Choose your country

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Verlijmen van grootformaat tegels

Iedereen kent ze wel, de grootformaat tegels zoals de Mosa XXL. Afmetingen van 90 x 90 en 60 x 120 cm zijn allang geen uitzondering meer. Je komt ze steeds vaker tegen in de showroom en architecten, particulieren en opdrachtgevers raken er steeds enthousiaster over. Voor een goed resultaat vraagt de verlijming ervan extra aandacht. Immers, een voldoende lijmcontactvlak is hiervoor van essentieel belang.

grootformaattegels 2e

Verlijming op vloeren

Voor de verlijming op dekvloeren geldt allereerst dat de ondergrond waarop het tegelwerk moet worden aangebracht voldoende druk- en trekvast is. Ook dient de ondergrond voldoende vlak, droog, vet-, vuil- en stofvrij te zijn, overeenkomstig DIN 18 352. Een ondergrond die onvoldoende vlak is, kan worden geëgaliseerd met 990 Europlan Direct (1-20 mm). Vooraf geldt: hoe vlakker de ondergrond, hoe beter de verwerking en hoe beter het eindresultaat zal zijn.

grootformaattegels 1e

Flexibel en licht

Voor het verlijmen van deze grootformaat tegels heeft Forbo Eurocol Nederland B.V. o.a. een hoogwaardige middenbedlijm met een vullend vermogen in het programma, de 720 Unicol. Deze flexibele poedertegellijm voldoet qua eindsterkte, vocht- en vorstbestendigheid aan de classificatie C2TE conform norm NEN EN 12004. Omdat deze lijm een witte kleur heeft, is het ook uitermate geschikt voor het verlijmen van (licht)gekleurd natuursteen.

Buttering/floating-methode

De vloertegels dienen met de ‘buttering/floating-methode’ op de ondergrond te worden verlijmd. Hierbij brengt u met de vlakke kant van de spaan tegellijm aan op de rugzijde van de tegel en voorziet u de ondergrond van lijmrillen (boogvertanding nr. 15, 15 mm). Vervolgens brengt u met twee personen de tegel in het lijmbed aan met behulp van bijvoorbeeld glasdragers. Positioneer de grootformaat tegel met een horizontaal schuivende beweging in het lijmbed. Controleer hierbij regelmatig of de rugzijde van de tegel voldoende met de lijm in contact is. Voor binnentoepassingen geldt een minimaal lijmcontactvlak van 80% en voor buitentoepassingen is een 100% lijmcontactvlak vereist. Verwijder overtollige lijm direct uit de voegen.

Keuze voegmateriaal

Onder normale omstandigheden (temperatuur ca. 20° C en een relatieve luchtvochtigheid van 65%) kan het tegelwerk na ca. 24 uur worden afgevoegd. Hiervoor kunt u naast de 706 Speciaalvoeg WD of onze 717 Eurofine WD (flexibel en waterdicht voegmateriaal met een fijne structuur) toepassen.

Verlijming op wanden

Tegenwoordig worden grootformaat tegels ook steeds vaker op wanden aangebracht. Ook hier geldt dat de ondergrond voldoende vlak, droog, vet-, vuil- en stofvrij moet zijn, overeenkomstig DIN 18 352. Let erop dat de ondergrond tevens voldoende draagkrachtig en stabiel is om het gewicht van het tegelwerk te kunnen dragen. Strijk gipsachtige en enigszins afzandende ondergronden vooraf voor met 099 Dispersieprimer.

Voorstrijken en uitvlakken

Enigszins onvlakke, steenachtige ondergronden kunnen vooraf worden uitgevlakt met onze 658 Wandoforte (2-15 mm, vooraf voorstrijken met 099 Dispersieprimer). Hoe vlakker de ondergrond, hoe beter de verwerking en hoe beter het eindresultaat. Voor het verlijmen van grootformaat tegels op de wand dient u 765 Ecolight toe te passen. Deze hoog flexibele lichtgewicht poedertegellijm (30% zuiniger in verbruik) voldoet qua eindsterkte vocht- en vorstbestendigheid aan de C2TE classificatie conform norm NEN EN 12004. Ook op de wand dienen grootformaat tegels met ‘buttering/floating-methode’ te worden verlijmd. Na het opbrengen van de lijm brengt u de tegel met twee personen aan in het lijmbed. Glasdragers komen ook hierbij goed van pas.

Gebruik wiggen

Positioneer de grootformaat tegel met een schuivende beweging in het lijmbed. Controleer hierbij regelmatig of de rugzijde van de tegel voldoende met de lijm in contact is. Voor binnentoepassingen geldt een minimaal lijmcontactvlak van 80% en voor buitentoepassingen is een 100% lijmcontactvlak vereist. Ondanks een prima standvermogen van deze lijm is het aan te bevelen om i.v.m. het gewicht van de tegel deze met wiggen tijdelijk (minimaal 12 uur) te ondersteunen. Verwijder overtollige lijm direct uit de voegen.

Afvoegen

Onder normale omstandigheden (temperatuur ca. 20 °C en een relatieve luchtvochtigheid van 65%) kan het tegelwerk na ca. 24 uur worden afgevoegd. Hiervoor kunt u naast de 706 Speciaalvoeg WD ook onze 717 Eurofine WD (flexibel en waterdicht voegmateriaal met een fijne structuur) toepassen.

Hulpmiddelen voor het aanbrengen van grootformaat tegels

Met de komst van de zware grootformaat tegels spelen ook arbotechnische zaken in de tegelbranche een belangrijke rol. Verwerkers zetten vooral in het begin de nodige vraagtekens bij de ‘onvriendelijke’ hanteerbaarheid van de tegels qua formaat en vooral het gewicht. Toch viel de opmars niet te stuiten en werd van een nood een deugd gemaakt. Diverse partijen gingen de uitdaging aan om de verwerking van grootformaat tegels arbotechnisch te verbeteren en productie te verhogen.

T-BO

Piet Bakker, secretaris van de BOVATIN, heeft in nauwe samenspraak met Leenstra Machine- en staalbouw in Drachten de T-BO ontwikkeld. Een opklapbaar hulpmiddel dat met behulp van een compressor en een bedieningspaneel het verwerken van deze tegels aanzienlijk vergemakkelijkt. Tegelzetters van SVK Tegelwerken uit Alkmaar hebben onlangs hiermee een vloer aangebracht. Op de website van Leenstra www.leenstra.nl kunt u de werking ervan zien in een kort filmpje.

ESK-tilhulp

Ook tegelzetbedrijf ESK uit Volendam heeft een hulpmiddel ontwikkeld. Dit betreft een plateauwagen voorzien van ‘stalen armen’, een contragewicht en een katrol. Beide hulpmiddelen zorgen ervoor dat het tillen van de grootformaattegels tot een absoluut minimum wordt beperkt. De tegel wordt boven de legplaats gepositioneerd. Vervolgens schakelt u het vacuüm uit en plaatst de tegel in het lijmbed. Al met al zorgt de komst van grootformaat tegels voor steeds meer noviteiten… of innovaties. En dat allemaal voor een schitterend eindresultaat.