Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Nieuws

In ons nieuwsoverzicht vindt u de persberichten en publicaties van Forbo Flooring. Lees of download ze hier of schrijf u in voor onzenieuwsbrief


Ondernemingsverkiezing NH 2021; Stem op Forbo

Ondernemingsverkiezing NH 2021; Stem op Forbo

Forbo is genomineerd voor de titel ‘Beste onderneming van Noord-Holland’, hoe mooi is dat, na ook al de mooie publieksprijs “Duurzaamste bedrijf van Nederland” te hebben ontvangen van Stichting Nederland CO2 Neutraal.
33 finalisten strijden op 20 mei a.s. om de titel ‘Beste Onderneming van Noord-Holland 2021’ in de categorieën Grootbedrijf, MKB Midden, MKB Klein en De Belofte. Lees hier alles over de verkiezing en breng hier je stem uit op Forbo.
Stemmen kan t/m 19 mei.

Ondernemingsverkiezing Noord-Holland 2021

Forbo introduceert de nieuwe Sarlon & Modul'Up collectie

Forbo Flooring Systems introduceert een nieuwe collectie akoestisch vinyl voor intensief gebruik, voor zowel gelijmde als los te leggen installaties.

Sarlon 15dB, Sarlon 19dB, Modul'up 19dB en Modul'up Compact

Een zeer grote collectie van meer dan 90 kleuren met nieuwe ontwerpen en nieuwe kleuren. Maar wat is het meest uniek? Alle kleuren zijn verkrijgbaar in alle 4 de constructies. Akoestisch, Compact, Gelijmd en Losliggend, dat betekent in totaal meer dan 360 mogelijkheden!

Sarlon Wood

Uniek en aansluitend

Dat spreekt voor zich bij dit enorme assortiment. Het unieke zit hem niet alleen in het feit dat het in vier constructies verkrijgbaar is, maar ook de dessins zelf sluiten op elkaar aan. In het kubik-dessin bijvoorbeeld zijn delen van andere dessins verwerkt, zoals de doodle. Maar ook de kleuren zijn sterk op elkaar afgestemd en mixen en matchen in alle opzichten. Hierdoor kan er altijd een ideale combinatie in kleur en stijl gemaakt worden.

Sarlon Kubik

De beste akoestische vloerbedekking

Sarlon 15dB is het beste compromis voor toepassingen waarbij akoestische eisen, lage restindrukken en zware belastingen samen moeten gaan. Hetzelfde geldt voor de 19dB versie, hoewel nog meer gericht op geluidsabsorptie, presteert de restindruk nog steeds op het hoogste niveau voor een 19dB product. Zowel Sarlon 15dB als Sarlon 19dB dient volledig gelijmd te worden.

Sarlon Graphic

Modul'up loose lay naar een hoger niveau getild

De unieke propositie van een lijmvrije vloer zat al in de collectie van Forbo, maar is nu door het succes uitgegroeid tot een echte eigen categorie. De collectie is qua design enorm gegroeid en met de akoestische en compacte constructies is er voor alle type gebouwen een oplossing. Modul'up is er in twee uitvoeringen; 19dB en Compact. Loslegvloeren passen bij onze duurzaamheidsdoelstellingen, een circulair product dat na gebruik eruit gehaald kan worden en hergebruikt of – in Nederland - gerecycled kan worden. De installatie is snel en indien gewenst is er geen downtime, zodat bijvoorbeeld winkels open kunnen blijven terwijl de vloer wordt geïnstalleerd en u er meteen op kunt lopen.

Sarlon Grey Canyon

Xtrem PUR laklaag

Voor deze hele collectie is een nieuwe lak ontwikkeld met een hoogwaardige oppervlaktebescherming op basis van een dubbele (laser + UV) uithardingstechnologie. Hij zorgt voor de ultieme bescherming tegen vlekken, krassen en schuren en laat een mooie matte afwerking achter. Het blijft mooi na verloop van tijd, zelfs in druk belopen of veeleisende ruimtes.

Sarlon Multicolour

Forbo Floorings succesvolle 0.36m2-project inspireert én verrast

Booklet met van 34 creatieven gemaakt tijdens lockdown

Waar moet creativiteit heen tijdens een lockdown? Ook - en misschien wel juist - als er restricties zijn, willen makers immers hun ideeën uitdrukken. Middels het 0.36m2-project van Forbo Flooring delen ontwerpers, stylisten, illustratoren, fotografen en kunstenaars hun visie met de wereld: eerst via een succesvolle Instagram-reeks, nu ook gebundeld in een booklet met meer informatie over het project en de deelnemers.

voorzijde boekje 0.36m2 project
Blauw prikbord met inspiratie van Thomas Eurlings

Een linoleum als blanco canvas

Forbo-designers Thomas Eurlings (Senior Designer Vinyl) en Marijke Griffioen (Senior Designer Linoleum) bedachten vorig jaar tijdens de lockdown een interessant project: geselecteerde creatieven ontvingen een pinboard van 60x60 cm. De initiatiefnemers vernoemden het plan naar het oppervlakte van het bord, vandaar het 0.36m2-project; de enige gegevens waren het formaat en materiaal. Het pinboard is gemaakt van een speciale blend van linoleum met kurk, gemaakt door Smit Visual in Geldrop. De deelnemers - 34 fotografen, stylisten, forecasters, illustratoren en designers – kregen carte blanche om hierop hun werk, onderzoek of maakproces te tonen.

Thomas Eurlings: ‘Een pinboard kan zowel inspiratie tonen als de projecten waar je aan werkt. Eigenlijk is zo’n bord een tijdscapsule: dat past heel erg bij de sfeer van de lockdowns, waarin we allemaal in onze eigen bubbel leven.’

De publicatie van het 0.36m2-project

Alle deelnemers aan dit project maakten foto’s van hun afgeronde bord; daarnaast legden ze ook hun werkplek vast. Deze triptiek – een foto van de deelnemer, het bord en de ruimte – werd vervolgens gepost op Instagram. Hier kwamen heel veel positieve reacties op. Na het succes van deze sociale media-campagne, besloot Forbo Flooring de bijdragen samen te voegen in een booklet dat zowel in print als online beschikbaar is. Deze publicatie vereeuwigt een project dat anders in de vluchtigheid van Instagram was verdwenen. Juist omdat de lockdowns voelen als een bevriezing van de tijd, is het vastleggen van de processen van creatieven zo interessant: het biedt een inkijkje in het werk en leven van mensen die normaal niet snel een boekje opendoen over hun maakwijze.

Archiefkast met daarvoor een stoel op geblokte marmoleum vloer

Marijke Griffioen: ‘Dit hele project is gebaseerd op verbinding. Door het werkproces en de omgeving van creatieven te zien, voel je je verbonden met hun ideeën. Het is heel intiem en inspirerend om daarnaar te kijken.’

De deelnemers zijn zeer uiteenlopend qua vakgebied, achtergronden en leeftijden. Zo is er een pinboard van opkomende modelabel Nelson/Johnson, dat spijkerbroeken hergebruikt, maar ook een van gerenommeerd illustrator Piet Paris, die zijn stuk bord letterlijk verbond aan de rest van de kamer door draden te spannen. Fotograaf Mirella Sahetapy koos een specifieke kleur linoleum, passend bij haar studio. Designer en stylist Claire Vos toonde haar werkproces en materiaaltesten. Het pinboard van mode-ontwerper Sjaak Hullekes dient als decor voor zijn verzameling paperclips, die hij opraapt van straat. Phil Proctor bewerkte het materiaal zelf door te kerven in het linoleum. De Belgische ontwerpers Studio Plastique exposeren de verschillende stadia van een ontbindende banaan, symbolisch voor hun fascinatie met de vergankelijkheid van materialen: ‘the world is bananas’.

creatives

Nieuwe Flotex Planken collectie zorgt voor gezond binnenklimaat

Aantrekkelijke modulaire collectie biedt ongekende mogelijkheden

De nieuwe modulaire Flotex Planken design-collectie van Forbo Flooring zorgt op meerdere manieren voor een gezond, schoon en aangenaam binnenklimaat. Dankzij de unieke constructie met 80 miljoen nylonvezels per vierkante meter worden allergenen en fijnstof uit de lucht gevangen. Hiervoor kreeg Flotex als enige textiele vloerbedekking ter wereld het Allergy UK Seal of Approval van de British Allergy Foundation. Flotex Planken is daarnaast een ‘akoestieke’ hoogvlieger. De vloer absorbeert geluid tot 19 decibel en is daarmee zeer geschikt voor het creëren van rustige omgevingen, die de concentratie en productiviteit bevorderen.

Flotex planks ombré
Flotex planks 2

De collectie

De collectie bestaat uit planken van 100 x 25 centimeter, telt elf fraaie dessins zoals Concrete, Seagrass en Wood, en maar liefst 94 kleuren. Die ingrediënten bieden oneindig veel mogelijkheden om te mixen & matchen en precies die vloer te creëren die de klant voor ogen heeft of die nu zakelijk, huiselijk, modern of klassiek is. Flotex Planken leent zich hiermee bij uitstek voor de inrichting van kantoren, winkels, scholen, zorginstellingen, restaurants, hotels of congrescentra.

Flotex anders dan traditioneel tapijt

Flotex werkt en zit fundamenteel anders in elkaar dan traditioneel tapijt. Zo bestaat Flotex uit rechte dicht opeenstaande cilindrische vezels. Dit in tegenstelling tot tapijt dat een lus-structuur en dikke garens kent. Die dikke lussengarens vangen net als de Flotex vezels fijnstof en allergenen, maar hebben de neiging om het vuil op te sluiten en vast te houden bij stofzuigen, daar waar Flotex het fijnstof en de allergenen juist gemakkelijk vrijlaat als de stofzuiger langskomt. Dit is ook de reden waarom Flotex als enige textiele vloer het Allergy UK Seal of Approval kreeg van de British Allergy Foundation; een bewijs dat Flotex wetenschappelijk is getest en bewezen allergenen verwijdert.

Flotex planks frameweave

Flotex is heel duurzaam

De nieuwe Flotex Planken collectie is bovendien heel duurzaam. Zo wordt de vloer geproduceerd met groene stroom. Het minimale restafval dat bij de productie vrijkomt (en de resten van verschillende andere Forbo vloeren) vinden hun weg naar de rug van de vloerbedekking, die inmiddels voor 67 procent uit gerecycled materiaal bestaat. Een ander groot voordeel van Flotex is haar extreem lange levensduur. Een Flotex vloer gaat maar liefst zes keer zo lang mee als een gewone textiele vloerbedekking. Flotex is daarnaast ftalaatvrij en gemakkelijk te reinigen zonder chemische schoonmaakmiddelen. De vloer kan - behalve met de stofzuiger - ook nat gereinigd worden met water en reguliere huishoudzeep

Flotex planks Lava 145002_145005_145007_145009_145010_145014 office

Forbo Flooring duurzaamste bedrijf van Nederland

Publieksjury kiest voor milieubewuste vloerproducent van onder andere Marmoleum

Forbo Flooring is door het publiek gekozen als duurzaamste bedrijf van Nederland. De vloerproducent ontving ruim de meeste stemmen in de verkiezing, georganiseerd door de Stichting Nederland CO2 Neutraal. Forbo, dat duurzaamheid in haar DNA heeft en onder andere het CO2 neutraal geproduceerde Marmoleum levert, was samen met 62 andere bedrijven genomineerd. Kipster kreeg de eerste prijs van de vakjury. Het bedrijf achter de meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstal ter wereld onderscheidde zich op alle vlakken, volgens de vijfkoppige jury. De uitreiking van de prijzen vond vorige week plaats tijdens een online event. Voor meer info over de verkiezing zie duurzaamstebedrijfvannederland.nl. Alle duurzame prestaties en initiatieven van Forbo kunt u bekijken op www.forbo-flooring.nl/duurzaamheid.

Forbo Flooring produceert Marmoleum al meer dan 120 jaar op natuurlijke wijze van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen. Sinds kort heeft Marmoleum de status van cradle-to-gate CO2 neutraal product (zonder CO2 te compenseren via certificaten). Daar heeft Forbo flink zijn best voor moeten doen, al werd het wel een handje geholpen door moeder natuur. Zo nemen de grondstoffen waarmee Marmoleum gemaakt wordt - zoals vlas, hout en jute - veel CO2 op tijdens hun groei. De CO2 uitstoot tijdens de productie moest wel drastisch omlaag om tot CO2 neutraliteit te komen. En dat is door allerlei energiebesparende maatregelen in de fabriek, energiezuinig transport en het gebruik van (eigen) zonne- en windenergie uiteindelijk gelukt. Op dit moment is Forbo bezig om Marmoleum circulair te maken.

De vloerproducent heeft daarnaast een uitgebreid recycle-programma (afvalvloeren en snijresten wordt teruggenomen en hergebruikt, maar ook restproducten van andere industrieën geupcycled). Bovendien worden de Forbo-vloeren geproduceerd in schone en efficiënte fabrieken, die draaien op 100 procent groene energie. Het bedrijf is verder volledig transparant over de duurzame prestaties van haar producten en productieproces middels onafhankelijke EPD’s (Environmental Product Declarations) en een jaarlijks, stevig onderbouwd duurzaamheidsrapport.

De vloeren van Forbo kenmerken zich door een lange levensduur, worden in Nederland ontworpen en gemaakt (spaart transportkilometers, red.), zijn eenvoudig te onderhouden zonder chemicaliën, zijn zonder uitzondering ftalaatvrij en dragen dus ook bij aan een gezonde leefomgeving.

Forbo Flooring sponsort duurzaam woonhuis met CO2-neutrale Marmoleumvloer

Forbo Flooring sponsort duurzaam woonhuis met CO2-neutrale Marmoleumvloer

Save Home is bijna helemaal van afvalplastic gemaakt
Bram Peters graait graag in de afvalbak. Zo graag en veel dat hij met de opbrengst onlangs een woonhuis van afvalplastic voor zijn gezin bouwde in Oosterbeek. Volgens Peters, met compagnon Erik Roelevink eigenaar van het plastic recyclingbedrijf Save Plastics, gaat het om de ‘Tesla’ onder de duurzame, zelfvoorzienende en verplaatsbare woningen. Peters: ‘Waarom zou je hout importeren of baksteen laten maken of als we gratis grondstof in de plasticbak hebben zitten?’ Forbo Flooring sponsorde het initiatief, genaamd Save Home, met een CO2-neutraal geproduceerde Marmoleumvloer, gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen.

Soms zie je ze wel in de achtertuin staan, rechts van de zandbak. Een plastic huisje voor de kinderen. De volwassen variant bestaat nu ook. Bram Peters en Marlous de Border bouwden onlangs een woonhuis van afvalplastic voor hun gezin in Oosterbeek. Volgens Peters, met compagnon Erik Roelevink eigenaar van het plastic recyclingbedrijf Save Plastics, gaat het om de ‘Tesla’ onder de duurzame, zelfvoorzienende en verplaatsbare woningen. Peters: ‘Waarom zou je hout importeren of baksteen laten maken of als we gratis grondstof in de plasticbak hebben zitten?’ Forbo Flooring sponsorde het initiatief, genaamd Save Home, met een CO2-neutraal geproduceerde Marmoleumvloer, gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen.

Bram Peters en Marlous de Border bouwden onlangs een woonhuis van afvalplastic voor hun gezin in Oosterbeek. Volgens Peters, met compagnon Erik Roelevink eigenaar van het plastic recyclingbedrijf Save Plastics, gaat het om de ‘Tesla’ onder de duurzame, zelfvoorzienende en verplaatsbare woningen. Peters: ‘Waarom zou je hout importeren of baksteen laten maken of als we gratis grondstof in de plasticbak hebben zitten?’ Forbo Flooring sponsorde het initiatief, genaamd Save Home, met een CO2-neutraal geproduceerde Marmoleumvloer, gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen.

Peters gelooft in een circulaire wereld waarin we gebruiken wat we al hebben. Als directeur van Save Plastics en deelnemer aan de Planet Cause zet hij zich in voor het gebruik van afvalplastic als grondstof. Hij was bijvoorbeeld betrokken bij de Noordzee Beach Clean-up, waarbij honderden kilo’s plastic werd ingezameld. Ook initiatieven als de Ocean Clean up, die de plastic soep aanpakt die onze zeeën en oceanen teistert, ondersteunt hij via het ondernemerscollectief Plastic Fantastic. ‘Plastic is een heel goed alternatief voor tropisch hardhout. Waarom importeren we jaarlijks 190 miljoen kilo hardhout als de afvalbakken hier vol zitten?’ Peters is een echte idealist en kiest - als het even - kan altijd voor het moeilijkst te verwerken en vervuilde plastic.

Op dit moment wordt 60 procent van het ingezamelde afvalplastic verbrand. Dat geldt zowel voor huisafval als dat wat partijen als de Ocean Clean-up uit de zee vissen. Zonde, vindt Peters. ‘Producten gemaakt van afvalplastic hebben zonder extra onderhoud een levensduur van minimaal 50 jaar en kun je negen keer omsmelten. Dat is veel duurzamer dan de meeste andere grondstoffen. Met dit huis bespaar je zo’n 13.000 ton CO2-uitstoot.’

Vakantiesferen
Eerder maakte Save Plastics al banken, lichtmasten, steigers, bruggen, stuwen en beschoeiing van afvalplastic, maar een huis als het zijne is volgens Peters het bewijs dat afvalplastic echt een waardevolle grondstof vormt. De uit drie delen opgebouwde woning is ontworpen door Architectenbureau Enklaar en Klavers en doet een beetje denken aan een vakantiehuisje, maar wel met alle luxe en comfort. Ook de twee puberzonen voelen zich er naar eigen zeggen thuis. Het huis profiteert maximaal van de zon met veel lichtinval en is fraai modern ingericht met flink wat hout.

Forbo Flooring, een wereldwijd toonaangevende producent van duurzame designvloeren, droeg graag een steentje bij aan het Save Home. Astrid Steelink, marketingmanager van Forbo Flooring: ‘Duurzame initiatieven hebben altijd onze interesse, zeker als ze ook nog eens circulair zijn. Zelf hopen we het productieproces van Marmoleum binnenkort circulair te maken.’ Marmoleum wordt wel al CO2-neutraal geproduceerd door de vloerproducent en wordt gemaakt van natuurlijke, snel hernieuwbare grondstoffen. De planten en bomen die deze grondstoffen leveren, zoals de vlasplant en naaldbomen, nemen middels fotosynthese CO2 op uit de lucht. Deze CO2-opname is groter dan de CO2-uitstoot door productie en transport. Daarom is het volledige productieproces van Marmoleum CO2-neutraal.

Toonzaal van duurzaam vernuft
Forbo was niet het enige duurzame bedrijf dat contribueerde. Het Save Home is een ware toonzaal van duurzaam vernuft. Zo komen de recyclingstoelen bijvoorbeeld van De Vorm, werd de keuken van afvalmateriaal geleverd door + artillerie Furniture en komen de hergebruikte gordijnen van Woonhuys De Weerd. De energie, tenslotte, is afkomstig uit een hergebruikte accu van Time Shift Energy.

Inmiddels loopt het storm qua belangstelling voor het huis van Peters. Zo’n 700 mensen toonden in de eerste maanden na de oplevering interesse in het Save Home. Peters gaat van start met het bouwen van tien plastic huizen, maar hij hoopt op ‘een bouwgolf die de hele wereld over gaat’. Daarvoor moeten er wel mobiele machines gaan komen die het plastic plaatselijk kunnen verwerken tot grondstof. Daarnaast denkt Peters aan een Plastic Fantastic Experience Center. ‘Dat wordt een mini-fabriek met demonstraties, educatie en plastic bouwkunst met als doel bewustwording kweken.’

Marmoleum on the kitchenfloor
Save Home Plastics

Forbo sponsort ‘The Exploded View’ met Marmoleum Cookie vloer en Allura Ease

Forbo sponsort ‘The Exploded View’ met Marmoleum Cookie vloer en Allura Ease

Zoektocht naar grootschalig klimaatvriendelijk bouwen & wonen
Radicaal opnieuw durven kijken naar het ontwerpen en bouwen van een woning. Daarmee zijn de pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen aan de slag gegaan. Tijdens de Dutch Design Week 2020 presenteren zij ‘The Exploded View’. Een uit elkaar getrokken huis dat met circulaire methodes en biobased materialen opnieuw is opgebouwd. Dit unieke project laat de bestaande en toekomstige mogelijkheden van duurzaam bouwen en wonen zien. Forbo Flooring sponsort The Exploded View met een CO2-neutraal geproduceerde en volledig natuurlijke Marmoleum Cookie vloer enduurzame Allura Ease loslegtegels.

The Exploded View is de verbeelding van een meerjarig onderzoeksprogramma van ‘The Embassy of Circular and Biobased Building’ waarin ontwerpers, ondernemers, onderzoekers, beleidsmakers en storytellers samenwerken. De Embassy stelt zich actief de vraag: welke klimaat- en mensvriendelijke oplossingen zijn er te vinden en te realiseren voor de enorme bouwopgave waar Nederland voor staat? Ze formuleren en materialiseren zelf hun antwoorden in een ‘live research’ en ‘storytel’-installatie. “In de maquette en op een levensgrote blueprint laten we zien wat we ontdekt hebben, maar tonen ook wat we nog niet weten. We gaan in op de kwaliteiten van biobased materialen en circulaire methodieken en geven aan waar de groeimogelijkheden zitten. En we nodigen iedereen uit met ons mee te denken en te doen. Want er is zoveel kennis en er bestaat ook niet een juiste werkwijze of oplossing voor duurzaam bouwen en wonen”, aldus ontwerper Pascal Leboucq van Biobased Creations.

Potentie van snel hernieuwbare grondstoffen
In de installatie zijn toepassingen en materialen van vandaag, morgen en overmorgen verwerkt. Producten die al bestaan maar nog moeilijk hun weg naar de bouw vinden tot ontwikkelingen die nog serieuze steun nodig hebben om te ontwikkelen en op te schalen. The Exploded View verwijst daarmee naar de eindeloze, potentiële materiaalstromen die voorradig zijn en niet of nauwelijks gebruikt worden in de bouwwereld.

“Er worden steeds meer bouwmaterialen gemaakt uit voedingsresten, textiel, rioolwater, gebouwen of zelfs onze eigen woonomgeving. We tonen onze zoektocht naar materialen die de productiecirkel zo klein en efficiënt mogelijk kunnen houden”, vertelt Leboucq.

Nood aan andere modellen
‘’Daarnaast tonen we onze zoektocht naar de toekomst van wonen. We vragen ons samen met de bezoeker af hoe we gaan wonen in de nabije toekomst. Wat als we echt een omslag willen maken naar een circulaire en biobased wereld. Dan moeten we meer doen dan enkel anders gaan bouwen. Dan moeten we ook herdenken hoe we wonen en hoe we waarde geven aan onze woningen”, aldus Lucas De Man, ook van Biobased Creation.

Embassy of Circulair & Biobased Building
Gedurende nog minimaal twee jaar werken ontwerpers en pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen samen aan deze nieuwe perspectieven voor een duurzamere ontwerp-, bouw- en woonomgeving, onder de naam Embassy of Circular & Biobased Building. Biobased Creations, nu curator van deze Embassy, is ook initiatiefnemer en ontwerper van ‘The Growing Pavilion’. Een paviljoen gemaakt van experimentele biobased materialen dat tijdens Dutch Design Week 2019, als onderdeel van de Embassy of Circulair & Biobased Building, meer dan 75.000 bezoekers trok en momenteel genomineerd is voor verschillende internationale prijzen waaronder The Dezeen Awards.

Dutch Design Week
The Exploded View werd tijdens de Online Dutch Design Week getoond opwww.ddw.nl . Naast een virtuele tour door het Exploded View huis vind je hier diverse artikelen, video’s, een 3d-online model, een praatplaat en podcasts en kun je zien welke online bijeenkomsten er vanuit de Embassy worden georganiseerd. Na de DDW reist de maquette door naar andere relevante bijeenkomsten en events, voor zover die doorgaan natuurlijk.

Bedroom mad of jute Marmoleum cookie on floor
Exploded View maquette

Nieuwe fraaie Sphera ESD collectie Forbo geleidt gegarandeerd

Nieuwe fraaie Sphera ESD collectie Forbo geleidt gegarandeerd

Forbo Flooring introduceert deze maand haar nieuwe Sphera SD|EC collectie. Deze homogene ESD-vinylcollectie met geleidende eigenschappen in banenmateriaal is speciaal ontworpen om kritische en gevoelige omgevingen zoals cleanrooms, computerruimtes, operatiekamers, laboratoria en elektronica-assemblages veilig en schoon te houden. De mix van design en state-of-the-art technologie resulteerde in een hoogwaardige en visueel aantrekkelijke collectie met bewezen prestaties onder alle omstandigheden. Of het nu gaat om ESD-veiligheid, chemische resistentie, explosiegevaar of extreem lage emissies, Sphera SD|EC draagt bij aan de allerhoogste eisen in kritische ruimtes.

Ook installatietechnisch biedt de vloer voordelen. Dankzij de aangebrachte geleidende rug is verwerking met geleidende lijm voortaan overbodig. De nieuwe rug zorgt niet alleen voor lagere installatiekosten, maar vermindert ook het risico op fouten tijdens het leggen.

Sphera EC 45000

Innovatief ontwerp zorgt voor beheersing statische ontladingen en deeltjesemissies in lab en industrie

De geleidende matte lak van de SMART-control toplaag is de finishing touch van de nieuwe collectie. Zij beschermt de vloer niet alleen tegen vlekken en krassen, maar geeft de vloer ook een high-end uitstraling en zorgt voor gemakkelijk onderhoud. Sphera SD|EC is getest en goedgekeurd door het hoog aangeschreven en onafhankelijke Fraunhofer Instituut als zijnde Cleanroom Suitable Material.

Sphera SD wordt gekenmerkt door haar permanent statisch dissipatieve eigenschappen. Om dat te bereiken, worden er dissipatieve deeltjes toegevoegd aan de vloer. Sphera EC, op haar beurt, is een vloer met elektrostatisch geleidende eigenschappen. Om consistente en betrouwbare prestaties te garanderen, bevat de vloer zogenaamde carbon black-chips.
De Sphera SD|EC collectie heeft een uitgebalanceerd kleurenpalet met veel lichte en neutrale kleuren voor klinische omgevingen, maar tevens een aantal uitgesproken, felle kleuren. Sphera SD|EC is Nederlands fabricaat, 100% ftlaatvrij en wordt met groene stroom geproduceerd in de ‘zero waste’- fabriek van Forbo Flooring in Coevorden.

 Sphera SD 550034 and SD 550032 in Scanning Room

Productzoeker

Bestel uw gratis stalen met hulp van deproductzoeker

Winnares scholenontwerpwedstrijd bekend

Forbo organiseert al een aantal jaren met succes een ontwerpwedstrijd voor basisscholen met als thema: Op weg naar een duurzame toekomst
Dit jaar heeft Esmee Drijver uit groep 8 van KBS St. Jozef gewonnen.
Lees hier het artikel in Schooldomein nr 1: KBS St. Jozef wint scholenontwerpwedstrijd

scholenontwerpwedstrijd

Forbo Flooring publiceert duurzaamheidsverslag 2019

Forbo Flooring publiceert duurzaamheidsverslag 2019

Meer recycled materiaal gebruikt, groter ftalaatvrij aanbod en Marmoleum CO2-neutraal

Forbo Flooring publiceerde onlangs voor het achtste opeenvolgende jaar haar duurzaamheidsverslag. Het rapport laat zien dat de vloerproducent de milieuprestaties in alle productgroepen heeft verbeterd over het afgelopen jaar. Zo is er meer gerecycled materiaal gebruikt in het textielportfolio, biedt Forbo een groter ftalaatvrij aanbod in vinyl en gaan alle linoleumproducten volledig CO2-neutraal geproduceerd worden. Verder komen in het duurzaamheidsverslag het gebruik van biogas aan de orde, net als de verlaging van de CO2-uitstoot en het voornemen van Forbo om haar productieproces circulair te maken. Het duurzaamheidsverslag is opgesteld volgens de internationaal erkende Global Reporting Initiative richtlijnen.

Forbo Sustainability report 2019

Download het rapport:

  • Sustainability Report 2019

    Sustainability Report 2019

Goed om te weten i.v.m. het coronavirus

Wij blijven u maximaal ondersteunen!

16 maart 2020 - Op 15 maart heeft de Nederlandse regering de maatregelen in het kader van het coronavirus aangescherpt. Ook Forbo Flooring Systems neemt haar verantwoordelijkheid om verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan, volgens de richtlijnen, uitgegeven door het RIVM. De gezondheid, veiligheid en het welzijn van u als onze klant en onze medewerkers staan voorop.

Forbo Flooring Systems geeft gehoor aan de oproep om werknemers zoveel mogelijk thuis te laten werken. Onze werknemers hebben thuis alle middelen tot hun beschikking om u volledig van dienst te zijn. We maken waar mogelijk gebruik van technische communicatiemiddelen, zoals Skype. Wanneer een afspraak fysiek door moet gaan, volgen wij de richtlijnen die zijn afgegeven, zoals afstand houden, regelmatig handen wassen en geen verkoudheidsklachten of koorts hebben.

We kunnen aan uw vraag voldoen
Forbo ontwerpt en produceert bijna al haar vloeren in Nederland en we hebben voldoende product op voorraad om aan de vraag te voldoen. Met forbOnline, onze online webshop, zijn we voor rechtstreeks kopende klanten 24/7 bereikbaar voor het direct plaatsen van orders, het inzien van voorraden en track&trace van uw order.

We zullen u maximaal ondersteunen
Onze werknemers hebben de kennis, ervaring, vakmanschap en passie om u maximaal te blijven ondersteunen in deze onzekere tijden. Onze afdelingen Customer Services en Techniek en Opleiding blijven bereikbaar voor al uw vragen, orders, leveringen en gewenste service.

- Customer Services: bij voorkeur via mail: contact@forbo.com
- Techniek en Opleiding: bij voorkeur via: adviezen@forbo.com

Om eventuele risico’s te beperken, hebben wij besloten om per direct bezoek aan onze sites op te schorten tot nader order. Uw accountmanager blijft beschikbaar om samen met u, bij voorkeur via mail, telefoon of Skype, de ideale vloeroplossing te realiseren.

Onze website blijft actueel en bevat de meest recente informatie
Op onze website vindt u alle informatie over onze producten en segmenten. Tevens kunt u direct en eenvoudig vanuit de productzoeker stalen aanvragen voor uw project. Onze verbeterde vloerplanner is een geweldig hulpmiddel voor alle architecten, planners en eindgebruikers. Nieuw is de mogelijkheid om gratis uw eigen afbeeldingen te uploaden en zo alle vloeropties die Forbo in haar portfolio heeft in die foto te plaatsen.

Wij zullen al het mogelijke doen om u te blijven ondersteunen en de service te verlenen die u van ons gewend bent. Mocht u naar aanleiding van het bovenstaande vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op via uw accountmanager of via contact@forbo.com. Wij houden u op de hoogte van eventuele wijzigingen.

vernieuwde vloerplanner

Productzoeker

Bestel uw gratis stalen met hulp van deproductzoeker

Ronde tafel ‘The Living Building’ naar aanleiding intro nieuwe Allura collectie

Forbo organiseert ronde tafel ‘The Living Building’ naar aanleiding intro nieuwe Allura collectie

Dynamisch gebouw vraagt om samenwerking

Wil je een gebouw zo ontwerpen dat het dynamisch is en toekomstbestendig, dan moet je samenwerken. Niet alleen de architect en de opdrachtgever, maar ook de materiaalproducent, de productdesigner en de interieurontwerper. En dat met een sterke focus op de gebruiker. Dat was de conclusie van het ronde tafelgesprek met als thema 'The Living Building, het gebouw in constante beweging', dat onlangs plaatsvond bij IJver in Amsterdam. Prominente deelnemers als DDW Design Talent van het Jaar Simone Post en de veelgeprezen Ingrid van der Heijden van Civic public architecture kwamen met interessante ideeën op de proppen, zoals het lease-winkelinterieur dat Post voor drie jaar wil uitlenen. Van der Heijden pleitte voor hoge plafonds opdat elk pand makkelijk een andere bestemming kan krijgen. Het event werd georganiseerd door Forbo Flooring naar aanleiding van de introductie van de nieuwe Allura collectie.


Naast Post en Van der Heijden had moderator Jeroen Junte Jeroen Dellensen (Interieur-ontwerper/directeur, i29, won onlangs een Dezeen-award als beste interior-design studio), Dorothé Kessels (Director Global Design, Forbo Flooring), Sebastiaan Lagendaal (Hoofd Facilitaire Zaken, De Nieuwe Kerk & De Hermitage Amsterdam), Marjolein van Gelder (Programma Manager Duurzaamheid, Forbo Flooring) en Wim Pullen (Directeur Center for People and Buildings, TU Delft) aan tafel.

Het dynamische gebouw
Voor een dynamisch gebouw - dat makkelijk kan transformeren en anders geprogrammeerd kan worden in de toekomst - is overmaat een goed uitgangspunt, aldus Van der Heijden. ‘Zorg dat het casco een goede maat heeft en dat de etages bijvoorbeeld minimaal 3,5 meter hoog zijn. Dan kan je er later ook nog altijd een restaurant of een retail-gelegenheid inbouwen.’ Daarnaast is een mooie, duurzame en degelijke buitenkant/schil raadzaam.

Zo’n soort gebouw biedt een goede basis voor verandering. En dat is nodig, want het gebouw en met name het interieur verandert steeds sneller in een tijd waarin mensen meer en meer tijd binnen doorbrengen. Daarmee is de interieurontwerper wellicht wel belangrijker geworden dan de architect, opperde Junte. Dellensen kon dat niet ontkennen. ‘Mensen hechten enorm aan het interieur. Je ziet winkels en horecagelegenheden elke paar jaar volledig van inrichting veranderen. Wij proberen heel veel kwaliteit in onze ontwerpen te stoppen zodat de gebruikers het op waarde gaan schatten en het interieur dus langer meegaat.’

Dat het regelmatig misgaat in het ontwerp, kon wetenschapper Pullen staven met een handvol voorbeelden. Hij pleitte ervoor om de gebruiker centraal te stellen in zowel de ideeën voor exterieur als interieur. Pullen: ‘Dat gebeurde volgens hem zeker niet bij het ontwerp van het vroegere VROM-gebouw aan de Rijnstraat 8 in Den Haag (nu de plek voor de ministeries van Infrastructuur, Waterstaat en Buitenlandse Zaken, red.) ‘Bij Rijnstraat 8 gaf 40 procent van het gebouw problemen. Zo werden de vergaderruimtes een rommeltje door de veel te kleine prullenbakken. Nadat tien mensen hun beker hadden weggegooid, waren ze vol en bleef het spul op de tafels achter of belandde het op de grond.’ Volgens Van Gelder, die voor Forbo op de Rijnstraat 8 werkte, was het daarnaast ‘ellebogen’ voor een werkplek. Pullen: ‘Uit ons onderzoek blijkt telkens weer dat werknemers en mensen in het algemeen niet houden van verandering zoals een wisselende werkplek, maar wel van kleur, mooie dingen, groen om zich heen en bovenal van een goede functionele inrichting.’ Pullen onderstreepte daarmee het belang van een kundige interieurontwerper.

Ook Lagendaal had een ‘rampvoorbeeld’. Zo wilde de architect die de renovatie van de Hermitage deed per se marmer uit de Apennijnen in het souterrain. Lagendaal: ‘De leverancier had ons gewaarschuwd voor optrekkend vocht, maar wij waren als opdrachtgever nog niet sterk genoeg om nee te zeggen.’ De hele vloer moet nu al vervangen worden.

Forbo’s design director Kessels gaf aan dat zij als producent heel graag de dialoog zoekt met zowel de opdrachtgever, het gebouw als de (interieur-)architect, maar merkte op dat dit nog niet altijd vanzelfsprekend is. ‘En uiteindelijk is de klant koning.’

Het persoonlijke gebouw
In hoeverre kun je als opdrachtgever je eigen identiteit toevoegen aan een bestaand gebouw? Die vraag kwam op het bord van Lagendaal, die met de Amsterdamse Hermitage 15 jaar geleden voor 5 euro een oud en donker verzorgingshuis uit 1683 kocht van de gemeente Amsterdam en dit transformeerde tot een prachtmuseum aan de gracht. Lagendaal: ‘Het ontwerp is van architect Hans van Heeswijk, die het oude naast het nieuwe wilde laten bestaan. Wij zijn begonnen met het plaatsen van een meter dikke binnenwanden waarin alle nieuwe installaties zijn weggewerkt. Vervolgens hebben we met enorme lichtschachten en een glazen trappenhuis licht gebracht in de Hermitage. Dat is de basis. De twee grote tentoonstellingsruimte transformeren we elk half jaar tot een volledig nieuwe beleving met een ander interieur, kleuren, wanden en vloeren. Daarnaast merkten we zo’n vijf jaar geleden dat ons mooie gebouw in de binnenstad soms weken leeg stond als we geen tentoonstellingen hadden. Dat vonden we zonde. Sindsdien zijn we een cultureel verzamelgebouw of hub geworden met films, jazz-concerten, horeca en externe huurders, zoals het Amsterdam Museum.’

Van der Heijden: ‘Je ziet steeds vaker van dit soort gebouwen die van alles combineren. Mensen trekken nog steeds naar de steden om te leren en elkaar te ontmoeten. Vanuit dat idee ontwerpen wij ook. De LocHal (World Building of the Year 2019, volgens het The World Architecture Festival, red.) zagen we bijvoorbeeld eerder als een stuk stad dan een gebouw.’ Officieel is het een bibliotheek, maar het bevat bijvoorbeeld ook een debatcentrum en expositieruimtes, en vormt inmiddels en soort huiskamer van de stad. Ze kreeg applaus van Dellensen, die meende dat diversiteit stimuleert. ‘Verschillende gebruikers kunnen elkaar versterken.’ Van der Heijden: ‘Toch zie je die monotone woningbouw ook weer terugkomen.’ Neem een wijk als het Zeeburgereiland waar iedereen zich rot verveelt en naar het plafond zit te staren.

Een ouder gebouw persoonlijk maken, is niet altijd makkelijk. Zo doet i29 de renovatie van het Felix Meritis in Amsterdam, een plek voor vrijdenkers sinds 1777, dat in april heropent. Dellensen: ‘We hadden te maken met monumentenzorg en stadstoezicht. Het was een spannende strijd tussen het oude en het nieuwe. Alles wat we hebben toegevoegd, moest duidelijk herkenbaar zijn als nieuw en ook weer weg te halen zijn.’ I29 kennende, zal het resultaat er een zijn van eenvoud, contrast en mooie materialen.Volgens Kessels is de identiteit van het gebouw steeds minder uniform en neemt het pand steeds meer verschillende functies aan zoals bijvoorbeeld ruimtes om naast te werken te ontspannen, eten of je in afzondering te concentreren. Anders gezegd, neemt het gebouw meerdere identiteiten aan en de beleving in die ruimtes lijkt heel belangrijk. Denk aan de fitness in het ziekenhuis, de huiskamer met koffiecorner bij de bank of de kapsalon & bar in een kledingzaak. Kessels: ‘Wij noemen dit de vijf dynamics of a building. Zo heb je gedeeltes voor receiving, moving, connecting, concentrating en recharging. Forbo speelt daar op in met haar vloeren, die bijvoorbeeld geluid absorberen daar waar concentratie belangrijk is.’

Dat nog niet iedereen het belang van receiving & hospitality en een goede entree snapt, maakte Pullen duidelijk: ‘Het oorspronkelijke VROM-gebouw (voor Rijnstraat 8 dus, red.) had een hele grote ontvangsthal. Je voelde je welkom. De entree van Rijnstraat 8 biedt zeer beperkt ruimte. Om een toegangspas te krijgen, moet je - net als op Schiphol - door een met spanbanden afgezette route om vervolgens uit te komen bij krappe toegangspoortjes. Alsof ze niet willen dat je binnenkomt.’ Hij vroeg zich wederom af voor wie we bouwen. Pullen: ‘De leerling of de docent bijvoorbeeld? In wat ik zie, lijken verduurzaming, luchtinstallaties en een hip kleurtje voor de leerlingen belangrijker dan de docent, die dertig jaar doorbrengt in het gebouw, en de laatste tijd vaker dan ooit op het Malieveld staat te protesteren omdat hij of zij ontevreden is.’

Van Gelder, door Junte aangeduid als Forbo’s groene politie: ‘Het een kan samengaan met het ander. Een goed binnenklimaat is heel belangrijk op scholen. Daarnaast kan duurzaamheid ook wat doen voor de ruimte in beleving, materialen en sfeer. Als de spullen ook nog eens sociaal-maatschappelijk verantwoord geproduceerd zijn, voel ik me prettiger in de omgeving. Daarmee sorteerde Van Gelder al een beetje voor op het volgende deelonderwerp, te weten…

Het circulaire gebouw
Hoe kun je een gebouw zo maken dat het ook duurzaam bestendig is? Post, die altijd ‘groen’ denkt en werkt als transformator op de grens van productontwerp en -onderzoek, zag een gat in de markt en meldde dat ze wel interieurs wil gaan ontwerpen voor bijvoorbeeld winkels of horecagelegenheden die ze drie jaar ‘uitleast’ en daarna weer terugneemt om iets anders van te maken.

Ze kreeg daarbij advies van Van Gelder die aangaf dat als je circulair wilt opereren je er in ieder geval voor moet zorgen dat je verschillende materialen niet samen mixt tot één product of verlijmt. Daarnaast vertelde ze dat het voor producenten best complex is om producten terug te halen uit de markt en zo hun groene bijdrage te leveren zoals Forbo bijvoorbeeld nastreeft. Recycling blijkt soms meer energie te kosten dan op te leveren.

Veel recycling-processen bestaan op dit moment uit het verpulveren van het oorspronkelijke product. Dat levert granulaat op dat vervolgens wordt gemixt met een bindmiddel zoals lijm of biologische hars om er een andere toepassing van te maken. Toch kan het ook anders, aldus Post. Voor Adidas gebruikte ze pure, maar afgekeurde afvalstoffen om een nieuwe schoen te maken. Dat die een beetje off-colour waren, gaf de nieuwe sneakers juist hun kracht. Post: ‘Esthetiek en duurzaamheid kunnen heel goed samengaan.’

Van Gelder gaf verder aan dat Forbo beschikt over volledig CO2-neutrale en natuurlijk producten zoals Marmoleum, maar ook over loslegsystemen als het nieuwe Allura, die je zo weer uit een gebouw haalt. Van Gelder: ‘Biobased of vinyl dus. Beide prima, als ze maar in een gesloten cirkel zitten.’

Lagendaal: ‘Het eerste wat wij gedaan hebben op het gebied van duurzaamheid, is de hardware; het gebouw technisch aanpassen met een warmte- en koudeopslag en zonnecellen. Nu zijn we zover dat de inrichting van de tentoonstellingsruimtes zelfs circulair is. De inrichters mogen doen wat ze willen, maar ze moeten de oude vitrines en spullen verplicht hergebruiken. Die kunnen ze vervolgens naar eigen smaak transformeren, een kleurtje geven etc.’

Modulair en duurzaam
De ronde tafel werd georganiseerd door Forbo Flooring ter gelegenheid van de introductie van haar nieuwe Allura-collectie. De collectie van luxe vinylplanken en -tegels is niet alleen gemaakt met Hollandse passie, maar geeft ook een duurzaam antwoord op elke mogelijke vloervraag van nu en de toekomst. Dat komt omdat de Design Studio van de vloerproducent de manier waarop mensen werken, leven, ontspannen, leren en spelen als uitgangspunt heeft genomen bij het ontwikkelen van haar collecties & designs. Zo ziet Forbo bijvoorbeeld dat modulariteit steeds belangrijker wordt in het creëren van gebouwen en ruimtes. De nieuwe Allura collectie speelt daar sterk op in met loslegsystemen, die weer makkelijk te verwijderen zijn. Daarnaast zijn hergebruik en duurzaamheid natuurlijk cruciaal in deze tijd. Forbo heeft daarom een recycleprogramma opgezet voor de terugname van zowel snijafval als gebruikte Allura vloeren.

Download het persbericht

Download het persbericht

Meer informatie over Allura

Meer informatie over Allura

Nieuwe Allura collectie is gemaakt met Hollandse passie

Een duurzame designvloer voor elk denkbare toepassing en verwachting

05-02-2020 Forbo Flooring introduceert deze maand haar nieuwe Allura collectie van luxe vinylplanken en -tegels die niet alleen gemaakt is met Hollandse passie, maar ook een duurzaam antwoord geeft op elke mogelijke vloervraag van nu en de toekomst. Dat komt omdat de Design Studio van de vloerproducent de manier waarop mensen werken, leven, ontspannen, leren en spelen als uitgangspunt heeft genomen bij het ontwikkelen van haar collecties & designs. Zo ziet Forbo bijvoorbeeld dat modulariteit steeds belangrijker wordt in het creëren van gebouwen en ruimtes. De nieuwe Allura collectie speelt daar sterk op in met loslegsystemen, die weer makkelijk te verwijderen zijn. Daarnaast zijn hergebruik en duurzaamheid natuurlijk cruciaal in deze tijd. Forbo heeft daarom een recycleprogramma opgezet voor de terugname van zowel snijafval als gebruikte Allura vloeren.

De nieuwe Allura collectie wordt niet alleen in Nederland ontworpen, maar ook geproduceerd en wel volgens de hoogste kwalitatieve standaarden. Aangezien de vloerproducent hier gevestigd is, staan er 1000 man personeel klaar om de klant te helpen en de vloeren razendsnel bij u te hebben. U kunt natuurlijk ook 24/7 bestellen. Forbo beschouwt zichzelf als een echte Hollandse Meester door haar kennis, ervaring en vakmanschap van meer dan 100 jaar vloeren maken en ontwerpen. De vloerproducent helpt graag samen de ideale plek te realiseren. Of het nou een kantoor, winkel, school, zorginstelling, hotel of fabrieksruimte is.

De nieuwe Allura collectie telt zes series, die elk een grote variëteit aan dessins en kleuren vertegenwoordigen (denk aan fraaie houten, stenen en betonnen). Allura Flex is de zeer populaire tegel die met enkel fixeerlijm wordt geinstalleerd, Allura Ease een loslegtegel die geheel los gelegd wordt, Allura Click Pro betreft een kwaliteits kliktegel, Allura Dryback is ijzersterk, betrouwbaar en kent de grootste keuze in kleur en dessins en het akoestische Allura Decibel, tenslotte, zorgt dat geluidsoverlast wordt tegengegaan.

Alle Allura vloeren hebben een ongekende dimensie-stabiliteit, kennen geen patroonherhaling (wat de aanblik zeer natuurgetrouw maakt) en leveren stuk voor stuk langdurige prestaties. De hoogwaardige productietechniek maakt specifieke ontwerpen en uitvoeringen mogelijk, zoals zeer lange, brede of smalle planken, Hongaarse punten, visgraatvormen en natuurgetrouwe embossing (relief, red.) in uiteenlopende structuren.

Voor veel meer informatie zie www.forbo-flooring.nl/allura.

Allura 2020

Download het persbericht

Download het persbericht

Meer informatie over Allura

Meer informatie over Allura

Ontwerp je eigen vloer met Forbo’s nieuwe Eternal collectie

Ontwerp je eigen vloer met Forbo’s nieuwe Eternal collectie

19-11-19 - Forbo Flooring introduceert deze maand haar nieuwe Eternal vinylcollectie. De collectie voorziet in oplossingen voor alle ruimten waar mensen werken, leven, ontspannen, genezen, leren en spelen. Doordat Eternal naadloos aansluit bij de specifieke functie van een ruimte, kunnen gebruikers zich er vrij en zorgeloos bewegen. De beschikbare kleuren en designs zijn zo gevarieerd, dat in iedere ruimte de gewenste sfeer kan worden gecreëerd. Thuis, op reis, op het werk, op school of tijdens het sporten, op ieder moment van de dag. Met het vertrouwde comfort van een Eternal-vloer staat niets de klant in de weg om te doen waar hij of zij zich fijn bij voelt.

De nieuwe Eternal collectie biedt onder andere een volledig nieuwe en stralende Colour-lijn en verrassend vernieuwende hout-, beton-, marmer- en terrazzodessin. Bovendien kunnen klanten zelf hun eigen vloer ontwerpen met Eternal Digital Print. Daarmee levert Forbo een - in de markt - ongekende, superscherpe en levendige printkwaliteit. Daarnaast heeft Forbo’s eigen Design Studio vier basisdesigns gemaakt die de klant zelf kan personifiëren met kleur- of dessinkeuzes.

De speelse ontwerpen Colourful Planks, Terrazzo, Paint en Rainbow kunnen naar wens worden aangepast en voegen gegarandeerd kleur toe aan elke ruimte. De kleuren zijn speciaal ontwikkeld om te combineren met de overige kleurstellingen in de Eternal collectie. Degenen die liever hun eigen vloer ontwerpen, kunnen nu al vanaf 12 vierkante meter bij Forbo terecht. Forbo’s nieuwe digitale printer, die werkt met UV-inkt en LED, levert - zoals gezegd - topkwaliteit.

Eternal is een vloer waarop de klant kan vertrouwen. De vloer gaat gemakkelijk een leven lang mee (onder andere door de PUR Pearl-toplaag die de vloer beschermt tegen slijtage en krassen) en is eenvoudig schoon te maken en onderhouden. Bovendien spreekt Eternal Forbo’s eigen kleurentaal en daarmee is de collectie makkelijk te combineren met Step anti-slip, vinyl en andere Forbo collecties.

Tot slot wordt Forbo’s Eternal steeds duurzamer. Zo is de rug voor 60 procent gemaakt van hergebruikt materiaal uit Forbo’s eigen productieproces. Daarnaast wordt de vloer geproduceerd met hernieuwbare energie, wordt al het productieafval door Forbo hergebruikt, is Eternal 100 procent ftalaat-vrij en heeft de vloer een heel laag emissieniveau.

Eternal digitally printed Rainbow

Jubilerende Ode aan Lino groots en feestelijk van start

Jubilerende Ode aan Lino groots en feestelijk van start

19-11-2019 - De Ode aan Lino, die dit jaar vijf jaar bestaat, is afgelopen zaterdag groots en feestelijk van start gegaan in het Zaans Museum. Het jaarlijkse kunstevenement van Forbo Flooring en het creatieve bedrijf Atelier Open heeft tot doel de linosnedekunst onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Dat lukte dit weekend prima met een vol huis en een aantal prominenten. Zo opende Daphne Bunskoek de tentoonstelling en was illustrator Olivia Ettema (onder meer bekend van haar illustraties in Trouw en NRC) aanwezig als jurylid. Vast onderdeel van de Ode aan Lino is namelijk de Forbo Jong Talent Prijs, een wedstrijd voor grafische MBO-opleidingen uit het hele land met dit jaar industrie als thema. Wessel Westerveld van het Grafisch Lyceum in Utrecht won dit jaar de eerste prijs met een fraaie grafische zwart-wit prent. Daarnaast werd het jubileum gevierd met de presentatie van een boek. Erik Timmermans van Atelier Open overhandigde het eerste exemplaar van de speciale uitgave ‘Ode aan de Lino’ aan Michiel van Nieuwland, werkzaam bij Forbo en verwoed promotor van de linosnedekunst. De Ode aan Lino expositie is tot en met 2 februari te zien in Zaandam.

Met het jubileumboek willen Forbo en Atelier Open de lezer meenemen in de wereld van de linosnedekunst en deze kunstvorm aandacht geven. Zo staan er een aantal mooie interviews met kunstenaars in het boekwerk. Linosnedes van bijvoorbeeld Picasso en een Nederlandse kunstenaar als Bert Brouwer laten daarnaast de grote diversiteit aan technieken en toepassingsmogelijkheden van de linosnedekunst zien. Olivia Ettema maakte speciaal voor de gelegenheid een Ode aan Lino driekleuren-prent, die niet alleen op de kaft van de softcover-versie pronkt, maar in de luxe editie (met linoleum kaft) ook als originele prent is bijgestoken.

Met de Forbo Jong Talent Prijs willen Forbo Flooring en Atelier Open jongeren en scholieren enthousiasmeren voor de linosnede. In een workshop krijgen leerlingen eerst de kneepjes van het linosnede maken bijgebracht en vervolgens gaan zij klassikaal aan de slag. Dit jaar namen zeshonderd leerlingen van zes MBO-scholen deel en werden er ruim driehonderd linosnedes ingestuurd.

De ingezonden lino’s werden beoordeeld door een deskundige vakjury. Die bestond uit de grafici Thom Thijsse, Michiel van Nieuwland, Olivia Ettema, curator ZaansMuseum Clair Hart de Ruyter en televisiemaker en schrijfster Daphne Bunshoek (die binnenkort een kinderboek uitbrengt met eigen lino-illustraties). Daarnaast zaten Edith Brouwer en Erik Timmermans van Atelier Open in de jury. De jury selecteerde eerst twintig genomineerde linosnedes en van daaruit werd - na intensief overleg - de winnaar gekozen. Alle linosnedes zijn terug te zien op de expositie in het Zaans Museum.

De relatie tussen linosnedekunst en Forbo kent een lange geschiedenis. Niet alleen omdat kunstenaars Forbo-linoleum gebruiken, maar ook omdat Forbo Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hoog in het vaandel heeft staan. Kunst hoort daar zeker bij en Forbo ondersteunt graag initiatieven die de linosnedekunst meer bekendheid geven.

Prijsuitreiking Forbo Jong Talentprijs

Circulair Furniture Challenge van start!

Circulair Furniture Challenge van start!

19-11-2019 - Maandag 16 september ging de Circulair Furniture Challenge voor studenten van de opleiding Creatief vakman op meubelmakers-vakschool het HMC College in Amsterdam van start. Zij ontwerpen een circulair product gemaakt van restmaterialen. De challenge is een initiatief vanuit de werkgroep Circulair van Green Business Club Zaanstad waar o.a. Forbo Flooring Systems en GZ OfficeXperience de trekkersrol op zich hebben genomen.

Tijdens de challenge die 10 weken duurt, daagt GBC Zaanstad de derdejaarsstudenten van het HMC College uit om met bestaand materiaal uit reststromen van vloerbedekking fabrikant Forbo en kantoorinrichter GZ een vernieuwend, duurzaam circulair en functioneel object (zoals een meubel) te ontwerpen Ze kunnen gebruik maken van verschillende materialen die Forbo en GZ ter beschikking hebben gesteld zoals: Jute(pluis), restromen Marmoleum, onderstellen en tafelbladen, schoolmeubilair, oude stoelen en onderdelen van kasten. Ze worden begeleid door kennisspecialisten en designers van Forbo en GZ.

Aan het eind van de Circulair Furniture Challenge presenteren de studenten hun object aan de vakjury. De jury let o.a. op het visueel aspect, het afwerkingsniveau, de functionaliteit, de herinzetbaarheid (circulariteit) en compactheid. Maandag 25 november wordt de winnaar bekend gemaakt. Dat team mag tijdens de Waste Build op 5 en 6 december in RAI Amsterdam exposeren in de stand van Forbo.

Over Green Business Club Zaanstad
Green Business Club Zaanstad is geïnitieerd door meerdere Zaanse bedrijven en gemeente Zaanstad met als doel de gemeente te verduurzamen. Er zijn binnen GBC Zaanstad drie werkgroepen actief: Energietransitie, Circulariteit en Mobiliteit.

Werkgroep Circulair
De werkgroep circulair heeft als ambitie gesteld om ketens te sluiten met focus op de lokale samenwerking tussen industrie, MKB-ers, overheid en onderwijs, onder het motto: afval bestaat niet. De werkgroep bestaat uit: Forbo Flooring Systems, GZ OfficeXperience en gemeente Zaanstad.

Meer informatie

Circulair Furniture Challenge

Bezoek Forbo op WasteBuild

Bezoek Forbo op WasteBuild

11-11-2919 - Forbo Flooring is op 5 en 6 december met een circulair verrassingspakket aanwezig op de WasteBuild-beurs in Amsterdam. Zo presenteert de vloerproducent een onderzoeksproject van designer Christien Meindertsma op het internationale evenement, dat gewijd is aan het versnellen van de overgang naar een volledig circulaire gebouwde omgeving en anders omgaan met ‘afval’. Daarnaast wordt de Forbo-stand (B100 in Hal 2) opgesierd met een circulaire tafelvoetbaltafel van Veldtwerk, een modulaire & circulaire entreemat van Studio Wae, verrassende 3D-linoleumvormen van Design Academy-studente Emmy Lemmens en een circulaire cocktailplank van Ontheroad Collection. Alles dus gemaakt uit oude vloeren. Ook is er aandacht voor Forbo’s eigen onderzoeksproject om haar linoleum circulair te maken.

Christien Meindertsma (drie Dutch Design Awards en werk in onder andere het MoMA en het Victoria & Albert Museum) legt op dit moment de laatste hand aan een project waarbij ze kijkt wat je zou kunnen doen met afval-linoleum. Daartoe haalde ze oud linoleum uit een school in Alkmaar, maakte dit schoon en verwerkte dit vervolgens tot een halffabricaat. Vervolgens heeft ze het materiaal in de linoleum proeffabriek van Forbo verrijkt en verwerkt tot een volwaardige nieuwe en 100 procent duurzame grondstof. Daarvan maakt ze nu een krukje, kleurige bouwblokjes voor kinderen, tegels en een stalenboek op basis van gerecycled materiaal. Daarnaast laat Christien zien wat er met kleur gebeurt als je linoleum circulair maakt.

Ontwerper David van der Veldt van Veldtwerk, die traditie & ambacht combineert met hedendaags technologie, creëerde een tafelvoetbaltafel uit gerecyclede Marmoleum-vloeren, die zo’n twintig jaar in de trein lagen en ruim 5,7 miljoen kilometer aflegden. De voetbal-poppetjes zijn gemaakt van gerecycled plastic. Forbo nodigt u graag uit voor een potje.

Tynke van den Heuvel van Studio Wae presenteert de eerdergenoemde entreemat. Ook werkt ze aan een circulair Brainstormbord. Studio Wae wil de levenscyclus van afvalstoffen verlengen door er nieuwe interieurproducten van te maken.

Dutch Design-studente Emmy Lemmens zocht het antwoord op de linoleumuitdaging in vorm en kleur. Ze gebruikte snij- en restafval, creëerde een gelaagde techniek en zette het materiaal vervolgens op een draaibank om in massieve buizen. Van het restmateriaal dat overbleef, perste ze kleurige ‘bakstenen’, zodat er niets verloren ging.

Ontheroad Collection, tenslotte, dat vier keer per jaar een duurzaam product voor een duurzaam doel ontwerpt, fabriceerde uit het linoleum dat verschillende linoleum-installateurs overhielden, de serie ‘Circle of Life’. Die bestaat uit een serie cocktailplanken in verschillende maten. De planken hebben een omlijsting van hout met in het midden linoleum in verschillende fraaie kleuren en dessins. Voor elke verkochte ‘Circle’ wordt een boom geplant, waarvan de koper een officieel certificaat krijgt.

Forbo Flooring zelf bedacht eerder met Renoleum een oplossing voor de 25 miljoen vierkante meter afval-linoleum die wereldwijd jaarlijks de prullenbak ingaat. Na een onderzoek van een jaar heeft de vloerproducent, onder de voorlopige projectnaam Renoleum, twee (half-)producten ontwikkeld uit het post-consumer linoleum, te weten Multilin en Linoleum Particle Board. Beide producten en hun ontstaansgeschiedenis zijn te bewonderen op WasteBuild. Forbo zoekt naar partners om het Renoleum-project te vervolgen. Daarvoor en ook voor veel meer info over Forbo’s inspanningen om linoleum circulair te maken, kunt u terecht op: www.forbo-flooring.nl/renoleum.

Op de WasteBuild-beurs komen 2000 architecten, ontwikkelaars en beleidsmakers samen om de kansen en uitdagingen voor de gebouwde omgeving bij de overgang naar circulaire business-modellen te onderzoeken. WasteBuild vindt tegelijk plaats met het World Architecture Festival. Het event heeft een gratis te bezoeken expositiehal, waar u verschillende circulaire oplossingen kunt aanschouwen van toonaangevende bedrijven. Tijdens het evenement is er tevens een conferentie met inspirerende sprekers met als onderwerp hoe je van afval een bouwmateriaal kunt maken. Het volledige programma kunt u raadplegen op: www.wastebuild.com.

wastebuild

BNA dag 14 november - Forbo on the block!

Forbo on the block...

Laat je tijdens de BNA dag vrijwillig opsluiten in één van de cellen van De Lik en beproef jouw #gebruikersgeluk of #werkgeluk. Weet de ruimte te ontvluchten door een (of meer) van de vier scenario’s en hier vorm aan te geven…

The Human Touch in Positive Spaces
Interface en Forbo zien gezondheid en geluk van gebruikers als een belangrijke verantwoordelijkheid, zowel vanuit ethisch als zakelijk oogpunt. Duurzaamheid en circulariteit zijn integraal opgenomen in hun bedrijfsvoering. Als producenten kiezen ze bewust hun grondstoffen, kijken ze goed naar wat de natuur ze leert om innovatief te blijven en is er een focus op het creëren van positive spaces, vaak in samenwerking met architecten. Dit vraagt een scherpe kijk op veranderingen in de gebouwde omgeving en het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen. De sessie wordt geleid Geanne van Arkel (Head of sustainable development Interface) en Udo Weijkamp (directeur Verkoop en Marketing).

Meld je aan en bekijk het hele programma:
BNA Architectendag 2019

#gebruikersgeluk
#werkgeluk

BNA dag 2019

Rietveld x Linoleum: Military chair krijgt nieuwe look voor DDW

Rietveld x Linoleum: Military chair krijgt nieuwe look voor DDW

Tijdens de Dutch Design Week presenteert Forbo Flooring een bijzonder project met Furniture Linoleum in de hoofdrol. Het project is een samenwerking van het Forbo Design Team, Rietveld Originals en het design-label Lensvelt. Bij de Kazerne (één van de DDW-hotspots) worden zes Military Chairs gepresenteerd, die zijn voorzien van verschillende kleuren Furniture Linoleum. De Military Chair, die in 1923 werd ontworpen door Gerrit Rietveld, is opgebouwd uit horizontale en verticale vlakken. Hierdoor leent de stoel zich zeer goed voor de toepassing van Furniture Linoleum, aldus ontwerper Thomas Eurlings, die namens Forbo is betrokken bij het project. Volgens Eurlings verrijkt het linoleum de stoel met zachtheid en tactiliteit. Dit geeft het karakteristieke ontwerp een nieuwe uitstraling.

Gerrit Rietveld ontwierp de Military Chair in 1923 voor het Katholieke Militair Tehuis in Utrecht. De stoel werd destijds in verschillende kleuren geleverd door Rietveld. Kenmerkend voor de ontwerpen van Rietveld zijn de kleurvlakken op de kopse kanten van het frame. Tevens is dit het eerste ontwerp waarin Rietveld gebruik maakte van metalen bouten en moeren, in plaats van houten deuvels, om de diverse onderdelen van de stoel in elkaar te zetten. De Military Chair wordt nog altijd volgens het ontwerp van Rietveld in Nederland gemaakt. Particulieren met belangstelling kunnen de stoel bij Rietveld Originals kopen. Het in Amsterdam gevestigde label Lensvelt presenteerde de Military Chair in april op de meubelbeurs in Milaan. Sindsdien voorziet Lensvelt de projectmarkt van Military Furniture.

Gerrit Rietveld gebruikte regelmatig linoleum in zijn interieur-ontwerpen. Een bekend voorbeeld is het ontwerp voor de perskamer van het Parijse UNESCO-gebouw uit 1958. Rietveld ontwierp een monumentaal grafisch patroon voor deze vloer, welke in diverse kleuren linoleum werd uitgevoerd. Het patroon besloeg alle horizontale oppervlakken in deze ruimte. Dus ook de tafelbladen werden bekleed met linoleum. Een gewaagde toepassing van linoleum, die alom bewondering opriep.

Ook nu vormen kleurrijke vlakken een draad door de samenwerking van drie gerenommeerde merken voor dit DDW-project. Drie stoelen zijn met recente tinten uit de Furniture Linoleum collectie bekleed: Powder, Pistachio en Aquavert. De hedendaagse kleuren in combinatie met het grijze frame geven de stoelen een fris en jong karakter. Het zwarte frame van de overige drie stoelen is gecombineerd met de evergreens uit de collectie: Conifer, Burgundy en Olive. Deze combinatie benadrukt juist het klassieke karakter van de stoel.

Gerrit Rietveld (1988-1964) was een vooraanstaand architect, grafisch ontwerper en meubelontwerper. Hij was een bekend lid van De Stijl en een pionier van het Nieuwe Bouwen. In zijn wereldberoemde Rietveld-Schröderhuis komen architectuur, interieurvormgeving en meubelontwerp verfijnd samen. De rood-blauwe stoel is waarschijnlijk het bekendste ontwerp van Gerrit Rietveld en een van de ‘De Stijl’-iconen.

Forbo.Rietveld.DDW.19.All

Download het persbericht

Forbo met Renoleum de boer op

Forbo met Renoleum de boer op

09-10-2019 - Forbo Flooring heeft met Renoleum een oplossing bedacht voor de 25 miljoen vierkante meter afval-linoleum die wereldwijd jaarlijks de prullenbak of vuilverbrander ingaat. Daarmee kan linoleum, dat al CO2-neutraal geproduceerd wordt door Forbo, een volledig circulair product worden. Na een onderzoek van ruim een jaar heeft de vloerproducent, onder de voorlopige projectnaam Renoleum, twee (half-)producten ontwikkeld uit het post-consumer linoleum. Die vinden hopelijk snel hun weg naar de markt. De eerste contacten die Forbo legde met grote bedrijven als Ahrend, maar ook met kleinere partijen zijn meer dan bemoedigend. Een Nederlands bedrijf dat zitmeubels maakt, heeft inmiddels een testproductie gedraaid met een van de materialen.

Het eerste (half-)product/conceptproduct dat Forbo Flooring in samenwerking met designer Jaromir van Vliet van de Willem de Kooning Academie ontwikkelde, heet (vooralsnog) Multilin. Het gaat om een homogeen plaatmateriaal waaraan - indien gewenst - kleur en andere eigenschappen kunnen worden toegevoegd. Multilin is gemaakt van 97 procent gerecycled linoleum.

Het materiaal is geschikt voor massaproductie en zou bijvoorbeeld toegepast kunnen worden in de meubelindustrie. Het kan ook dienen als afwerking voor kasten en bureaus. Daarnaast kan het gebruikt worden als zelfstandig materiaal. Van Vliet ontwierp zelf een bloempot van Multilin. Forbo ziet Multilin ook toegepast worden in schoolmeubilair of als relatief goedkope loslegvloer voor evenementen en ondervloer. Het betrekkelijk dunne plaatmateriaal is ijzersterk en verandert bijvoorbeeld niet als het aan vocht wordt blootgesteld. In de circulaire toekomst die modulair en demontabel is, lijkt er zeker plaats voor Multilin.

Het egale, er strak uitziende plaatmateriaal wordt gemaakt van afval-linoleum dat maximaal 15 jaar oud is. Is het linoleum ouder (15 tot 30 jaar), stugger en breekbaarder, dan hebben Forbo en Van Vliet een tweede toepassing bedacht. Dat product heet Linoleum Particle Board (LPB). Hierbij gaat het om een dikker materiaal dat gemaakt is van 100 procent gerecycled linoleum met bijvoorbeeld ook de jute - dat normaal dient als rug van een linoleumvloer - erin verwerkt. In tegenstelling tot het productieproces van Multilin (waarbij het post-consumer linoleum schoongemaakt en op een ingewikkelde manier gescheiden moet worden van onder andere de backing en vervuiling) is het productieproces van LPB relatief eenvoudig en goedkoop. Het materiaal is wel minder sterk en flexibel dan Multilin en behoeft bijvoorbeeld een dunne houten rug als het gebruikt wordt om een constructie mee te bouwen. Linoleum Particle Board kan bijvoorbeeld toegepast worden als zitje van een stoel of dienen als tafel- of keukenblad. LPB heeft een fraai industrieel uiterlijk.

Forbo gaat beide concepten/half-producten, die na gebruik opnieuw gerecycled kunnen worden, nog verder testen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken wat je nog aan Multilin zou kunnen toevoegen om de eigenschappen te beïnvloeden of verbeteren. Daarnaast bestudeert Forbo hoe het productieproces verder zou kunnen worden verfijnd en worden de technische specificaties nader uitgezocht.

Tegelijkertijd hoopt de vloerproducent nog meer bedrijven te interesseren voor deze natuurlijke (half-)producten, zodat die er zelf mooie en andere toepassingen voor kunnen bedenken. Forbo wil op termijn ook graag een deal sluiten met een of meerdere grote partij(en) om Multilin in bulk te gaan (laten) produceren. Bovendien zoekt Forbo op internationale schaal naar andere bedrijven om de duurzame cirkel van linoleum verder mee te sluiten zoals slopers, afvalverwerkers en grondstofproducenten. Zo ontstaat een zogenaamde ‘Community of Practice’, de gemeenschap die nodig is voor de circulaire economie.

Sinds dit jaar produceert Forbo haar totale portfolio aan linoleumproducten al CO2-neutraal. Deze unieke milieuprestatie kon geleverd worden doordat de hoeveelheid CO2 die wordt uitgestoten tijdens de productie meer dan volledig wordt gecompenseerd door de CO2 die wordt geabsorbeerd door de natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen (gewassen als lijnzaad, hout en jute) gedurende hun leven. Forbo bespaarde tevens energie en werkt alleen met groene elektriciteit. Zo levert elke geproduceerde vierkante meter linoleum op dit moment een negatieve CO2-bijdrage op van -4 gram CO2-uitstoot.

Het inzetten op CO2-neutraal geproduceerd en het Renoleum-project zijn maar een paar voorbeelden van hoe Forbo Flooring haar productie, diensten en bedrijfsvoering steeds verder aan het verduurzamen is. Hierbij speelt circulariteit een hoofdrol. Zo wil de vloerproducent het Klimaatakkoord van Parijs een flinke stap voorblijven en uiteindelijk toe naar 100 procent gezonde gebouwen. Voor veel meer info over Forbo’s duurzame koers zie forbo-flooring.nl/duurzaamheid.

Mocht u geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan dit project of meer informatie willen, dan nodigen we u van harte uit contact op te nemen met Bregje Smulders, product and sustainability manager linoleum bij Forbo Flooring: bregje.smulders@forbo.com.

Download het persbericht

Download hier het persbericht

Lees verder over duurzaamheid

Lees verder

Marmoleum en Novilon vtwonen: aardse en stoere uitstraling

Marmoleum en Novilon vtwonen: aardse en stoere uitstraling

23 september 2019 - Forbo Flooring en vtwonen introduceren deze maand met Marmoleum vtwonen en Novilon vtwonen maar liefst twee collecties. De allereerste en fonkelnieuwe Marmoleum vtwonen collectie bestaat uit 18 Marmoleum vloeren met een rustige, aardse en ‘cleane’ uitstraling. Neem bijvoorbeeld de gietvloer look & feel die veel terugkomt in de volledig CO2-neutraal geproduceerde collectie. De Novilon vtwonen collectie is grondig vernieuwd met twaalf nieuwe vloeren. De eigentijdse collectie, die volledig aansluit bij de interieurtrends van nu, biedt onder andere superstoere betonvloeren, een onderscheidende Hongaarse punt, het nieuwe Terrazzo en een fris grafisch dessin genaamd Stip.

Als je zowel je huis als de wereld om je heen het beste gunt, dan is de Marmoleum vtwonen collectie de juiste keuze. Want dit is de duurzaamste vlakke vloer ter wereld; volledig CO2-neutraal geproduceerd. En dat sluit mooi aan bij de visie op inrichting en bewust leven van vtwonen, dat een selectie maakte uit de bestaande Marmoleum collecties van Forbo Flooring, zo twee topmerken samenbrengend. Marmoleum vtwonen is fraai, tijdloos en verkrijgbaar in warme kleurstellingen met onder andere beige-, bruin-, grijs- en groentinten en veel betonnen. U kunt de collectie zelf bekijken in de Marmoleum Modelwoning in Assendelft die vtwonen (in samenwerking met Forbo) geheel opnieuw heeft ingericht.

Wel de uitstraling van hout, maar niet het onderhoud. Of juist de look van beton, maar dan comfortabel met een warme uitstraling. Dan kunt u ook voor de vernieuwde Novilon vtwonen collectie kiezen die uit 16 vloeren bestaat. Het kamerbrede vinyl (in twee en vier meter breed) telt twee verschillende betondessins in tien kleuren. Zes neutrale, ‘aaibare’ betonvloeren en vier interessante tinten met de embossing van een stoere betoncementvloer. Daarnaast kent de collectie een Hongaarse punt ‘houtlook’ in drie nieuwe, rustige kleurstellingen en helemaal ‘on trend’. Terug van weggeweest, is het granietachtige Terrazzo in twee tinten die makkelijk te combineren zijn met alle betonlooks. Stip tenslotte, een bijzondere grafische print die hele mooie effecten geeft, is ook nieuw.

Zowel het nieuwe Marmoleum als Novilon zijn geschikt voor een veelheid aan interieurs, van eigentijds tot klassiek. De collecties sluiten daarnaast perfect aan op de kleurenkaart van vtwonen en zijn dus niet alleen afgestemd op de look & feel van dit moment, maar ook op de vtwonen verfkleuren, raambekleding en tegels bijvoorbeeld.

Marmoleum en Novilon vtwonen zijn in Nederland geproduceerd en ontworpen, ijzersterk met een dikke toplaag, makkelijk te combineren met andere vloeren, ideaal voor vloerverwarming, makkelijk schoon te maken en onderhouden, geluiddempend, kunnen tegen een stootje, voelen comfortabel aan de voeten en gaan heel lang mee. Forbo geeft dan ook een garantie van 15 jaar op deze kwaliteitsvloeren.

Novilon vtwonen Dot

Download het persbericht

Download hier het persbericht

Lees verder

Lees verder over de vtwonen collecties

Nieuwe printer Forbo zorgt voor superscherpe printvloeren

Nieuwe printer Forbo zorgt voor superscherpe printvloeren

16 september 2019 - Wie weleens een Accor hotel in Frankrijk heeft bezocht, wordt daar getrakteerd op een prachtige vinylvloer in het toilet en de badkamer. Het steeds terugkerende tegeltje op de vloer komt uit de nieuwe digitale printer van Forbo Flooring. Het bedrijf uit Assendelft - koploper in de markt voor luxury printed vinyl - heeft zich gespecialiseerd in het maken van beprinte vinylvloeren.

Met het operationeel worden van de nieuwe met UV-inkt werkende printer van EFI-Vutek nam Forbo afscheid van de 10 jaar oude printer die met solvent inkten werkte. Een hele stap vooruit, niet alleen qua beeldkwaliteit, maar ook milieutechnisch. De UV-inkten worden na het spuiten gecured (gefixeerd) door middel van LED. Een groot voordeel van het gebruik van de nieuwe printer is dat het substraat niet meer voorbedrukt hoeft te worden met een wit raster. De nieuwe printer kan rechtstreeks op het substraat printen, met een scherper beeld en nog levendiger kleuren als resultaat.

Met een beeldkwaliteit en printcapaciteit die ver voorloopt op de rest van de markt creëert Forbo Flooring inmiddels haar collecties. Zo zijn de eerste runs in de Eternal en Allura collectie met de nieuwe printer geprint. Naast de standaard items in deze collecties kunnen er ook specifieke custom designs geprint worden, die door de klant zelf ontworpen en aangeleverd worden. Het tegelpatroon op het Superstep vinyl in de eerdergenoemde Accor hotels is daar een mooi voorbeeld van. Forbo Flooring print al ontwerpen van klanten vanaf 26 vierkante meter. Op de nieuwe printer wordt ook een deel van de Step safety vinyl digitaal geprint.

Sportschoenenwinkel

Download het persbericht

Download hier het persbericht

Lees verder

Lees verder over Forbo Identity digitaal geprint vinyl

Fraaie dessins en sprekende kleuren typeren Tessera Chroma en Nexus tapijttegels

Nieuwe Tessera biedt attractieve, maar betaalbare designkwaliteit

26 juni 2019 - Forbo Flooring lanceert deze maand maar liefst twee nieuwe Tessera collecties, te weten Tessera Nexus en Tessera Chroma. De nieuwe collecties combineren sprekende kleuren en trendy dessins, maar zijn toch goed betaalbaar. Tessera Nexus speelt met haar verfijnde grafische patronen in op verbinding en contact. Tessera Chroma is een luxe aanvoelende tapijttegel met een hoge pool en komt in een collectie met zeer aansprekende kleuren.

Elke kleur in de Tessera Chroma collectie is samengesteld uit drie kleuren waardoor er een zachte en bijna ‘kalkachtige’ kleur ontstaat. De Tessera Chroma tegels kunnen gebruikt worden om een vloer in één kleur te creëren of gecombineerd worden met tegels van een andere kleur om zo uw eigen - meer uitgesproken - design te creëren.

Tessera Nexus bestaat uit negen neutrale en klassieke kleuren voor lichte en donkere opties. De collectie kenmerkt zich door grafische dessins die ruimtes en de mensen daarin op een subtiele manier verbinden. Nexus is daarmee helemaal toegesneden op de werkomgeving van nu.

Beide Tessera collecties zijn heel gemakkelijk te combineren met Allura Flex zonder dat daarbij overgangsprofielen of extra ondervloeren nodig zijn. Natuurlijk mixen en matchen ook deze vloeren eenvoudig met alle andere Forbo-vloeren zoals Marmoleum, Flotex en het eerdergenoemde Allura omdat ze zijn ontwikkeld vanuit dezelfde Forbo kleurtaal. Daarnaast hebben zowel Chroma als Nexus een hoge akoestische waarde van 25dB of hoger voor minimale geluidsoverdracht. De vloeren zijn bovendien duurzaam in de zin dat ze voor meer dan 60 procent bestaan uit gerecycled materiaal. Hierdoor komen ze ook in aanmerking voor de door de overheid gesubsidieerde MIA/Vamil regeling.

essera Chroma Camisole 3621 -Tangerine 3623 -Tuxedo 3606

Download het persbericht

Download hier het persbericht

Lees verder

Lees verder over de Tessera tapijttegels

Marmoleum Click supports tentoonstelling Daan Roosegaarde

Marmoleum Click supports tentoonstelling Daan Roosegaarde

Forbo Flooring heeft ruim 800 vierkante meter Marmoleum Click ter beschikking gesteld aan Daan Roosegaarde voor zijn eerste grote museale soloproject, genaamd Presence. In acht zalen van het Groninger museum dient de vloer de voorstelling. Daarvoor moet het Marmoleum Click wel een ‘jasje’ aan. Daan Roosegaarde heeft de vloer namelijk verrijkt met de mix van technologie en creativiteit, die zijn werk zo kenmerkt. Zo is het glow in the dark-concept toegevoegd, net als een speciale coating, en veel aansturings technieken.
Forbo Flooring is als duurzame voorloper (en producent van bijvoorbeeld CO2-neutraal Marmoleum) blij als ‘supported by’-relatie een bijdrage te kunnen leveren aan Presence; een kunstwerk dat onder andere moet bijdragen aan meer bewustzijn over klimaatverandering.


Presence draait t/m 12 januari 2020 en is een baanbrekend en interactief kunstwerk dat Roosegaarde speciaal voor het Groninger Museum ontwikkelde. Het is de eerste keer dat hij als ‘buitenkunstenaar’ de binnenruimte verkent. Presence is een groot lichtgevend landschap dat door de aanwezigheid van bezoekers van vorm en kleur verandert. Waar tentoonstellingen meestal vragen om kunst op gepaste afstand te bekijken, daagt deze installatie uit tot fysieke interactie.

Roosegaarde is onder andere bekend van Icoon Afsluitdijk en internationale projecten als Waterlicht en Smog Free Tower. Als pionier van het landschap van de toekomst onderzoekt hij het begrip schoonheid, dat vorm krijgt in nieuwe maatschappelijke kernwaardes als schone lucht, schoon water en schone energie. Presence maakt deze thematiek met nieuwe materialen en natuurkundige principes zichtbaar, waardoor de bezoeker op een bijzondere manier bewust wordt van de eigen aanwezigheid.

Presence bestaat uit een 800 vierkante meter groot levend lab. Hoewel het kunstwerk het resultaat is van innovatief materiaaltechnisch onderzoek, is Presence voor de bezoeker heel intuïtief. De installatie bestaat uit verschillende sferen waardoor de bezoeker allerlei perspectiefwisselingen ondergaat – van groot en massief naar klein en beweeglijk, van donker naar licht. In de ene zaal tekenen futuristische bollen lijnen op de grond. Een andere zaal lijkt gevuld met lichtgevend sterrenstof, wat doet denken aan het uitzicht op een grote stad vanuit een vliegtuig. Er zijn ook ruimtes die bezoekers lijken te scannen door ze in silhouetten en patronen vast te leggen. De interactie tussen bezoeker en kunstwerk levert steeds nieuwe beelden op. Kijken en observeren, maar vooral aanraken, voelen en bewegen zijn essentieel.

Klimaatverandering en de wens om de leefbaarheid van ons landschap te verbeteren, inspireerden Roosegaarde tot het maken van Presence. Met de sporen die bezoekers in de installatie achterlaten, die na verloop van tijd verdwijnen en plaatsmaken voor nieuwe patronen, symboliseert Roosegaarde de invloed van onze menselijke aanwezigheid op aarde. Roosegaarde: “Jij maakt het kunstwerk en het kunstwerk maakt jou. Het effect van je aanwezigheid maakt je bewust van jouw relatie met de omgeving en de manier waarop we deze kunnen maken of breken.” Een andere bron van inspiratie is de landschaps- en omgevingskunst uit de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Ook hierin speelden het sterke besef van de kwetsbaarheid van de aarde en interactiviteit een grote rol. Waar deze kunstenaars het landschap tot onderdeel van hun werk maakten, zet Roosegaarde een nieuwe stap en brengt zijn werk voor het eerst binnen de muren van een museum.

daan

Download het persbericht

Duurzaamheidsaward voor Forbo (ENG)

Forbo Flooring Systems wins 'Duurzaan' sustainability award, as most sustainable enterprize in the 'large company' category.

6 mei 2019 - CO2 neutral Marmoleum is an eye opener for building and construction segment as well as for interior finishes segment.

The ‘Duurzaan award’ concerns businesses that make a difference in the products that are manufactured and the way this is being done in the Zaanstreek, the industrial geography just north of Amsterdam, the Netherlands. Sustainable manufacturing in the Netherlands is an important issue, one that increasingly is being identified as an important parameter for sustainable stewardship.
Forbo was awarded the prize with which they can call themselves ‘most sustainable company’ because of the virtues of Marmoleum, both as a product and the developments in circular linoleum solutions as well as in the way it is being produced and the example Forbo sets for surrounding industry to involve all employees in sustainable working.

Marmoleum is a CO2 neutral floor covering. This is because the raw materials used for making Marmoleum are coming directly from natural and sustainable cultivated crops. The trees, plants and annual scrubs during their life time take up large amounts of CO2 their natural growth process called photosynthesis. In fact so much CO2 is consumed that when the Assendelft plant processes the raw materials - and thereby emits CO2 - the net result is a CO2 neutral product. In fact when looking at the detail presented in the product’s Environmental product Declaration (EPD) there even is a small ‘minus’ of CO2 that is extracted from the environment.

Forbo Flooring BV in Assendelft produces its Marmoleum using 100% green electricity as well as internal re-use and recycling programs. For installation cut offs, a ‘back to the floor’ program is in place, which returns residual linoleum to an ingredient for new Marmoleum. The production location also features a large warehouse in which all of Forbo products are collected before shipment, avoiding unnecessary transport movements as multiple product are combined in one shipment. The warehouse is built to be self-supporting in its energy use, coming from solar energy, and has been awarded the LEED-gold standard for sustainable construction.

duurzaan award