Selecteer je taal

Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2
Pulldown 2

Voorkom doortekeningen in PVC en rubber vloerbedekking

U kent het wel: de PVC/rubber vloerbedekking is strak en naadloos sluitend gelegd, maar dan blijkt er zich toch enig reliëfverschil in het oppervlak af te tekenen (zie foto). Vooral bij strijklicht is dit goed te zien. Hieronder leest u, hoe u deze doortekening zoveel mogelijk kunt voorkomen.

Doortekening

Algemene tips

- Informeer tijdig naar de installatieadviezen van de vloerbedekkingleverancier. Elk materiaal kan specifieke eisen hebben wat betreft klimaat, gereedschap, etc.
- Zorg voor goede klimatologische omstandigheden. Niet alleen tijdens, maar ook en paar dagen voor en na de klus.
- Laat het PVC/rubber en de lijm 24 uur voor verwerking in de ruimte acclimatiseren. Bij voorkeur de banen al los uitleggen.
- Controleer of de vloer geëgaliseerd en minimaal 2 mm dik is. Dit om voldoende vochtonttrekking te garanderen. Wanneer de laag te dun is, is de kans op blaasvorming en onvoldoende afbinding groot.
- Controleer of de oppervlakte grondig geschuurd en gezogen is. Elk achtergebleven stofje of oneffenheidje kan doortekening geven.
- De lijm altijd aanbrengen met een A2 vertanding. Elke 40 m² een nieuwe kam nemen.
- Zorg dat het PVC/rubber in de halfnatte lijm wordt gelegd. Als de lijm te droog is, zullen de lijmrillen doortekening geven.

Diverse werkwijzen voor het verlijmen

Doortekening wordt ook vaak veroorzaakt door dubbele lijmlagen in het midden van elke baan. Omdat de helften van de baan elk vanuit het midden na elkaar worden behandeld, ontstaat er in het midden vaak een stukje overlapping van lijmlagen. Om dit te voorkomen kan er een keuze worden gemaakt uit drie verschillende werkwijzen.

Aftapen

- Spatlijn langs de zijkant van de PVC/ rubber baan op de vloer aanbrengen.
- De helft van de baan terugslaan.
- In het midden aftapen (1).
- Eerst exact vanaf de spatlijn (2) en daarna het hele vlak met lijm insmeren (3).
- Tape verwijderen.
- PVC/rubber in halfdroge lijm leggen.
- Andere helft terugslaan en precies insmeren tegen de rechte lijn aan, die ontstaan is door de tape.
- De andere helft verder net zo behandelen als de eerste helft.

aftapen

Nat in nat

- De helft van de PVC/rubber baan terugslaan.
- Een strook van 20 cm vanaf de baan met lijm insmeren (1) en een stuk PVC rubber hier direct in leggen (2), zodat de lijm hier nat blijft.
- De rest van de helft insmeren en halfdroog laten worden.
- PVC/rubber in halfdroge lijm leggen.
- Andere helft terugslaan, waarbij de nog natte 20 cm strook verschijnt.
- De tweede helft van de vloer insmeren (3) en in de nog natte strook laten overvloeien.

nat-in-nat

Vachtroller

- De helft van de PVC/rubber baan terugslaan.
- De lijm wordt vanuit het midden in stroken eerst met een lijmkam aangebracht (1) en gelijk met een vachtroller (2) nabehandeld.
- Het PVC/rubber wordt dan steeds per strook direct in de lijm gelegd (3).
- Gezien de snelle droging (door de vachtroller) wordt geadviseerd deze methode met z’n tweeën uit te voeren. De ene persoon brengt de lijm aan en rolt na, terwijl de ander het PVC steeds een stukje in de lijm laat zakken.

vachtroller

Optimale hechting zonder doortekening

De basis voor het voorkomen van doortekening is uiteraard een goede lijm. Bij verwerking van dampdichte vloerbedekking is een lange ‘open tijd’ essentieel om te kunnen ‘spelen’ met de lijm. De lijm dient een goede kleverigheid en eindhechting te hebben, ook wanneer de lijm zijn vocht kwijt is.

Eurocol heeft hiertoe een drietal lijmen ontwikkeld:

540 Eurosafe Special is een acrylaatlijm met een hoog uitstrijkvermogen, die onder vrijwel alle omstandigheden blijft presteren.

640 Eurostar Special draagt daarnaast ook nog het predikaat ‘emissiearm’.

Wanneer er bovendien hoge eisen worden gesteld aan elektrische stroomgeleiding, is 641 Eurostar Special EC het aangewezen product.