Kies uw land

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Going Round Moving Forward

Inkopen met circulariteit in gedachten

Welke rol spelen bevoorrading en grondstoffen bij het bereiken van circulariteit in de vloerenindustrie? Ontdek hoe Forbo Flooring voorop loopt met een vooruitstrevend gebruik van grondstoffen.

Sourcing for circularity | Going round, moving forward

Om binnen de mogelijkheden van de planeet te leven en een duurzame toekomst te hebben, moeten we opnieuw nadenken over de manier waarop we onze hulpbronnen gebruiken. Dit is waar circulariteit om de hoek komt kijken: producten ontwerpen die aan het eind van hun levensduur gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden, in een gesloten kringloopsysteem.

Er zijn vijf belangrijke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwerpen van circulaire vloeren. Onlangs hebben we gekeken naar de rol van productontwerp en -ontwikkeling. Natuurlijk kun je geen circulair productontwerp realiseren zonder weloverwogen gebruik van grondstoffen. In deze blog kijken we hoe het inkopen van grondstoffen kan helpen om duurzame, circulaire vloeren te realiseren.

Forbo Flooring - Inkopen van grondstoffen
Forbo Flooring - Duurzame grondstoffen in Aeres Hogeschool Almere

De impact van grondstoffen

De bouwsector is verantwoordelijk voor 39% van de energiegerelateerde kooldioxide-uitstoot, volgens een 2019-rapport. Daarvan is 11% het gevolg van de gebruikte bouwmaterialen. Dit betekent dat het kiezen en aankopen van de juiste bouwmaterialen een grote impact heeft op de ecologische voetafdruk van een gebouw.

Wat vloeren betreft, hebben architecten en aannemers de kans om een duurzamere keuze te maken. Er moet zorgvuldig worden nagedacht over de materialen waarvan de vloeren worden gemaakt. Er moet worden nagedacht over de ecologische voetafdruk van de productie van de materialen, maar ook over hoe gemakkelijk ze kunnen worden hergebruikt of gerecycled. En natuurlijk is het kiezen van niet-giftige materialen die geen gevaarlijke chemicaliƫn afgeven een belangrijke factor voor zowel mens als planeet.

De aanpak van Forbo Flooring: meer dan dat

Bij Forbo Flooring kiezen we zorgvuldig de materialen die we voor onze producten gebruiken. We gebruiken ofwel natuurlijke, hernieuwbare materialen zoals Marmoleum of slijtvaste gerecyclede materialen zoals vinyl. 100% van onze vloeren wordt gemaakt van traceerbare en veilige grondstoffen. Dit maakt deel uit van onze missie om ervoor te zorgen dat onze producten van cradle to cradle milieuvriendelijk zijn.

Maar niet alleen de keuze van de materialen is belangrijk. Waar en hoe ze worden ingekocht speelt een grote rol in de milieu-impact van het eindproduct. Forbo Flooring hanteert strenge criteria waaraan haar leveranciers moeten voldoen als het gaat om duurzaamheid. We willen niet alleen voldoen aan de regels voor ethisch verantwoord inkopen: we willen ze overtreffen en een uitgebreide traceerbaarheid bieden, zodat onze klanten altijd precies weten waar hun vloerbedekking vandaan komt.

Forbo Flooring - Ruwe materialen zoals hars
Forbo Flooring - Het maken van Marmoleum

Onze leverancierseisen

Wanneer we nieuwe leveranciers kiezen, ligt de nadruk niet meer alleen op prijs, kwaliteit of levering: in plaats daarvan wordt evenveel belang gehecht aan de afstemming op onze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Zoals Rosemary Norman, een van onze Procurement Category Managers, uitlegt: "We verwachten van onze leveranciers dezelfde houding ten opzichte van milieukwesties als Forbo Flooring. Zij moeten aan dezelfde normen voldoen als wijzelf, waaronder een milieubeheersysteem en de belangrijkste grondbeginselen van de SA8000-norm voor sociale verantwoordelijkheid. Wij vragen leveranciers ook om onze Forbo Supplier Requirements Policy te ondertekenen. Dit beleid omvat alle aspecten van ethisch en duurzaam inkopen, waaronder kwaliteitsbeheer, anticorruptie en regelgeving inzake grondstoffen."

Rosemary voegt hieraan toe: "Gedurende de hele leveringsrelatie moeten leveranciers bewijs leveren van hun duurzaamheidsactiviteiten en we zullen audits uitvoeren als er risico's worden vastgesteld. Ze moeten regelmatig Material Safety Data Sheets indienen om aan te tonen dat ze voldoen aan de Europese wetgeving inzake productveiligheid, zoals REACH, en we controleren regelmatig hun CO2-reductieprogramma's en duurzaamheidsbeleid."

Transparantie voor onze klanten

Traceerbaarheid en transparantie zijn voor ons van het grootste belang. Wij zijn altijd duidelijk tegenover onze klanten over wat er in onze producten zit en zorgen voor een transparante toeleveringsketen. Wij hebben LCA's beschikbaar voor elke productgroep, evenals EPD's en HPD's voor afzonderlijke producten. Dit geeft onze klanten het vertrouwen dat wij ons inzetten voor duurzaamheid en helpt hen hun eigen impact te meten en te verbeteren.

Forbo Flooring - Marmoleum EPD

Going round, moving forward

Wij zullen in de toekomst niet alleen onze strenge grondstofnormen handhaven, maar verwachten ook dat deze zullen veranderen en zich verder zullen ontwikkelen. Duurzaamheid en circulariteit zullen de komende jaren steeds belangrijker worden voor onze klanten. In lijn hiermee streven we ernaar meer biobased grondstoffen te gebruiken en zullen we de nieuwste regelgeving voor de toeleveringsketen altijd voor blijven en zelfs verder gaan om aan de hoogst mogelijke normen te voldoen. Op deze manier zal Forbo Flooring het voortouw blijven nemen voor circulariteit in de vloerenindustrie.

Volgende in de reeks: ontdek hoe wij onze emissies en afval verminderen tijdens de productie en distributie.