Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Nieuws

Op deze nieuwspagina vind je de persberichten en publicaties van Forbo Flooring. Wil je altijd op de hoogte zijn van onze nieuwe collecties? Schrijf je dan in voor onzenieuwsbrief


Onderzoek: Duurzamer leven blijkt geen prioriteit voor driekwart van Nederlanders

Duurzamer leven blijkt geen prioriteit voor driekwart van Nederlanders, of zij weten niet hoe

Te midden van de overvloed aan niet-zo-groene producten en de opkomst van duurzamere opties, kan het lastig zijn om te kiezen. En laten we eerlijk zijn, is dat ‘milieuvriendelijke’ label wel echt te vertrouwen? Als Nederlanders raken we steeds meer verdwaald in het groene doolhof van keuzes. Kortom, keuzestress.

Uit onderzoek* van Forbo Flooring Systems blijkt dat 69 procent van de Nederlanders het moeilijk vindt om milieuvriendelijke producten te herkennen. Toch vinden zij het aanbod hiervan belangrijk. Zo vindt 85 procent dat ieder bedrijf duurzamere productopties moet aanbieden.

Forbo Flooring Systems deelt drie belangrijke inzichten over duurzaam consumeren en leven:

1. We voelen ons niet verantwoordelijk
Klimaatverandering is vandaag de dag een vast onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Meer dan een derde van de Nederlanders (38%) maakt zich dan ook zorgen over het klimaat, maar voelt zich niet direct verantwoordelijk. Dat kan betekenen dat mensen zich niet persoonlijk betrokken voelen bij het aanpakken van klimaatproblemen of denken dat individuele acties weinig impact hebben op grote schaal. Toch is dit bewustzijn nodig om gezamenlijk te verduurzamen, en het begint al bij iedereen thuis. Hoewel deze taak soms overweldigend lijkt, zijn er al kleine stappen die je kunt zetten. Door afval te scheiden of kleding te verkopen in plaats van weg te gooien kun je al een positieve verandering teweegbrengen.

2. Recyclen moet eenvoudiger
Nederlanders lijken wel steeds meer duurzamere keuzes te maken in hun dagelijks leven. Of het nu gaat om minder vlees eten, het inzamelen van blikjes of het scheiden van afval. Opvallend genoeg voelt toch driekwart van de bevolking (74%) niet de behoefte om duurzamer te leven, of weten ze simpelweg niet hoe dat moet? Een kwart van de Nederlanders (26%) wil wel degelijk duurzamer leven, maar worstelt met de praktische invulling. Zo zou 72 procent vaker recyclen als het eenvoudiger wordt gemaakt. Bovendien heeft 69 procent moeite met het herkennen van duurzame producten. Er is dus nog werk aan de winkel om duurzaamheid voor iedereen haalbaar en herkenbaar te maken.

3. Niet-duurzaam gedrag bespreekbaar maken
Duurzamer leven gaat niet alleen om zelf betere keuzes maken, maar ook om anderen aan te moedigen hetzelfde te doen. Toch aarzelen we vaak om anderen echt aan te spreken op hun gedrag. Dit taboe moet doorbroken worden samen met het gevoel van ‘je neus niet in andermans zaken steken’. Zo durft 43 procent van de Nederlanders mensen in hun omgeving niet aan te spreken als ze niet duurzaam leven. Vooral in het Oosten van Nederland ervaart 61 procent dit dilemma, in vergelijking met 48 procent in de Randstad (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag).

"De ambitie om duurzamer te consumeren is een goed streven, maar in het dagelijks leven kan het een uitdaging zijn. Er zijn genoeg duurzame opties, maar hoe weet je zeker of je écht de juiste keuze maakt? Bedrijven kunnen hierbij helpen door bijvoorbeeld gedetailleerde, en door onafhankelijke specialisten gecontroleerde, productinformatie te bieden en actief kennis te delen over de duurzaamheid van hun producten. Hoe meer we als consumenten weten, hoe bewuster we keuzes kunnen maken voor een groenere wereld”, aldus Karen Mulder, Marketing Manager bij Forbo Flooring Systems.

*Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van Forbo Flooring Systems onder 1.248 Nederlanders.


Lees hier alles over de duurzaamheidsstrategie van Forbo

Forbo Flooring sustainability strategy

Forbo Flooring en Dezeen dagen jong talent uit met Design Challenge

Forbo Flooring en Dezeen dagen jong talent uit met Design Challenge

Het internationale Dezeen design magazine en Forbo Flooring dagen jonge architecten en ontwerpers uit om hun designtalent te laten zien. In de ‘Marmoleum Design Challenge’ krijgen zij de opdracht een oppervlak te ontwerpen voor een kleine ruimte. Een vakjury beoordeelt de internationale inzendingen aan de hand van de impact van het ontwerp op welzijn en rust in bijvoorbeeld scholen, kantoren of ziekenhuizen. De winnaar ontvangt een geldprijs en het ontwerp wordt gerealiseerd en tentoongesteld bij Forbo Flooring in Assendelft.

Wereldtalent
De design challenge staat tot 30 april 2024 open voor deelnemers van over de hele wereld. Iedereen die werkzaam of studerend is (ouder dan 18 jaar) in de architectuur- of designsector kan deelnemen. De winnaar wordt uitgenodigd om de geldprijs van £5000 (5000 Engelse Ponden, zo'n 5800 Euro) en het ontwerp persoonlijk in ontvangst te nemen tijdens een evenement bij Forbo Flooring in Nederland. In mei wordt door beide partijen een shortlist bekendgemaakt van de beste ideeën en in juni wordt onthuld welke architect of ontwerper de prijs in de wacht sleept.

Gebruik Marmoleum
Deelnemers staan voor de uitdaging om met Marmoleum een interieurruimte van tien vierkante meter te ontwerpen die het welzijn bevordert. Hierbij wordt verwacht dat ze een gezonde omgeving creëren waar mensen met plezier kunnen spelen, leren, werken, herstellen of genezen.

Marmoleum is een linoleumvloer van Forbo Flooring die is gemaakt van natuurlijke grondstoffen, waaronder lijnolie uit vlaszaden, houtmeel, kalksteen, dennenhars en jutevezels. Daardoor is het van cradle-to-gate klimaatpositief, zonder compensatie. Dit komt doordat de hoeveelheid geabsorbeerde CO2 door de gebruikte biogebaseerde materialen hoger is dan de hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten tijdens de productie.

Toonaangevende vakjury
Een jury van toonaangevende experts en designprofessionals beoordeelt de inzendingen waaronder interieurontwerpster Ilse Crawford, HOK senior interieurontwerper Christine Vandover, één van de medeoprichters van Studiopepe, Forbo Flooring's senior ontwerper Marmoleum Tamar Gaylord en Dezeen’s redactiedirecteur Max Fraser. De jury is op zoek naar innovatieve en uitvoerbare ideeën die worden beoordeeld aan de hand van de volgende criteria:

• Sterkte van het algemene idee
• Esthetiek
• Functionaliteit en bruikbaarheid
• Originaliteit
• Positieve invloed op het welzijn van de gebruiker
• Gebruik van Marmoleum

Meer informatie over deelname, inclusief de volledige briefing en regels

Als je vragen hebt over deze Design Challenge, stuur ze dan naar forbo@dezeen.com.

Marmoleum Design Challenge

Forbo Flooring behaalt klimaatpositieve certificering

Forbo Flooring behaalt klimaatpositieve certificering

Het is vandaag, 7 september, Nationale Grondstoffendag, een dag waarop er aandacht wordt besteed aan het hergebruik van grondstoffen, recycling en afvalvermindering. Forbo Flooring zet de volgende stap richting circulair ondernemen: de vloerenspecialist ontving een onafhankelijke milieuproductverklaring voor hun klimaatpositieve productie van Marmoleum.

Dit betekent dat het bedrijf meer CO2 verwijdert dan dat er tijdens de productie wordt uitgestoten. Elke vierkante meter Marmoleum haalt 446 gram CO2 uit de lucht. Dit is getoetst door het onafhankelijke instituut UL Environment.

De registratie voor klimaatpositieve Marmoleum vloeren met diktes van 2,0 en 2,5 millimeter is het resultaat van de ‘cradle-to-gate’ maatregelen van Forbo Flooring in zowel de productie als de bedrijfsvoering. De maatregelen omvatten onder andere het recyclen van snijrestanten en materiaal aan het einde van de levensduur, evenals efficiënt(e) energieverbruik en logistieke processen.

Materialenpaspoort
Sinds 10 jaar laat Forbo Flooring de milieu-impact van zijn vloeren toetsen door UL Environment, een wereldwijd bedrijf dat is gespecialiseerd in milieubeoordelingen en certificeringen. Deze toetsing wordt geregistreerd in een Environmental Product Declaration (EPD), met gedetailleerde informatie over de milieuprestaties van een product gedurende zijn gehele levenscyclus, productiemethoden, grondstoffengebruik en de gezondheidsimpact.

Forbo Flooring draagt op deze manier bij aan het groeiende gebruik van het materialenpaspoort voor duurzaam bouwen. De EPD-registratie helpt belanghebbenden in de bouwsector om beslissingen te nemen die bijdragen aan de internationale klimaatdoelstellingen.

Hernieuwbare grondstoffen
De Marmoleum-vloeren zijn een duurzame keuze vanwege de samenstelling die voor 98% bestaat uit natuurlijke grondstoffen, zoals plantaardige oliën en harsen. Dankzij het natuurlijke groeiproces van deze grondstoffen wordt CO2 uit de lucht opgenomen.

Wanneer oude Marmoleum vloeren worden gerecycled, behoudt de nieuwe vloer de eerder opgenomen CO2, waardoor deze niet in het milieu wordt vrijgegeven. Dit recyclingproces is milieuvriendelijk en draagt bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Van de Marmoleum grondstoffen is 55% gerecycled en hernieuwbaar. Sinds 2004 is de totale CO2-uitstoot van Forbo Flooring met 68% gedaald.

Tweede leven voor oude Marmoleum vloeren

Tweede leven voor oude Marmoleum vloeren

Bij Forbo Flooring zijn we gestart met het hergebruik van oude linoleumvloeren voor de productie van de nieuwste Marmoleum Cocoa-collectie. Met deze vloer in zes nieuwe kleuren doen we ook iets extra’s voor het klimaat. We halen meer broeikasgassen uit de lucht dan dat er tijdens onze productie in gaan.

Klimaatvriendelijk
Naast oude vloeren bevat Marmoleum Cocoa ook snijrestanten van nieuw gelegde vloeren en cacaoschillen die afkomstig zijn van bekende Zaanse cacaobedrijven. In totaal bestaat de collectie voor ruim 30% uit hernieuwbare grondstoffen en voor 43% uit gerecyclede materialen.

Linoleumvloeren bestaan van oorsprong al tot 98% uit natuurlijke materialen zoals lijnolie, hars, houtmeel en kalksteen. Ze gaan daardoor decennialang mee.

Marmoleum cocoa - white chocolate

Duurzaam mooi
De nieuwe Marmoleum Cocoa-collectie laat zien dat er met klimaatvriendelijke vloeren een wereld aan nieuwe designmogelijkheden opengaat. Deze collectie combineert de esthetiek van cacaoschillen met rustige minerale tinten.

De zes nieuwe warme en natuurlijke kleuren passen in vrijwel iedere omgeving of interieur en sluiten mooi aan op natuurlijke bouwmaterialen. Daarnaast zijn ze goed te combineren met andere Marmoleumcollecties zoals Walton, Linear en Marbled.

Samen de schouders eronder
Er is volgens Tobias van Sabben - Global Sustainability Program Manager van Forbo Flooring - nog steeds veel meer mogelijk voor een duurzame wereld:

“Circulariteit vraagt om samenwerking. Samen de schouders eronder, van eindgebruiker tot vloerenbedrijf en architect. We hopen met deze collectie iedereen te inspireren om samen op allerlei manieren werk te maken van circulariteit.”

Marmoleum cocoa 3593 matcha take back and new floor

Design en duurzaamheid: Forbo lanceert nieuwe vinyltegelcollectie Allura

Design en duurzaamheid: Forbo lanceert nieuwe vinyltegelcollectie Allura

Vloerenspecialist Forbo Flooring Systems lanceert vandaag hun nieuwe Allura-collectie met luxe vinyltegels (LVT). De collectie is zorgvuldig ontworpen met een focus op flexibel leggen en duurzaamheid. Met de nieuwe ontwerpen speelt Forbo bovendien in op huidige designtrends en ontwikkelingen. De collectie is voor zowel projecten als consumenten beschikbaar.

Designtrends en innovaties
Voor de nieuwe collectie is uit verschillende bronnen inspiratie gehaald. Het Nederlandse designteam van Forbo analyseert hiervoor opvallende internationale trends op het gebied van kleuren, materialen en gebruiksbehoeften. Dit maakt het assortiment divers, onderscheidend en toepasbaar voor alle segmenten. De nieuwe vinyltegels zijn bovendien met andere collecties te combineren, zoals Tessera en Flotex textiele vloerbedekkingen.

Allura LVT collectie

Het designteam van Forbo vertelt: “We streven ernaar om voortdurend te innoveren en ons productassortiment te differentiëren door middel van design en functie. Dit heeft geleid tot een collectie met meer gewaagde items en opvallende designs voor onderscheidende interieurontwerpen. Er is een oneindige creativiteit in vloerontwerpen mogelijk.”


De collectie bevat bovendien de volgende vernieuwingen:

• Nieuwe plankformaten specifiek voor deze collectie
• Unieke trapeziumvorm zorgt voor creativiteit in vloerdesigns
• Bijzondere designs dankzij gebruik van de nieuwste printtechnologieën
• Satin embossing voor een mattere en natuurlijke uitstraling
• Nieuwe kleuren gebaseerd op actuele trends

De collectie biedt meerdere installatiemethodes: verlijmd, tackified en losleg. Dit maakt het mogelijk om overal één type ontwerp te installeren, onafhankelijk van de toestand van de ondervloer of de beschikbare renovatietijd.

Allura LVT

Duurzaamheid
Forbo werkt voortdurend aan oplossingen voor de toekomst, om samen met de industrie uiteindelijk alle producten zo circulair mogelijk te maken. Met het productontwerp van deze collectie is hier dan ook rekening gehouden met recycling op lange termijn. Forbo werkt al jaren met een recyclingprogramma waarbij overgebleven snijmateriaal van installaties retour wordt genomen. In de fabriek in Coevorden worden deze restproducten weer verwerkt in nieuwe vloeren. Deze mogelijkheid bestaat nu ook voor end-of-life vinyl vloeren.


De nieuwe Allura collectie bevat verder een groot aandeel ‘loslegoplossingen’: lijmvrije vloerbedekkingen die snel en eenvoudig te installeren zijn én tegelijkertijd herbruikbaar en/of recyclebaar zijn. Alle producten worden tenslotte vervaardigd met 100% groene energie en de productemissies liggen onder het industriegemiddelde.

Allura LVT

Webinar: Bouwen aan de toekomst met BIM-data

Webinar: Bouwen aan de toekomst met BIM-data

Forbo Flooring organiseert op dinsdag 20 juni 2023 een nieuw webinar, waarin experts Matthew Jackson en Marie Rouel bespreken wat de invloed van de klimaatcrisis is op de gebouwde omgeving en hoe nieuwe eisen en voorschriften de bouwindustrie de komende jaren nog gaat beïnvloeden.

Datum: 20 juni 2023
Tijd: 16:00 - 17:00 (CET)

Lees hier meer over het webinar Bouwen aan de toekomst met BIM data

Webinar: BIM data

Forbo Flooring valt in de prijzen op VT wonen & designbeurs

Forbo Flooring valt in de prijzen op VT wonen & designbeurs

Marmoleum vloer door consumenten uitgeroepen tot het Lievelingsproduct van 2022

Forbo Flooring, marktleider in duurzame vloeroplossingen, heeft afgelopen vrijdagavond de publieksprijs voor het lievelingsproduct 2022 gewonnen. Op de VT wonen & designbeurs werden dit jaar voor het eerst de Duurzaam Wonen Awards uitgereikt. Deze prijsuitreiking zet duurzame woonproducten in het zonnetje. Forbo Flooring was ook genomineerd voor Beste Duurzame Product 2022.

Duurzaam Wonen Awards
Tijdens de VT wonen & designbeurs werden dit jaar voor het eerst de Duurzaam Wonen Awards uitgereikt, een initiatief van internetplatform The Substitute. Er werden 3 prijzen uitgereikt: 2 juryprijzen voor het Beste Duurzame Merk en het Beste Duurzame Product en 1 publieksprijs voor het Lievelingsproduct 2022. Op de stemwand voor de Duurzaam Wonen Awards waren de 5 nominaties voor Beste Duurzame product te zien. Hier hebben bezoekers elke dag hun stem uitgebracht. Forbo Flooring kwam met haar Marmoleum vloer als meest geprezen door het publiek uit de bus.

Piet Looijen, productmanager bij Forbo Flooring, is trots op de winst: “Duurzaamheid staat bij ons erg hoog in het vaandel, het is dan ook een extra eer om als Beste Duurzame Product van 2022 te zijn genomineerd en de prijs voor Lievelingsproduct 2022 in ontvangst te mogen nemen. Dit laat zien dat we op de goede weg zijn. De verkiezing, en vooral de reacties van onze klanten, bevestigen voor ons dat de consument steeds meer bezig is met duurzaam inrichten van hun huis en zich hierop steeds gerichter oriënteert. Een belangrijke ontwikkeling om de duurzame beweging op gang te krijgen”.

Marmoleum zal altijd voor klimaatmars uit blijven lopen

COP26: Forbo Flooring haalt gestelde klimaatdoelstellingen en pleit voor transparantie

Marmoleum een voorbeeldvloer

Forbo Flooring blijft met haar duurzame vlaggenschip Marmoleum ver vooruitlopen op de klimaatdoelstellingen zoals onlangs vastgelegd in het verdrag van Glasgow. De CO2-neutraal geproduceerde en circulaire vloer, gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen is - ook volgens de World Green Building Council - een voorbeeldvloer. Daarnaast voldoet Forbo keer op keer aan haar eigen klimaatdoelen die synchroon lopen met die van Parijs en eerdere verdragen. Zo ging de CO2-uitstoot van het bedrijf sinds 2004 bijvoorbeeld met 68 procent omlaag. Een nieuw speerpunt in het duurzame beleid van de vloerproducent is het terughalen van snijresten en end-of-life afval. Zo kun je in Zweden je oude vloer weer inleveren om die verwerkt te zien in nieuwe vloeroplossingen. Iets soortgelijks staat te gebeuren in Frankrijk en ook daar heeft Forbo zich aan gecommitteerd. In Nederland kunnen klanten snijafval aanbieden in een recycling- programma. Daarnaast zijn Forbo en de TU Delft op dit moment druk met een bijzonder circulair Marmoleum-initiatief. Zo werkt de vloerproducent pro-actief verder aan circulaire oplossingen. Een interview met Edo Rem, internationaal verantwoordelijk voor marketing bij Forbo Flooring.

edo rem

Marmoleum CO2 neutraal

‘Wat Forbo bij uitstek niet doet of wil, is het werken met certificaten om haar CO2-uitstoot te compenseren. Dat is niet altijd erg transparant’, stelt Rem. ‘Zo zie je vliegtuigmaatschappijen die beweren CO2-neutraal te zijn, maar dat doen door offset (het elders compenseren van de CO2-uitstoot, red.). Ook andere aanbieders in de vloerenmarkt gebruiken deze techniek. Wij willen hier niet aan omdat deze methode niet altijd transparant is te maken, maar ook omdat het ons beperkt stimuleert om werkelijke veranderingen aan te brengen in de manier waarop we opereren en produceren. Neem bijvoorbeeld Marmoleum dat inmiddels zo groen is dat het CO2-neutraal de poort verlaat, zonder compensatie.’

CO2 neutral Marmoleum cradle to gate

Duurzame veranderingen

Duurzame veranderingen probeert Forbo bijvoorbeeld te bewerkstelligen door partnerships aan te gaan. Zo zit Rem in de Corporate Advisory Board van de World Green Building Council (WGBC). Die organiseerde tijdens de COP26 een dag om bij politici aan te dringen op duurzame regelgeving en transparantie in de bouwbranche af te dwingen. Da’s volgens Rem iets waar Forbo zich volmondig achter schaart. ‘Meetbaarheid, onafhankelijke kwalitatieve groene labels en transparantie moeten naast circulariteit en CO2-neutraal produceren richtinggevend zijn in de discussie.’ De vloerproducent werkt daarnaast binnen de EU samen met andere grote vloerproducenten om te komen tot circulariteit op Europees niveau. Bovendien coöpereert Forbo steeds vaker met universiteiten en innovatieve start-ups, aldus Rem. ‘Dit alles ook weer om het milieuprofiel van ons bedrijf en productportfolio verder te verbeteren.’

Circular

LCA's

LCA’s
Transparantie bereikte Forbo onder andere doordat het onafhankelijke levenscyclusanalyses (LCA’s) heeft laten maken van al haar productengroepen. Hiermee worden de milieueffecten van een productgroep gemeten gedurende de hele levensduur, aldus Rem. ‘De meting is gestandaardiseerd en wordt geverifieerd door een onafhankelijke, derde partij.’

LCA’s die worden gemaakt voor productcategorieën zijn de basis voor milieuproductverklaringen (EPD's: Environmental Product Declarations). Volgens Rem was Forbo Flooring een van de eerste bedrijven die wereldwijd volledige en onafhankelijke EPD's voor nagenoeg elk product heeft opgesteld. Rem: ‘Bovendien gaan wij met onze EPD's verder dan de standaard in de markt. Zo bevatten onze EPD's ook een transparante verklaring over de impact op de menselijke gezondheid en eco-toxiciteit.’

Daarnaast publiceert Forbo sinds 2005 jaarlijks een duurzaamheidsverslag waarmee zij verantwoording aflegt en haar productie, denk- en werkwijze verder hoopt te verduurzamen. Het online boekwerk kijkt steeds terug op de prestaties op het gebied van veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu in het afgelopen jaar en bevat tevens de doelstellingen voor het komende. Het verslag wordt - ook weer om redenen van transparantie - opgesteld volgens de GRI (Global Reporting Initiative) richtlijnen.

LCA process elements overview

Reduce, Reuse, Recycle en Renew

Als het gaat om productontwerp en productie, volgt Forbo volgens Rem sinds een flink aantal jaar het 4R-principe van Reduce, Reuse, Recycle en Renew voor al haar collecties. Rem: ‘Het ontwerpproces vormt het begin, is heel belangrijk binnen het duurzame gedachtengoed en staat centraal bij het verminderen van de grondstoffenbehoefte, het hergebruiken van fabrieksafval, het recyclen van oude producten en het gebruik van hernieuwbare grondstoffen.’ Het volgen van deze groene ontwerpprincipes betekent voor Forbo trouwens ook het werken met de circulaire economie in gedachten.

Op dit moment bestaat Marmoleum voor ongeveer 40 procent uit gerecyclede content, aldus Rem. Daarnaast is 55 procent van de grondstoffen die het bedrijf gebruikt gerecycled, hernieuwbaar of in overvloed aanwezig. Rem: ‘Ook hierin verbeteren we onszelf elk jaar.’

recycle

Bewustzijnscampagne

Tijdens de afgelopen COP26-top organiseerde Forbo haar eigen bewustzijnscampagne. Via interviews met Maurits Groen (duurzaam ondernemer en activist) en Cristina Gamboa (directeur World Green Building Council) voor, tijdens en achteraf hield de vloerproducent haar achterban op de hoogte van de ontwikkelingen tijdens de klimaattop. Ga voor de filmpjes naar: Forbo's YouTube-kanaal. Voor meer info over Forbo’s duurzame koers of bijvoorbeeld haar Sustainability Program 2025 kijk op: www.forbo-flooring.nl/duurzaamheid

COP26 | Scottish Event Campus | courtesy of Shutterstock

Marmoleum Linear - Nieuwe designcollectie met streepdessin

Met Marmoleum Linear creëer je thuisgevoel in elke ruimte

Marmoleum Linear

Met haar nieuwe Marmoleum Linear collectie speelt Forbo Flooring in op de groeiende behoefte aan werk-, woon-, leer- en zorgruimtes met een natuurlijke, neutrale uitstraling waarin iedereen zich thuis voelt. De door en door duurzame vloer met uniek streepdessin biedt architecten en designers eindeloze ontwerpmogelijkheden. Daarnaast is het richtinggevende Linear-patroon heel geschikt om mensen onbewust van de ene naar de andere ruimte te leiden (routing, red.), of een zone binnen een groter gebied te markeren. Forbo laat met deze collectie zien hoe het subtiele streepdessin een huiselijke touch geeft aan omgevingen. Mensen werken prettiger in een gezonde en aangename omgeving, herstellen sneller, kunnen zich beter concentreren en voelen zich meer op hun gemak.

Marmoleum Linear 5253 5248

Warme en aangename ontspannen sfeer

Zelfs de meest institutionele, sfeerloze omgevingen zoals wachtruimtes of patiëntenkamers tover je met behulp van Marmoleum Linear om in een ruimte met een warme en aangename sfeer. De vloer associeert aan de natuur door de kleuropbouw, waardoor mensen zich meer op hun gemak voelen. Dat heeft een positief effect op het welzijn van de mens.

Marmoleum Linear in public space

Frisse uitstraling

De nieuwe collectie kent aardetonen, warme bruinen, en warme en koele grijzen. Die laatste hebben een frisse, hygiënische en toegankelijke uitstraling. Elke vloer binnen de Marmoleum Linear collectie is opgebouwd uit tenminste vier kleuren. Dit maakt het ontwerp rijk, gelaagd en veelzijdig. Bijkomend voordeel: de vloer is vuilverhullend.

marmoleum linear 2021

Duurzaam en CO2 neutraal

Marmoleum Linear is net als alle andere Forbo-vloeren een schoolvoorbeeld van duurzaamheid. Zo wordt Marmoleum bijvoorbeeld CO2-neutraal geproduceerd (van wieg tot poort) van natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, hars, kalksteen en houtmeel. Daarmee draagt de vloer bij aan een gezond binnenklimaat. Marmoleum heeft bovendien een lange levensduur en is mede door haar Topshield beschermlaag heel eenvoudig en kostenefficiënt te onderhouden en reinigen. Ook die eigenschappen dragen bij aan het duurzame karakter van de vloer.

Marmoleum Linear 2021

Mix & Match

De nieuwe collectie met tijdloze kleuren komt nog meer tot leven als je verschillende Linear-vloeren combineert of in combinatie met andere materialen en interieur-elementen. Marmoleum Linear mixt en matcht daarnaast heel gemakkelijk met alle andere vloercollecties van Forbo omdat ze allemaal Forbo’s unieke, eigen kleurstempel dragen.

Marmoleum Linear 2021, 5248 | urban silver 5250 | blue basalt

Nieuwe Coral schoonloopcollectie van Forbo

Coral collectie met frisse kleuren, innovatieve dessins en uniek loslegsysteem

Collectie uitgebreid met Bright, Interior en Pro-Fit Quattro

Met haar nieuwe Coral World Series 2021 schoonloopcollectie bedient Forbo Flooring haar klanten nog beter op het gebied van esthetiek, functionaliteit en duurzaamheid. De collectie - die bewezen tot 95 procent van het vocht & vuil tegenhoudt bij de deur en zorgt voor een uitnodigende entree - is uitgebreid met Coral Bright, Coral Interior en het Pro-Fit Quattro losleg installatiesysteem.

Coral 2021

Coral Bright

Coral Bright voorziet in frisse heldere kleuren, is zacht & comfortabel en geeft een vrolijke uitstraling aan de entree. De nieuwe deelcollectie is met name geschikt voor plekken waar de opname van vocht belangrijk is en het loopverkeer gemiddeld.

Coral Bright

Coral Interior

De tweede nieuwkomer, Coral Interior, is een - binnen de schoonloopmarkt - uniek product voor zowel de entree als circulatiezones. De vloer is beschikbaar in stroken en tegels waarmee de klant eenvoudig zelf een mooi vloerontwerp kan creëren. Interior is geschikt voor zwaar commercieel gebruik en makkelijk te combineren met de andere schoonloopvloeren van Forbo.

Coral Interior

Pro-Fit Quattro

Daarnaast introduceert de vloerproducent met het Pro-Fit Quattro losleg installatiesysteem nog een innovatie. Met dit systeem worden de Coral tegels los geïnstalleerd, zonder gebruik van lijm. Dit maakt de vloer eenvoudig te verwijderen (voor hergebruik bijvoorbeeld) en daarmee dubbel duurzaam.

Coral 2021

Duurzaam Coral

Duurzaamheid is vanzelfsprekend ook in deze collectie belangrijk voor Forbo. Zo worden Coral Welcome, Coral Brush en Coral Duo geproduceerd met Econyl 100 procent gerecycled garen, onder andere gemaakt uit afgedankte visnetten. Die grondstof wordt deels uit de zee gevist wat weer bijdraagt aan de vermindering van de plastic-soep in de oceanen. Welcome bevat daarnaast tuftdoek dat bestaat uit gerecyclede PET-flessen. De productie van de Coral World Series 2021 collectie (met 100 procent groene stroom) levert verder vrijwel geen afval op. Omdat de schoonloopvloer vuil en vocht absorbeert, heeft de klant minder water en schoonmaakmiddelen nodig voor het onderhoud van de rest van het gebouw. Coral is bovendien ftalaatvrij en derhalve een gezonde vloer.

Coral 2021

Coral bespaart schoonmaakkosten en is brandveilig

Zoals gezegd, houdt Coral tot maar liefst 95 procent van het vuil en vocht bij de deur tegen. Dit betekent een besparing op de schoonmaaktijd tot wel 65 procent. Daarnaast wordt de levensduur van de vloeren erachter aanzienlijk verlengd omdat deze beter beschermd worden. De nieuwe collectie voorkomt verder glijpartijen van bezoekers, gasten, werknemers of andere gebruikers op regenachtige dagen. En bij de schoonmaak laten de Coral vloeren het vuil en vocht weer makkelijk vrij.

De nieuwe collectie heeft standaard de hoogste brandklasse voor textiele vloerbedekking. Dit maakt de ingang - die ook als nooduitgang dient bij calamiteiten -extra brandveilig.

Coral 2021

Beeld & Geluid en Forbo Flooring gaan samenwerking aan voor vernieuwing museum

Mooie en duurzame Marmoleumvloer voor Mediamuseum

Interactief en duurzaam mediamuseum

Forbo Flooring bouwt mee aan het nieuwe, kleurrijke, interactieve en duurzamere Mediamuseum van Beeld en Geluid, dat zijn deuren oktober 2022 opent. In totaal komt er 2500 vierkante meter aan CO2-neutraal geproduceerd Marmoleum in het museumgedeelte te liggen. Het partnerschap met Forbo sluit perfect aan bij de visie van Beeld en Geluid om samen te bouwen aan een Mediamuseum, waarin iedereen, jong en oud, de werking van media op een leuke en leerzame manier kan ervaren.

‘Wij zijn trots en vereerd dat een duurzame voorloper als Forbo Flooring wil meehelpen ons nieuwe museum naar een nog hoger plan te tillen. Wij bouwen aan een state-of-the-art Mediamuseum en daarin passen vloeren die niet alleen fraai en functioneel zijn, maar ook bijdragen aan een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk’, aldus Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld en Geluid.

beeld en geluid

Marmoleum Concrete vloeren

Clementine de Bakker, projectmanager bij Forbo Flooring: ‘De kleurige buitengevel van glas met 768 beelden uit het museum, ontworpen door Jaap Drupsteen, is al een landmark in Hilversum en nu gaan we het binnen nog mooier maken met onze Marmoleum Concrete vloeren. Die lijken sprekend op een gietvloer, maar zijn een stuk duurzamer. Sterker, het product Marmoleum is inmiddels zo goed als circulair. Zo produceert Forbo CO2-neutraal en nemen we snijafval en oude vloeren bijvoorbeeld terug. Die worden onder andere hergebruikt in nieuw Marmoleum. Het product is bovendien ijzersterk - Marmoleum gaat gemakkelijk 30 jaar mee - extreem hygiënisch en heel eenvoudig in het onderhoud.’

marmoleum concrete 3724

Van televisie en sociale media tot podcasts en games

Voor de renovatie is het museumgedeelte volledig gestript. Het nieuwe Mediamuseum krijgt vijf paviljoens met de volgende thema’s: informeren, verkopen, delen, spelen en vertellen. Een toekomstig bezoek is niet alleen interactief, maar iedereen krijgt ook zijn eigen, gepersonifieerde museumreis aangeboden. Waar het oude museum van Beeld en Geluid zich voornamelijk richtte op de omroephistorie, wordt het nu een museum waarin alle media belicht worden; van televisie en sociale media tot podcasts en games.

Voor een online rondleiding door het nieuwe museumgedeelte ga naar www.beeldengeluid.nl/bezoek

Voor meer informatie over de eigenschappen van Marmoleum zie www.forbo-flooring.nl/marmoleum

marmoleum concrete 3725

Nieuwe Tessera Perspective collectie: ‘akoestieke’ hoogvlieger

Luxueuze uitstraling en maar liefst 65% gerecycled materiaal

Luxe tapijttegels

Het nieuwe Tessera Perspective van Forbo Flooring biedt de zakelijke klant niet alleen een collectie van luxe tapijttegels met een fraai ingetogen streepdessin, maar ook een vloer die zorgt voor minimale geluidsoverdracht. Daarnaast bevat de collectie met in totaal 14 dessins maar liefst 65 procent aan gerecycled materiaal. Daarmee heeft de Tessera tegel het hoogste gehalte gerecyclede content van alle vergelijkbare tegels in de markt. Tessera Perspective laat zich verder gemakkelijk combineren met Forbo’s Allura Flex luxe vinyltegels.

tessera perspective

Innovatief garensysteem

Voor de productie van de Tessera Perspective tapijttegel gebruikt Forbo een nieuw, zeer innovatief garensysteem, genaamd Refresh. Dit zorgt voor een volle, luxueus aanvoelende dekking en een dichter oppervlaktegevoel, terwijl er toch echt minder garens worden gebruikt (en ook dat is weer goed voor het milieu). Het garensysteem kent bovendien een ingebouwde weerstand tegen vlekken en vervuiling.

tessera perspective

8 neutrale kleurtinten

De basis van de nieuwe Tessera collectie bestaat uit acht neutrale kleurtinten aangevuld met zes accentkleuren, gecombineerd met zowel een lussenpool als een geschoren pool wat een rijk en vol beeld geeft. Elke kleurtint combineert twee accentkleuren waardoor het moderne, zacht gestreepte dessin ontstaat.

tessera perspective

Hoge akoestische waarde

Tessera Perspective heeft verder een hoge akoestische waarde van 25 dB voor minimale geluidsoverdracht. Dit draagt bij aan een aangenaam binnenklimaat waarin werknemers, klanten of gasten zich goed kunnen concentreren.

Tessera Perspective

Een kamerbreed gelegde vloer

Alhoewel het een tegelcollectie betreft, geeft de monolithische manier van installeren de indruk van een kamerbreed gelegde vloer. Individuele tegels kunnen bovendien makkelijk vervangen worden. Tessera Perspective valt met klasse 33 in de hoogste klasse voor duurzaamheid en kwaliteit.

Tessera perspective

Gezonde en duurzame vloeren

Forbo Flooring streeft ernaar met al haar collecties gezonde en duurzame vloeren te maken die goed zijn voor de mens, het gebouw en het milieu. Forbo gelooft in de circulaire economie en levert daar een actieve bijdrage aan door het gebruik van hernieuwbare bronnen te bevorderen, het terugwinnen van materialen en afval, de inkoop van duurzamere grondstoffen en het efficiënte gebruik van energie. Daarnaast hoopt de vloerproducent de recyclebaarheid en het hergebruik van haar producten op termijn te verzekeren.

Tessera Perspective

Forbo lanceert nieuwe, slijtvaste en betaalbare Naaldvilt-collectie

Kleuren opgefrist plus intro modulaire tegel

Introductie

Met de introductie van haar nieuwe Naaldvilt-collectie speelt Forbo Flooring in op de vraag naar robuuste, slijtvaste en kostenefficiënte vloeren voor veel belopen ruimtes. Klanten kunnen kiezen uit een aantal nieuwe, moderne kleuren en bovendien biedt de collectie nu ook een modulaire naaldvilttegel. Die is niet alleen makkelijk te verwerken, maar ook eenvoudig te vervangen (als de klant de identiteit van de ruimte wil veranderen bijvoorbeeld). Naaldvilt is een voordelig alternatief voor tapijt in intensief gebruikte gebouwen, zoals kantoren, openbare ruimtes, scholen en winkels. De vloeroplossing draagt bij aan een aangenaam en rustig binnenklimaat; de textiele vloer dempt de geluidsoverdracht namelijk aanzienlijk (akoestische waarde tot wel 22dB, red.). Naaldvilt bevat bovendien tenminste 50 procent aan gerecycled materiaal.

needlefelt forte markant

Forte

Naaldvilt 2021 bestaat uit de deelcollecties Forte, Markant en Akzent. Allemaal ijzersterk, maar Forte spant de kroon en is zo goed als onverslijtbaar. De vloer is dan ook uitermate geschikt voor drukbelopen ruimtes. Forte is verkrijgbaar in banen en nu dus ook in tegelformaat (50 x 50 cm). De Forte deelcollectie kent maar liefst 25 kleuren; van meer neutrale kleuren tot aansprekende highlights.

needlefelt forte

Markant

Net als Forte is Markant gemaakt van slijtvaste 100 procent polyamidevezels, maar het heeft een iets grovere structuur dan Forte. Met de grafisch bedrukte dessins van Markant Graphic City kan de klant de ruimte eenvoudig verfraaien. Markant wordt geleverd in 16 kleuren.

Zowel Forte als Markant hebben goede elektrisch-dissipatieve eigenschappen, waardoor ze geschikt zijn voor toepassing in computer- en serverruimtes en andere plekken die gevoelig zijn voor statische elektriciteit.

needlefelt markant graphic

Akzent

Akzent, tenslotte, bestaat uit een mix van polyamide- en polypropyleenvezels en telt 13 kleuren. Het betreft de meest voordelige vloeroplossing binnen de naaldviltcollectie.

Needlefelt Akzent

Forbo introduceert de nieuwe Sarlon & Modul'Up collectie

Forbo Flooring Systems introduceert een nieuwe collectie akoestisch vinyl voor intensief gebruik, voor zowel gelijmde als los te leggen installaties.

Sarlon 15dB, Sarlon 19dB, Modul'up 19dB en Modul'up Compact

Een zeer grote collectie van meer dan 90 kleuren met nieuwe ontwerpen en nieuwe kleuren. Maar wat is het meest uniek? Alle kleuren zijn verkrijgbaar in alle 4 de constructies. Akoestisch, Compact, Gelijmd en Losliggend, dat betekent in totaal meer dan 360 mogelijkheden!

Sarlon Wood

Uniek en aansluitend

Dat spreekt voor zich bij dit enorme assortiment. Het unieke zit hem niet alleen in het feit dat het in vier constructies verkrijgbaar is, maar ook de dessins zelf sluiten op elkaar aan. In het kubik-dessin bijvoorbeeld zijn delen van andere dessins verwerkt, zoals de doodle. Maar ook de kleuren zijn sterk op elkaar afgestemd en mixen en matchen in alle opzichten. Hierdoor kan er altijd een ideale combinatie in kleur en stijl gemaakt worden.

Sarlon Kubik

De beste akoestische vloerbedekking

Sarlon 15dB is het beste compromis voor toepassingen waarbij akoestische eisen, lage restindrukken en zware belastingen samen moeten gaan. Hetzelfde geldt voor de 19dB versie, hoewel nog meer gericht op geluidsabsorptie, presteert de restindruk nog steeds op het hoogste niveau voor een 19dB product. Zowel Sarlon 15dB als Sarlon 19dB dient volledig gelijmd te worden.

Sarlon Graphic

Modul'up loose lay naar een hoger niveau getild

De unieke propositie van een lijmvrije vloer zat al in de collectie van Forbo, maar is nu door het succes uitgegroeid tot een echte eigen categorie. De collectie is qua design enorm gegroeid en met de akoestische en compacte constructies is er voor alle type gebouwen een oplossing. Modul'up is er in twee uitvoeringen; 19dB en Compact. Loslegvloeren passen bij onze duurzaamheidsdoelstellingen, een circulair product dat na gebruik eruit gehaald kan worden en hergebruikt of – in Nederland - gerecycled kan worden. De installatie is snel en indien gewenst is er geen downtime, zodat bijvoorbeeld winkels open kunnen blijven terwijl de vloer wordt geïnstalleerd en u er meteen op kunt lopen.

Sarlon Grey Canyon

Xtrem PUR laklaag

Voor deze hele collectie is een nieuwe lak ontwikkeld met een hoogwaardige oppervlaktebescherming op basis van een dubbele (laser + UV) uithardingstechnologie. Hij zorgt voor de ultieme bescherming tegen vlekken, krassen en schuren en laat een mooie matte afwerking achter. Het blijft mooi na verloop van tijd, zelfs in druk belopen of veeleisende ruimtes.

Sarlon Multicolour

Forbo Floorings succesvolle 0.36m2-project inspireert én verrast

Booklet met van 34 creatieven gemaakt tijdens lockdown

Waar moet creativiteit heen tijdens een lockdown? Ook - en misschien wel juist - als er restricties zijn, willen makers immers hun ideeën uitdrukken. Middels het 0.36m2-project van Forbo Flooring delen ontwerpers, stylisten, illustratoren, fotografen en kunstenaars hun visie met de wereld: eerst via een succesvolle Instagram-reeks, nu ook gebundeld in een booklet met meer informatie over het project en de deelnemers.

voorzijde boekje 0.36m2 project
Blauw prikbord met inspiratie van Thomas Eurlings

Een linoleum als blanco canvas

Forbo-designers Thomas Eurlings (Senior Designer Vinyl) en Marijke Griffioen (Senior Designer Linoleum) bedachten vorig jaar tijdens de lockdown een interessant project: geselecteerde creatieven ontvingen een pinboard van 60x60 cm. De initiatiefnemers vernoemden het plan naar het oppervlakte van het bord, vandaar het 0.36m2-project; de enige gegevens waren het formaat en materiaal. Het pinboard is gemaakt van een speciale blend van linoleum met kurk, gemaakt door Smit Visual in Geldrop. De deelnemers - 34 fotografen, stylisten, forecasters, illustratoren en designers – kregen carte blanche om hierop hun werk, onderzoek of maakproces te tonen.

Thomas Eurlings: ‘Een pinboard kan zowel inspiratie tonen als de projecten waar je aan werkt. Eigenlijk is zo’n bord een tijdscapsule: dat past heel erg bij de sfeer van de lockdowns, waarin we allemaal in onze eigen bubbel leven.’

De publicatie van het 0.36m2-project

Alle deelnemers aan dit project maakten foto’s van hun afgeronde bord; daarnaast legden ze ook hun werkplek vast. Deze triptiek – een foto van de deelnemer, het bord en de ruimte – werd vervolgens gepost op Instagram. Hier kwamen heel veel positieve reacties op. Na het succes van deze sociale media-campagne, besloot Forbo Flooring de bijdragen samen te voegen in een booklet dat zowel in print als online beschikbaar is. Deze publicatie vereeuwigt een project dat anders in de vluchtigheid van Instagram was verdwenen. Juist omdat de lockdowns voelen als een bevriezing van de tijd, is het vastleggen van de processen van creatieven zo interessant: het biedt een inkijkje in het werk en leven van mensen die normaal niet snel een boekje opendoen over hun maakwijze.

Archiefkast met daarvoor een stoel op geblokte marmoleum vloer

Marijke Griffioen: ‘Dit hele project is gebaseerd op verbinding. Door het werkproces en de omgeving van creatieven te zien, voel je je verbonden met hun ideeën. Het is heel intiem en inspirerend om daarnaar te kijken.’

De deelnemers zijn zeer uiteenlopend qua vakgebied, achtergronden en leeftijden. Zo is er een pinboard van opkomende modelabel Nelson/Johnson, dat spijkerbroeken hergebruikt, maar ook een van gerenommeerd illustrator Piet Paris, die zijn stuk bord letterlijk verbond aan de rest van de kamer door draden te spannen. Fotograaf Mirella Sahetapy koos een specifieke kleur linoleum, passend bij haar studio. Designer en stylist Claire Vos toonde haar werkproces en materiaaltesten. Het pinboard van mode-ontwerper Sjaak Hullekes dient als decor voor zijn verzameling paperclips, die hij opraapt van straat. Phil Proctor bewerkte het materiaal zelf door te kerven in het linoleum. De Belgische ontwerpers Studio Plastique exposeren de verschillende stadia van een ontbindende banaan, symbolisch voor hun fascinatie met de vergankelijkheid van materialen: ‘the world is bananas’.

creatives

Nieuwe Flotex Planken collectie zorgt voor gezond binnenklimaat

Aantrekkelijke modulaire collectie biedt ongekende mogelijkheden

De nieuwe modulaire Flotex Planken design-collectie van Forbo Flooring zorgt op meerdere manieren voor een gezond, schoon en aangenaam binnenklimaat. Dankzij de unieke constructie met 80 miljoen nylonvezels per vierkante meter worden allergenen en fijnstof uit de lucht gevangen. Hiervoor kreeg Flotex als enige textiele vloerbedekking ter wereld het Allergy UK Seal of Approval van de British Allergy Foundation. Flotex Planken is daarnaast een ‘akoestieke’ hoogvlieger. De vloer absorbeert geluid tot 19 decibel en is daarmee zeer geschikt voor het creëren van rustige omgevingen, die de concentratie en productiviteit bevorderen.

Flotex planks ombré
Flotex planks 2

De collectie

De collectie bestaat uit planken van 100 x 25 centimeter, telt elf fraaie dessins zoals Concrete, Seagrass en Wood, en maar liefst 94 kleuren. Die ingrediënten bieden oneindig veel mogelijkheden om te mixen & matchen en precies die vloer te creëren die de klant voor ogen heeft of die nu zakelijk, huiselijk, modern of klassiek is. Flotex Planken leent zich hiermee bij uitstek voor de inrichting van kantoren, winkels, scholen, zorginstellingen, restaurants, hotels of congrescentra.

Flotex anders dan traditioneel tapijt

Flotex werkt en zit fundamenteel anders in elkaar dan traditioneel tapijt. Zo bestaat Flotex uit rechte dicht opeenstaande cilindrische vezels. Dit in tegenstelling tot tapijt dat een lus-structuur en dikke garens kent. Die dikke lussengarens vangen net als de Flotex vezels fijnstof en allergenen, maar hebben de neiging om het vuil op te sluiten en vast te houden bij stofzuigen, daar waar Flotex het fijnstof en de allergenen juist gemakkelijk vrijlaat als de stofzuiger langskomt. Dit is ook de reden waarom Flotex als enige textiele vloer het Allergy UK Seal of Approval kreeg van de British Allergy Foundation; een bewijs dat Flotex wetenschappelijk is getest en bewezen allergenen verwijdert.

Flotex planks frameweave

Flotex is heel duurzaam

De nieuwe Flotex Planken collectie is bovendien heel duurzaam. Zo wordt de vloer geproduceerd met groene stroom. Het minimale restafval dat bij de productie vrijkomt (en de resten van verschillende andere Forbo vloeren) vinden hun weg naar de rug van de vloerbedekking, die inmiddels voor 67 procent uit gerecycled materiaal bestaat. Een ander groot voordeel van Flotex is haar extreem lange levensduur. Een Flotex vloer gaat maar liefst zes keer zo lang mee als een gewone textiele vloerbedekking. Flotex is daarnaast ftalaatvrij en gemakkelijk te reinigen zonder chemische schoonmaakmiddelen. De vloer kan - behalve met de stofzuiger - ook nat gereinigd worden met water en reguliere huishoudzeep

Flotex planks Lava 145002_145005_145007_145009_145010_145014 office

Forbo Flooring duurzaamste bedrijf van Nederland

Publieksjury kiest voor milieubewuste vloerproducent van onder andere Marmoleum

Forbo Flooring is door het publiek gekozen als duurzaamste bedrijf van Nederland. De vloerproducent ontving ruim de meeste stemmen in de verkiezing, georganiseerd door de Stichting Nederland CO2 Neutraal. Forbo, dat duurzaamheid in haar DNA heeft en onder andere het CO2 neutraal geproduceerde Marmoleum levert, was samen met 62 andere bedrijven genomineerd. Kipster kreeg de eerste prijs van de vakjury. Het bedrijf achter de meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstal ter wereld onderscheidde zich op alle vlakken, volgens de vijfkoppige jury. De uitreiking van de prijzen vond vorige week plaats tijdens een online event. Voor meer info over de verkiezing zie duurzaamstebedrijfvannederland.nl. Alle duurzame prestaties en initiatieven van Forbo kunt u bekijken op www.forbo-flooring.nl/duurzaamheid.

Forbo Flooring produceert Marmoleum al meer dan 120 jaar op natuurlijke wijze van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen. Sinds kort heeft Marmoleum de status van cradle-to-gate CO2 neutraal product (zonder CO2 te compenseren via certificaten). Daar heeft Forbo flink zijn best voor moeten doen, al werd het wel een handje geholpen door moeder natuur. Zo nemen de grondstoffen waarmee Marmoleum gemaakt wordt - zoals vlas, hout en jute - veel CO2 op tijdens hun groei. De CO2 uitstoot tijdens de productie moest wel drastisch omlaag om tot CO2 neutraliteit te komen. En dat is door allerlei energiebesparende maatregelen in de fabriek, energiezuinig transport en het gebruik van (eigen) zonne- en windenergie uiteindelijk gelukt. Op dit moment is Forbo bezig om Marmoleum circulair te maken.

De vloerproducent heeft daarnaast een uitgebreid recycle-programma (afvalvloeren en snijresten wordt teruggenomen en hergebruikt, maar ook restproducten van andere industrieën geupcycled). Bovendien worden de Forbo-vloeren geproduceerd in schone en efficiënte fabrieken, die draaien op 100 procent groene energie. Het bedrijf is verder volledig transparant over de duurzame prestaties van haar producten en productieproces middels onafhankelijke EPD’s (Environmental Product Declarations) en een jaarlijks, stevig onderbouwd duurzaamheidsrapport.

De vloeren van Forbo kenmerken zich door een lange levensduur, worden in Nederland ontworpen en gemaakt (spaart transportkilometers, red.), zijn eenvoudig te onderhouden zonder chemicaliën, zijn zonder uitzondering ftalaatvrij en dragen dus ook bij aan een gezonde leefomgeving.

Forbo Flooring sponsort duurzaam woonhuis met CO2-neutrale Marmoleumvloer

Forbo Flooring sponsort duurzaam woonhuis met CO2-neutrale Marmoleumvloer

Save Home is bijna helemaal van afvalplastic gemaakt
Bram Peters graait graag in de afvalbak. Zo graag en veel dat hij met de opbrengst onlangs een woonhuis van afvalplastic voor zijn gezin bouwde in Oosterbeek. Volgens Peters, met compagnon Erik Roelevink eigenaar van het plastic recyclingbedrijf Save Plastics, gaat het om de ‘Tesla’ onder de duurzame, zelfvoorzienende en verplaatsbare woningen. Peters: ‘Waarom zou je hout importeren of baksteen laten maken of als we gratis grondstof in de plasticbak hebben zitten?’ Forbo Flooring sponsorde het initiatief, genaamd Save Home, met een CO2-neutraal geproduceerde Marmoleumvloer, gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen.

Soms zie je ze wel in de achtertuin staan, rechts van de zandbak. Een plastic huisje voor de kinderen. De volwassen variant bestaat nu ook. Bram Peters en Marlous de Border bouwden onlangs een woonhuis van afvalplastic voor hun gezin in Oosterbeek. Volgens Peters, met compagnon Erik Roelevink eigenaar van het plastic recyclingbedrijf Save Plastics, gaat het om de ‘Tesla’ onder de duurzame, zelfvoorzienende en verplaatsbare woningen. Peters: ‘Waarom zou je hout importeren of baksteen laten maken of als we gratis grondstof in de plasticbak hebben zitten?’ Forbo Flooring sponsorde het initiatief, genaamd Save Home, met een CO2-neutraal geproduceerde Marmoleumvloer, gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen.

Bram Peters en Marlous de Border bouwden onlangs een woonhuis van afvalplastic voor hun gezin in Oosterbeek. Volgens Peters, met compagnon Erik Roelevink eigenaar van het plastic recyclingbedrijf Save Plastics, gaat het om de ‘Tesla’ onder de duurzame, zelfvoorzienende en verplaatsbare woningen. Peters: ‘Waarom zou je hout importeren of baksteen laten maken of als we gratis grondstof in de plasticbak hebben zitten?’ Forbo Flooring sponsorde het initiatief, genaamd Save Home, met een CO2-neutraal geproduceerde Marmoleumvloer, gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen.

Peters gelooft in een circulaire wereld waarin we gebruiken wat we al hebben. Als directeur van Save Plastics en deelnemer aan de Planet Cause zet hij zich in voor het gebruik van afvalplastic als grondstof. Hij was bijvoorbeeld betrokken bij de Noordzee Beach Clean-up, waarbij honderden kilo’s plastic werd ingezameld. Ook initiatieven als de Ocean Clean up, die de plastic soep aanpakt die onze zeeën en oceanen teistert, ondersteunt hij via het ondernemerscollectief Plastic Fantastic. ‘Plastic is een heel goed alternatief voor tropisch hardhout. Waarom importeren we jaarlijks 190 miljoen kilo hardhout als de afvalbakken hier vol zitten?’ Peters is een echte idealist en kiest - als het even - kan altijd voor het moeilijkst te verwerken en vervuilde plastic.

Op dit moment wordt 60 procent van het ingezamelde afvalplastic verbrand. Dat geldt zowel voor huisafval als dat wat partijen als de Ocean Clean-up uit de zee vissen. Zonde, vindt Peters. ‘Producten gemaakt van afvalplastic hebben zonder extra onderhoud een levensduur van minimaal 50 jaar en kun je negen keer omsmelten. Dat is veel duurzamer dan de meeste andere grondstoffen. Met dit huis bespaar je zo’n 13.000 ton CO2-uitstoot.’

Vakantiesferen
Eerder maakte Save Plastics al banken, lichtmasten, steigers, bruggen, stuwen en beschoeiing van afvalplastic, maar een huis als het zijne is volgens Peters het bewijs dat afvalplastic echt een waardevolle grondstof vormt. De uit drie delen opgebouwde woning is ontworpen door Architectenbureau Enklaar en Klavers en doet een beetje denken aan een vakantiehuisje, maar wel met alle luxe en comfort. Ook de twee puberzonen voelen zich er naar eigen zeggen thuis. Het huis profiteert maximaal van de zon met veel lichtinval en is fraai modern ingericht met flink wat hout.

Forbo Flooring, een wereldwijd toonaangevende producent van duurzame designvloeren, droeg graag een steentje bij aan het Save Home. Astrid Steelink, marketingmanager van Forbo Flooring: ‘Duurzame initiatieven hebben altijd onze interesse, zeker als ze ook nog eens circulair zijn. Zelf hopen we het productieproces van Marmoleum binnenkort circulair te maken.’ Marmoleum wordt wel al CO2-neutraal geproduceerd door de vloerproducent en wordt gemaakt van natuurlijke, snel hernieuwbare grondstoffen. De planten en bomen die deze grondstoffen leveren, zoals de vlasplant en naaldbomen, nemen middels fotosynthese CO2 op uit de lucht. Deze CO2-opname is groter dan de CO2-uitstoot door productie en transport. Daarom is het volledige productieproces van Marmoleum CO2-neutraal.

Toonzaal van duurzaam vernuft
Forbo was niet het enige duurzame bedrijf dat contribueerde. Het Save Home is een ware toonzaal van duurzaam vernuft. Zo komen de recyclingstoelen bijvoorbeeld van De Vorm, werd de keuken van afvalmateriaal geleverd door + artillerie Furniture en komen de hergebruikte gordijnen van Woonhuys De Weerd. De energie, tenslotte, is afkomstig uit een hergebruikte accu van Time Shift Energy.

Inmiddels loopt het storm qua belangstelling voor het huis van Peters. Zo’n 700 mensen toonden in de eerste maanden na de oplevering interesse in het Save Home. Peters gaat van start met het bouwen van tien plastic huizen, maar hij hoopt op ‘een bouwgolf die de hele wereld over gaat’. Daarvoor moeten er wel mobiele machines gaan komen die het plastic plaatselijk kunnen verwerken tot grondstof. Daarnaast denkt Peters aan een Plastic Fantastic Experience Center. ‘Dat wordt een mini-fabriek met demonstraties, educatie en plastic bouwkunst met als doel bewustwording kweken.’

Marmoleum on the kitchenfloor
Save Home Plastics

Forbo sponsort ‘The Exploded View’ met Marmoleum Cookie vloer en Allura Ease

Forbo sponsort ‘The Exploded View’ met Marmoleum Cookie vloer en Allura Ease

Zoektocht naar grootschalig klimaatvriendelijk bouwen & wonen
Radicaal opnieuw durven kijken naar het ontwerpen en bouwen van een woning. Daarmee zijn de pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen aan de slag gegaan. Tijdens de Dutch Design Week 2020 presenteren zij ‘The Exploded View’. Een uit elkaar getrokken huis dat met circulaire methodes en biobased materialen opnieuw is opgebouwd. Dit unieke project laat de bestaande en toekomstige mogelijkheden van duurzaam bouwen en wonen zien. Forbo Flooring sponsort The Exploded View met een CO2-neutraal geproduceerde en volledig natuurlijke Marmoleum Cookie vloer enduurzame Allura Ease loslegtegels.

The Exploded View is de verbeelding van een meerjarig onderzoeksprogramma van ‘The Embassy of Circular and Biobased Building’ waarin ontwerpers, ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en storytellers samenwerken. De Embassy stelt zich actief de vraag: welke klimaat- en mensvriendelijke oplossingen zijn er te vinden en te realiseren voor de enorme bouwopgave waar Nederland voor staat? Ze formuleren en materialiseren zelf hun antwoorden in een ‘live research’ en ‘storytel’-installatie. “In de maquette en op een levensgrote blueprint laten we zien wat we ontdekt hebben, maar tonen ook wat we nog niet weten. We gaan in op de kwaliteiten van biobased materialen en circulaire methodieken en geven aan waar de groeimogelijkheden zitten. En we nodigen iedereen uit met ons mee te denken en te doen. Want er is zoveel kennis en er bestaat ook niet een juiste werkwijze of oplossing voor duurzaam bouwen en wonen”, aldus ontwerper Pascal Leboucq van Biobased Creations.

Potentie van snel hernieuwbare grondstoffen
In de installatie zijn toepassingen en materialen van vandaag, morgen en overmorgen verwerkt. Producten die al bestaan maar nog moeilijk hun weg naar de bouw vinden tot ontwikkelingen die nog serieuze steun nodig hebben om te ontwikkelen en op te schalen. The Exploded View verwijst daarmee naar de eindeloze, potentiële materiaalstromen die voorradig zijn en niet of nauwelijks gebruikt worden in de bouwwereld.

“Er worden steeds meer bouwmaterialen gemaakt uit voedingsresten, textiel, rioolwater, gebouwen of zelfs onze eigen woonomgeving. We tonen onze zoektocht naar materialen die de productiecirkel zo klein en efficiënt mogelijk kunnen houden”, vertelt Leboucq.

Nood aan andere modellen
‘’Daarnaast tonen we onze zoektocht naar de toekomst van wonen. We vragen ons samen met de bezoeker af hoe we gaan wonen in de nabije toekomst. Wat als we echt een omslag willen maken naar een circulaire en biobased wereld. Dan moeten we meer doen dan enkel anders gaan bouwen. Dan moeten we ook herdenken hoe we wonen en hoe we waarde geven aan onze woningen”, aldus Lucas De Man, ook van Biobased Creation.

Embassy of Circulair & Biobased Building
Gedurende nog minimaal twee jaar werken ontwerpers en pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen samen aan deze nieuwe perspectieven voor een duurzamere ontwerp-, bouw- en woonomgeving, onder de naam Embassy of Circular & Biobased Building. Biobased Creations, nu curator van deze Embassy, is ook initiatiefnemer en ontwerper van ‘The Growing Pavilion’. Een paviljoen gemaakt van experimentele biobased materialen dat tijdens Dutch Design Week 2019, als onderdeel van de Embassy of Circulair & Biobased Building, meer dan 75.000 bezoekers trok en momenteel genomineerd is voor verschillende internationale prijzen waaronder The Dezeen Awards.

Dutch Design Week
The Exploded View werd tijdens de Online Dutch Design Week getoond opwww.ddw.nl . Naast een virtuele tour door het Exploded View huis vind je hier diverse artikelen, video’s, een 3d-online model, een praatplaat en podcasts en kun je zien welke online bijeenkomsten er vanuit de Embassy worden georganiseerd. Na de DDW reist de maquette door naar andere relevante bijeenkomsten en events, voor zover die doorgaan natuurlijk.

Bedroom mad of jute Marmoleum cookie on floor
Exploded View maquette

Nieuwe fraaie Sphera ESD collectie Forbo geleidt gegarandeerd

Nieuwe fraaie Sphera ESD collectie Forbo geleidt gegarandeerd

Forbo Flooring introduceert deze maand haar nieuwe Sphera SD|EC collectie. Deze homogene ESD-vinylcollectie met geleidende eigenschappen in banenmateriaal is speciaal ontworpen om kritische en gevoelige omgevingen zoals cleanrooms, computerruimtes, operatiekamers, laboratoria en elektronica-assemblages veilig en schoon te houden. De mix van design en state-of-the-art technologie resulteerde in een hoogwaardige en visueel aantrekkelijke collectie met bewezen prestaties onder alle omstandigheden. Of het nu gaat om ESD-veiligheid, chemische resistentie, explosiegevaar of extreem lage emissies, Sphera SD|EC draagt bij aan de allerhoogste eisen in kritische ruimtes.

Ook installatietechnisch biedt de vloer voordelen. Dankzij de aangebrachte geleidende rug is verwerking met geleidende lijm voortaan overbodig. De nieuwe rug zorgt niet alleen voor lagere installatiekosten, maar vermindert ook het risico op fouten tijdens het leggen.

Sphera EC 45000

Innovatief ontwerp zorgt voor beheersing statische ontladingen en deeltjesemissies in lab en industrie

De geleidende matte lak van de SMART-control toplaag is de finishing touch van de nieuwe collectie. Zij beschermt de vloer niet alleen tegen vlekken en krassen, maar geeft de vloer ook een high-end uitstraling en zorgt voor gemakkelijk onderhoud. Sphera SD|EC is getest en goedgekeurd door het hoog aangeschreven en onafhankelijke Fraunhofer Instituut als zijnde Cleanroom Suitable Material.

Sphera SD wordt gekenmerkt door haar permanent statisch dissipatieve eigenschappen. Om dat te bereiken, worden er dissipatieve deeltjes toegevoegd aan de vloer. Sphera EC, op haar beurt, is een vloer met elektrostatisch geleidende eigenschappen. Om consistente en betrouwbare prestaties te garanderen, bevat de vloer zogenaamde carbon black-chips.
De Sphera SD|EC collectie heeft een uitgebalanceerd kleurenpalet met veel lichte en neutrale kleuren voor klinische omgevingen, maar tevens een aantal uitgesproken, felle kleuren. Sphera SD|EC is Nederlands fabricaat, 100% ftlaatvrij en wordt met groene stroom geproduceerd in de ‘zero waste’- fabriek van Forbo Flooring in Coevorden.

 Sphera SD 550034 and SD 550032 in Scanning Room

Productzoeker

Bestel uw gratis stalen met hulp van deproductzoeker

Winnares scholenontwerpwedstrijd bekend

Forbo organiseert al een aantal jaren met succes een ontwerpwedstrijd voor basisscholen met als thema: Op weg naar een duurzame toekomst
Dit jaar heeft Esmee Drijver uit groep 8 van KBS St. Jozef gewonnen.
Lees hier het artikel in Schooldomein nr 1: KBS St. Jozef wint scholenontwerpwedstrijd

scholenontwerpwedstrijd

Forbo Flooring publiceert duurzaamheidsverslag 2019

Forbo Flooring publiceert duurzaamheidsverslag 2019

Meer recycled materiaal gebruikt, groter ftalaatvrij aanbod en Marmoleum CO2-neutraal

Forbo Flooring publiceerde onlangs voor het achtste opeenvolgende jaar haar duurzaamheidsverslag. Het rapport laat zien dat de vloerproducent de milieuprestaties in alle productgroepen heeft verbeterd over het afgelopen jaar. Zo is er meer gerecycled materiaal gebruikt in het textielportfolio, biedt Forbo een groter ftalaatvrij aanbod in vinyl en gaan alle linoleumproducten volledig CO2-neutraal geproduceerd worden. Verder komen in het duurzaamheidsverslag het gebruik van biogas aan de orde, net als de verlaging van de CO2-uitstoot en het voornemen van Forbo om haar productieproces circulair te maken. Het duurzaamheidsverslag is opgesteld volgens de internationaal erkende Global Reporting Initiative richtlijnen.

Forbo Sustainability report 2019

Download het rapport:

  • Sustainability Report 2019

    Sustainability Report 2019

Goed om te weten i.v.m. het coronavirus

Wij blijven u maximaal ondersteunen!

16 maart 2020 - Op 15 maart heeft de Nederlandse regering de maatregelen in het kader van het coronavirus aangescherpt. Ook Forbo Flooring Systems neemt haar verantwoordelijkheid om verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan, volgens de richtlijnen, uitgegeven door het RIVM. De gezondheid, veiligheid en het welzijn van u als onze klant en onze medewerkers staan voorop.

Forbo Flooring Systems geeft gehoor aan de oproep om werknemers zoveel mogelijk thuis te laten werken. Onze werknemers hebben thuis alle middelen tot hun beschikking om u volledig van dienst te zijn. We maken waar mogelijk gebruik van technische communicatiemiddelen, zoals Skype. Wanneer een afspraak fysiek door moet gaan, volgen wij de richtlijnen die zijn afgegeven, zoals afstand houden, regelmatig handen wassen en geen verkoudheidsklachten of koorts hebben.

We kunnen aan uw vraag voldoen
Forbo ontwerpt en produceert bijna al haar vloeren in Nederland en we hebben voldoende product op voorraad om aan de vraag te voldoen. Met forbOnline, onze online webshop, zijn we voor rechtstreeks kopende klanten 24/7 bereikbaar voor het direct plaatsen van orders, het inzien van voorraden en track&trace van uw order.

We zullen u maximaal ondersteunen
Onze werknemers hebben de kennis, ervaring, vakmanschap en passie om u maximaal te blijven ondersteunen in deze onzekere tijden. Onze afdelingen Customer Services en Techniek en Opleiding blijven bereikbaar voor al uw vragen, orders, leveringen en gewenste service.

- Customer Services: bij voorkeur via mail: contact@forbo.com
- Techniek en Opleiding: bij voorkeur via: adviezen@forbo.com

Om eventuele risico’s te beperken, hebben wij besloten om per direct bezoek aan onze sites op te schorten tot nader order. Uw accountmanager blijft beschikbaar om samen met u, bij voorkeur via mail, telefoon of Skype, de ideale vloeroplossing te realiseren.

Onze website blijft actueel en bevat de meest recente informatie
Op onze website vindt u alle informatie over onze producten en segmenten. Tevens kunt u direct en eenvoudig vanuit de productzoeker stalen aanvragen voor uw project. Onze verbeterde vloerplanner is een geweldig hulpmiddel voor alle architecten, planners en eindgebruikers. Nieuw is de mogelijkheid om gratis uw eigen afbeeldingen te uploaden en zo alle vloeropties die Forbo in haar portfolio heeft in die foto te plaatsen.

Wij zullen al het mogelijke doen om u te blijven ondersteunen en de service te verlenen die u van ons gewend bent. Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via uw accountmanager of via contact@forbo.com. Wij houden u op de hoogte van eventuele wijzigingen.

vernieuwde vloerplanner

Productzoeker

Bestel uw gratis stalen met hulp van deproductzoeker

Nieuwe Allura collectie is gemaakt met Hollandse passie

Een duurzame designvloer voor elk denkbare toepassing en verwachting

05-02-2020 Forbo Flooring introduceert deze maand haar nieuwe Allura collectie van luxe vinylplanken en -tegels die niet alleen gemaakt is met Hollandse passie, maar ook een duurzaam antwoord geeft op elke mogelijke vloervraag van nu en de toekomst. Dat komt omdat de Design Studio van de vloerproducent de manier waarop mensen werken, leven, ontspannen, leren en spelen als uitgangspunt heeft genomen bij het ontwikkelen van haar collecties & designs. Zo ziet Forbo bijvoorbeeld dat modulariteit steeds belangrijker wordt in het creëren van gebouwen en ruimtes. De nieuwe Allura collectie speelt daar sterk op in met loslegsystemen, die weer makkelijk te verwijderen zijn. Daarnaast zijn hergebruik en duurzaamheid natuurlijk cruciaal in deze tijd. Forbo heeft daarom een recycleprogramma opgezet voor de terugname van zowel snijafval als gebruikte Allura vloeren.

De nieuwe Allura collectie wordt niet alleen in Nederland ontworpen, maar ook geproduceerd en wel volgens de hoogste kwalitatieve standaarden. Aangezien de vloerproducent hier gevestigd is, staan er 1000 man personeel klaar om de klant te helpen en de vloeren razendsnel bij u te hebben. U kunt natuurlijk ook 24/7 bestellen. Forbo beschouwt zichzelf als een echte Hollandse Meester door haar kennis, ervaring en vakmanschap van meer dan 100 jaar vloeren maken en ontwerpen. De vloerproducent helpt graag samen de ideale plek te realiseren. Of het nou een kantoor, winkel, school, zorginstelling, hotel of fabrieksruimte is.

De nieuwe Allura collectie telt zes series, die elk een grote variëteit aan dessins en kleuren vertegenwoordigen (denk aan fraaie houten, stenen en betonnen). Allura Flex is de zeer populaire tegel die met enkel fixeerlijm wordt geinstalleerd, Allura Ease een loslegtegel die geheel los gelegd wordt, Allura Click Pro betreft een kwaliteits kliktegel, Allura Dryback is ijzersterk, betrouwbaar en kent de grootste keuze in kleur en dessins en het akoestische Allura Decibel, tenslotte, zorgt dat geluidsoverlast wordt tegengegaan.

Alle Allura vloeren hebben een ongekende dimensie-stabiliteit, kennen geen patroonherhaling (wat de aanblik zeer natuurgetrouw maakt) en leveren stuk voor stuk langdurige prestaties. De hoogwaardige productietechniek maakt specifieke ontwerpen en uitvoeringen mogelijk, zoals zeer lange, brede of smalle planken, Hongaarse punten, visgraatvormen en natuurgetrouwe embossing (relief, red.) in uiteenlopende structuren.

Voor veel meer informatie zie www.forbo-flooring.nl/allura.

Allura 2020

Download het persbericht

Download het persbericht

Meer informatie over Allura

Meer informatie over Allura

Ontwerp je eigen vloer met Forbo’s nieuwe Eternal collectie

Ontwerp je eigen vloer met Forbo’s nieuwe Eternal collectie

19-11-19 - Forbo Flooring introduceert deze maand haar nieuwe Eternal vinylcollectie. De collectie voorziet in oplossingen voor alle ruimten waar mensen werken, leven, ontspannen, genezen, leren en spelen. Doordat Eternal naadloos aansluit bij de specifieke functie van een ruimte, kunnen gebruikers zich er vrij en zorgeloos bewegen. De beschikbare kleuren en designs zijn zo gevarieerd, dat in iedere ruimte de gewenste sfeer kan worden gecreëerd. Thuis, op reis, op het werk, op school of tijdens het sporten, op ieder moment van de dag. Met het vertrouwde comfort van een Eternal-vloer staat niets de klant in de weg om te doen waar hij of zij zich fijn bij voelt.

De nieuwe Eternal collectie biedt onder andere een volledig nieuwe en stralende Colour-lijn en verrassend vernieuwende hout-, beton-, marmer- en terrazzodessin. Bovendien kunnen klanten zelf hun eigen vloer ontwerpen met Eternal Digital Print. Daarmee levert Forbo een - in de markt - ongekende, superscherpe en levendige printkwaliteit. Daarnaast heeft Forbo’s eigen Design Studio vier basisdesigns gemaakt die de klant zelf kan personifiëren met kleur- of dessinkeuzes.

De speelse ontwerpen Colourful Planks, Terrazzo, Paint en Rainbow kunnen naar wens worden aangepast en voegen gegarandeerd kleur toe aan elke ruimte. De kleuren zijn speciaal ontwikkeld om te combineren met de overige kleurstellingen in de Eternal collectie. Degenen die liever hun eigen vloer ontwerpen, kunnen nu al vanaf 12 vierkante meter bij Forbo terecht. Forbo’s nieuwe digitale printer, die werkt met UV-inkt en LED, levert - zoals gezegd - topkwaliteit.

Eternal is een vloer waarop de klant kan vertrouwen. De vloer gaat gemakkelijk een leven lang mee (onder andere door de PUR Pearl-toplaag die de vloer beschermt tegen slijtage en krassen) en is eenvoudig schoon te maken en onderhouden. Bovendien spreekt Eternal Forbo’s eigen kleurentaal en daarmee is de collectie makkelijk te combineren met Step anti-slip, vinyl en andere Forbo collecties.

Tot slot wordt Forbo’s Eternal steeds duurzamer. Zo is de rug voor 60 procent gemaakt van hergebruikt materiaal uit Forbo’s eigen productieproces. Daarnaast wordt de vloer geproduceerd met hernieuwbare energie, wordt al het productieafval door Forbo hergebruikt, is Eternal 100 procent ftalaat-vrij en heeft de vloer een heel laag emissieniveau.

Eternal digitally printed Rainbow