Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

5 tips voor probleemloos verlijmen van (licht) natuursteen

1. Werk extra zorgvuldig met dunne tegels

Logischerwijs moet je bij dun natuursteen extra nauwkeurig te werk gaan. Vroeger werd natuursteen geleverd in diktes van minimaal 15 tot 20 mm. Door verbeterde zaagtechnieken kunnen de tegels tegenwoordig op elke gewenste dikte worden gekalibreerd. Zo haal je meer tegels uit het materiaal, de maatvoering is exact en ze zijn ook lichter. Dat is gunstig, maar het levert ook technische uitdagingen op voor de tegelzetter. Zeker als je werkt met formaten van 60x60, 80x80 of nog groter. Natuursteen, zoals marmer en Mustang leisteen, neemt vocht op. Dit gebeurt tijdens het zagen van de tegels, maar ook in opslag en tijdens het verlijmen ervan. Tegels kunnen door droging kromtrekken, wat tot problemen bij het verlijmen leidt. Kies dus altijd voor kwaliteitstegels en zorg voor de juiste opslag- en verwerkingsomstandigheden.

5 tips natuursteen 7

2. Vergeet het zetten in de specie

Sommige tegelzetters en natuursteenverwerkers zweren nog altijd bij het in specie zetten. Toegegeven, het is een prachtig ambacht, maar door de hoge kwaliteit van de Eurocol-lijmen zijn er voldoende redenen om voor verlijmen te kiezen. Lijm is van een constante kwaliteit, terwijl je met specie bijvoorbeeld afhankelijk bent van de zuiverheid van het zand en de juiste mengverhouding met water. Ook is het raadzaam om bij specie de rugzijde van de tegels 'aan te branden' met een mengsel van specie en water om een betere hechting te creëren. Na het zetten van de tegels moeten de voegen 5 à 7 dagen open blijven om verkleuring langs de tegelranden te voorkomen. Met een goede tegellijm is dat allemaal niet nodig. Desgewenst repareer en egaliseer je vooraf de vloer of wand tot een perfect vlakke ondergrond waarop je eenvoudig (grootformaat)natuursteen verlijmt. De hechting van lijm is krachtiger dan die van specie en lijm vangt krimp en uitzetting beter op. Nog een voordeel: voor natuursteen heb je al gauw een specielaag nodig van 30 tot 40 mm, terwijl een lijmlaag slechts enkele millimeters dik is.

5 tips natuursteen 2

3. Kies de juiste tegellijm

Forbo Eurocol heeft diverse lijmen in het programma voor een succesvolle verlijming van natuursteen, zoals de middenbedtegellijm 720 Unicol . Deze witte allround poedertegellijm heeft een uitstekend nivellerend vermogen en kan worden toegepast in een laagdikte van 5 tot 15 mm. Hij is geschikt voor vloer- en wandtegels, zowel binnen als buiten. De 720 kan worden gebruikt voor elke soort, dus ook licht natuursteen. Deze lijm is stofarm, heeft een snelle doorharding en hoge eindhechting. Hij is ook uitstekend toe te passen in combinatie met vloerverwarming. Een andere hoogwaardige poedertegellijm voor natuursteen op de vloer is de 711 Uniflex . Ook deze lijm is wit, dus ook prima geschikt voor lichte tegels, en uitstekend vocht- en vorstbestendig. Voor wandtegels hebben we ook een superelastische pastategellijm in het programma, de 681 Marmercol. Ook deze witte lijm is bij uitstek geschikt voor lichtgekleurd natuursteen.

720

4. Creëer een 100% lijmcontactvlak

We gaven het al aan bij tip 3: door toepassing van een witte tegellijm voorkom je doorschijning door licht natuursteen. Voorwaarde is wel dat je zorgt voor een 100% lijmcontactvlak, zeker als je dunne tegels of kalksteen verlijmt. We noemen dit de buttering/floating-methode. Hierbij breng je niet alleen lijm aan op de vloer of wand, maar smeer je ook de rug van de tegel volledig in met lijm. Op die manier kunnen geen zichtbare lijmrillen ontstaan en voorkom je ook doorkleuring vanuit de ondergrond. Gebruik bij licht natuursteen dus altijd een witte lijm. Bij donker natuursteen kun je ook kiezen voor een traditionele grijze Eurocol-lijm.

Lijmcontactvlak

5. Laat je niet bedotten!

Het belang van de buttering/floating-methode wordt helemaal duidelijk als je een keer het resultaat hebt gezien van tegels verlijmen in dotten. Zeker bij dunner en relatief poreus natuursteen zijn de gevolgen dan niet te overzien. Dotten tegellijm kunnen als bollen zichtbaar worden door het tegeloppervlak heen. We noemen dit ook wel het 'dobbelsteeneffect', vaak met vijf 'dots' per tegel. Deze plaatselijke verkleuring zie je niet altijd direct, maar bijvoorbeeld wanneer de weersomstandigheden veranderen en de lijmdotten door vochtopname gaan doortekenen. Niet doen dus!

5 tips natuursteen 3d

Heb je deze vijf tips opgevolgd, dan kun je het natuursteentegelwerk afvoegen met een geschikt Eurocol-voegmiddel in een matchende kleur voor een strak en kleurvast eindresultaat