Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Afdichten met 685 Eurocoat of 683 Fibrecoat? 5 tips!

1. Werk schoon en stofvrij

De (roze) 685 Eurocoat en (paarse) 683 Fibrecoat hechten allebei uitstekend, maar dat wil niet zeggen dat de ondergrond niet droog, vuil-, stof- en vetvrij moet zijn. Een kleine moeite vooraf, maar het werkt een stuk prettiger en de pasta's dichten hierdoor ook beter af. Controleer vooraf ook hoeken, kieren en naden op loszittende stukken zand-cement, anhydriet of gips. Verwijder deze en repareer eventuele gaten of brede naden en kieren met een Eurocol-reparatiemortel. Zo voorkom je oneffenheden in de 063 Euroband als je die toepast. Strijk vochtabsorberende en afzandende ondergronden altijd voor met de 099 Dispersieprimer.

685 053 683

2. Bepaal wat voor jou het prettigst werkt

Welk pastaproduct je kiest, hangt af van de verwerkingsomstandigheden en van je persoonlijke voorkeur. Bij de 683 Fibrecoat zit de wapening verwerkt in de pasta, in de vorm van kleine vezels. Er zijn dus minder handelingen nodig voor het afdichten van hoeken, kieren en naden. Vooral rondom leidingdoorvoeringen is het makkelijker werken door de oneffenheden. Dat betekent tijdwinst want de verwerking is een fluitje van een cent met de meegeleverde kwast, een plamuurmes en/of hoekschop. Moet je echter (ook) naden of kieren breder dan 10 mm overbruggen, kies dan voor de combinatie 685 Eurocoat met 063 Euroband, waarbij het band zorgdraagt voor de wapening.

leiding met 683

3. Kritische plekken? Extra aandacht vereist!

Leidingdoorvoeringen, vloerverwarming, douchedrains en afvoerputten zijn kritische, vochtgevoelige plekken in een badkamer. Hetzelfde geldt voor overgangen tussen verschillende ondergronden, zoals aansluitingen tussen een zand-cementvloer en anhydriet, of een overgang tussen zand-cement of anhydriet met een gipsplatenwand. 685 Eurocoat met 063 Euroband neemt veel spanning en beweging op en hetzelfde geldt voor de 683 Fibrecoat rond leidingdoorvoeringen en rond putten en drains. Ook hier laat je je keuze weer afhangen van de breedte van de af te dichten naden, kieren en gaten. Smeer gipsgebonden of houten ondergronden, die zich binnen het sproeibereik van een douchehoek of boven een bad bevinden, volledig in met 685 of 683. Hiervoor kun je ook 800 Eurosheet WPM toepassen, het waterdichte en scheur overbruggende afdichtingsmembraam.

Douchehoek 685

4. Smeer niet te zuinig

De juiste dikte en breedte van de pastalaag van de 685 of 683 zijn bepalend voor langdurige waterdichtheid van het tegelwerk. Valse zuinigheid is hierbij een slechte raadgever! Voor beide pasta's geldt een minimumdikte van 2 mm. Zolang de roze 685 of de paarse 683 doorschijnt, is de pastalaag te dun. Houd vanuit hoeken een smeerbreedte aan weerskanten aan van circa 10 cm. Bij de 685 is die breedte ruim voldoende om er de 063 Euroband in aan te drukken, die je vervolgens verzadigd afsmeert.

685

5. Twijfel? Laat je vooraf adviseren

Met tip 1 t/m 4 creƫer je de perfecte waterdichte basis voor tegelwerk in natte ruimten. Of je voor de 683 of de 685/063 kiest, hangt af van de omstandigheden ter plaatse en wat jij prettig vindt werken. Zijn die omstandigheden gunstig, dus bijvoorbeeld in een badkamer met smalle naden en kieren en een goed afschot in de zand-cementdekvloer, dan ben je met de 683 Fibrecoat snel klaar. Werk je met de 683, maar wil je toch wat extra versteviging in een bepaalde hoek of rond een doorvoer, dan kun je hierin best een strook 063 Euroband in aanbrengen, ook dat gaat prima samen. Heb je twijfels over hoe je een bepaalde afdichting het best maakt, bijvoorbeeld tussen zand-cement en anhydriet, of rond een kritische douchedrain, je Technisch-commercieel adviseur komt graag even langs voor een advies op maat.

Bekijk hier de afdichtings-producten van Eurocol!