Choose your country

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Succesvol tegelen op bestaand tegelwerk

Het is een van de meest gestelde vragen: "Kan een nieuwe tegelafwerking over bestaand tegelwerk worden aangebracht?" Het antwoord luidt: Ja. Dat klinkt redelijk simpel, maar er komt wel wat meer bij kijken dan op het eerste gezicht wordt verwacht.

Net als veel andere decoratieartikelen zijn ook tegels gevoelig voor trends en persoonlijke smaak. Toch zullen mensen niet zo snel voor een nieuwe tegelvloer of -wand kiezen als voor een nieuw kledingstuk gezien de hoeveelheid werk die dat met zich meebrengt, om nog maar te zwijgen van het slopen van een oude tegelafwerking. Toch is slopen vaak helemaal niet nodig want een oude tegelvloer of -wand kan vaak prima als ondergrond dienen voor nieuw tegelwerk.

Tegelen over bestaand tegelwerk

Beoordelen en reinigen
Een goede beoordeling en voorbehandeling zijn daarbij zeer belangrijk. Een tegelvloer of -wand is een vormvaste afwerking. De onderliggende constructie dient minimaal dezelfde vormvastheid en stabiliteit te hebben. Losse en gescheurde tegels en/of voegen in het oude tegelwerk verraden een spanningsveld. Dit soort spanningen ontlaadt zich in de vorm van bijvoorbeeld onthechting of scheurvorming. Het oude tegelwerk kan in de loop der jaren zijn aangetast door vuil, vet, waslagen, enz. Dit zijn allemaal factoren die een probleem kunnen vormen voor de hechting van de nieuwe lijmlaag op het bestaande tegelwerk. Daarom deze vervuiling vóór het plaatsen van nieuwe tegels eerst verwijderen. De uitdrukking dat ´de ketting zo sterk is als zijn zwakste schakel´gaat hierbij zeker op. Wanneer zich naderhand een probleem voordoet, is het breukbeeld zichtbaar op het vlak bestaand tegelwerk/nieuwe lijmlaag. Niet goed of onvoldoende reinigen is hier de oorzaak van!

Grondig schrobben
Forbo Eurocol Nederland B.V. heeft al geruime tijd 014 Euroclean als ontvettingsmiddel in het assortiment dat bijzonder geschikt is voor het verwijderen van vuil en vetresten van bestaand tegelwerk. Hierbij is het van het grootste belang dat dit niet met een dweil of zwabber wordt uitgevoerd, maar door grondig te schrobben met een boender. Voor grotere projecten kan worden gekozen voor speciale schrobmachines. Het lijkt misschien wat overdreven maar het is beslist geen overbodige luxe! Hechtproeven in ons laboratorium hebben namelijk aangetoond dat een niet of slecht ontvette tegel de hechtsterkte van de nieuwe lijmlaag aanmerkelijk verslechtert.

Breng de 014 Euroclean onverdund op de ondergrond aan en laat een korte periode inwerken. Eventueel hardnekkig vuil en vet met een harde bezem schrobben of schuurpad gebruiken. Vervolgens de vervuiling opnemen met een katoenen doek en de ondergrond volledig laten drogen. Vochtabsorberende wandtegels (met een zuigende scherf) kunnen vervolgens met een pastategellijm worden verlijmd. Op de vloer kunt u de nieuwe vloertegels rechtstreeks met een geschikte hoogwaardige poedertegellijm verlijmen.

014

Egalisatiemiddelen
Indien nodig kunnen oude tegelondergronden vooraf worden geëgaliseerd. Voor vloeren gebruikt u 990 Europlan Direct en wanden vlakt u uit met 658 Wandoforte , uiteraard altijd nadat u de ondergrond eerst heeft ontvet met 014 Euroclean volgens de hierboven beschreven methodiek. Voor een goede aanhechting van het cementgebonden wandegalisatiemiddel op de gesloten ondergrond is het aan te bevelen deze eerst voor te strijken met 051 Europrimer Quartz. Met zijn grove structuur voorkomt deze primer het uitzakken van de verse egalisatielaag.

primeren 051

Vloer ontkoppelen
Voor tegelvloeren bestaat nog een alternatieve werkwijze. Wanneer door het oude tegelwerk scheuren lopen als gevolg van horizontale spanningen, kan de nieuwe tegelvloer ook worden ontkoppeld. De 730 Isoflex kan als ontkoppelingslaag tussen de bestaande en nieuwe tegelvloer worden geplaatst. De 730 Isoflex wordt op de oude, ontvette ondergrond aangebracht in 2 lagen, waarop de tegels direct met een cementgebonden lijm kunnen worden verlijmd. Wanneer zich nog steeds horizontale spanningen voordoen in de ondergrond zal de 730 Isoflex deze spanning ´absorberen´, zodat de nieuwe vloer onbeschadigd blijft. Nieuwe tegels kunnen dus prima op bestaand tegelwerk worden aangebracht. Wanneer u zich houdt aan de hierboven omschreven voorschriften zal ook uw opdrachtgever nog jarenlang van het resultaat genieten!

730

Klik hier om terug te gaan naar de Eurovisie!