Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

BetonDesign verwerken nu het kouder is, kan dat?

Nu het kouder wordt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan het verwerken van BetonDesign. Want bij kou en vocht moet je echt wat langer stilstaan bij de optimale verwerkingsomstandigheden.

Vocht kan niet weg

Natuurlijk let je als tegelzetter of projectinrichter op restvocht, maar bij BetonDesign heeft dat specifieke aandacht nodig. Anders dan een tegelvloer is een BetonDesign-vloer afgelakt en dus niet damp-open. Vocht dat nog in de vloer of muur zit, kan niet weg. In het ergste geval leidt dat tot blaasjes in de laklaag. Belangrijk dus om op vocht te letten. Je merkt het gauw genoeg als je een woning binnenstapt. Natte plekken in de ondergrond, druppels aan het plafond, het voelt klam aan.

De juiste temperatuur

Let bij het verwerken van BetonDesign op twee zaken: de omgevingstemperatuur en de producttemperatuur. Beide moeten zo tussen de 15 en 18 °C zijn. Ga je aan de gang in een nieuwbouwwoning, stook die dan eerst een paar dagen op. En zorg ook dat je product niet in een koude schuur of auto heeft gestaan. BetonDesign is een pastaproduct, waarvan de verwerkingscondities achteruitgaan als het te koud is.

Doordroging vertraagd

Wat kan er gebeuren? Ten eerste wordt de dispersie stug. En omdat je BetonDesign aanbrengt met een Venetiaans spaantje wordt het maken van slagen wel heel zwaar werk. Dat wil je niet. Ten tweede wordt de doordroging vertraagd als de pasta niet op temperatuur is. Voordat je de eerste laag kunt schuren en een tweede laag kunt aanbrengen, of voordat je kunt gaan aflakken, moet je langer wachten dan je gepland hebt. Het werk kan zo gemakkelijk uitlopen.

BetonDesign bevriest

Als het echt koud is en er kans is op nachtvorst, laat dan de kachel ook ’s nachts aan. Tijdens de droging moet de temperatuur constant zijn. Stel dat het ’s nachts een paar graden vriest, dan koelt een ruimte heel snel weer af en bevriest ook je BetonDesign. In de dispersie zit immers water. De aangebrachte lagen zullen kapotgaan.

Niet te snel

Ik weet wel dat je als tegelzetter of projectinrichter altijd de sluitpost bent. Maar een BetonDesign-vloer maken, doe je niet even snel. Lees eerst goed de verwerkingsvoorschriften die we bij BetonDesign leveren. En laat je vooral niet opjagen door aannemers en opdrachtgevers. Samenvattend: zorg dat je ruimte vochtvrij is en op de juiste temperatuur. En hou dat zo, gedurende je hele verwerkingsproces. Zorg er ook voor dat de BetonDesign-pasta de juiste temperatuur heeft. Dan komt het helemaal goed.’