Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Nieuws

In ons nieuwsoverzicht vindt u de persberichten en publicaties van Forbo Flooring. Lees of download ze hier of schrijf u in voor onzenieuwsbrief


Fraaie dessins en sprekende kleuren typeren Tessera Chroma en Nexus tapijttegels

Nieuwe Tessera biedt attractieve, maar betaalbare designkwaliteit

Forbo Flooring lanceert deze maand maar liefst twee nieuwe Tessera collecties, te weten Tessera Nexus en Tessera Chroma. De nieuwe collecties combineren sprekende kleuren en trendy dessins, maar zijn toch goed betaalbaar. Tessera Nexus speelt met haar verfijnde grafische patronen in op verbinding en contact. Tessera Chroma is een luxe aanvoelende tapijttegel met een hoge pool en komt in een collectie met zeer aansprekende kleuren.

Elke kleur in de Tessera Chroma collectie is samengesteld uit drie kleuren waardoor er een zachte en bijna ‘kalkachtige’ kleur ontstaat. De Tessera Chroma tegels kunnen gebruikt worden om een vloer in één kleur te creëren of gecombineerd worden met tegels van een andere kleur om zo uw eigen - meer uitgesproken - design te creëren.

Tessera Nexus bestaat uit negen neutrale en klassieke kleuren voor lichte en donkere opties. De collectie kenmerkt zich door grafische dessins die ruimtes en de mensen daarin op een subtiele manier verbinden. Nexus is daarmee helemaal toegesneden op de werkomgeving van nu.

Beide Tessera collecties zijn heel gemakkelijk te combineren met Allura Flex zonder dat daarbij overgangsprofielen of extra ondervloeren nodig zijn. Natuurlijk mixen en matchen ook deze vloeren eenvoudig met alle andere Forbo-vloeren zoals Marmoleum, Flotex en het eerdergenoemde Allura omdat ze zijn ontwikkeld vanuit dezelfde Forbo kleurtaal. Daarnaast hebben zowel Chroma als Nexus een hoge akoestische waarde van 25dB of hoger voor minimale geluidsoverdracht. De vloeren zijn bovendien duurzaam in de zin dat ze voor meer dan 60 procent bestaan uit gerecycled materiaal. Hierdoor komen ze ook in aanmerking voor de door de overheid gesubsidieerde MIA/Vamil regeling.

essera Chroma Camisole 3621 -Tangerine 3623 -Tuxedo 3606

Download het persbericht

Download hier het persbericht

Lees verder

Lees verder over de Tessera tapijttegels

Marmoleum Click supports tentoonstelling Daan Roosegaarde

Marmoleum Click supports tentoonstelling Daan Roosegaarde

Forbo Flooring heeft ruim 800 vierkante meter Marmoleum Click ter beschikking gesteld aan Daan Roosegaarde voor zijn eerste grote museale soloproject, genaamd Presence. In acht zalen van het Groninger museum dient de vloer de voorstelling. Daarvoor moet het Marmoleum Click wel een ‘jasje’ aan. Daan Roosegaarde heeft de vloer namelijk verrijkt met de mix van technologie en creativiteit, die zijn werk zo kenmerkt. Zo is het glow in the dark-concept toegevoegd, net als een speciale coating, en veel aansturings technieken.
Forbo Flooring is als duurzame voorloper (en producent van bijvoorbeeld CO2-neutraal Marmoleum) blij als ‘supported by’-relatie een bijdrage te kunnen leveren aan Presence; een kunstwerk dat onder andere moet bijdragen aan meer bewustzijn over klimaatverandering.


Presence draait vanaf 22 juni en is een baanbrekend en interactief kunstwerk dat Roosegaarde speciaal voor het Groninger Museum ontwikkelde. Het is de eerste keer dat hij als ‘buitenkunstenaar’ de binnenruimte verkent. Presence is een groot lichtgevend landschap dat door de aanwezigheid van bezoekers van vorm en kleur verandert. Waar tentoonstellingen meestal vragen om kunst op gepaste afstand te bekijken, daagt deze installatie uit tot fysieke interactie.

Roosegaarde is onder andere bekend van Icoon Afsluitdijk en internationale projecten als Waterlicht en Smog Free Tower. Als pionier van het landschap van de toekomst onderzoekt hij het begrip schoonheid, dat vorm krijgt in nieuwe maatschappelijke kernwaardes als schone lucht, schoon water en schone energie. Presence maakt deze thematiek met nieuwe materialen en natuurkundige principes zichtbaar, waardoor de bezoeker op een bijzondere manier bewust wordt van de eigen aanwezigheid.

Presence bestaat uit een 800 vierkante meter groot levend lab. Hoewel het kunstwerk het resultaat is van innovatief materiaaltechnisch onderzoek, is Presence voor de bezoeker heel intuïtief. De installatie bestaat uit verschillende sferen waardoor de bezoeker allerlei perspectiefwisselingen ondergaat – van groot en massief naar klein en beweeglijk, van donker naar licht. In de ene zaal tekenen futuristische bollen lijnen op de grond. Een andere zaal lijkt gevuld met lichtgevend sterrenstof, wat doet denken aan het uitzicht op een grote stad vanuit een vliegtuig. Er zijn ook ruimtes die bezoekers lijken te scannen door ze in silhouetten en patronen vast te leggen. De interactie tussen bezoeker en kunstwerk levert steeds nieuwe beelden op. Kijken en observeren, maar vooral aanraken, voelen en bewegen zijn essentieel.

Klimaatverandering en de wens om de leefbaarheid van ons landschap te verbeteren, inspireerden Roosegaarde tot het maken van Presence. Met de sporen die bezoekers in de installatie achterlaten, die na verloop van tijd verdwijnen en plaatsmaken voor nieuwe patronen, symboliseert Roosegaarde de invloed van onze menselijke aanwezigheid op aarde. Roosegaarde: “Jij maakt het kunstwerk en het kunstwerk maakt jou. Het effect van je aanwezigheid maakt je bewust van jouw relatie met de omgeving en de manier waarop we deze kunnen maken of breken.” Een andere bron van inspiratie is de landschaps- en omgevingskunst uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Ook hierin speelden het sterke besef van de kwetsbaarheid van de aarde en interactiviteit een grote rol. Waar deze kunstenaars het landschap tot onderdeel van hun werk maakten, zet Roosegaarde een nieuwe stap en brengt zijn werk voor het eerst binnen de muren van een museum.

daan

Download het persbericht

Spelen met kleur met nieuwe Flotex Colour

Forbo introduceert modulaire collectie met 4 dessins en maar liefst 90 kleuren

Forbo Flooring introduceert deze maand haar nieuwe Flotex Colour collectie met spraakmakende trendkleuren. De vier dessins en maar liefst 90 kleuren in banen, tegel- en plankformaat geven klanten de mogelijkheid hun eigen ontwerp te maken en zo hun signatuur aan een ruimte te geven. De nieuwe collectie is ontwikkeld vanuit Forbo’s eigen kleur- en designtaal en mixt en matcht dus gemakkelijk met de andere collecties, zoals Marmoleum of Allura.

Met het zicht op rust en communicatie heeft Forbo ook speciaal een Flotex Acoustic Plus tegel ontwikkeld, binnen de Flotex Colour collectie. Deze zorgt dat het contact- en omgevingsgeluid gedempt wordt. Hierdoor kunnen werknemers, gasten en klanten zelfs in ruimtes met veel verkeer en mensen gemakkelijk met elkaar praten of zich concentreren op hun werk. Daarnaast introduceert Forbo een tegel met embossing, als onderdeel van de nieuwe collectie. Deze tegel met reliëf kan gebruikt worden om high-lights te geven aan het ontwerp.

Ook Forbo’s Flotex collecties worden steeds duurzamer. Zo bestaat de polyester drager van zowel de Flotex Colour banen als de Flotex Acoustic Plus tegel voor 20 procent uit gerecyclede drinkflessen. De reguliere Flotex Colour tegels bevatten zelfs 50 procent post-consumer afval. De Flotex vloeren stoten bovendien geen enkele emissie uit.

Flotex is een hightech textiele vloerbedekking die het comfort biedt van een tapijtvloer met de voordelen van een harde vloer. De unieke constructie van de vloer neemt allergenen en fijnstof uit de lucht op en laat die daarna weer makkelijk vrij bij de schoonmaak. Zo verwijdert het stofzuigen van een Flotex vloer het dubbele aantal allergenen in vergelijking met conventionele tapijtvloeren. Dit is een van de redenen waarom Flotex de enige textiele vloerbedekking is die bekroond is met de prestigieuze Britse Allergy UK Seal of Approval. Flotex vloeren zijn daarnaast eenvoudig nat te reinigen en gaan heel lang mee.

Flotex Colour (2019) - Metro petrol, citrus, nimbus

Duurzaamheidsaward voor Forbo (ENG)

Forbo Flooring Systems wins 'Duurzaan' sustainability award, as most sustainable enterprize in the 'large company' category.

CO2 neutral Marmoleum is an eye opener for building and construction segment as well as for interior finishes segment.

The ‘Duurzaan award’ concerns businesses that make a difference in the products that are manufactured and the way this is being done in the Zaanstreek, the industrial geography just north of Amsterdam, the Netherlands. Sustainable manufacturing in the Netherlands is an important issue, one that increasingly is being identified as an important parameter for sustainable stewardship.
Forbo was awarded the prize with which they can call themselves ‘most sustainable company’ because of the virtues of Marmoleum, both as a product and the developments in circular linoleum solutions as well as in the way it is being produced and the example Forbo sets for surrounding industry to involve all employees in sustainable working.

Marmoleum is a CO2 neutral floor covering. This is because the raw materials used for making Marmoleum are coming directly from natural and sustainable cultivated crops. The trees, plants and annual scrubs during their life time take up large amounts of CO2 their natural growth process called photosynthesis. In fact so much CO2 is consumed that when the Assendelft plant processes the raw materials - and thereby emits CO2 - the net result is a CO2 neutral product. In fact when looking at the detail presented in the product’s Environmental product Declaration (EPD) there even is a small ‘minus’ of CO2 that is extracted from the environment.

Forbo Flooring BV in Assendelft produces its Marmoleum using 100% green electricity as well as internal re-use and recycling programs. For installation cut offs, a ‘back to the floor’ program is in place, which returns residual linoleum to an ingredient for new Marmoleum. The production location also features a large warehouse in which all of Forbo products are collected before shipment, avoiding unnecessary transport movements as multiple product are combined in one shipment. The warehouse is built to be self-supporting in its energy use, coming from solar energy, and has been awarded the LEED-gold standard for sustainable construction.

duurzaan award

Forbo zet vol in op duurzaam vloertransport

Forbo zet vol in op duurzaam vloertransport

Bij duurzaamheid denken veel mensen aan producten die duurzaam gemaakt zijn van natuurlijke, duurzame grondstoffen, maar daar houdt het niet op. Die producten worden bijvoorbeeld ook vervoerd en dat kan tevens op een duurzame manier. In gesprek met Marco Reijnders, manager distributie planning bij Forbo Flooring, over duurzame logistiek en transport.

Alle Europese Forbo fabrieken bij elkaar vervoeren ongeveer duizend zeecontainers per jaar over de wereld. Ook bij Forbo Assendelft wordt veel gebruik gemaakt van scheepvaart en zo min mogelijk van vrachtwagens. Dit omdat het vervoeren van Forbo vloeren naar bijvoorbeeld de haven van Rotterdam of Antwerpen per vrachtwagen tot wel tien keer vervuilender is dan met de binnenvaart. Marco: “Ondanks dat het wegverkeer een stuk schoner en dus duurzamer is geworden door voornamelijk de Europese regelgeving - een ontwikkeling die je in de binnenvaart minder ziet - scheelt binnenvaart dus nog steeds een hoop CO2-uitstoot.”

Dit is een belangrijke reden voor Forbo om zoveel mogelijk te transporteren via de binnenvaart. Dat vraagt wel om een goede planning. “Wanneer je iets meer planningstijd neemt, kun je het net zo makkelijk via de binnenvaart vervoeren. Alleen uitzonderingen en spoedverschepingen gaan via de weg”, aldus Marco. Nadenken over hoe vaak je uitrijdt naar een bestemming is ook belangrijk. “Soms is het mogelijk om zaken te combineren door het - binnen de tijd - maar net iets later te bezorgen.”

Efficiënte logistiek zorgt ervoor dat er geen onnodige vervoerskilometer worden gemaakt, met alle CO2-uitstoot vandoen. Iets waar Marco dan ook veel mee bezig is. “Ik ben heel fanatiek op het maken van zo min mogelijk logistieke bewegingen met zoveel mogelijk resultaat. Dat zie ik als een van de belangrijkste doelstellingen in mijn werk.”

In een circulaire economie worden ook afvalmaterialen op een slimme manier hergebruikt. Een belangrijk onderdeel daarin is logistiek, want afgedankte materialen moeten ook weer op de juiste plek terecht komen, zoals een recyclingbedrijf. Marco: “Als je een televisie koopt, betaal je al een verwijderingsbijdrage. Als we dit ook kostenneutraal voor vloeren zouden kunnen organiseren, is dat interessant. Dan moeten we gaan nadenken over retourlogistiek.”

Marco verwacht dat de logistiek de komende tien jaar nog efficiënter en daarmee duurzamer wordt. Nu worden nog grote bulkpartijen naar een centraal distributiecentrum verscheept en daar weer gesorteerd en soms ook weer opnieuw op pallets gezet. “In de toekomst wordt de voorraad nog slimmer voorgesorteerd, gecombineerd en gelijk naar eindklanten gebracht, dat scheelt onnodige logistieke bewegingen.”

transport

Projectinrichter Boerhof recyclet voor Forbo Flooring

Samen bijdragen aan circulaire economie

Een substantieel aantal klanten waaronder projectinrichters en installateurs zamelen al Marmoleum-snijafval in voor Forbo. Dit materiaal wordt vervolgens gerecycled tot nieuwe Marmoleum-vloeren. Forbo is ontzettend blij met klanten die helpen met het terughalen van snijafval. Een trouwe inzamelaar is projectinrichter Boerhof. Waarom doen ze mee? In gesprek met directeur Kristel.

“Wij zamelen al sinds 2012 snijafval in voor Forbo. Dit doen we met name voor het milieu. Anders belanden de snijresten in de vuilcontainer en worden ze verbrand. Nu kan Forbo er nog wat moois mee doen in het productieproces. Maar het is ook een kostenoverweging: restafval laten afvoeren is een stuk duurder dan de kosten van de recyclingcontainer.”

Hoe werkt dat eigenlijk, het inzamelen? “De stoffeerders verzamelen het materiaal apart in. Soms laten we een container bij een groot project komen. Maar we werken ook vaak in gevangenissen, waar je dan bijvoorbeeld maar twee cellen tegelijkertijd doet. Onze stoffeerders nemen dan het restmateriaal mee terug naar Boerhof waar ze alle materialen in de juiste recyclingcontainer plaatsen. Bij een volle container bellen we even en wordt die opgehaald.”

Op de vraag of het moeilijk was om medewerkers te overtuigen om snijafval apart in te zamelen, moet Kristel lachen. “Mijn medewerkers weten niet anders. Duurzaamheid zit in ons DNA. Maar we nemen nieuwe medewerkers wel altijd mee in de beweegredenen. Dus we zeggen niet alleen, ‘je moet dit doen’, maar leggen ook uit waarom. We vinden het belangrijk om de aarde goed achter te laten en alle beetjes helpen. Als niemand iets doet, gebeurt er ook niets.”

Forbo hoopt dat steeds meer klanten het nut inzien van snijafval inzameling, zodat ze gezamenlijk met haar klanten een bijdrage kan leveren aan de circulaire economie. Aan Kristel dan ook de vraag waarom andere bedrijven mee zouden moeten doen. “Onze duurzaamheidsimpact is natuurlijk veel groter als iedereen dit gaat doen en het is echt een kleine moeite.‘’

Forbo zamelde in 2018 in totaal 50 containers met snijafval in. Wil je jouw steentje bijdragen aan een beter milieu? Vraag dan ook een container aan!

linoleum recycling

Duurzame Lonc stoel met restmaterialen Forbo

Duurzame Lonc stoel met restmaterialen Forbo

“Je hebt geen hitte nodig, maar toch krijg je het er warm van” aldus Elvin den Haan over zijn en ontwerper Jan Nijland’s nieuwste Lonc stoel: de Slim. Een stoel die koud kan worden geperst: wat veel energie bespaart. Een zitting die gemaakt is met een restproduct van Forbo, de linoleum fabriek in de Zaanstreek. In zijn Haagse studio toont hij mij een mooi staaltje Dutch Design: een slanke stoel met geen enkel overbodig onderdeel.

Normaal worden houten zitvlakken van stoelen met hitte geperst. Dit geldt niet voor het gebruikte materiaal voor de Lonc stoel. De Slim stoel bestaat uit Accoya hout, furniture linoleum en dik papier. Dat laatste is een restproduct uit de linoleum productie van Forbo: het einde van de rol. Lonc vond dit een prima drager voor het furniture linoleum dat zij al wilde toepassen. Door het te persen en het furniture linoleum te bevestigen konden twee vliegen in één klap worden geslagen: blijven werken met lokale en duurzame materialen en tegelijkertijd ervoor zorgen dat dit materiaal niet verloren gaat.

Daarnaast is het Accoya hout dat wordt toegepast ook nog eens afkomstig van een extreem snel groeiende boomsoort: de Radiata pijnboom groeit zelfs sneller dan bamboe. De stoel is daarmee van duurzame, biobased materialen. De filosofie van de ontwerper is tevens om constructies zo puur en kernachtig mogelijk te houden. Om dit ontwerp te maken hoeft er dan ook maar weinig materiaal te worden gebruikt. Ook dat maakt het een duurzaam ontwerp.

Lonc heeft ook de expliciete wens om alles in Nederland te produceren. “Dat is nog steeds niet achterhaald” aldus Elvin. “Je gaat niet over de hele wereld dingen transporteren. Als we het in Indonesië zouden assembleren zou het wel een goedkopere stoel kunnen zijn, maar dat past niet bij onze filosofie. Wij willen producten met een kleine ecologische footprint en controle houden over onze processen.”

Een mooi voorbeeld van Dutch Design. Met een klein sausje Japans minimalisme. En niet te vergeten, vanaf juni verkrijgbaar.

Linoleum stoel

Download het persbericht

DOWNLOAD HET PERSBERICHT

Forbo aan tafel bij CB’23

CB’23: polderen over circulaire bouw

Hoe geef je de circulaire bouw vorm? Daarover spreken diverse experts uit de bouw met elkaar in CB’23. Van architect tot aannemer, leverancier tot wetenschapper: samen zijn ze in gesprek onder de vlag van de Nederlandse normalisatie organisatie NEN. Doel: samen een standaard circulair bouwen neer te zetten om circulaire bouw een stap verder te brengen. Forbo zit aan tafel.

Deze complexe taak is onderverdeeld in drie richtingen: het ontwikkelen van een circulair framework, het standaardiseren van (materiaal)paspoorten en het meten van circulariteit in de bouw. Forbo is aangesloten bij het actieteam framework. De groep houdt zich met name bezig met de vraag: Wat is circulaire bouw?

Geen makkelijk te beantwoorden vraag. Even lijkt de groep zich te verliezen in het formuleren van allerlei definities. Er worden wel 90 pagina’s volgeschreven met definities over recycling, circulaire economie, afvalwetgeving, etc. Gelukkig herpakt de groep zich: een woordenboek schrijven helpt het creëren van een circulair framework maar ten delen.

Een aantal inspirerende voorbeelden van circulaire bouwwerken helpt de groep om te definiëren wat circulaire bouw precies is. Er lijken grofweg twee richtingen te bestaan: Of een gebouw zo robuust neerzetten dat het eeuwen kan blijven staan (wel zo flexibel van binnen dat het diverse functies kan blijven houden) óf flexibel en demontabel bouwen zodat het gebouw weer uit elkaar kan en de onderdelen kunnen worden hergebruikt. Denk bij de eerste categorie aan de Amsterdamse pakhuizen en grachtenpanden, die je door hun bouwkwaliteit en diverse functies al heel lang mee gaan: ook héél circulair. Bij de tweede categorie past bijvoorbeeld the Greenhouse in Utrecht, een demontabel restaurant met minimaal materiaalgebruik. Eén versie van een circulair gebouw bestaat dus niet.

Ook de manier van werken verandert in een circulair bouwproces. Zo verandert de relatie tussen de deelnemers. Niet langer schrijven architecten en aannemers producten voor, maar zullen leveranciers al vroeg in het proces moeten worden betrokken om mee te denken en hun producten aan te kunnen passen aan circulaire principes. Plat gezegd: op het einde als projectinrichter nog even een leverancier bellen dat er volgende week een circulair vloertje moet liggen: dat zit er niet meer in.

Ook de type materialen die worden toegepast zullen in een circulaire bouw moeten veranderen. Zo is het mogelijk om biobased materialen toe te passen. Deze materialen zijn niet, zoals olie, uitputtend maar groeien snel weer in de natuur aan. Een andere optie is om materialen toe te passen die van gerecyclede oorsprong zijn. Of op zijn minst materialen die aan het einde van het leven te recyclen zijn. Dat iets theoretisch gezien te recyclen valt, hoeft overigens niet te betekenen dat het werkelijk gerecycled wordt. Blijven nadenken en het gesprek aangaan blijft belangrijk.

Zo komt er gedurende de overleggen langzaam een interessante logica voort uit alle ideeën. Nieuwsgierig geworden en meedenken? Het eerste resultaat van CB’23 wordt tijdens Building Holland gepresenteerd. Op 9 april van 13:30-14:30, Podium Cirkelstad, Hal 11. Tevens een mooie kans om jouw input te leveren!

circulaire bouw

Download het perbericht

DOWNLOAD HIER HET PERSBERICHT

Lees verder over Forbo en duurzaamheid

www.forbo-flooring.nl/duurzaamheid

Forbo met ‘boutique-hotel’ op Independent Hotel Show

Forbo met ‘boutique-hotel’ op Independent Hotel Show

Forbo Flooring neemt op 8 en 9 mei met een ‘boutique-hotel’ deel aan de eerste Independent Hotel Show in de RAI Amsterdam; een event dat al zes jaar succesvol in Londen wordt gehouden en zich richt op luxe en boutique hoteliers. Forbo’s stand laat een mini-boutique hotel zien met entree, lobby, restaurantgedeelte, en een bad- en slaapkamer, waarin de vloer steeds op inspirerende, stijlvolle en eigenzinnige wijze bijdraagt aan een luxe en unieke beleving.

Forbo Flooring is een wereldspeler op de vloerenmarkt, ontwerpt op Dutch Design niveau en heeft precies de juiste vloer voor elke gewenste sfeer en ruimte. Zo showt de vloerproducent op de Independent Hotel Show haar Coral-schoonloopsystemen voor de entree, de fraaie designvloeren Allura en Flotex by Starck voor het horecagedeelte, veilig Step antislip vinyl voor de sanitaire gedeeltes en luxe, zachte, comfortabele Westbond-tapijttegels voor de slaapkamer. Al deze vloeren spreken Forbo’s eigen kleurtaal en zijn daarmee zeer eenvoudig te mixen en matchen, zoals ook goed te zien op de stand.

De Independent Hotel Show werd in 2012 in Londen opgericht om de gemeenschap van onafhankelijke luxe en boutique hoteliers samen te brengen, te ondersteunen en te inspireren. De beurs in Amsterdam biedt onder andere een conceptlab met de hotelkamer van de toekomst en een blik op klimaatbewustzijn in het hotelwezen, veel seminars in het conference programma, netwerkmogelijkheden in de zogenaamde lobby en suite, en zo’n 120 hoogwaardige exposanten.

Forbo is te vinden op stand E21. Voor meer info over Forbo Flooring en de Independent Hotel Show zie: www.forbo-flooring.nl/ihs en www.independenthotelshow.nl.

IHS

Forbo doet licht uit tijdens Earth Hour

Forbo doet licht uit tijdens Earth Hour

Forbo Flooring doet zaterdag 30 maart aanstaande voor de zesde keer in successie mee aan Earth Hour en doet het licht in al haar fabrieken om 20.30 uur voor een uur uit. De bewustwordingsactie past bij Forbo’s duurzame koers. Zo introduceerde de vloerproducent onlangs als eerste bedrijf ter wereld een CO2- neutrale Marmoleum-collectie genaamd Marmoleum Marbled.

Earth Hour is wereldwijd de grootste en snelst groeiende beweging die aandacht vraagt voor de kwetsbaarheid van de aarde. Door een uur het licht uit te doen, geef je samen met miljoenen anderen het signaal af dat jij ook een leefbare aarde wilt doorgeven. Earth Hour is een bewustwordingsactie voor een beter milieu van het Wereld Natuur Fonds (WNF) waaraan naast burgers ook gemeenten en bedrijven in meer dan 150 landen meedoen.

Assendelft

Download het persbericht

Download hier het persbericht

Duurzame linostoel trekt aandacht

Duurzame linostoel trekt aandacht

Ontwerper Guido Lok ontwierp onlangs een duurzame linoleumstoel als onderdeel van een opdracht die Forbo Flooring en Ahrend voorlegde aan een groep studenten. Lok is nu met een bedrijf in overleg die de stoel - genaamd de Flap Lounge - ook daadwerkelijk op de markt wil brengen.

Ahrend en Forbo Flooring zochten naar producten voor de nieuwe werkomgeving waarin privé en werk steeds meer versmelten, en vroegen om goedkope, doch duurzame oplossingen. Lok bedacht een stoel waarop werknemers en gasten even kunnen ontspannen, met een linoleum zitting die aanpasbaar is in hard- of zachtheid doordat hij aangetrokken kan worden.

De Flap Lounge is gemaakt van metaal - dat zo goed als eeuwig meegaat - en een bekleding van duurzaam Furniture Linoleum van Forbo Flooring. De bekleding vervang je - als zij na 10 jaar versleten is - zo weer voor een nieuwe. Die oude linoleumbekleding kan vervolgens hergebruikt worden.

linostoel

Forbo launching partner INSIDE/INSIDE

Forbo neemt deel in dé nieuwe onafhankelijke tool voor duurzaam interieur

Forbo Flooring is sinds begin deze maand launching partner van INSIDE/INSIDE, dé onafhankelijke tool voor een duurzaam interieur. INSIDE/INSIDE werd bedacht door de Dutch Green Building Council (DGBC), NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) en Ex Interiors. Zij hebben de tool geïnitieerd om een antwoord te kunnen geven op de behoefte om duurzaamheid in interieur inzichtelijk te maken. Bovendien zien zij het als hun maatschappelijke plicht om duurzaam interieur in de gebouwde omgeving te stimuleren. Forbo Flooring doet mee omdat het gelooft in transparantie en bewustwording, en omdat het bedrijf graag een bijdrage wil leveren aan het behalen van de Nederlandse klimaat- en circulariteitsdoelen.

Forbo heeft zich met maar liefst vijf producten ingeschreven op het nieuwe platform, te weten CO2-neutraal Marmoleum 2.5, Sphera (homogeen vinyl), Allura luxe vinyl 0.55, de gloednieuwe Tessera Cloudscape tapijttegels en de Coral Welcome schoonloopmatten. Gebruikers van INSIDE/INSIDE zoals interieurarchitecten, facilitair medewerkers, ontwikkelaars en consumenten kunnen deze producten van Forbo en andere producenten vervolgens selecteren en betrouwbare data over de milieu- en gezondheidsimpact inzien en vergelijken.

De gebruiker selecteert daartoe de aantallen of vierkante meters producten en materialen en voegt dit toe aan de projectberekening. Vervolgens kan er worden ‘afgerekend’ op milieu-impact. In een enkel overzicht is te zien welke impact het interieur heeft en door welke onderdelen dit wordt beïnvloed. Gebruikers besparen hiermee tijd en geld omdat het verzamelen van informatie een stuk eenvoudiger wordt. Daarnaast hebben zij toegang tot betrouwbare informatie die onafhankelijk getoetst is. De output van het platform kan onder andere worden gebruikt in aanbestedingen en voor certificeringen. Daarmee is INSIDE/INSIDE het centrale online platform waar objectief inzichtelijk wordt hoe duurzaam, circulair en gezond een interieur is.

DGBC waarborgt de objectiviteit van INSIDE/INSIDE als onafhankelijke host van het platform en beschikt over de kennis voor het objectief meetbaar maken van duurzaamheid. Daarnaast is DGBC verantwoordelijk voor het duurzaamheidskeurmerk BREAAM in Nederland. NIBE heeft inhoudelijke kennis voor het berekenen van milieu-impact, circulariteit en gezondheid van materialen. Ex Interiors, tenslotte, is als interieurarchitect pionier op het gebied van duurzame interieurprojecten. Voor Forbo is duurzaamheid al jaren een belangrijk thema. Het bedrijf koopt alleen nog groene energie in en recyclet haar reststromen die weer grondstoffen vormen voor andere producten. Ook neemt Forbo snijafval terug dat verwerkt wordt in nieuwe vloeren en is de vloerproducent druk bezig om een oplossing te bedenken voor gebruikte vloeren. Forbo’s linoleum wordt inmiddels CO2-neutraal geproduceerd.
Voor meer informatie ziehttps://www.insideinside.nl

Forbo stapt in het Grote Bedrijven Netwerk van MVO Nederland

FORBO STAPT IN HET GROTE BEDRIJVEN NETWERK VAN MVO NEDERLAND

Forbo Flooring is toegetreden tot het Grote Bedrijven Netwerk (GBN) van MVO Nederland. De vloerenproducent wil graag samenwerken met andere bedrijven om te versnellen naar de nieuwe, duurzame economie. "We verwachten onze kennis op circulair ondernemen te verrijken met de expertise binnen het netwerk", zegt Marjolein van Gelder, programmamanager duurzaamheid bij Forbo.

Het Grote Bedrijven Netwerk (GBN) van MVO Nederland telt nu meer dan 80 deelnemers met stevige MVO-ambitie. Het netwerk maakt zich sterk voor het realiseren van de nieuwe economie: klimaatneutraal, circulair en inclusief. MVO Nederland brengt bedrijven met elkaar in contact voor kennisuitwisseling, slimme samenwerkingen en nieuwe innovaties.

AMBITIE ÉN ACTIE
"Forbo heeft hoge ambities op het circulair en klimaatneutraal maken van hun producten", zegt GBN-manager Erwin van Overbeek. "Het bedrijf laat zien dat innovatie en duurzaamheid hand in hand gaan. De inzet op ambitie én actie maakt Forbo een waardevolle partner binnen ons netwerk en vice versa".

Forbo produceert linoleum vloeren die voor 97% uit biobased-materiaal bestaan en CO2-neutraal gefabriceerd worden. "We werken hard aan het verminderen van ons energieverbruik en we kopen alleen groene energie in", zegt Marjolein van Gelder, programmamanager duurzaamheid bij Forbo. "Ook hebben we in de afgelopen jaren onze invloed in de keten vergroot om meer grip te krijgen op onze basisgrondstoffen."

"Onze ambitie is nu om stappen te maken op het gebied van circulariteit. Het snijafval wordt al teruggehaald en hergebruikt, maar ook in de retour-logistiek van gebruikte vloeren zien we nog volop kansen."

VERANDERKRACHT
Het Grote Bedrijven Netwerk (GBN) is hét MVO-netwerk voor grote bedrijven in Nederland. Grote bedrijven hebben de veranderkracht voor échte invloed en impact op de directe omgeving. Zij zijn in staat om een innovatieve en duurzame samenleving tot stand te brengen.

Bron: MVO Nederland

Marmoleum Modular Marble t3216_t3136_t3053

Linoleumleer van Don Yaw Kwaning biedt mogelijkheden

Linoleumleer van Don Yaw Kwaning biedt mogelijkheden

Ontwerper Don Yaw Kwaning, zojuist cum laude afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven, heeft vanuit het linoleumrecept een materiaal ontwikkeld wat in uiterlijk sterke gelijkenis toont met zadelleer. Het verschil is dat dit ‘linoleer' 100% plantaardig is van samenstelling. Door twee lagen ongekleurd linoleum van Forbo Flooring met daartussen een dunne, netachtige structuur op elkaar te persen, maakte hij een soort ‘gewapend’ linoleum. Een sterk en zelfdragend materiaal wat na verdere ontwikkeling misschien wel een interessant alternatief zou kunnen zijn voor het veelal milieuonvriendelijke leer welke in de meubelindustrie wordt toegepast.
Dit jaar zijn er twee studenten van de Design Academy Eindhoven door Forbo ondersteund in hun onderzoek naar nieuwe toepassingsmogelijkheden van het superduurzame CO2-neutrale linoleum van Forbo Flooring. Naast Don heeft ook Kita Keus een overtuigend mooi project gepresenteerd, gebaseerd op het Forbo linoleum archief en de bijna 100 jaar oude printblokken.

lino leather

Forbo Flooring gaat partnerschap aan met BNA

Samenwerking moet leiden tot innovaties en verdere verduurzaming gebouwwereld

Forbo Flooring werkt sinds 1 januari samen met de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) in de vorm van een partnerschap. De vloerproducent hoopt met de samenwerking en de daarmee samengaande kennisoverdracht haar producten en diensten nog beter en duurzamer te maken om zo te komen tot een 100% schone en gezonde leefomgeving. De dialoog met de BNA - die aanstuurt op maatschappelijke verandering - en haar bevlogen architecten is voor Forbo en haar toekomst heel erg belangrijk.

Daarnaast wil de vloerproducent de beroepsgroep van architecten graag op de hoogte houden van haar laatste ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de introductie van de nieuwe, bijna circulaire, CO2-neutrale Marmoleum Marbled collectie. Forbo gaat voor een langdurig partnerschap met de BNA in haar zoektocht naar duurzame verbindingen om zo samen de gebouwwereld te veranderen en een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat.

Ook voor de BNA staan duurzaamheid en een gezonde leefomgeving centraal in de komende jaren. Zo riepen Nathalie de Vries (voorzitter BNA) en Fred Schoorl (directeur BNA) onlangs de branche nog op zich gezamenlijk nog meer te verbinden aan de maatschappelijke agenda. De maatschappelijke, ecologische en sociale noden vragen om opgepakt te worden, aldus de BNA-bestuurders. De BNA wil graag werken aan een branche waarin het leuk en goed werken is, waarin de branche vol overtuiging en passie bijdraagt aan meer #GebouwdGeluk.

Het afgelopen jaar heeft de BNA met het megaproject Stad van de Toekomst (méér dan 1.000 betrokkenen) en het manifest ‘Wij Gaan circulair!’ ook het spreekwoordelijke steentje bijgedragen. De BNA-bestuurders: ‘Als wij kijken wat er nu in de wereld gebeurt - klimaat, energie, oorlogen, vluchtelingen, populisme, dictaturen - dan is het toch prachtig dat wij ook als collectief, de wereld van architecten en ruimtelijk ontwerpers, een betekenisvolle reis zouden kunnen maken for the greater good!’

Forbo sluit zich hier volledig bij aan. Alhoewel het bereiken van de CO2-neutrale Marmoleumstatus een belangrijke prestatie is voor Forbo in haar streven naar betere omgevingen, concentreert de duurzame toekomst van de vloerproducent zich op 100% gezonde gebouwen en circulariteit om zo het Klimaatakkoord van Parijs een flinke stap voor te blijven. Forbo gaat bijvoorbeeld actief Marmoleum afval inzamelen bij klanten om opnieuw te verwerken tot Marmoleum en denkt ook na over hoe de reststroom Marmoleum tot een nieuw product kan worden verwerkt.

Voor veel meer info over Forbo’s duurzame producten en diensten, en de BNA zie: www.forbo-flooring.nl/cbe en https://www.bna.nl

Forbo investeert verder in duurzaamheid

Forbo investeert verder in duurzaamheid

Forbo Flooring is sinds kort lid van het Grote Bedrijven Netwerk van MVO Nederland om zo de totstandkoming van de circulaire economie te versnellen. Het netwerk bestaat uit 80 grote bedrijven met een stevige MVO-ambitie. Het lidmaatschap is vaak een opstap naar samenwerking tussen de bedrijven om gezamenlijk makkelijker resultaat te boeken.

Maar er is meer circulair Forbo-nieuws. De vloerproducent investeert bijvoorbeeld in het maken van een nieuwe bio-composiet, samengesteld uit gebruikte Marmoleum-vloeren. Dit om de cirkel (van grondstof tot product tot ‘afval’ tot grondstof) volledig te sluiten. Op dit moment is Forbo met verschillende fabrikanten in gesprek die het bio-composiet materiaal eventueel willen en kunnen gebruiken. Ook levert Forbo sinds kort een pigmentloze Marmoleum-vloer, de zogenaamde ‘cookie’ (de vloer heeft de kleur van een koekje, red). De ‘cookie’-vloer is voor 99% biobased.

Forbo heeft bovendien het plan opgevat om in de toekomst vloeren als service te gaan aanbieden. Kort gezegd, betekent dit dat de klant volledig wordt ‘ontzorgd’ wat betreft installatie, onderhoud en renovatie van de vloer, maar ook dat Forbo de vloer aan het einde van het leven weer terugneemt en recyclet of anderszins nuttig maakt (Marmoleum heeft bijvoorbeeld een hoogcalorische waarde - vergelijkbaar met hout - en kan daarom ook goed dienen als brandstof in een verbrandingsinstallatie met energieterugwinning). De klant betaalt dus voor gebruik in plaats van bezit.

En tot slot wil Forbo alle Marmoleum-vloeren die nu worden geproduceerd gaan ophalen aan het einde van hun levensduur.

Interesse om het een en ander verder te verkennen of behoefte aan meer informatie? Marjolein van Gelder, programma manager duurzaamheid van Forbo Flooring, komt graag met u in contact. Zie voor meer info ook: http://www.forbo-flooring.nl/duurzaamheid.

Forbo introduceert collectie losleg banenvinyl voor razendsnelle transformaties

Nieuwe, stille en fraaie Sarlon Modul’Up vloer ligt in een uurtje

Forbo Flooring lanceert deze maand Sarlon Modul’Up, een nieuwe collectie losleg vinyl in banen, voor vliegensvlugge transformaties of renovaties van bijvoorbeeld winkels, scholen, zorgcentra, hotels of kantoren. Sarlon wordt zo op de vlakke vloer gelegd en behoeft geen lijm, dubbelzijdig plakband of tackifier. Dat resulteert niet alleen in installatiesnelheid, maar betekent ook dat je de vloer zo weer mee kunt nemen bij een verhuizing of laten recyclen. Daarnaast is het niet nodig om de hele ruimte te ontruimen bij het leggen en heeft niemand last van vervelende of schadelijke lijmluchtjes.

Sarlon Modul’Up is verkrijgbaar in twee varianten: Compact en 19dB.
De Compact is ontwikkeld voor zeer intensief gebruik door mensen en rijdend materieel. De 19dB is geschikt voor intensief gebruik en heeft een akoestische functie. De Compact is opgebouwd uit een dubbele stabilisatielaag voor perfecte dimensiestabiliteit. De polymeer toplaag (PUR) is goed bestand tegen extreme belasting. De 19dB vloer heeft een extra schuimrug die contactgeluid reduceert, dit maakt de vloer uitermate geschikt voor drukke ruimten.

Het installeren van Modul’Up gaat supersnel, zowel bij nieuwbouw als bij renovaties. Bij renovaties bespaart u zelfs 50% op de tijd die nodig is bij een te verlijmen vloer. Zo wordt de overlast van een verbouwing beperkt. De vloer is trouwens ook direct weer te belasten en te belopen. Deze flexibiliteit sluit aan bij de veerkracht die van dienstverleners in de 24-uurseconomie wordt verwacht.

Sarlon Modul’Up bestaat uit 20 fraaie dessins waaronder houtvloeren, betonnen in warme tinten beige en grijs, en alle gangbare kleuren. Hiermee heeft Sarlon Modul’Up het breedste assortiment aan kleuren en dessins in de huidige markt van loslegvloeren in banen. Vanzelfsprekend mixen en matchen de Sarlon vloeren met alle andere producten van Forbo zoals Marmoleum, Allura, Sphera en Flotex bijvoorbeeld. Voor inspiratie, beelden en veel meer informatie, klik hier.

Flotex Zero Emission: kampioen binnenklimaat

Forbo Flooring laat met de introductie van Flotex Zero Emission opnieuw zien dat het de gezondheid van de gebruikers van haar vloeren en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Vanaf nu garandeert de vloerproducent dat alle non-print Flotex textielvloeren een zogenaamde nul emissie hebben en dus geen vluchtige stoffen meer uitstoten na installatie met mogelijk negatieve gevolgen voor de mensen die erop werken, leven of recreëren. Hiermee is Forbo uniek binnen de markt en garandeert het een gezond binnenklimaat.

Flotex is een ijzersterke, high-tech vloerbedekking die oogt als tapijt en warm en comfortabel aanvoelt, maar zonder de (onhygiënische) nadelen van een zachte vloer. Zoals een honingbij pollen verzamelt met haar harige pootjes, vangt Flotex met haar 80 miljoen vezels per vierkante meter fijnstof, huisstofmijt en allergenen die vervolgens eenvoudig opgezogen kunnen worden. Daarnaast kan Flotex gemakkelijk en heel diep nat gereinigd worden. Flotex ontving onder andere het Seal of Approval op van de British Allergy Foundation.

Bovendien kent de veerkrachtige, duurzame vloer (meer dan 67 procent gerecycled materiaal nu, maar dit aandeel groeit bijna elke week) superieure antislip eigenschappen en akoestische kwaliteiten.

Voor meer informatie, inspiratie en beelden zie de Flotex pagina .

flotex

Terra en Splash geven nieuwe Marmoleum Marbled kleur

Superduurzame en fraaie collectie met dertig nieuwe kleuren en twee ‘verse’ dessins

Forbo Flooring introduceert deze maand haar nieuwe Marmoleum Marbled collectie die mooi is voor binnen, maar ook goed voor buiten. Planet friendly en design hand-in-hand. Zo biedt Marmoleum Marbled maar liefst dertig nieuwe fraaie kleuren en twee ‘verse’ dessins, genaamd Terra en Splash. Marmoleum draagt daarnaast bij aan een gezond binnenklimaat want het materiaal is 100% natuurlijk en bevat bijvoorbeeld geen weekmakers. Bovendien wordt de nieuwe collectie CO2-neutraal geproduceerd waardoor hij goed is voor het milieu, niet bijdraagt aan klimaatverandering en dus onze aarde beschermt voor komende generaties.

Marmoleum Splash, een van de nieuwkomers, is een dessin met een lichtgrijze basis waar een beetje kleur - oranje, geel groen, rood, paars of blauw - doorheen schemert. Hierdoor krijgt de vloer iets mysterieus en prikkelt ze de verbeelding. Bovendien ‘mixt’ en ‘matcht’ Splash makkelijk met andere vloeren in de betreffende schemertint of bijvoorbeeld een stoel in die kleur.

De andere nieuwkomer, Marmoleum Terra, biedt door haar kleurstelling zeer goede ‘vuilverhullende’ eigenschappen - stof, krasjes en zand zijn zo goed als onzichtbaar - en geeft met haar fijne marmertekening een kalm en neutraal beeld. Terra refereert aan rots, steen en aarde, en is met haar rustige uitstraling zeer geschikt voor kleine ruimtes.

Deze nieuwe gemarmerde dessins, maar ook de andere structuren als Real, Fresco en Vivace passen goed in bijna iedere ruimte, zeker in combinatie met andere natuurlijke materialen zoals hout, steen of textiel. De dertig nieuwe, moderne kleuren, maar ook de bestaande, zijn allen afgeleid van de natuur. Daarmee brengt Marmoleum de natuur niet alleen naar binnen, maar sluit de collectie ook naadloos aan bij de huidige trends in interieurdesign.

Marmoleum is daarnaast door en door duurzaam en meer dan CO2-neutraal. Zo levert elke geproduceerde vierkante meter Marmoleum een negatieve CO2-bijdrage op van -4 gram CO2-uitstoot. Deze unieke milieuprestatie heeft Forbo geleverd doordat de hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten tijdens de productie meer dan volledig wordt gecompenseerd met de CO2 die wordt geabsorbeerd door de natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen (planten, bomen en gewassen) gedurende hun leven, voordat ze worden geoogst. Forbo bracht hiertoe het gebruik van fossiele brandstoffen tijdens de productie enorm omlaag, werkt enkel met groene energie en verduurzaamde tevens de relatie met haar toeleveranciers aanzienlijk. Marmoleum is hiermee de enige CO2-neutrale, vlakke, veerkrachtige vloerbedekking ter wereld gemaakt van natuurlijke en snel herwinbare ingrediënten. De vloer sluit dus perfect aan bij het Klimaatakkoord en helpt bedrijven en instellingen om hun eigen CO2-doelstellingen te halen.

Het levenscyclusproces van Forbo's Marmoleum is bovendien gedocumenteerd in een onafhankelijke Environmental Product Declaration (EPD), door derden gecontroleerd. Alhoewel het bereiken van de CO2-neutrale Marmoleumstatus een belangrijke prestatie is voor Forbo in haar streven naar betere omgevingen, concentreert de duurzame toekomst van de vloerproducent zich op 100% gezonde gebouwen en circulariteit om zo het Klimaatakkoord van Parijs een flinke stap voor te blijven. Forbo gaat bijvoorbeeld actief Marmoleum afval inzamelen bij klanten om opnieuw te verwerken tot Marmoleum en denkt ook na over hoe de reststroom Marmoleum tot een nieuw product kan worden verwerkt.

Marmoleum Marbled is onderdeel van de grote Marmoleum collectie, verder bestaande uit Linear en Solid, die de afgelopen twee jaar al zijn vernieuwd. Al deze vloeren combineren niet alleen mooi en makkelijk met elkaar, maar bijvoorbeeld ook met de Coral schoonloopmatten, de Allura vloeren en Marmoleum Onto the Wall omdat ze allemaal Forbo’s eigen kleurstempel dragen. Marmoleum is verder ijzersterk en heeft hele lage onderhoudskosten.

Forbo en de Duurzaamheidsdoelen VN

Forbo Flooring geeft op dit moment in meer of mindere mate invulling aan elf van de zeventien duurzaamheid doelstellingen die de VN onlangs formuleerde.

Vooral op het gebied van ‘Climate action’ en ‘Good health and well-being’ doet de vloerproducent, die zich laat voorstaan op haar ‘groene’ koers, het goed. Forbo scoorde daarnaast punten op het gebied van ‘Clean water and sanitation’, ‘Affordable and clean energy’, ‘Life below water’, ‘Decent work and economic growth’, ‘Industry innovation and infrastructure’, ‘Sustainable cities and communities’, ‘Life on land’ en ‘Peace, justice and strong institutions’ tenslotte.

Op het gebied van ‘Climate Action’ haalt Forbo punten met haar Environmental Product Declarations (EPD’s) die laten zien hoe duurzaam een product is en worden gecontroleerd door een onafhankelijke en bevoegde instantie. Forbo is tot dusver de enige vloerproducent ter wereld die deze verklaringen voor al haar producten vrijgeeft. Daarnaast heeft het Zaanse bedrijf haar CO2 emissie sterk verminderd over de afgelopen zeven jaar, doet het veel aan en re- en upcycling en afvalinzameling, en produceert het sinds kort volledig CO2 neutraal Marmoleum. Op het gebied van ‘Good health and well-being’ scoort Forbo onder andere met haar Flotex en Marmoleum vloeren omdat die allergie-gerelateerde ziekten als astma bewezen tegengaan. Daarnaast probeert Forbo met haar productie en producten rekening te houden met mensen met een handicap, afwijking of ziekte.

Andere acties waarmee Forbo beantwoordt aan de VN doelstellingen: het bedrijf heeft bij haar jute toeleverancier in Bangladesh gezorgd voor toiletten en schoon stromend water in de huizen van alle medewerkers; Forbo gebruikt voor de productie van Coral schoonloop matten oude afgedankte visnetten en PET-flessen; Forbo doet heel veel aan MVO; Forbo initieert duurzaam transport binnen en buiten haar fabrieken en stimuleert duurzaam vervoer onder haar medewerkers; Forbo werkt zoveel mogelijk met hernieuwbare energie (in de productie van vloeren voor de transportsector ligt het aandeel hernieuwbare energie inmiddels op 100 procent).

Om het duurzame denken ook binnen de organisatie handen en voeten te geven, introduceerde Forbo onlangs haar CHO (Committed to the Health of One)-doelstellingen. Hiermee heeft Forbo, naar eigen zeggen, de gezondheid van het individu – in de meeste brede zin van het woord – tot het absolute speerpunt van haar beleid heeft gemaakt.

vn doelen

Nieuwe Novilon Nova Luxe is kamerbrede antwoord op pvc stroken

Nieuwe Novilon Nova Luxe is kamerbrede antwoord op pvc stroken

Forbo Flooring introduceert deze maand een compleet nieuwe collectie genaamd Novilon Nova Luxe. Deze nieuwe vinylcollectie is het kamerbrede antwoord op pvc stroken. Door haar levensechte reliëf en innovatieve v-groef rondom de planken en tegels, is deze vloer niet te onderscheiden van een echte houten of stenen vloer, maar biedt wel de voordelen van een vinylvloer zoals supereenvoudig onderhoud en een goede geluidsdemping. Designer Dorothé Kessels en haar Dutch Design team hebben de collectie ontworpen rondom de kernwoorden natuurgetrouw, luxueus, comfortabel en tijdloos.

De Novilon Nova Luxe collectie bestaat uit 10 hout- en 6 steendessins in verschillende maten en kleuren. Van de houtdessins is de Giant Oak de grootste plank met een breedte van maar liefst 33 cm en een eindeloze lengte. De daaropvolgende maat is een plank van 25 cm breed en 150 cm lang, en daarna komt er een serie houtdessins van 20 cm breed en 150 cm lang.

De houtsoort die Dorothé en haar team voornamelijk gebruikt hebben, is eiken, waarbij een variatie van meer of minder knoesten bepaald hoe rustig of levendig de vloer overkomt. De nieuwe collectie sluit met name aan bij de trend van eiken met minder knoesten en dus een rustiger beeld. Dit gecombineerd met de vaak in register (toplaag vloer volgt het reliëf van de laag daaronder, red.) matte afwerking en de zogenaamde v-groef rondom de plank of tegel (geeft een verdieping die de plank of tegelvorm benadrukt, red.) zorgt voor een vrijwel niet van echt hout te onderscheiden vloer. Dit maakt Novilon Nova Luxe uniek binnen de markt van kamerbrede vinylvloeren.

Als aanvulling op de houten zijn er 6 steendessins ontwikkeld; 4 betonnen en 2 tegeldessins. De all-over betondessins variëren van warmere tot koelere kleuren met iets meer aandacht voor warm; helemaal in lijn met de mode van morgen. Bij de tegeldessins van 50 bij 50 cm zorgt de diepe embossing van de voeg ervoor dat de vloer sprekend lijkt op echt keramiek tegelwerk.

Novilon Nova Luxe wordt kamerbreed geleverd in breedtes van twee of vier meter (en kan tot veertig vierkante meter los gelegd worden). Hierdoor is het prettig installeren en wordt het aantal naden geminimaliseerd. De nieuwe collectie is daarnaast ideaal in combinatie met vloerverwarming en kent een garantie van maar liefst 15 jaar. In de Forbo Modelwoning in Assendelft en de Novilon Gallery in Coevorden kunt u terecht voor inspiratie en persoonlijk advies. De nieuwe Novilon vloer wordt vanzelfsprekend in Nederland geproduceerd.

Tessera Layout/Outline is vanaf nu Cradle to Cradle

Tessera Layout/Outline is vanaf nu Cradle to Cradle

De Tessera Layout/Outline tapijtcollectie beschikt vanaf nu over het Cradle to Cradle certificaat. Daarmee is de vloer van Forbo Flooring die eerder internationale erkenning kreeg met BREEAM, KSA, GUT en LEED het duurzaamste alternatief op het gebied van textielvloeren.

Zo bestaan de garens van de Tessera tapijttegels voor maar liefst 58% uit gerecyclede visnetten en petflessen. Ook voor de achterkant van de tegel wordt grotendeels gerecycled materiaal gebruikt en extreem weinig van de gebruikelijke bitumen. Tessera wordt verder geproduceerd met 100% groene elektriciteit en de fabriek is geaccrediteerd met de ‘groene’ SA8000-certificering.

Het Tessera tapijt is mede zo duurzaam geworden omdat Forbo bij de ontwikkeling van nieuwe producten werkt met Life Cycle Assessments (LCA’s). Deze holistische kijk op de milieueffecten van een product zorgt voor een zeer bewuste analyse van alle facetten van een product, van de totstandkoming tot het eindstadium van up- of recycling. Met die inzichten kunnen de milieuprestaties optimaal verbeterd worden.

Tessera tapijttegels worden vanwege hun comfort, akoestiek, design, onderhoudsgemak en slijtvastheid veel gebruikt in de kantooromgeving, winkels en de hospitality & leisure branche. Tessera mixt en matcht bovendien gemakkelijk met de andere vloerencollecties van Forbo zoals Marmoleum, Allura, Flotex en Coral omdat ze allemaal Forbo’s eigen kleurentaal spreken. Zo kunnen verschillende vloeren perfect met elkaar gecombineerd worden binnen één project, bijvoorbeeld om gebieden te accentueren of een route aan te geven. Klik hier voor meer informatie

Forbo introduceert follow-up collectie Marmoleum Modular

Nieuwe steenmotieven, meer grijs en betonnen, meer effen en meer heldere kleuren

Forbo Flooring introduceert deze maand haar follow-up collectie Marmoleum Modular met daarin onder andere veel nieuwe beton- en steendessins in grote vierkante en rechthoekige tegels genaamd Slate. Daarnaast bevat Marmoleum Modular 2.0 meer grijzen, meer effen dessins en heel veel heldere kleuren. Wat blijft, is de uitnodiging om zelf je eigen vloer te creëren met het enorme aanbod aan tegelformaten, dessins en kleuren; de bewezen betrouwbaarheid, het onderhoudsgemak, de lange levensduur en de extreme duurzaamheid.

Naast Slate bestaat Marmoleum Modular uit vier deelcollecties waaronder Lines. Lines zorgt voor een modern lineair effect met een link naar de natuur in een reeks van warmere en koelere kleuren. Daaronder ook een vijftal items met hout-embossing, genaamd Textura.

Shade is een eigentijdse klassieker die tot leven komt wanneer verschillende kleuren, die dicht bij elkaar liggen, binnen een vloerontwerp gecombineerd worden.

Shade refereert met zijn vele grijzen sterk aan beton, maar is - in tegenstelling tot een gietvloer bijvoorbeeld - wel veerkrachtig en prettig zacht om op te lopen.

Ook Marble is natuurlijk een echte klassieker. De populariteit van marmer is tijdloos. De vloer heeft niet alleen een rijke uitstraling, maar is ook is erg praktisch doordat vuil minder snel zichtbaar wordt. Het nieuwe Marble bevat - conform de laatste trends - meer uni-ogende accentkleuren.

Colour, tenslotte, zorgt met haar ongekende pallet aan fraaie heldere kleuren voor hele levendige en fantasierijke ontwerpen.

Ontdek meer over de nieuwe Marmoleum Modular collectie

Forbo Flooring gaat steeds meer MVO-partnerships aan

Forbo Flooring heeft Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel staan. Het principe is inmiddels officieel verankerd in het beleid van de vloerproducent (zie ook kader, red.). Een van de manieren waarop dat beleid tot uiting komt, is het aangaan van inhoudelijke samenwerkingsverbanden om bij te dragen aan een gezonde samenleving en gezonde mensen. Een mooi voorbeeld is het nieuwe partnership met het Zaantheater. Daar sponsort Forbo dit jaar ‘Zaans Zilver on Tour’; een theatertournee georganiseerd door het Zaantheater waarmee het geheel gratis langs de Zaanse verpleeg- en verzorgingshuizen trekt met als doel die mensen te bedienen die niet langer zelf naar het theater kunnen. Een gesprek met de sponsor en de gesponsorde.

De ruim 1100 vierkante meter duurzaam Marmoleum en ijzersterk Allura Wood in het restaurant en het foyer van het Zaantheater liggen er mooi en stralend bij. Directeur Angelique Finkers staat tevreden op haar gloednieuwe vloer en is ingenomen met de gift van Forbo, dat de vloer ook voor het theater ontwierp. Ook Forbo is content, zo meldt Udo Weijkamp, directeur Verkoop & Marketing. De vloerproducent steunt het Zaantheater al jaren om een breed en divers spectrum aan inspirerende voorstellingen met toneel, cabaret, dans, opera en muziek te programmeren, en wil de schouwburg nu ook ondersteunen in haar missie om een sociaal-maatschappelijke bijdrage aan de Zaanstreek te leveren en te werken aan een leefbare en sterke regio.

Zo organiseert het Zaantheater heel veel programma’s voor de jeugd om zo al op jonge leeftijd ‘de blik te openen’. Dit heeft geresulteerd in een van de meest uitgebreide jeugdprogrammeringen van Nederland. Om alle jongeren een kans te bieden om van het aanbod te profiteren, worden veel dingen gratis georganiseerd of hanteert het theater zeer lage prijzen.

Cohesie
Daarnaast investeert het theater graag in verbinding en cohesie door mensen bij elkaar te brengen die dat uit zichzelf misschien niet zo snel doen. Een goed voorbeeld zijn voorstellingen naar aanleiding van de vaderschapsdebatten waarin vaders uit verschillende culturen met elkaar in debat gaan over opvoeding.

Ook ouderen die moeilijk of niet meer de schouwburg kunnen komen en ‘alleengaande’ senioren, zijn een speerpunt voor het theater. Zo maakt het Zaantheater, zoals eerder gememoreerd, sinds kort en geheel gratis een tournee langs de Zaanse verpleeg- en verzorgingshuizen. ‘Zaans Zilver on Tour’ bezorgt honderden ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen een heerlijke ochtend of middag. Bijzonder is dat de mensen die op tournee gaan zelf ook ouder zijn. Het project Zaans Zilver begint namelijk met Zaans Zilver on Stage: een open podium voor 60+-ers die vervolgens langs de verpleeg- en verzorgingshuizen trekken.

Ontroerend
Aan de eerste editie in 2015 deden maar liefst 107 artiesten mee. Een feestelijke middag waarbij onder leiding van een professionele regisseur en met professioneel licht en geluid een sprankelende voorstelling werd neergezet die dementerende bewoners deed meezingen en 90+-ers dansen. Finkers: ‘Het is ontroerend om te zien hoe blij bewoners worden van muziek, een beetje aandacht en een mooi optreden.’

De verpleeg- en verzorgingshuizen zijn ook content met de toer die voor hen gratis is. Het Zaantheater en partner FluXus zorgen voor alles: artiesten, pianist, presentator en de techniek. Zo worden de verpleeg- en verzorgingshuizen en hun personeel ook even ontlast.

Voor Forbo Flooring, dat al jaren de kleine zaal van het Zaantheater sponsort, betekent de ‘Zaans Zilver on Tour’-sponsoring een nieuwe stap in haar relatie met de schouwburg. Udo Weijkamp: ‘De sociaal-maatschappelijke richting die het Zaantheater is ingeslagen, spreekt ons zeer aan. Ons succes wordt niet langer alleen bepaald door financiële waarde of winst, maar ook door sociale en ecologische waarden. Met onze vloeren - die in veel verpleeg - en ouderenhuizen liggen - willen we de bewoners ook dienen en helpen. Bijvoorbeeld doordat ze bijdragen aan een prettige akoestiek, veiligheid en een goed binnenklimaat.’ Ook wil Forbo, dat diep geworteld is in de Zaanstreek, graag haar maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en bijdragen aan een prettig leefklimaat in de regio waar heel veel van haar werknemers wonen en leven.

Dromen
Overigens doet de vloerproducent nog meer aan sponsoring en MVO. Zo levert het bedrijf om niet vloeren aan de Ronald McDonald-huizen en steunt het bedrijf organisaties als de Voedselbank en Habitat for Humanity. Sinds kort sponsort Forbo daarnaast Carré.

Duurzame relaties met afnemers, leveranciers en de omgeving in de breedste zin van het woord zijn daarbij uitgangspunt voor de vloerproducent. Forbo vindt namelijk dat iedereen recht heeft op een mooie, gezonde, frisse en inspirerende ruimte om in te wonen, werken, leren en leven. Dit doet het bedrijf door duurzaam te produceren, maar ook door allerlei andere positieve initiatieven, van groot tot heel klein.

Neem bijvoorbeeld Forbo’s steun aan de landelijke basisscholen met het geven van masterclasses linosnedes (gutsen, red.). Door deze masterclasses en het ter beschikking stellen van lesmaterialen, hoopt Forbo de creativiteit en individuele expressie van de kinderen samen met de school te bevorderen. De resultaten van dit ‘Ode aan de lino’- initiatief, te weten de kunstwerken van de leerlingen, hingen dit jaar tentoon in het Grid in Groningen.

Dit proces van ‘duurzaam organiseren’, zoals Weijkamp het zelf noemt, vergt niet alleen denk- en daadkracht, maar ook de durf om te blijven dromen, zelfs als het economisch misschien even tegenzit.

Nieuw klimaatakkoord laat nog ruimte onbenut

Forbo klopt bij Samsom aan om meer te doen gebouwde omgeving

Forbo Flooring gaat één dezer dagen bij klimaatonderhandelaar Diederik Samsom aankloppen om meer aandacht te vragen voor het gebruik van duurzame en hernieuwbare materialen in de gebouwde omgeving. Alhoewel het Klimaatakkoord ook volgens Forbo een grote stap in de goede richting is, meent de vloerproducent dat er nog ruimte onbenut wordt gelaten op dit gebied.

Volgens Udo Weijkamp, Directeur Forbo in Nederland en zeer begaan met duurzaamheid, staan er hele goede zaken onder het kopje gebouwde omgeving zoals de isolatie van huizen en het halen van warmte uit de grond, maar blijft het gebruik van duurzame en hernieuwbare materialen - waar Forbo bijvoorbeeld vol op heeft ingezet met haar CO2-neutrale Marmoleum dat gemaakt is van hernieuwbare en natuurlijke grondstoffen - te vrijblijvend en teveel op de achtergrond. Jammer, volgens Weijkamp, want met strengere regels zouden architecten en andere huizenbouwers de mogelijkheid krijgen om eenvoudiger klimaatneutraal te bouwen.

Overigens onderschrijft Forbo - dat zichzelf verplicht heeft meer te doen dan het wettelijk voorgeschrevene op het gebied van duurzaamheid - de algemene uitgangspunten van het Klimaatakkoord volledig. Zo belooft het bedrijf haar CO2-uitstoot met minimaal 49% terug te dringen voor 2030. Forbo begon hier trouwens al jaren terug mee en meldde in 2016 dat het haar CO2-uitstoot met 37,7 procent had weten te reduceren ten opzichte van 2011.

Industrie
Ook de eisen die het Klimaatakkoord stelt aan de industrie wil Forbo graag navolgen (of overtreffen). Op het gebied van efficiëntere processen behaalde Forbo al veel voordeel. Door haar eigen bedrijfsproces tegen het licht te houden en veel energie te besparen in de Marmoleum droogkamers bijvoorbeeld, maar ook door een verduurzaming van de relaties met haar grondstofleveranciers, die werden aangespoord hun eigen bedrijfsprocessen te bekijken en verbeteren.

Daarnaast is Forbo inmiddels volledig overgeschakeld op groene stroom, heeft het zonnepanelen geplaats op haar nieuwe magazijnen en doet het heel veel op het gebied van het gebruik van duurzame en hernieuwbare grondstoffen. Neem bijvoorbeeld het nieuwe Marmoleum Cocoa waarin zelfs restproducten uit een andere industrie (cacao, red.) werden geupcyled.

Klimaatakkoord
Klimaatvoorzitter Ed Nijpels maakte onlangs de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord bekend. In het klimaatakkoord zijn afspraken opgenomen waarop Nederland de CO2-uitstoot met 49% terugdringt in 2030. Dit komt neer op een besparing van 48,7 megaton, oftewel 48,7 miljard kilogram minder broeikasgassen, waarbij de nadruk op CO2 ligt.

Nijpels benadrukte bij de presentatie dat het akkoord alleen kans van slagen heeft als we het met zijn allen doen. Om daaraan toe te voegen: ‘Daarbij presenteer ik geen definitief akkoord als de 49 procent niet door de planbureaus worden gegarandeerd.’

In het akkoord staat ook een hoofdstuk over de gebouwde omgeving. Woningen en gebouwen worden wijk voor wijk verduurzaamd. Dat kan bijvoorbeeld met warmtenetten, helemaal elektrisch, met warmtepompen of met duurzaam gas. Dit wordt lokaal maatwerk. De gemeentes maken daar plannen voor en doen dit in overleg met bewoners. Met een verschuiving in de energiebelasting wordt het gebruik van aardgas ontmoedigd en het gebruik van schone stroom aangemoedigd. Met een nieuw soort lening, de gebouwgebonden financiering, wordt het voor huizenbezitters eenvoudiger om ook maatregelen te nemen. Isoleren moet zo’n 25 procent goedkoper worden. De woningbouwverenigingen krijgen een rol als startmotor. Zij bezitten veel huizen waardoor de verduurzaming grootschalig kan. Dan dalen de kosten en wordt het ook aantrekkelijk voor mensen met een koopwoning.

Daarnaast kent het akkoord een pijler genaamd industrie. Die moet inzetten op efficiëntere processen en efficiënt gebruik van warmte. Ook vervangt schone stroom op termijn fossiele brandstof als energiebron. Daarnaast worden grondstoffen hergebruikt of vervangen door duurzame grondstoffen. Zo wordt de industrie toekomstbestendig.

Ondergrondse opslag
Ondergrondse opslag van CO2 is nodig om in 2030 genoeg CO2 uit de lucht te houden. Dat is meteen een opstap om later CO2 als grondstof te kunnen hergebruiken. De industrie investeert zelf in de ombouw, maar heeft ook een bijdrage van de overheid nodig. Daarmee kan de omschakeling op gang komen zonder dat de fabrieken zich internationaal uit de markt prijzen.

Zie ook www.klimaatakkoord.nl en www.marmoleum.nl/co2neutraalLambrisering in scholen weer helemaal in zwang

Lambrisering in scholen weer helemaal in zwang

Lambrisering in scholen is terug van weggeweest. Waar de trappenhuizen en gangen in zo’n beetje alle scholen aan het begin van de vorige eeuw werden voorzien van een lambrisering van hout of geglazuurde tegeltjes (en daarna uit het zicht verdween in tijden van zakelijkheid en wederopbouw), is het fenomeen nu weer helemaal terug. Forbo Flooring komt dit jaar zelfs met een speciale lijn van het superduurzame Marmoleum in verschillende kleuren die geschikt is om gangen en trapportalen te beschermen tegen beschadiging en vervuiling door schoenen, boekentassen etc.

Maar lambrisering doet meer dan beschermen. Door een slimme kleurkeuze kun je de ruimte groter of juist kleiner laten lijken. Ook kun je de sfeer beïnvloeden door het kiezen van de juiste tint lambrisering. Zo wekt oranje energie op, groen daarentegen is rustgevend. Door met die kleurmogelijkheden te spelen, kan je een onderwijsruimte optimaliseren. Marmoleum wordt daarnaast toegepast door architecten vanwege haar esthetische kwaliteiten. De Marmoleum-lambrisering is 2,5 millimeter dik en kan worden aangebracht op vlakgestuukte wanden. Het product voldoet aan alle strenge brandveiligheidseisen voor scholen. Voor meer info zie hier


onto the wall

Nieuwe forbOnline biedt klantgemak à la bol.com

Nieuwe forbOnline biedt klantgemak à la bol.com

Sinds kort heeft Forbo een nieuwe webshop voor b2b-klanten als woninginrichters, vloerenbedrijven en groothandels genaamd ForbOnline 2.0. De nieuwe online winkel die de oude uit 2007 vervangt, biedt de klanten naast heel veel soorten fraaie en duurzame vloeren, veel meer gebruiksgemak en mogelijkheden dan voorheen zoals een moderne consumentenwebsite als coolblue of bol.com placht te doen.

Zo hoeven de klanten veel minder stappen te doorlopen bij hun bestelling, zijn de routing en het uiterlijk er sterk op vooruitgegaan, biedt de site ‘track + trace’, de beschikbare voorraden, de order-historie van de klant met oude facturen etc, een chatfunctie met Customer Services en worden er ook bijbehorende producten aangeboden zoals bijvoorbeeld een ondervloer of schoonmaakproducten. ForbOnline 2.0 is vanzelfsprekend geschikt voor smartphone of tablet.

Forbo Flooring is de enige vloerproducent ter wereld die zo’n webshop heeft. Vanzelfsprekend blijven klanten die liever telefonisch of anderszins bestellen ook heel erg welkom.

Het nieuwe ForbOnline is te vinden op https://www.forbonline.forbo.nl/.

forbonline

Nieuwe Tessera Cloudscape: alsof je op wolken loopt

Forbo Flooring introduceert deze maand het volledig nieuwe Tessera Cloudscape, een collectie van tapijttegels die bijdraagt aan een ontspannen sfeer op kantoor. De zachte en organische patronen van Tessera Cloudscape zijn geïnspireerd op de voortdurend veranderende wolkenformaties in de lucht boven ons.

Forbo speelt met deze nieuwe collectie in op de zoektocht van veel bedrijven en organisaties naar een hoger niveau van gezondheid, comfort en vitaliteit in de werkomgeving. Saskia Husslage, tapijtspecialist bij Forbo Flooring: 'Door ons stadse binnenleven en de drukte van vandaag de dag riskeren we het contact met de natuur te verliezen. Daarom liet Forbo zich voor Tessera Cloudscape inspireren door de natuur zoals de lucht en de wolken boven ons die er altijd zijn, en brengen we dat ruimtelijke gevoel naar de werkplek.'

De zachte look & feel van Tessera Cloudscape is te danken aan een innovatief poolontwerp met meerdere hoogten dat zorgt voor een kalmerende esthetiek en comfort onder de voeten. De collectie bestaat uit zestien natuurlijke kleurstellingen die het mogelijk maken om frisse en luchtige ruimtes te creëren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan sprekend lichte kleuren met hoge lichtreflectiewaarden (die besparen tevens energie, red.) zoals de Light Airs, maar ook intens donkere tinten zoals de Tessera Thunderbolt.

De nieuwe collectie is verkrijgbaar in tegels van 50 x 50 centimeter die richtingloos gelegd kunnen worden. Tessera Cloudscape mixt & matcht bovendien eenvoudig met andere Forbo-vloeren zoals Tessera Layout en de Allura Flex vinyltegels, en spreekt bovendien dezelfde Forbo-kleurentaal. Dit maakt het samenstellen van een geïntegreerd vloerenplan dat beantwoordt aan de eisen van elke ruimte binnen een werkomgeving ook makkelijk.

Tessera Cloudscape zorgt daarnaast ook voor een rustige werkruimte doordat de tapijttegel de geluidsoverdracht met maar liefst 26 decibel reduceert. Bedrijven of organisaties die de geluidsoverdracht nog verder willen minimaliseren, kunnen bovendien kiezen voor een speciale akoestische softbac-backing (rug van de tegel, red.). Daarnaast bevat Tessera Cloudscape 62% gerecycled materiaal, voldoet het aan de Ska-beoordelingscriteria (duurzaamheidskeurmerk, red.) voor zachte vloerbedekkingen en heeft de vloer een lange levensduur met een standaard fabrieksgarantie van tien jaar.

Voor veel meer info zie www.forbo-flooring.nl/cloudscape .