met haar optionele Coral Brush inlages (met verdieping in de robuuste pvc rug voor extra vocht- en vuilopname en sterke borstelharen, red.) ook in veel belopen entrees. Forbo levert daarnaast een Coral Click variant die buiten toegepast kan worden. De open structuur zorgt er voor dat vocht eenvoudig door de mat heen zakt en de pvc-basis schraapt het vuil van de schoenzolen. Buiten beginnen met een entreesysteem, is soms raadzaam omdat een ideale entreezone minimaal zes meter lang is. Met die lengte zet de bezoeker genoeg stappen om het entreesysteem haar werk te laten doen zoals vuil afschrapen en vocht opnemen (ook als bezoekers hun schoenen niet afvegen bij binnenkomst). Coral Click is overigens ook makkelijk te combineren met een normale Coral textielmat.

Voor veel meer info klik hier

Succesvolle Lino-expositie voor Michiel van Nieuwland

Succesvolle Lino expositie voor Michiel van Nieuwland

Is linoleum alleen thuis op de vloer? Zeker niet. Het natuurlijke materiaal kent nog diverse andere toepassingen. Ook kunstenaars weten er wel raad mee.

De zeer fraaie linoleumsnede 'Cloud Nine' van kunstenaar Michiel van Nieuwland - ook designer bij Forbo Flooring - was een van de fraaie werken die onlangs te zien was op zijn solotentoonstelling 'Cuando cavo un hoyo, levanto una colina' in Granada. Michiel keerde daarmee terug naar een plek waar hij 30 jaar geleden studeerde en die hem duidelijk beïnvloedde als kunstenaar.
Het verhaal van Michiel verscheen dit najaar in het blad Grafiekwereld.

Naast autonoom kunstenaar is Michiel van Nieuwland verantwoordelijk voor de Ontwerpservice die Forbo aanbiedt aan haar projectklanten.

michiel lino

Forbo op Vakbeurs Facilitair 24-26 januari

Forbo op Vakbeurs Facilitair 24-26 januari

Forbo Flooring presenteert zich op de vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer van op 24, 25 en 26 januari met haar nieuwste Marmoleum collecties, die sinds kort meer dan CO2 neutraal zijn. Dat betekent dat er tijdens de levenscyclus van de duurzame vloer (van grondstof tot de eindfase van re- en upcycling) meer CO2 wordt opgeslagen dan dat er nodig was om het Marmoleum te maken. Daarmee draagt de nieuwste generatie Marmoleum bij aan een betere, gezondere en duurzamere wereld en lost Forbo haar motto's 'Creating a better environment' en 'Committed to the health of one' verder in.

Daarnaast laat Forbo onder andere zien hoe makkelijk een Flotex vloer te reinigen is. Flotex is een ijzersterke, duurzame, high-tech vloerbedekking die oogt als tapijt en warm en comfortabel aanvoelt, maar zonder de (onhygiënische) nadelen van een zachte vloer. Zoals een honingbij pollen verzamelt met haar harige pootjes, vangt Flotex met haar 80 miljoen vezels per vierkante meter fijnstof, huisstofmijt en allergenen die vervolgens eenvoudig opgezogen kunnen worden. Daarnaast kan Flotex eenvoudig en heel diep nat gereinigd worden. Flotex kreeg onder andere het Seal of Approval van de British Allergy Foundation

De stand van Forbo is te zien in hal 1 stand G3. Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer, Jaarbeurs Utrecht, 24, 25 en 26 januari.

Marmoleum Cocoa 3584-3581-3370

Tessera Layout/Outline is vanaf nu Cradle to Cradle

Tessera Layout/Outline is vanaf nu Cradle to Cradle

De Tessera Layout/Outline tapijtcollectie beschikt vanaf nu over het Cradle to Cradle certificaat. Daarmee is de vloer van Forbo Flooring die eerder internationale erkenning kreeg met BREEAM, KSA, GUT en LEED het duurzaamste alternatief op het gebied van textielvloeren.

Zo bestaan de garens van de Tessera tapijttegels voor maar liefst 58% uit gerecyclede visnetten en petflessen. Ook voor de achterkant van de tegel wordt grotendeels gerecycled materiaal gebruikt en extreem weinig van de gebruikelijke bitumen. Tessera wordt verder geproduceerd met 100% groene elektriciteit en de fabriek is geaccrediteerd met de ‘groene’ SA8000-certificering.

Het Tessera tapijt is mede zo duurzaam geworden omdat Forbo bij de ontwikkeling van nieuwe producten werkt met Life Cycle Assessments (LCA’s). Deze holistische kijk op de milieueffecten van een product zorgt voor een zeer bewuste analyse van alle facetten van een product, van de totstandkoming tot het eindstadium van up- of recycling. Met die inzichten kunnen de milieuprestaties optimaal verbeterd worden.

Tessera tapijttegels worden vanwege hun comfort, akoestiek, design, onderhoudsgemak en slijtvastheid veel gebruikt in de kantooromgeving, winkels en de hospitality & leisure branche. Tessera mixt en matcht bovendien gemakkelijk met de andere vloerencollecties van Forbo zoals Marmoleum, Allura, Flotex en Coral omdat ze allemaal Forbo’s eigen kleurentaal spreken. Zo kunnen verschillende vloeren perfect met elkaar gecombineerd worden binnen één project, bijvoorbeeld om gebieden te accentueren of een route aan te geven. Klik hier voor meer informatie

Forbo presenteert mogelijkheden Furniture linoleum tijdens DDW

‘LINOLEUM, A DIFFERENT DIMENSION’: vlak materiaal komt tot leven

Van vloer, tot tafelblad tot… lamp. Forbo laat in een expositie tijdens Dutch Design Week (DDW) Eindhoven zien wat mogelijk is met het vlakke en flexibele linoleum. Van 21 tot en met 29 oktober 2017 kan iedereen zich in designpodium De Kazerne laten verrassen door nieuwe én historische ontwerpen met Furniture linoleum en Bulletin Board.

Het oudste ontwerp dat is opgenomen in de expositie is van de hand van de Finse ontwerper Alvar Aalto, linoleumfan van het eerste uur. Zijn kruk, de Stool E60, was in 1933 al bekleed met linoleum. Exotischer zijn toepassingen waarin het materiaal is gebogen tot 3D-producten, zoals de set bureau-accessoires van Daphna Laurens of het bankje ontworpen door Studio Kolk & Kusters. In drie ruimtes van designpodium De Kazerne in Eindhoven kunnen bezoekers zich laten inspireren door dertig heel verschillende toepassingen van Furniture linoleum én Bulletin Board.

De expositie is samengesteld en vormgegeven door Marijke Griffioen en Thomas Eurlings. Griffioen, ontwerper bij Forbo: ‘In samenwerking met internationale ontwerpopleidingen vraag ik studenten te experimenteren met Furniture linoleum en Bulletin board. Dat levert mooie oplossingen waarin zichtbaar wordt dat er veel meer mogelijk dan een toepassing in het platte vlak. Door deze grote diversiteit aan verschijningsvormen van Furniture linoleum én Bulletin Board samen te brengen inspireert dit mogelijk tot nieuwe toepassingen.’ Thomas Eurlings, naast zijn werk als zelfstandig ontwerper betrokken bij ontwerp en uitstraling van Forbo: ‘Het is bijzonder om te zien hoe ontwerpers van een 2D-materiaal een 3D-product maken. Alle gekozen ontwerpen zijn én mooi maar vertellen ook een verhaal, dat was het uitgangspunt.’

Furniture linoleum zit, door toepassing op kasten, tafels en deuren, ‘dichter op de huid’. ‘We komen er simpelweg vaker mee in contact dan het linoleum dat op de vloer ligt’, zegt Griffioen. Het is gemaakt van dezelfde natuurlijke ingrediënten maar flexibeler doordat in de rug papier is verwerkt in plaats van jute. Toch is de toepassing bijna altijd vlak. Bulletin Board wordt gebruikt als prikwand (op muur of in scheidingswanden), in de zorg, op scholen en in kantoren.

Forbo Flooring Systems - onderdeel van de Zwitserse Forbo Group - is producent van vloerbedekkingen in vinyl, textiel en linoleum. De linoleumproducten worden gemaakt in Assendelft en Kirkcaldy (Schotland). Marmoleum is de merknaam van het linoleum van Forbo. Linoleum bestaat uit natuurlijke ingrediënten: lijnolie, hars, houtmeel, kalksteen en pigmenten, vermengd tot granulaat. Dit materiaal wordt verwarmd en verwerkt tot bekleding op jute of papier. Al het productieafval wordt intern gerecycled.

Forbo & DDW
Dutch Design Week Eindhoven is al 16 jaar het toonaangevende evenement op het gebied van (product)ontwerp. Studenten tonen hun afstudeerwerk in de Graduation Show van Design Academy Eindhoven en in de stad openen ontwerpers hun deuren 9 dagen lang voor het publiek. Forbo presenteert dit jaar op drie plekken in de stad. Naast ‘LINOLEUM, A DIFFERENT DIMENSION’ in De Kazerne, presenteert Forbo in het Klokgebouw op Strijp-S de magische kant van Marmoleum. Linda Nieuwstad maakte er manshoge bloemen van. In Broeinest, dé materialenbibliotheek en ontmoetingsplek voor (interieur)architecten en ontwerpers in Eindhoven, toont Forbo in ‘Matter Revealed’ samen met ontwerpduo RAW Color het nieuwe en duurzame product Marmoleum Cocoa. In de CO2-neutraal geproduceerde vloerbekleding zijn de gemalen schillen van de cacaoboon, een restproduct uit de Zaanstreek, verwerkt.


De expositie is te bezichtigen bij de Kazerne in Eindhoven.
Kazerne
Paradijslaan 2-8
5611 KN Eindhoven

Datum: 21 Okt. 2017 — 29 Okt. 2017
Tijd: 11:00 - 20:00

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie, beeldmateriaal en het aanvragen van interviews, kunt u contact opnemen met Thomas Eurlings: +31650524235 / thomas.eurlings@forbo.com
Beeldmateriaal is tevens te downloaden met de volgende link:
https://www.dropbox.com/sh/r7s2al4959vjadp/AACS3rYF_p1wazQ9t6WM6zsia?dl=0

Forbo met bloemrijke Japanse tuin op DDW

Forbo met bloemrijke Japanse tuin op DDW

Forbo Flooring is tijdens de aankomende Dutch Design Week (DDW,20-29 oktober) op maar liefst drie plekken aanwezig. In het Klokgebouw heeft Forbo een alternatieve Japanse tuin ingericht, gemaakt van linoleum en haar natuurlijke ingrediënten. De ambachtelijke en ‘larger than life’ bloemen van de bekende bloemontwerpster Linda Nieuwstad - voor de gelegenheid vlasbloemen gemaakt van linoleum - sieren de vijver.

Ook in het Broeinest linoleum. Daar showt Forbo het nieuwe Marmoleum Cocoa, een collectie die het duurzame karakter van Marmoleum benadrukt. Aan Marmoleum - gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, pijnhars, houtmeel, kalk en kleurrijke pigmenten - zijn de gemalen schillen van de cacaoboon toegevoegd. Dit ‘geupcyclede’ restproduct van de cacao-industrie (die net als Forbo al meer dan 100 jaar in de Zaanstreek huist) geeft high-lights aan de overigens rustige, ingetogen uni-uitstraling van de collectie. De vloer wordt volledig CO₂-neutraal geproduceerd.

In de Kazerne, tenslotte, heeft de designafdeling van Forbo Flooring een tentoonstelling vormgegeven met innovatieve, aantrekkelijke prototypen en ontwerpen waarin Furniture linoleum is toegepast. Daar staan internationaal gerenommeerde meubelfabrikanten als het Finse Artek (die al sinds 1933 krukjes met linoleum bekleden) en Ahrend, gevestigde designers als Daphna Laurens, Kustaa Saksi, Maarten Kolk & Guus Kusters, en veelbelovende beginnende ontwerpers als Stefano Sabatè, Kim van Nispen, Tobias Brunner en Albert Lieuwe Bouwman.

De Kazerne-tentoonstelling bestaat uit totaal drie ruimtes en heeft ‘verwondering’ als thema. Forbo hoopt dat de flexibiliteit van het duurzame en kwalitatief hoogwaardige Furniture linoleum hiermee optimaal tot zijn recht komt en belooft een inspirerende beleving voor de architect, de ontwerper, maar ook voor de meubelindustrie, de eindgebruiker en de toevallige toeschouwer.

vlasbloemddw

Forbo gaat verder vergroenen

Forbo wil haar productie, denk- en werkwijze verder verduurzamen in 2017. Dat valt te lezen in het VGWM-jaarverslag 2016, dat onlangs werd gepresenteerd. Het online boekwerk kijkt terug op de prestaties op het gebied van veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu in 2016 en bevat tevens de doelstellingen voor 2017.

Zo staan er in het kader van Forbo’s energie efficiencyplan de volgende projecten op stapel: het vervangen van de oude direct gestookte ‘gasheaters’ in de MGP (Magazijn Gereed Product), het verbeteren van de isolatie in de mengerij, het implementeren van een online monitoring systeem voor elektriciteit als pilot voor een kalanderlijn en een optimalisatiestudie naar het droogproces.

Verder gaat Forbo haar CO₂ emissie reduceren door minder gas te verbruiken. Ook de gemiddelde koolstofdioxide (CO₂) uitstoot per gereden kilometer van Forbo’s wagenpark moet met 5% gereduceerd worden in 2017 ten opzichte van 2016. Forbo is dit jaar daarnaast begonnen met het terughalen van snijrestanten vinyl. Dit doet het bedrijf al veel langer met Marmoleum.

Tenslotte introduceerde Forbo in 2017 het milieu dashboard, een interne kwartaalpublicatie, bedoeld om de bewustwording op het gebied van duurzaamheid onder het personeel te verhogen. Ook zal de Greenwalk, waarbij de werknemers zelf kijken hoe ze duurzamer kunnen werken, verder worden uitgerold in 2017.

Voor meer info zie http://www.forbo.com/flooring/nl-nl/over-ons/vgwm-jaarverslag/p8m3gq.